| 

WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"   

| 

| 

| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 

| Autor | 
		Wiadomość | 

Piekarzyk Junior

| 

Wysłany: Pią Mar 19, 2004 1:59 am    Temat postu: Leki - co wam podają ? | 
				     | 

| 

Elo!

Chciałem sie zorientowac co Wam podaja za Leki?

Z tego co widze jedni lykaja to drudzy tamto, skutecznosc niektorych zalezy napewno od danego organizmu. Wpisujcie Motylki:

1. nazwa leku

2. jak dziala ? (wlasna opinia)

3. z jakiego miasta lekarz wam to przepisal

Porownamy sobie zobaczymy   | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Piekarzyk Junior

| 

Wysłany: Pią Mar 19, 2004 2:07 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

1. solumedrol,encorton,Sandinum neoral,endoksan,leukeran

2. 

slumedrol-lecialo ciurkiem z kroplowki(oprocz tego ze dostalem "kopa" przyspieszenia wszystkiego, to nic sie nie dzialo.

encorton-gorszego badziewia nie ma chyba, tyje sie i wogole wiadomo steryd.

Sandinum neoral- cosik drogiego, hmm raczej zadnej sensownej poprawy

endoksan- nawet nie pamietam  

leukeran-dostaje teraz razem z 2,5 mg encortonu, widoczna poprawa,uwaga lek stosowany przy leczeniu raka jajnikow itp itd !(dziala takze immunosupresyjnie)

3. 

Lekarz - AM Poznan 

(teraz lecze sie w Koninie woj wielkopolskie)
  Ostatnio zmieniony przez Piekarzyk dnia Sob Mar 20, 2004 10:03 pm, w całości zmieniany 1 raz | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Asik Kadet

| 

Wysłany: Pią Mar 19, 2004 10:45 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

1.encorton, arechina, azathiprine

2

encorton- toleruje go całkiem niezle (nie tyję) ale za to mam mdłości, bóle brzucha, bóle stawów, jeść się chce jak ch.... no i psychika mi siada    

arechina-niewiele, tyle że trzeba było od razu do gardła wrzucać bo okropnie smakowała

azathioprine (inaczej immuran)-to dopiero! po ok trzech miesiącach dzieją się "cuda": biegunki, mdłości, wymioty, jadłowstręt, ale do trzech miesięcy spoko (razem z encortonem)

3.

Lekarz z AM w Katowicach, ale szukam innego   _________________ Asia | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Iza z Mielca Gość

| 

Wysłany: Pią Mar 19, 2004 10:46 am    Temat postu: leki | 
				     | 

| 

Początek leczenia - solumedrol - kroplówka przez trzy dni - wybawienie ciała - przestało mnie wszystko bolec 

Encorton - przez trzy miesiące ale początkowa dawka wynosiła  16 tabletek po 5 mg - do tego 12 kg ciała i "nalana" buzia - ale nie bolało 

Metypred - 1/2 tabletki (czyli 2 mg) dziennie prawie od dwóch lat. Trochę boli wieczorami ale ogólnie chyba jestem w dobrej formie.

Leczenie: 

Szpital Wojewódzki nr 2 w Rzeszowie (solumedrol i encorton) - oddział reumatologiczny

A po szpitalu (encorton i metypred) - lekarz reumatolog, równocześnie mój lekarz rodzinny w Mielcu. I mam obietnice, że będę łykac co drugi dzień jak bedzie dalej tak jak jest.

Iza | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

andzelika Gość

| 

Wysłany: Pią Mar 19, 2004 10:51 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

ja całkiem ubogo   

ENCORTON - ło jej okropieństwo..w pierwszym miesiacu przyjmowania przytylam 20 kg..szok   

IMURAN - ktorego obecnie nie przyjmuje,gdyz morfologie mi zmienil nie do poznania   

no to by bylo na tyle..nie chcieli mi niczego innego dac    a ja tak lubie lykac tabletki    3manko | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Alicja Gość

| 

Wysłany: Pią Mar 19, 2004 4:45 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Enocrton -paskudztwo codziennie 25mg ( na szczeście nie przytyłam ani kg , tylko schudłam    ) . Potem zmienili mi na 20 mg co 2 dzień , jednak nie toleruje tego sterydu , wymiotowałam , biegunki czułam się fatalnie .

Teraz biore Metyrol  co 2 dzień 16 mg , niestety mój organizm nie toleruje sterydów bo mam problemy z żąłodkiem .

Metotrexal cytostyk raz w tygodniu 5 tabletek ,  ( brałam go na początku choroby i czułam się rewelacyjnie) nim mnie zaczeli pakować tymi sterydami    

Oprócz tego leczę się innymi lekami na krążenie .

Leczę się w Klinice we Wrocławiu na Poniatowskiego 2 , prywatnie u pani reumatolog . | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

kasia25 Super senior

| 

Wysłany: Pią Mar 19, 2004 7:03 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

zacznę od tego 26 lat, od 3 lat na sterydach z wielką chęcią ich odstawienia...  (wiele wśród nas jest takich, które wierzą w dobroczynne działanie sterydów). Zasotrzenia mam latem, wtedy dają mi 40 mg. medrolu (steryd) i jeden jedyny raz dałam się skusić na solumedrol w kroplówce przez 3 dni - popłuchłam po nim bardzo... moja twarz nabrała takich koszmranych puciek... a jestem bardzo szczuplą osobą...

Ku wielkiej radości na sterydach podbnie jak Ala schudłam... 15 kg....

zminił mi się smak...ale nie pożeram wiele... pilnuję się bardzo...

poza tym PLAQUENIL - arechiny nie toleruję - nagłe goraączki 40 stopni i drżenie mięśni... tak więc sprowadzam lek od 2 lat z zagrniacy, bo nie jest zarejestrowany w Polsce.

Na chemię - nie weszłam, choć mi proponowano... czuję, że nie jest tak źle... aby ją już w tej chwili przyjmować - zostawiam ją jako ostatnią deskę ratunku...

pozdrawiam

Kasia | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

karolina Senior

| 

Wysłany: Sob Mar 20, 2004 12:13 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Hej!!  No to ja sie rozpisze    

Choruje juz 9 rok na naszego tocznia i mnostwo lekow juz przyjmowalam .

Moze zaczne od tych , ktore biore aktualnie:

1)Metypred-czuje sie dobrze, zmienilam go z Encortonu,  ktory bralam w roznych dawkach ponad 8 lat (dawki: od 15mg/48h do 60mg/24h).Metypredubiore codziennie 16mg (od grudnia)

2)Cell-Cept-bardzo drogi lek, stosowany głownie przy przeszczepach, biore od 2 tyg (2*500mg), ze wzgledu na pogorszenie nefropatii, jak na razie czuje sie po nim dobrze

3)Ostramw saszetkach 0.6- skutkiem przyjmowania Encortonujest u mnie Osteoporoza, ten lek jest wlasnie na nia

4)Ranigast-oslonowo pół tabletki

No a teraz moze tylko wymienie te inne, ktore brałam wczesniej. Działania ich zbytnio nie pamietam, ale o niektórych coś może wspomne:

1)Imurani Endoxan-bralam kilkakrotnie, czulam sie dobrze, zawsze mi to podaja przy zaostrzeniu nefropatii-okropny skutek uboczny:wypadanie masowe włosów

2)Azothioprine, Calcium, Vit A+E, Devisol, Satural, Kalii Effervesens, Multiwitamina, Diffu-K, Calciumpant.. Rutinoscorbin, Cyclophpsphamid, Vit Bc, Bactrim, Gastro, Zinnat, Nystatyna, Lakcid, Alphacalcidol, Amphomoronal -dzialania tych lekow nie pamietam, niektore byly na oslone, inne na wzmocnienie itp

3)dostalam tez kiedys Solu-Medrol w pulsach i Lencomax

Jezeli cos mi sie jeszcze przypomni to dopisze    

Pozdrawiam

karolina _________________ pozdrawiam

karolina | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Gość

| 

Wysłany: Sob Mar 20, 2004 3:08 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

To teraz kolej na moją spowiedź:

1. 1999r. diagnoza - vasculitis, po 1wszym litrze Solumedrlolu obrzęk mózgu i straszny ból głowy itp. itd., encorton - nie do przyjęcia przez mój organizm

2. Od 6 lat leczona jestem endoxanem i czuję się bardzo dobrze z małymi wyjatkami. Dawki w zależności od smopoczucia i wyników. Obecnie 1 tabletka przez 20 dni i 10 dni przerwy.

3. Puszczykowo k/Poznania, Klinika Wojskowa w W - wie, obecnie Poznań - Poradnia Chorób Tkanki Łącznej na Szkolnej | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Gość

| 

Wysłany: Sob Mar 20, 2004 3:10 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

| Zapomniałam sie podpisać - spowiadałam sie ja  - Cecylia, pozdrawiam! | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

martek Master butterfly

| 

Wysłany: Sob Mar 20, 2004 9:24 pm    Temat postu: LEKI - CO WAM PODAJĄ? | 
				     | 

| 

Witam wszystkich   

1.encorton,dexamethason,solu-medrol,endoxan,neoral,calcort

2.encorton - w dawce 10mg lub 20mg do dawek  malejących , różnie przez 3 lata , dużo skutków ubocznych (zahamowanie wzrostu, osteoporoza,wrzody na żołądku i dwunastnicy, przybieranie na wadze)

dexamethason - 20mg z zaplanowanych 4 pulsow nie przyjęła wszystkich z powodu wzrostu glikemii .

solu-medrol -  podawany w zaostrzeniach choroby , z dobrym skutkiem wg oceny lekarzy (po pulsach bardzo źle się czuje!!!)

endoxan- miała  zaplanowane pulsy na okres od 6-12 mcy. , przyjęła tylko 2pulsy  i 3 niepełny ze względu na skutek uboczny (uszkodzenie szpiku)

neoral plus calcort  - neoral zaplanowany jest na 2 lata. Calcort  w tej chwili jako dawka podtrzymująca 7,5mg 1 x dziennie . Jest duża poprawa . 

Ponadto podawane miała różne leki:furosemid, fenicort, dextran,enarenal,zocor,sylimarol,zyrtex, trienyl,olej z wiesiołka, D3, potas, magnez i inne.

Często podawana była krew, płytki i sandoglobulina (ostatnio miała po niej wstrząs).

3.Klinika w Szczecinie, CZD w Międzylesiu, ostatnio Oddział Nefrologiczny Szpitala Dziecięcego w Szczecinie. _________________ Martek | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

karolina Senior

| 

Wysłany: Sob Mar 20, 2004 10:28 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Ups!! zapomnialam dopisac, gdzie sie lecze:

1)Szpital Marynarki Wojennej w Gdansku

2)Szpital Reumatologiczny w Sopocie

3)Akademia Medyczna w Gdansku

Obecnie lecze sie pod 3)

pozdrawiam 

Karolina _________________ pozdrawiam

karolina | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

kinga Gość

| 

Wysłany: Nie Mar 21, 2004 9:49 am    Temat postu:  | 
				     | 

| 

Hej:) no to teraz ja

1) Encorton,pulsy Solu Medrol, Endoxan

2)Encorton-okropny ale na razie nie mam wyjscia,duże dawki;chce sie jesc, ale nie jem i nic nie przytyłam:) żle się dzieje z psychiką  ;no i oczywiście okrągła buzia i pełno rozstępów

Solu Medrol-żle,prawie nic nie pomagał; mialam gorsze wyniki

Endoxan-straszny-przez 3 miesiące 100mg/24h jak ja wyglądałam z domu nie wychodziłam a  nie pamiętam jak się czułam

3) Wrocław;poradnia nefrologiczna;klinika ul.Traugutta

pozdrawiam | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

narcyzia Master butterfly

| 

Wysłany: Pon Mar 29, 2004 12:33 pm    Temat postu:  | 
				     | 

| 

i jeszce cosik ode mnie:)

medrol 4 mg (wczesniej metypred 8 mg, )- od poltora  roku. wstretne g..... przytylam 10 kg, jestem owlosiona na twarzy, a mięsnie nog bola jak diabli:)

arechin- od 5 lat- toleruje go niezle, bardzo pomogł. wlasciwie odkad go biore stawy przestaly bolec, a to bylo chyba najgorsze

troxeratio 300-bo posiniaczona jestem od stop do głow, slabo pomaga ale łykam:)

acard- bo mam zespoł antyfosfolipidowy, nic silniejszego przeciwzakrzepowego nie biore, bo jakl pisalam wyzej i tak juz mam siniaki

no a pozatym potas, magnez witaminki z gr. B duzo soku pomidorowego sobie popijam, jakos zyje!i aby do przodu!

i jeszce jedno, niech wam zycie nie mija od piguły do piguły!sa ciekawsze rzeczy na tym swiecie niz skupianie sie tylko na tym ile prochow i kiedy mamy brac!hehe

Lecze sie na Spartańskiej w Warszawie

pozdrawiam

(zaraz lece odebrac wyniki- wazne!bo moze zmniejsze o kilka mg sterydziki- trzymajcie kciuki)

_________________ Kasia | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

Monika Junior

| 

Wysłany: Sob Kwi 24, 2004 2:11 pm    Temat postu: Leki co wam podają | 
				     | 

| 

Nazywam się Monika i dopiero dziś znalazłam tę stronę i bardzo się cieszę że jest was tu tyle.

Na toczeń choruje od 4 lat. przez pierwsze dwa lata brałam 

Sol Medrol i wyglądałam bo nim jak balon oprócz tego jadłam Encorton Vesel Due  i drogie leki ochronne na żołądek. Po Medrolu czułam się okropnie i co miesiąc musiałm być w szpitalu. Od roku zmieniłam lekarza i leczę się we Wrocławiu. Nie biorę już tego cholernego Medrolu i nie jeżdże do szpitala robię tylko co miesiąc wyniki i jeżdzę na konsultacje. Obecnie wcinam:

Encorton 15 mg co drugi dzień CZY KTOŚ TEŻ JAK JA JE LEKI CO DRUGI DZIĘŃ

Arechin okropny

Ranigas

W trakcie choroby zaczeło mi trochę szwankować serduszko więc na nie biorę

Bisocard i

Lisiprol

Pozdrawiam Wszystkich Trzymajcie się ciepło Monika | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

|