|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2007 9:10 pm Temat postu: |
|
|
Zgadza się, ale czy rzeczywiście są wystawiane recepty ot tak po prostu bez całej procedury?
W powyższym jest mowa o ordynowaniu środków farmaceutycznych z jednoczesnym szczegółowym uzasadnieniem w dokumentacji medycznej. Tu należy traktować obie sprawy łącznie - całe zdanie wg formy zapisu: "z". Bez uzasadnienia nie można recepty wystawić, prawda? Tak czy siak była i jest potrzebna procedura.
Jak zatem hipotetycznie miałaby wyglądać droga nielegalnego załatwiania całej sprawy? Chodzi o zakup leku poprzez właściwą aptekę/hurtownię w kraju, czy bezpośrednio za granicą? Bo w tym przypadku działalność nielegalną prowadziłyby także apteki i sam pacjent  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka14 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2007 9:22 pm Temat postu: |
|
|
Robert napisał: |
Zgadza się, ale czy rzeczywiście są wystawiane recepty ot tak po prostu bez całej procedury? |
No właśnie, tak!!!
W powyższym jest mowa o ordynowaniu środków farmaceutycznych z jednoczesnym szczegółowym uzasadnieniem w dokumentacji medycznej. Tu należy traktować obie sprawy łącznie - całe zdanie wg formy zapisu: "z". Bez uzasadnienia nie można recepty wystawić, prawda? Tak czy siak była i jest potrzebna procedura. |
Recepty wystawia się bez żadnego uzasadnienia w dok. med.-po prostu lekarz stwierdza, że cośtam jest potrzebne i przepisuje. Tu chodzi o wniosek z uzasadnieniem. I oto właśnie chodzi.
Jak zatem hipotetycznie miałaby wyglądać droga nielegalnego załatwiania całej sprawy? Chodzi o zakup leku poprzez właściwą aptekę/hurtownię w kraju, czy bezpośrednio za granicą? Bo w tym przypadku działalność nielegalną prowadziłyby także apteki i sam pacjent  |
Nielegalne jest wystawienie recepty-ot tak po prostu-na lek niedopuszczony w Polsce. To jest nielegalne. Zakup leku poza Polską na polską receptę w takiej sytuacji też jest nielegalny, choć ani pacjent ani aptekarz w obcym kraju nie mają obowiązku znajomości polskich przepisów dotyczących pracy lekarza, więc lek jest wykupywany i sprzedawany bez przeszkód. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2007 9:26 pm Temat postu: |
|
|
a co stoi na przeszkodzie, żeby wreszcie dopuszczono Calcort do sprzedaży w Polsce?
i byłoby po problemie  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2007 9:29 pm Temat postu: |
|
|
OK, dzięki. Już wiadomo zatem w czym rzecz. Zadziwiająca jest jednak nikła znajomość przez wystawiających w taki sposób lekarzy przepisów dotyczących bezpośrednio ich zawodu i pracy. No i kwestia kontroli, bo przecież jakaś być musi...
Bez w/w drogi proceduralnej jednak się nie obejdzie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka14 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2007 9:35 pm Temat postu: |
|
|
Co stoi na przeszkodzie?-pewnie... kasa... jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze
kontrola widać jakoś nie działa zresztą ci co może ewentualnie kontrolują apteki w obcym kraju, to zapewne też obcokrajowcy, i też mogą pewnie nie znać polskiej ustawy o zaw.lek.
Ostatnio zmieniony przez Agnieszka14 dnia Sro Wrz 01, 2010 6:39 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2007 9:40 pm Temat postu: |
|
|
To się zgadza. Zresztą nie spodziewajmy się znajomości polskich przepisów w innych państwach. U nas najwyraźniej kontrola też bywa "dziurawa" skoro takie działania mają miejsce. Ale to już sprawy stricte administracyjne.
Dzięki Aga.
PS. Jakiś czas temu były rozporządzenia Min. Zdrowia w sprawie wykazu produktów leczniczych dopuszczonych okresowo do obrotu, bez konieczności uzyskania pozwolenia i na liście był Calcort. Nie wiem jak jest obecnie. Nie szukałem.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pasja Master butterfly

|
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 7:34 am Temat postu: |
|
|
Szok
O co Wam właściwie chodzi?
Jesteście przeciwni możliwości uzyskiwania dobrego leku tylko dlatego, że na polskiej liście go nie ma? Bo producent nie zapłacił komu trzeba?
Mnie osobiście jest wszystko jedno, czy jest to legalne czy nie. Ja się cieszę, że mogę ominąć procedury powodowane ludzką głupotą i dostać to czego potrzebuję i czego chcę. _________________ Chcesz nosić futro? Weź kota na ręce! |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 7:38 am Temat postu: |
|
|
zgadza się - szok,
bo nie wiem w jaki sposób wyczytałaś w postach, że ktokolwiek jest "przeciwny uzyskaniu dobrego leku"... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 11:25 am Temat postu: |
|
|
pasja moze twoej pytanie mialo brzmiec, o co chodzi prawnikom ? a nie o co chdzi nam, Agnieszka podała tylko to co usłyszała, i sama byla zdziwiona, nie jestesmy gronem lekarzy ktorzy mysla jak tu dokuczyc pacjentom, ale tak jak ty kupujemy leki, i staramy sie dojśc do tych nowoczesniejszych, jak sie okazuje nie zawsze zgodnie a prawem
jestem tym zaszkowana , zdziwiona, nie dosyc ze trudno o dofinansowanie tojeszcze kupując poza nim nie postepujemy zgodnie z prawem, coz moze by tak ktos zmienił to prawo, _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ani Master butterfly

|
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 1:31 pm Temat postu: |
|
|
Wiecie co, ja uważam, że należy podziwiać odwagę lekarza, który wypisuje receptę na dobry lek niedostępny w Polsce i w Polsce nielegalny. Przecież, jakby jakaś kontrola sprawdziła cos takiego, mógłby mieć wiele nieprzyjemności... _________________ Wspomnienia są jak światła i barwy - podświetlają i retuszują przykrości naszego życia.
Joseph Wittig |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 2:34 pm Temat postu: |
|
|
no pewnie ze mogliby, mysle ze wielu z nich nawet nie zdaje sobie z tego sparwy, a tak swoja drogą , jestesmy w Unii Europejskiej , wiec i prawo powinno sie do tego dostosować , w koncu Nemcy czy Czechy to Unia wiec i w naszym kraju powinno się brac to pod uwagę
lecznie mamy a gorszym poziome dostep do leków rowniez, _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ani Master butterfly

|
Wysłany: Sro Maj 30, 2007 12:27 pm Temat postu: |
|
|
KOchani ja mam pytanie do osób z rejonu Zachodniopomorskiego, a również do tych wszystkich, któzy mogą mieć wiedzę na ten temat. Czy ktoś z was zna aptekę w Szczecinie lub okolicach, która Calcort sprowadza? _________________ Wspomnienia są jak światła i barwy - podświetlają i retuszują przykrości naszego życia.
Joseph Wittig |
|
Powrót do góry |
|
 |
jo.asia Kadet

|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 7:29 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Aniu! Szczerze to nie słyszałam żeby gdzieś tutaj była taka apteka, ja mam szczęście że córka siostry mojej sąsiadki mieszka w niemczech i zawsze ogę na nią liczyć. Jeżeli nie znajdziesz apteki i będziesz chciała skorzystać z mojej pomocy - nie ma sprawy mój nr GG 4825931 |
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lip 10, 2009 8:21 pm Temat postu: |
|
|
Piszę do osób, które biorą CellCept
Powiedzcie mi proszę, czy jak pierwszy raz podali wam CellCept, to czy odrazu zwiększyli dawki sterydów czy pozostało bez zmian.
Biorę teraz imuran 100mg i encorton 5mg, we środę kładę się do szpitala, żeby został mi podany CellCept <podobno teraz takie procedury> czy to znaczy że nie będe brała imuranu i te sterydu, mam nadzieję, że nie zwiększą bo nie przeżyję tego  _________________ Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Krysia Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Lip 10, 2009 9:01 pm Temat postu: |
|
|
Angelo, sorry, że piszę nie na temat. W jaki sposób udało Ci się załatwić obecnie refundację? Ja pisałam prośbę o zgodę na refundację rok temu - odmowa. Niedawno klinika wystąpiła z pismem o refundację ze względu na silne zaostrzenie tocznia i brak możliwości leczenia innym immunosupresantem - fundusz uparcie nadal odmawia.
A propos pytania - nie sądzę, że podanie Cell-ceptu będzie wiązało się ze zwiększeniem sterydów a także myślę, że odstawią Ci Imuran, ale nie jestem lekarzem i nie mogę się definitywnie wypowiadać. Pozdrawiam serdecznie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|