|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 5:41 pm Temat postu: |
|
|
asas napisał: |
lek movalis |
Movalis jest niesteroidowym lekiem przeciwzapalnym; czyli należy do tej samej grupy, co m.in. ibuprofm, ketonal...
działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, a skoro masz dolegliwości bólowe, do doktor przepisał ten lek, żeby działał w dwie strony
to nie jest lek, którym się leczy tocznia, najczęściej stosowany jest przy RZS _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
asas Kadet

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 5:45 pm Temat postu: |
|
|
wiem, czytałam ulotkę. tylko już popadam w paranoję, że może podejrzewa zapalenie skoro to zapisał. tylko wyniki o tym nie świadczą, usg bez wysięku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 5:46 pm Temat postu: |
|
|
spokojnie....
przepisał pewnie silniejszy lek, skoro tak Cię boli, mógł zlecić ketonal, czy ibuprom, czy inny z NLPZ  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
TARA Junior

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 8:38 pm Temat postu: |
|
|
ja tez mam wyniki badan ok,ob,rf i crp w normie a boli jak cholera i tez mam brac leki przeciwzapalne ,ketonal forte pomaga ale tylko na rwe kulszowa i kregoslup,na bole kolan nic nie pomaga. _________________ "ujrzeć świat w ziarenku piasku i niebo w dzikim świecie...
zatrzymać nieskończoność w garści i wieczność w chwili..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
asas Kadet

|
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 11:11 am Temat postu: |
|
|
co myślicie o mojej sytuacji:
-w grudniu zrobiłam ana-ujemne
-w grudniu znów zrobiłam ana w innym laboratorium-dodatnie, miano 1/160 typ świecenia cytoplazmatyczny włokienkowy i ślad plamistego wynik przy braniu autoszczepionki-może to przez tą szczepionkę)????
-styczeń ana ujemne w innym lab.
-luty ana ujemne w tym samym labor.
chodzę do 2 reumatologów (do jednego prywatnie, do drugiego na nfz). (tak dla pewności, z przewrażliwienia i prezezorności, oraz z braku wiary w niektórych lekarzy-niestety uzasadnionego). obydwoje powiedzieli, że to ana dodatnie musi być jakimś błędem. a ja cały czas myślę czy może to jedno właśnie labolatorium gdzie wynik był dodatni nie wykonało badania poprawnie... ??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
jolkag Senior

|
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 11:24 am Temat postu: |
|
|
Odpisałam ci na PW |
|
Powrót do góry |
|
 |
asas Kadet

|
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 11:29 am Temat postu: |
|
|
a co to jest pw?
już wiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
asas Kadet

|
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 3:12 pm Temat postu: |
|
|
jolkag!
nie wiem czy moje wiadomości dotarły do Ciebie. napisz mi na gg 6893442 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Myśląca Senior

|
Wysłany: Nie Kwi 19, 2009 7:52 pm Temat postu: |
|
|
kinga napisał: |
TARA napisał: |
jesli chodzi o nerwy to moim zdaniem nie daj sie zbyc bo na nerwy to wszystko mozna zrzucic... |
nikt nie zrzuca nic (w przypadku Asas) na nerwy, ani lekarze, ani my to tak dla wyjaśnienia niejasności
faktem jest, że jak się denerwujemy, bo nie wiemy co nam dolega to stres jest większy---konieczna jest więc wizyta u specjalisty, by dowiedzieć się więcej; trzeba szukać-ale drogą: pozbierać objawy, dolegliwości i szukać choroby, a nie odwrotnie-wybrać chorobę i dopasowywać objawy
stres może przyczynić się do pogłębienia objawów, a nawet do ich wywołania; często jest tak (nie mówię tutaj o Asus), że ludzie zdesperowani, długo czekający na pomoc, z niepewną diagnozą -chcą już zakończyć etap diagnostyki i często psychika wywołuje objawy jakieś [danej] choroby (bo chory ciągle o tym myśli i myśli-sam się "nakręca")
trzeba podejść racjonalnie do problemu (to nie tak łatwo czasem-wiem); bo jak będziemy ciągle w stresie, to to na dobre nam nie wyjdzie
EDIT
_____
do do bólu kolan (czy innych stawów)-ważna jest rehabilitacja-często lepsza niż wszystkie środki p/bólowe są przeróżne zabiegi; trzeba się wybrać do lekarza i wziąć skierowanie  |
Przepraszam Kingo ,gdybys byla uprzejma wyjasnic co to znaczy pojsc do lekarza i wziac skierowanie............ |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 9:48 am Temat postu: |
|
|
hehehe idziesz do lekarza internisty/czy jak niektórzy mówią-pierwszego kontaktu, mówisz mu co i jak; i albo on daje skierowanie na zabiegi albo gdy nie wie, jakie zlecić-wysyła do specjalisty, wtedy tamten kieruje
dla mnie to całkiem proste  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Myśląca Senior

|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 9:58 am Temat postu: |
|
|
W takim razie chciałabym mieszkac w Jeleniej Gorze ,ja choruje na toczen od 20stu lat i niestety mam nieco mniej uproszczone zdanie na ten temat |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 10:13 am Temat postu: |
|
|
są lekarze i LEKARZE... może trzeba zmienić lekarza, przychodnię?
jeśli potrzebna są zabiegi, czy badania, to lekarz musi dać skierowanie...chyba, że to nie jest w jego zakresie, to wysyła do specjalisty
nie wiem, czy lekarze interniści/pierwszego kontaktu mogą wypisywać skierowania na zabiegi rehabilitacyjne, mi wypisywał to zawsze ortopeda, ale to była strata czasu w moim przypadku
może mam szczęście, bo moja pani dr pediatra założyła przychodnię i poszłam tam za nią, znam wszystkich lekarzy tam i oni mnie znają
czasem trzeba tak zagadać ze specjalistą, żeby myślał, że to on wpadł na pomysł rehabilitacji; czasem trzeba im pomysł podsunąć, bo zapominają o tej formie leczenia (nie wszyscy oczywiście)-wolą walnąć receptę na środki p/bólowe....
 _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Myśląca Senior

|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 10:23 am Temat postu: |
|
|
a bierzesz pod uwage fakt ze ktos moze mieszkac na wsi gdzie jest jedna przychodnia?a do miasta jest ponad 40km?moje doswiadczenie w kontaktach z lekarzami jest istotnie rozne i generalizowac nie moge ale nie wyglada to napewno tak jak powiedzialas.."pojsc do lekarza i wziac skierowanie"..wez pod uwage chocby to ze duza czesc nas chorujacych na toczen jest diagnozowana po kilku latach i nie jest to tylko spowodowane trudna choroba ale rowniez niekompetencja i ignorancja lekarzy..wilu z nich obrazi sie na ciebie jesli tylko sama cos zasugerujesz i wtedy rowniez moga zaczac sie schody.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 10:30 am Temat postu: |
|
|
ale dlaczego Ty mnie tak atakujesz? nie rozumiem.... zarzucasz mi brak poczucia realiów....masz do mnie pretensje o złe kontakty z lekarzami?
spokojnie...
ja do specjalistów jeżdżę do Wrocławia, gdzie mam grubo ponad 100 km, a był i taki okres że szukałam lekarza po całej Polsce.....ale w końcu się udało; nie mówię, że jest to normalne, bo co w NFZ jest normalne i w naszym kraju?
czasem trzeba się naszukać odpowiedniego lekarza, trudno-takie jest już życie, ale czasem nie ma wyjścia...ja bym zmieniła lekarza, nawet gdybym miała dojeżdżać 40 km....skoro on tak olewa, ma pacjenta gdzieś, to pomocy z niego żadnej... _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Myśląca Senior

|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 10:45 am Temat postu: |
|
|
Droga Kingo ,my dyskutujemy,w kazdym razie ja usiluje dyskutowac z toba..to nie jest atak tylko kontrargumenty,na tym polega dyskusja... usiluje ci wytlumaczyc ze wlasnie zycie nie jest uslane rozami i realia bywaja rozne,tak rozne jak rozne sa nasze choroby,ich objawy i stan fizyczny chorych,dla ciebie przejechanie 100km jest banalne,dla innych to droga cierniowa.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|