Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Celiakia + Sjogren - jak zatrzymać postepującą chorobę
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
biedronka999
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pon Mar 23, 2009 3:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chojny997 napisał:

Tyle że czytając artykuły o celiace natknąłem się na stwierdzenie że nie spożywanie glutenu powoduje że choroba się wycofuje i człowiek jest tak samo zdrowy jak każdy inny.

BZDURA !!!
Źle to zrozumiales.
Po pierwsze i najwazniejsze - CELIAKIA NIE JEST ULECZALNA !!! Owszem, objawy choroby się "cofaja" jak to nazwales co jednak nie znaczy ze choroby nie ma! Jak jestes uczulony np na penicylinę to póki nie masz z nia kontaktu - nie ma rekacji alergicznej. Tak samo poki nie masz do czynienia z glutenem - organizm jest spokojny.
Niektorzy po paru latach stosowania diety wracaja do normalnego trybu życia, jedzą wszystko. Objawow moze nie byc ale celiakia mimo wszystko robi w organizmie spustoszenie.
Ja jestem na to najlepszym przykladem.
W wieku 6 lat zaczeto mi powoli podawac normalne pokarmy, rodzice nie zostali poinformowani o koniecznosci kontynuowania diety na stale. Mam lat 18 i jakby nie przypadkowe badania prawdopodobnie doszloby w rezultacie do raka jelit - bo takowy wystepuje przy dlugotrwalym wyniszczeniu przez celiakie. Obecnie mam uszkodzona watrobe, pokrzywka skorna, problemy ze sledziona i pare i nnych rzeczy.
Takze powtarzam - CELIAKIA NIE JEST ULECZALNA. Dieta bezglutenowa jest dieta DO KONCA ZYCIA.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
chojny997
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Mar 23, 2009 6:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

biedronka999 napisał:

BZDURA !!!
Źle to zrozumiales.
Po pierwsze i najważniejsze - CELIAKIA NIE JEST ULECZALNA !!! Owszem, objawy choroby się "cofaja" jak to nazwales co jednak nie znaczy ze choroby nie ma! .

Racja celiakia jest nie uleczalna ale rygorystyczne przestrzeganie diety powoduje że nie ma ŻADNYCH reakcji imunologicznych. Weźmy dla przykładu jakieś plemię które żywi się ryżem , rybami i warzywami a rzeczy które zawierają gluten są im zupełnie obce, nawet jakby tam wszyscy chorowali na celiakie to jest to tak naprawdę bez znaczenia. Dziś miałem diagnozę że zespół sjogrena jednak jest i że jest on wtórny do choroby podstawowej ( celaiki ). Przyjmując że będę przestrzegał rygorystycznie diety i nie będę popełniał błędów dietetycznych zespół sjogrena, który jest w przebiegu celiakii powinien się zatrzymać i nie postępować. Lekarka proponowała włączenie archeiny po konsultacji z gastrologiem i okulistą.
Czy na pewno się zatrzyma ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
biedronka999
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pon Mar 23, 2009 8:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aha, tym razem ja zle zrozumialam Embarassed Embarassed
Skoro lekarze sa tego zdania - ufaj ze wiedza co mowia. Zaufanie do lekarza prowadzacego jest niezwykle wazne, to wrecz podstawa efektywnego leczenia. Chociaz ja uznaje tak zwana "ograniczone zaufanie" Wink owszem - slucham i wykonuje, dostosowuje sie ale wole trzymac reke na pulsie Wink
Powrót do góry
chojny997
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Mar 24, 2009 8:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam nadzieję że nie którzy forumowicze są oczytani i będą potrafili odpowiedzieć na moje na pytanie.
Zacznę może od tego że lekarka, która postawiła diagnozę że to wtórny zespół sjogrena była lekko zdziwiona że poszedłem do szpitala z podejrzeniem i z nim wyszedłem. Jak widać jest to kwestia dobrego reumatologa a nie lekarza prowadzącego na oddziale reumatologi , który jest tam na stażu. Pani reumatolog powiedziała że wtórny zespól sjogrena należy do celiaki i jest to jakby jedna choroba. to co jest zniszczone już się nie naprawi ale sjogren powinien się zatrzymać. I tu moje wątpliwości co do celiaki.

Czy wystarczy że znikną mi przeciwciała " celiakowe " by sjogren się zatrzymał czy muszę całkowicie wyjść z celiakii ( zregenerować się) ?

Dietę bezglutenową mam już 4 miesiące więc przeciwciała może już zanikły. Wynik będę miał w tym tygodniu. Dodam że w grudniu jeszcze nie odczuwałem tych suchości a dziś czuję więc może to jakiś rzut choroby. Staram się walczyć o to co mam bo to już jest granica, której wolałbym nie przekraczać. Bardzo proszę o opinie i odpowiedzi na powyższe pytanie.
Powrót do góry
biedronka999
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Wto Mar 24, 2009 10:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chojny997 napisał:
Mam nadzieję że nie którzy forumowicze są oczytani i będą potrafili odpowiedzieć na moje na pytanie.

No coz...
Sądzę, że zdecydowana większość jest tutaj "oczytana", fakt, że ktoś nie będzie potrafił odpowiedzieć na Twoje pytanie nie wyklucza go z tego zaszczytnego grona.
Jeśli jednak się mylę - z godnością przyjmuję wykluczenie z tej zbiorowości Wink

Hmm.. odezwały się moje zapędy filozoficzne Laughing

Mam nadzieje, ze uda Ci sie uzyskać odpowiedzi na Twoje pytania.
Powrót do góry
chojny997
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Kwi 04, 2009 5:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

WTÓRNY ZESPÓŁ SJOGRENA
Z tą diagnozą udałem się jeszcze do kolejnego reumatologa, który przepisał metypred w dawce 48mg przez 3 tygodnie i do kontroli. Miałem także wykonać morfologie. Wyniki morfologi w trakcie przyjmowania sterydów
leukocyty 14.7 k/ul ( 4.0 - 10.0 )
hemoglobina 17.1 g/dl ( 13.5 - 17.0 )
neutrofile 12.8 k/ul ( 2.0 - 6.9 )
limfocyty 1.3 k/ul ( 1.2 - 4.0 )
neutrofile 86.7 % ( 37.0 - 70.0 )
limfocyty 9.1 % ( 15.0 - 50.0 )
OB 3 mm ( 2- 9 )
CRP 0.9 ng/l ( poniżej 5 )

Dodam, że lekarz potwierdził że jeśli jesli będzie to wtórny zespoł sjogrena to choroba sie zatrzyma.

Wykonałem badanie na przeciwciała celiakowe po 4 miesiącach stosowania diety :
badanie wykonane dnia 16 marca
p/ transglutaminazie tkankowej IGA - 66 ( poniżej 8 U/ml wynik negatywny, powyż. 12 pozytywny )
p/ endomysium IGA - 529 ( norma do 20 RU/ml )

Obecnie czekam na kolejny wynik tych przeciwciał , badanie wykonane 3 kwietnia więc 17 dni później. Chcę zobaczyc tędencje spadkową przeciwciał, Podczas diagnozy ( listopad 2008 ) wykonywałem już takie badanie ale było na plusy i minusy więc nie znam wartości liczbowych i jaki nastąpił spadek.

Dodam, że dawke metypredu sobie zwiększyłem do 96mg i obecnie po 6 dniach zeszłem stopniowo do 72mg i zejde do tych proponowanych 48mg za 10 dni. Zrobiłem tak by jak najszybciej zapanować nad
sjogrenem. śliny już chyba nie ubywa , ból ślinianek minął ale bóle stawów nadal odczuwam. Są to bóle przede wszystkim stawów dłoni.

Od 9 miesięcy jestem na terapi zastepczej z testosteronu bo nie chciał się wytwarzać, podobno jest hormonem tłuszczo zależnym i ma to związek z celiaką. Będę utrzymywał odpowiedni poziom ( górne granice normy ) gdyż testosteron przeciwdziała osteoporozie a sterydy podono dziurawą kości. Do tego piję preparat na osteoporoze OSTEOSTAR w dawce 1.5 zalecanej dawki dziennej.

Metypred , którym wystartowałem z 96mg rozłożyłem na 32mg rano , 32mg do obiadu i 32mg do kolacji, Schodząc do dawki 72mg wygląda to tak: rano 32mg, do obiadu 8mg , do kolacji 32mg. Wiem , że powinno sie go przyjmować rano i tak mam zamiar zrobic jak zejdę do zalecanych 48mg.

Czy to co robię ma sens, bo mi się wydaję że tak ale chciałbym a żeby ktoś się podzielił opiniami. Ja po prostu walczę o swoje zdrowie, bo celiakia jest chorobą od urodzenia o czym świadczą przeciwciała więc sojgren to powikłanie wtórne. Chcę zachować to co jeszcze nie zostało zniszczone, wspomagam się sztuczną śliną, kroplami do oczu, pilokarpiną.
W lutym 2009 na oddziale reumatologi nie miałem ewidęntych oznak suchości. Powy wyjściu ze szpitala po około tygodniu zaczęły się bóle stawów i ślinianek. Wycinek ze ślinanki to focus score 3 , wszystkie pozostałe wyniki z krwi są ok. Cały panel różnych przeciwciał również wyszedł ujemny co też w jakimś stopniu może wskazywać na wtórny zespół sjogrena
Proszę o podzielenie się opiniami.
Powrót do góry
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Kwi 05, 2009 11:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chojny-a czy Ty nie żonglujesz za bardzo dawką metypredu?Czy jesteś w kontakcie ze swoim lekarzem w tej kwestii?Z pewnościa znasz ew.skutki uboczne sterydoterapii.
Pozdrawiam. Smile [/b]

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
chojny997
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Kwi 05, 2009 12:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie mogę sobie pozwolić a żeby zespół sjogrena posunął się dalej. Dawke metypredu zmieniłem włsnie z tego powodu. Zacząłem od dużej dawki i schodzę do mniejszych, osiągając poziom 48mg, owe 48mg będę już brał do pełnego okresu 3 tygodni łącznie jak zalecił lekarz i do kontroli. Nie sądzę żebym sterydy musiał brać do konca życia gdyż lekarz powiedział że to jest wszystko jedna choroba. Muszę przeczekać na sterydach okres, w którym mam jeszcze przeciwciała celiakowe.
Jak pisałem czekam na kolejny wynik, zobaczę jaka jest tędencja spadkowa i ile jeszcze może to potrwać.
Gdy wynik transglutaminazy tkankowej będzie negatywny wykonam cały profil przeciwciał w kierunku celiaki :
-przeciwciała /endomysium IGA i IGG
- przeciwciała /gliadynowe IGA i IGG
-przeciwciała /transglutaminazie tkankowa IGA i IGG
Wyniki ujemne dadzą zielone światło na odstawienie sterydów i przejscie przykładowo na arechin.
Do tego czasu muszę przetrzymać sjogrena.
O skutkach ubocznych wiem , może nie do końca o wszystkich, póki co wzrósł mi apetyt i mam lekko przyspieszoną akcję serca. Boję sie o kości bo już wczesniej miałem osteopenie/ osteoporoze z powodu celiaki. Bardzo bym chciał a żeby udało się zatrzymać całkowicie sjogrena do momentu kiedy nie wyjdę z celiaki.
Powrót do góry
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Kwi 06, 2009 8:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chojny zapomniałam ile Ty masz lat? coś mi się kojarzy z dorosłym człowiekiem, ale po tych ostatnich postach to jak nastolatek, który igra z losem Rolling Eyes
nie chcę Ciebie obrażać, ale weź się Ty człowieku zastanów z tą zabawą sterydami Exclamation to nie są cukierki Exclamation
Ty chyba nie zdajesz sobie sprawy ze skutków ubocznych tego leku Rolling Eyes
doprowadzisz się do tego stanu, że z płaczem będziesz wspominał swojego lekkiego Sjorgena i będziesz wyklinał dzień, w którym wpadłeś na pomysł zabawy dawką Metypredu Confused

no ale Ty jesteś mądrzejszy-rób co chcesz

Powrót do góry
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Kwi 06, 2009 10:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dokładnie Chojny-metypred to nie cukierki.I nie baw sie w lekarza-może warto zaufać dyplomowi medycznemu.
Poczytaj do końca o skutkach ubocznych to może zrozumiesz...Jeśli lekarz zlecił takie dawkowanie,to uwierz-wie co robi .[/b]

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
chojny997
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Kwi 17, 2009 7:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

po metypredzie
- leukocyty 17 tyś
- płytki krwi 198 tyś
- pojawił się trądziki na plecach twarzy i dekolcie
Zszedłem do dawki 12mg metypredu ale CRP wzroslo z 3 do 8, nikt nie jest w stanie powiedzieć w jakim stopniu wchłaniania się lek, z pewnością powininem mieć dobrana dawkę do potrzeb z uwzględnieniem zaburzeń wchłania, niestety lekarz nie bardzo bierze to pod uwagę.
Śliny już mam bardzo mało ale jestem na dobrej drodze do wyprowadzenia choroby podstawowej

spadek przeciwciał ( 4,5 miesiąca diety, dieta wprowadzona 4 grudnia )

16 marzec
p/ transglutaminazie tkankowej IGA - 66
p/ endomysium IGA - 529

3 kwiecień
p/ transglutaminazie tkankowej IGA - 9

16 kwiecień
p/ transglutaminazie tkankowej IGA - 6
p/ endomysium IGA - 143

W ciągu miesiąca ( 16.03 -16.04 ) przeciwciała endomysialne spadały około 12-stu dziennie a transglutaminazie o 2 dziennie

Mam nadzieję że nie długo uda mi się uzyskać wyniki ujemne, sugerując się spadkami to za 2 tygodnie przeciwciała może nie będą wynosic zero (być ujemne) ale powinny być bliskie zeru

Wyprowadzając chorobe podstawową ( celiakie) wtórny zespół sjogrena powinien się zatrzymać. Zwiększam sterydy, kolejne badanie pokaże jakie jest CRP. Ślinianki bolą i to ta która jescze wydziela troszkę śliny. Bolą również stawy najbardziej te w dłoniach i palce u nóg.
Starałem się o zabieg plazmaferezy, niestety nawet prywatnie nie ma szans aby sobie go wykonać. W innych krajach stosuje się taki zabieg do leczenia celiaki a nawet są już urządzenia które w 1,5 godziny oczyszczają krew z przeciwciał choroby trzewnej, Zabieg oczywiscie ambultoryjny. U nas w Polsce.... szkoda gadać
Powrót do góry
chojny997
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Kwi 19, 2009 7:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chciałem jeszcze coś dopisać....
W lutym nie odczuwałem jakiegokolwiek braku śliny. 17 lutego wyszedłem ze szpitala z oddziału reumatologi. W marcu zaczęły sie bóle stawów i ślinianek, zaczęło ubywać śliny. W ciągu jednego miesiąca straciłem prawie całą ślinę. Wtórny zespół sjogrena jest w przebiegu celiaki, w momencie kiedy przeciwciała tak szybko spadają ( gwałtownie ) to przebieg choroby jest gwałtowny co spowodowało nasilenie sie zespołu sjogrena. Można by było pomysleć że to dość dziwne bo w momencie diagnozy przeciciała były dużo wyższe, tyle że przebieg celiaki nie był taki zachwiany. Kiedy przeciwciała zaczeły spadać, zrobił się gwałtowny przebieg choroby i tak właśnie zareagował na to mój układ immunologiczny , że nasilił sie zespoł sjogrena. To taka moja teoria. Szkoda że ta cała sytuacja wydażyła się w momencie kiedy naprawdę byłem blisko wyjsścia z celiaki. Mam na myśli pierwszy krok jakim jest pozbycie się przeciwciał. Jak pisałem wcześniej , niedługo te gwałtowne spadki powinny się skończyć i mam nadzieję że sytaucja się będzie normować, po całkowitym pozbyciu się przeciwciał choroby trzewnej zespół sjogrena sie zatrzyma. Wyniki mówią same za siebie , jestem w stanie całkowicie panować nad dieta bezglutenową a co za tym idzie nie dopusćić do dalszych zniszczeń we wtórnym zespole sjogrena
Powrót do góry
dorka1
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Czw Kwi 23, 2009 7:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Chojny , też mam Sjogrena ,pisałeś że bierzesz pilokarpinę
Chciałam zapytać w jakiej formie masz pilokarpinę/tabletki czy płyn/i czy daje ona u Ciebie jakieś efekty.Ja ją brałam tydzień i nie było efektu,a wrecz jakby gorzej śliny zero,łez też
Pozdrawiam
Powrót do góry
chojny997
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Kwi 23, 2009 8:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przepis na roztwór:
Rp.
10% sol.pilocarpini hydrochlorici 10,0
D.S. 3 razy dziennie po 2 krople doustnie
Dawka max. to 3 krople 3 razy dziennie.
Roztwór wchłania się trochę szybciej, szczególnie gdy wzięty rano na czczo

(2 krople takiego roztworu wodnego zawiera 10 mg pilokarpiny)

Nie daj sobie wypisać innego roztworu niż 10%. pierwszy lekarz który, mi wypisał recepte , powiedział że wie o co chodzi a wypisał roztwór 1% na buteleczke ( nie okreslił w recepcie jakiej wielkości buteleczka ). To musi byc roztwór 10% nie 4% nie 3% czy tam inny bo będziesz miała problem z przeliczaniem, a kropli dzielić nie będziesz. W aptece z kolei farmaceutka nie chciała zrobić owego roztworu bo miała gdzieś napisane że max stężenie to 4 % i prosiła a żeby lekarz postawił tam wykrzyknik że napewno chodziło mu o 10%.

Ja daję 6 kropli na 0,5 litrową butelkę po wodzie mineralnej i popijam przez cały dzień.

Na noc żel z fluorem Profylin
krople do oczu hylocomod
Powrót do góry
dorka1
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Czw Kwi 23, 2009 11:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję Ci za tak wyczerpująca odpowiedż,taki właśnie roztwór miałam 10 %,dokładnie 6 kropli w ciągu dnia,ale mi to nie pomagaało,wręcz przeciwnie-dziwnie się czułam,serce mi waliło i pociłam się,więc po tygodniu przestałam brać.Możliwe ze to działa po jakimś czasie,ale nie wiem,śliny jak nie miałam tak nie mam,łez też i bardzo,bardzo to jest uciążliwe.Sztuczne łzy wypróbowałam już chyba wszystkie,ale niewiele one dają,a po niektórych mam jeszcze gorzej,bo chyba uczulają. Very Happy
Możliwe też ,że moje ślinianki są bardziej już zniszczone i dlatego efekt marny
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 3 z 5

Skocz do: