|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Wto Cze 30, 2009 9:08 pm Temat postu: |
|
|
Witaj, Aniu,
Przede wszystkim nie popadaj w panikę - 5-cio letnia żywotność? Hm, są małe kłamstwa, duże kłamstwa i... statystyki. Na koniec tej hierarchii dorzuciłbym jeszcze statystyki nieaktualne
Co do życia z toczniem - nic nie stoi na przeszkodzie, by żyć normalnie, jedyna rzecz to gorzka pigułka z rana Encortonem zwana (ale mi się rymnęło...)
Tak czy inaczej jak najbardziej łagodnego przebiegu życzę...
Pozdrawiam. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Wto Cze 30, 2009 10:38 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Aniu
To nie wyrok, tylko dodatek do życia
Zobaczysz sama... poczytasz, dokształcisz się na temat tocznia...
jeszcze sama będziesz pisała o tym że panikowałaś na zapas... życzę Ci tego
Pozdrawiam Angela _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
natalina Junior

|
Wysłany: Sro Lip 01, 2009 1:45 pm Temat postu: |
|
|
Witaj! Moja mama choruje chyba z 30 lat, bo tyle ją leczono na "dziwne alergie" i bóle stawów. Zdiagnozowano ją kilka la temu. Bierze sterydy, ale energia ją rozpiera - biega jak pershing po sklepach i siedzi z moim rocznym synkiem w domu. Nie martw się - wiem, że to trudne chwile, ale przywykniesz do myśli o chorobie...Zresztą prze dwójce dzieci nie ma czasu na nic, wiem coś o tym. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ziarenko Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lip 01, 2009 6:15 pm Temat postu: |
|
|
Aniu,
Witam serdecznie.
Z toczniem można długo i pięknie żyć. Ja choruję od 8 lat.
Mam nadzieję, że będzie dobrze, i Twój dobry stan zdrowia będzie trwał wiecznie.
Życzę wszystkiego dobrego  _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lip 03, 2009 12:29 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Aniu w naszym gronie. Wszystko co możliwe na temat długości życia z toczniem napisali moi poprzednicy ale mogę powtórzyć te pięć lat to trzeba poprawić o to co się dzieje. ludzie żyją po 30 lat od diagnozy i więcej i nie mają zamiaru umierać. Jest to zwierzątko uciążliwe i absorbujące ale żyje się z tym całkiem nieźle. Można realizować swoje marzenia i plany po niewielkiej korekcie.
Życzę ci długiej remisji.
Lidkai _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Karii Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lip 11, 2009 9:26 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Aniu
Mam nadzieje,że już psychicznie lepiej  _________________ ..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lip 15, 2009 8:21 am Temat postu: |
|
|
Aniu witaj na forum
najważniejsze to braki zajęcia układów, a co do chłopców poradzisz sobie
jeszcze lepiej niż niejedna zdrowa mama
teraz wiesz co ci jest i będziesz uważać na każdą najzwyklejsza infekcję
bedziesz prowadzić oszczędny tryb życia , a to nas chroni i nasze rodziny
jesteśmy wyczuleni na to co się dzieje dokoła
zdrowia , optymizmu i ruszaj na podbój forum _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasia 72 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lip 15, 2009 2:31 pm Temat postu: |
|
|
Witam Cię Aniu !
Jak miło ,że zawitała do nas torunianka.
Twoje obawy Aniu nie są nam obce,większość z nas to przechodziła. Wierzę,że forum i nasza wirtualna rodzinka pomoże Ci je rozwiać.
pozdrawiam cieplutko _________________ (...)"Gdziekolwiek ziemia jest snem nie przebudzonym jeszcze,
uwierzyć trzeba w kształt i kochać senny pozór,
na wietrze budować mgłę i w pół nie urywać snu.
Gdziekolwiek ziemia jest snem,tam trzeba dośnić do końca." |
|
Powrót do góry |
|
 |
meg7 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lip 15, 2009 3:12 pm Temat postu: witaj Aniu, |
|
|
witaj Aniu,
doskonale rozumiem co czujesz; miałam 36 lat i dwoje dzieci ( wówczas 9 i 6 lat) kiedy lekarz orzekł, że to toczeń; zrobiłam testy i! wynik ujemny; byłam wówczas najszczęśliwszą kobietą na świecie, bo myślałam, że mnie ten problem nie dotyczy; żyłam w tej świadomości 14 lat, męczą mnie wciąż różne choroby, przeszłam na rentę, bardzo cierpiałam, bo często nie miałam siły pomóc dzieciom w lekcjach, pójść na wesołe miasteczko ...czy po prostu śmiać się z nimi; dzisiaj mam pięćdziesiąt lat, wynik dodatni - wieści z przedwczoraj, mam zajęty układ nerwowy,pokarmowy, serce, stawy i dochodzą nerki; nie jest to wszystko jeszcze bardzo groźne, ale już niestety chore; Aniu, może gdyby wynik był dodatni te 14 lat temu, zastosowałabym odpowiednie leczenie nie męczyłabym się tak a i oszczędziłabym choć niektórym organom cierpienia? żyję już myślę, że ok 20 lat z chorobą i nie wiedziałam, że to toczeń; głowa do góry, dobrze, że już wiesz, co ci dolega, to jest w naszej sytuacji wielkie szczęście i jestem pewna, że wychowasz swoich synków i zdążą Ci wnuki jeszcze nieźle dać w kość:) bardzo serdecznie Cię pozdrawiam, nie martw się, ja dziś jestem szczęśliwa, że mam diagnozę i w końcu wiem co mi jest i mogę temu wilczkowi jakoś pomóc się dźwignąć;) życzę Tobie tego z całego serca, bądź całą sobą ze sobą i z chłopcami, lecz się systematycznie i ciesz się tym cudem, jakim jest życie :D _________________ Sekret życia polega na tym, by robić to,
co się da, za pomocą tego, co się ma,
i tam, gdzie się jest.
Theodore Roosvelt |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lip 17, 2009 1:04 am Temat postu: |
|
|
witaj Aniu!
Życzę zdrowia i powodzenia w leczeniu! _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|