Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Brak leków przy toczniu?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
malenka
Kadet
Kadet

PostWysłany: Nie Cze 21, 2009 4:45 pm    Temat postu: Brak leków przy toczniu? Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich.
Po ostatniej wizycie u reumatologa mam troche mieszane uczucia.
Otóż zaraz na początku mojej choroby został podany mi encorton 20 mg.
Podczas remisji docent zmieniła mi dawke na 15 mg, i stwierdziła ze juz tak pozostaniemy. Po 3 miesiącach stwierdziła że jest coraz lepiej , zadnych objawów choroby jest remisja, można zminejszyc dawke do 10 mg. Było znow wszystko wporzadku ... i znow za miesiąc na wizycie stwierdziła ze znowu obnizymy go sobie do 5 mg i zostaniemy tak juz zawsze. Natomiast na ostatniej wizycie która była pare dni temu, stwierdziła ze powoli bedziemy odstawiac encorton i mam od 27.06.2009r wziac juz dawke 2,5 mg. A za 2 msc kiedy organizm juz przywyczai sie do takich dawek odstawimy. Czy to normalne? Czy tak moze byc? Choruje przeszło rok, zażywam tylko Acesan 70, Encorton narazie 5 mg i Polprazol. Czyli teraz zostane bez żadnych lekow a to chyba nie jest zbyt bezpieczne?
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Cze 21, 2009 5:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Malenka, Twój przypadek jest rzeczywiście nietypowy, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Możliwe, że (za co trzymam kciuki) nastąpi u Ciebie remisja całkowita, nie tylko bez dolegliwości, ale także bez leków.
Takie zmniejszanie jak najbardziej może wystąpić, byle tylko szło w parze z odpowiednimi wynikami i samopoczuciem...
Powodzenia.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
elapawe78
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Cze 21, 2009 8:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jesli jest remisja to tylko się cieszyć i dbać by nie powrócił nawrót choroby ja tak miałam przez 4 lata spokoju ale przez swoją głupotę bo chciałam być piękna no i opalałam się na słońcu {ale byłam zjarana} spędziłam 2 miesiące w szpitalu i 6 cykli chemii .Uważaj na siebie to napewno będzie dobrze
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kasiakuc
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Cze 22, 2009 9:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

malenka sa dwie szkoły leczenia tocznia jedna taka jak ja mam że mimo remisji pozostaje sie na dawce podtrzymującej ale tak jak w Twoim przypadku odstawia stopniowo a potem całkowicie sterydy..moja koleżanka wlasnie tak jest leczona i gdy się zaostrza dostaje większe dawki sterydów i potem gdy sie poprawia znowu schodzi całkowicie ale w moim przypadku nie jest to już możliwe bo sterydy biore 25 lat i nawet utrzymac sie na 8 mg metypredu jest trudno ale dla Ciebei może okazać sie to dobrym rozwiązaniem zobaczyśz w najbliższych tygodniach po odstawieniu ale musisz przestrzegać wytycznych by sobie nie zaszkodzić a powinno byc w miare dobrze pozdrawiam..
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: