Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bogumiła Gość
|
Wysłany: Pon Wrz 20, 2004 7:01 pm Temat postu: Cukrzyca posterydowa |
|
|
Czy są osoby u których sterydy wywołały cukrzycę, bo u mnie taki przypadek zaistniał i zastanawiam sie czy cukrzyca posterydowa mija i jesli tak to po jakim czasie?
I jeszcze jedno pytanie czy chory stosował insulinę czy tylko dietę? |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Wrz 21, 2004 9:45 am Temat postu: |
|
|
Niestety nie potrafię odpowiedzieć na twoje pytania, może jeszcze ktoś znający problem z autopsji się odezwie, a tymczasem polecam fajną stronę dla cukrzyków:
http://cukrzyca.akcjasos.pl/ znajdziesz tam sporo ciekawych informacji (łącznie z przepisami, tabelami, a nawet programami komputerowymi do szacowani wartości odżywczej produktów!)
i oczywiście mają swoje forum, więc spróbuj dowiedzieć się czy ktoś z grupowiczów ma podobny problem (oni tam na pewno wiedzą duuużo o cukrzycy i jej leczeniu - doradzą) http://www.forum.akcjasos.pl/viewforum.php?f=3
A co do sposobu odżywiania to znalazłam –uproszczony przepis dietetyczny dla osoby z cukrzycą- http://www.borgis.pl/czytelnia/nm_diabetologia/03.php
I chyba tylko tak mogę ci pomóc...
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
martek Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 21, 2004 10:18 am Temat postu: |
|
|
Witaj!
Moja córeczka w początkowej fazie choroby leczona była m.in. dexamethasonem (w tabletkach), który był podawany w tzw pulsach (leczenie na kilka miesięcy- 4-dniowe pobyty w klinice co miesiąc) . Jednak wystąpiły zaburzenia tolerancji glukozy. Glukoza na czczo 219. Zaleceniem była dieta z ograniczeniem cukrów prostych. A później zaniechano podawania wogóle tego leku.
To tak skrótem i nie wiem czy Ci wystarczą moje informacje
Życzę zdrówka i wytrwałości _________________ Martek |
|
Powrót do góry |
|
 |
gość Gość
|
Wysłany: Czw Wrz 23, 2004 7:15 pm Temat postu: cukrzyca posterydowa |
|
|
Cukrzyca jest jednym z typowych powikłań leczenia sterydami co oczywiście nie oznacza, że ma ja miec każdy. Nie ma jednego schematu leczenia cukrzycy ( leki doustne czy insulina) to zależy od poziomu cukru we krwi, cukromoczu itp. |
|
Powrót do góry |
|
 |
A-n-i-a W Junior

|
Wysłany: Sob Wrz 25, 2004 12:05 pm Temat postu: |
|
|
Sterydy to jedne z wielu leków,które mogą wywołać cukrzycę.Nie każdego to dotyczy.Ale z tego co wiem to cukrzyca polekowa powinna minąć po odstawiniu leku!!! POZDRAWIAM |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Lis 22, 2004 4:20 pm Temat postu: |
|
|
Moja koleżanka na początku leczenia sterydami zachorowała na cukrzycę .była na insulinie a cukry miała bardzo rozregulowane.
Po około roku cukier zaczął spadac na sterydach jest nadal ale w tej chwili jest juz bez leków na cukrzycę bowiem cukier wrócił do normy. Trzyma się tak już od dłuższego czasu .
Wiem Ze niektóre organizmy tak reagują na sterydy , czasami to mija .Ja dzięki Bogu cukrzycy nie mam mimo wielloletniego zażywania sterydów i dobrze.
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
narcyzia Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 22, 2004 8:15 pm Temat postu: |
|
|
mi wpadlo gdzies w oko na forum cos o cukrzycy utajonej, poszukaj napewno ktos o tym pisał, trzba zrobic jakies badanie, krzywa cukrzycowa czy cos takiego. powodzenia w szukaniu _________________ Kasia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asia_B Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Lip 08, 2009 10:01 am Temat postu: |
|
|
A do jakiego lekarza najlepiej się udać, żeby zbadać poziom cukru we krwi? Wystarczy do ogólnego czy lepiej do tego, który prowadzi nas jeśli chodzi no tocznia? _________________ Denerwować się to mścić sie na własnym zdrowiu za głupotę innych.

Ostatnio zmieniony przez Asia_B dnia Sro Lip 08, 2009 10:08 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lip 08, 2009 10:04 am Temat postu: |
|
|
Asiu jest to obojętne, ważne żebyś dostała skierowanie, a wynik i tak będziesz znała, więc będziesz mogła porozmawiać o nim z lekarzem prowadzącym.
Pozdrawiam _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asia_B Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Lip 08, 2009 10:07 am Temat postu: |
|
|
Angela dziękuje Ostatnio jestem bardzo senna i martwi mnie to i muszę coś z tym zrobić Mam nadzieję, że to nic poważnego. _________________ Denerwować się to mścić sie na własnym zdrowiu za głupotę innych.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lip 08, 2009 10:09 am Temat postu: |
|
|
Ja również byłam/jestem bardzo senna- mój prof. prowadzący zbadał sukier i wszystko ok, magnez też- co do czego doszliśmy do wniosku że to przez Enarenal bo on obniża ciśnienie a biorę go na białko w moczu, a ogólnie mam niskie ciśnienie i bez niego, więc muszę się męczyć- albo jedno albo drugie  _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asia_B Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Lip 08, 2009 5:38 pm Temat postu: |
|
|
Może u mnie to też nic poważnego... _________________ Denerwować się to mścić sie na własnym zdrowiu za głupotę innych.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lip 08, 2009 10:26 pm Temat postu: |
|
|
Ważne, żeby to skontrolować i mieć pewność z czym ma się do czynienia. U mnie raz w szpitalu wyszło, że mam cukier i że niby dość duży, więc następnego dnia powtórzyli badania rano, a potem po 3 godzinach i nic, wszystko było w normie. Więc zmęczenie nie musi być oznaką cukrzycy-badania to podstawa do dalszego działania
Pozdrawiam _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
natalina Junior

|
Wysłany: Pią Lip 10, 2009 8:52 pm Temat postu: |
|
|
Hej! Mam cukrzycę (została mi po ciąży) , więc i trochę doświadczenia. Sam pomiar cukru na czczo jest ważny, ale nie jest do końca miarodajny, należy zrobić dla pewności krzywą cukrową. Ja jestem przypadkiem, gdzie cukier na czczo jest prawidłowy - bez brania leków. Za to po posiłku mi za bardzo rośnie (hiperglikemia poposiłkowa) i wtedy może robić poważne szkody. Gdyby nie krzywa cukrowa, myślałabym , że wszystko jest super, bo na czczo 80-90. Lepiej sprawdzić. A najlepszym badaniem jeśli ktoś nie jest w stanie wypić kubka glukozy do krzywej, jest zrobienie sobie w laborat. poziomu hemoglobiny glikolizowanej Hba1c (z krwi). Wynik jest w tym samym dniu i pokazuje średnią poziomów cukru z ostatnich 3 miesięcy. Tym badaniem diabetolodzy sprawdzają swoich pacjentów, czy nie oszukują wpisująć fałszywie niskie pomiary z glukometru (bo np.boją się dostać insulinę). Jesli wynik jest poniżej 6 - nie masz cukrzycy. Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasia14s Junior

|
Wysłany: Sob Lip 18, 2009 3:42 pm Temat postu: |
|
|
Hej, orientujecie się może czy pigulki antykoncepcyjne też mogą wywoływac cukrzycę posterydową? Będę wdzieczna za pomoc |
|
Powrót do góry |
|
 |
|