Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

witam!ciągle nie zdiagnozowana

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
asia15317
Kadet
Kadet

PostWysłany: Sob Lip 18, 2009 9:01 am    Temat postu: witam!ciągle nie zdiagnozowana Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich bardzo serdecznie.Czytam forum od bardzo dawna.Pisałam wczesniej już tu wcześniej w innych wątkach,pytając Was o rady,jednak najpierw chyba powinnam zacząć od przedstawienia się,więc to czynię,lepiej chyba póżno niż wcale.
Mam na imię Joanna,mam 31lat i od ok.9 lat zmagam się z różnymi dolegliwościami,które w tej chwili się tak nasiliły,że mam problem z normalnym funkcjonowaniem.
W 2005 roku przy którymś "rzucie" z kolei-trafiłam do szpitala,gdzie ziagnozowane u mnie fibromialgię-biorąc pod uwage moje dolegliwości bólowe-oraz opierając się na podstawowych wynikach,które były idealne.Nie mialam wówczas robionych żadnych przeciwciał,bo nikomu nie przyszło na myśl,aby podejrzewać jakąkolwiek chorobę układową.Dopiero po jakimś czasie,reumatolog do którego trafiłam,opisując swoje objawy-zasugerował,aby zrobić przeciwciała i skierował mnie do szpitala na szczegółowe badania,w kierunku diagnozy tocznia.Morfologia-nadal idealna,nie było sie do czego przyczepić,ale pojawiły sie przeciwciała ANA o wartości 1:320 o typie świecenia homogennym oraz słabo dodatnie dsDNA.Jednak nie potwierdzono choroby i do radzono,aby obserwować siebie,bo jeśli to jest to-to musi dać takie objawy,aby nie było wątpliwosci.
Po jakimś czasie-kolejny pobyt w szpitalu,jednak zanim sie doczekałam na miejsce-czułam sie w miare dobrze,więc nie wiem,jakie to miało znaczenie,przy wynikach,ale tym razem-przeciwciała wyszły ujemne,morfologia też w porządku.Pojawiło sie tylko białko w moczu,więc kazano to kontrolować,nieprawidłowy był też obraz kapilaroskopii(bardzo często sinieją mi palce).Objawy jednak zaczęły sie nasilać-schudłam 10kg,włosy zaczęły mi wychodzić garściami,oczy całkowicie przestały wytwarzać łzy-okulistka stwierdziła zespół suchego oka i szereg innych dolegliwości,o których pisałam w innym wątku.I znów skierowanie-na oddział jednego dnia w celu zrobienia badań.Jednak przed samym szpitalem dostałam zapalenia oskrzeli i dzień przed pobraniem krwi,skończyłam brać antybiotyk,więc nie wiem,czy nie miało to znaczenia przy wynikach.Tym razem przeciwciała podwyższone tylko trochę,bo 1:1000,więc na granicy normy,ale znów białko w moczu.I oczywiście-za każdym razem-chorobę wykluczono.Zasugerowano mi,że moje dolegliwości moga być wynikiem depresji,więc próbowano mnie w międzyczasie leczyć antydepresantami,ale oczywiście nie przynosiło to żadnej poprawy.Sama starałam sie w to uwierzyć,więc zmagałam sie ze swoimi dolegliwościami,łudząc się,że może same kiedyś przejdą,lecz niestety-wszystko sie nasiliło.Ostatnio-przeszłam kolejne zapalenie oskrzeli,na które nawet antybiotyk nie pomógł.Bylam tak wyczerpana,że nie miałam siły podnieść sie z łóżka i dostałam tak silnego bólu stawów,że trafiłam na pogotowie-poruszając sie za pomocą kul,bo o własnych siłach nie byłam w stanie ustać na nogach.Trafiłam na oddział wewnętrzny,gdzie zrobiono mi podstawowe badania-wszystko ok,tylko znowu to białko w moczu.Dostałam antybiotyk,wróciłam do domu,ale mam wrażenie,że ten lek wogóle mi nie pomógł,dodatkowy w jamie ustnej porobiły mi sie ranki,które strasznie bolą.Mój stan z dnia na dzień sie pogarsza,ciągle też mam stan podgorączkowy.Na szczęście czekałam na wizyte u reumatologa i pare dni temu do niego trafiłam.Dostałam skierowanie do szpitala na zrobienie wyników,ale to i tak oznacza kilka miesiecy czekania na miejsce.Nie mam pojęcia,co dalej robić.Już teraz z braku sił całymi dniami leże w łóżku,aby móc następnego dnia podnieść się i jakoś dotrzeć do pracy.Boje sie,że któregoś dnia po prostu nie wstanę.A diagnozy,jak nie było,tak nie ma.Nie ma rozpoznania-nie ma leczenia.Jedyne,co w tej chwili łykam,to leki antydepresyjne po których czuje sie fatalnie.
Ciągle zadaję sobie pytanie-czy jeżeli to "coś" we mnie siedzi,to czy naprawdę,aż tak długo nie chce się ujawnić.Dlaczego morfologia jest w porządku,a białko pojawia się w moczu?Dlaczego przeciwciała raz są dodatnie,a raz ujemne?Dlaczego mam objawy charakterystyczne dla kolagenozy,a nikt nie chce na ich podstawie spróbować podać mi jakieś leki,po których może poczułabym się lepiej?Tylko każą obserwować i czekać!Pytam tylko na co?9 lat-to i tak już dużo!
Przepraszam,że tak sie rozpisałam,ale chciałam chociaż trochę przybliżyc mój przypadek,a wiem,że Wy jesteście w stanie mnie zrozumieć.Fakt-trochę obawiam się diagnozy,ale myślę,że byłoby mi łatwiej,gdybym wiedziała,czym spowodowane jest moje samopoczucie i zaczęła to leczyć,żeby ktoś nie mógł mi powiedzieć,że teraz to już jest za póżno.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kasiakuc
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Lip 18, 2009 5:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Asiu z tego co piszesz wynika dla mnie oczywiście a nie jestem lekarzem że podejrzewałąbym Cię o tocznia albo cos pokrewnego mam i miałąm podobne dolegliwośći a stan podgorączkowy osłabienie afty w ustach utrata masy ciała wypadanie włosów zespół suchego oka depresja białko w moczu i fibromialgia to wszystko przemawia za toczniem w szpitalu zrobią Ci dokładniejsze badania ale to powinnas się zgłosić na juz a nie za kilka miesięcy teraz Ci ciężko ale może dobry reumatolog coś by bardziej pomógł niz obecny...to wymaga dokładniejszej diagnozy jeszcze jakbyś miałą wyniki C3 i C4 byłoby cos więcej wiadomo zreszta badań jest więcej dla lekarza który zna Tocznia albo ma o nim pojecie powinien zwrócic większa uwagę na to co się z Toba dzieje nie możesz czekać za długo obecna pogoda wręcz sprzyja rozwojowi tocznia poprzez słońce staraj się go unikać bo możesz się czuć jeszcze gorzej.. pozdrawiam i trzyam kciuki byś szybko znalazła się w szpitalu i zrobiono Ci odpowiednie badania w celu uzyskania ostatecznej trafnej diagnozy i wdrożono leczenie które Ci pomoże..
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Lip 19, 2009 12:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Asiu Very Happy
Dlatego własnie kolagenozy sa tak trudne do zdiagnozowania-p.ciała raz są ,kolejny raz nie ma,albo sa na tak niskim poziomie,ze w badaniu nie wychodzą. Szkoda tylko,ze lekarze nie biora pod uwagę Twojego stanu klinicznego Confused Ja jestem w ten sposób leczona/traktowana choć bez konkretnej diagnozy żyję już 20l.
Nie bój się diagnozy-to tylko oznacza nazwanie czegoś co nie daje Ci spokoju już 9 lat.
A gdzie Ty się leczysz?
Powodzenia Very Happy

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
teresa środa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lip 19, 2009 4:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Asiu Wink
karolla
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lip 19, 2009 7:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Asiu Smile

to wszystko o czym pisalas wyglada jakos znajomo...
nie jestem lekarzem ale mi to bez dwoch zdan wyglada na kolagenoze...
najwazniejsze zebys wreszcie wiedziala jaka jest diagnoza, tylko wowczas mozesz zaczac kakretne leczenie i wrocic do normalnego, no... prawie normalnego zycia Smile
zycze zdrowka i jak najszybszej diagozy.!
nie poddawaj sie!
trzymym kciuki! Smile
Powrót do góry
angela
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lip 19, 2009 7:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Asiu wiem, że ciężko bo czasem chce się wiedzieć jakąkolwiek prawdę, ale żeby była to wreszcie prawda- każdy z nas się z tym zmagał ale Twój przypadek dość dziwny, bo ąz 9 lat i nic... Shocked nikt nie chce postawić diagnozy, może po prostu za mało objawów jak na tocznia, nie wiem sama Rolling Eyes
Pozdrawiam trzymaj się
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lip 19, 2009 8:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj,
podobnie jak poprzedniczki wierzę, że u Ciebie w końcu zakończy się faza poszukiwań, a zacznie faza rzeczowego działania - oczywiście z pozytywnym rezultatem.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
olusiam03
Gość

PostWysłany: Nie Lip 19, 2009 8:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Asiu! Laughing
Postanowiłam coś szkrobnąć. Twoje szukanie pomocy przypomina mi trochę moje. Ja zanim usłyszałam diagnozę trwało to 8 lat. A choruję na tocznia. Z wynikami to tak jest raz wychodza dobrze a raz zle. Ja ob mam idealne, a z morfologia to mam od niedawna problemy. Czasami trzeba czekac aby wyniki wyszly zle. Ale nie wolno zalamywac sie i poddawac. Uszy do gory i nie poddawaj sie! Zycze powodzenia w owocnym poszukiwaniu oraz duzo zdrowka! Very Happy A z kad w ogole jestes bo nie zauwazylam?
Pozdrawiam Very Happy Ola
Powrót do góry
dorka1
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pon Lip 20, 2009 9:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Asiu-Twoja historia przypomina zmagania z diagnozą niejednego z nas.szkoda,że tak długo to trwa,spróbuj może zmienić reumatologa.Bo skoro tak żle się czujesz?ja zaczęłam leczenie jeszcze przed postawieniem diagnozy,dalej w zasadzie diagnoza jest nie kompletna,ale ważne że czuję się lepiej,czego i Tobie życzę. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
asia15317
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pon Lip 20, 2009 6:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo dziękuję wszystkim za powitanie.Tak się cieszę,że istnieje to forum, mogę być z Wami i czuć się jak w rodzinie.Dobrze jest mieć kontakt z osobami,które rozumieją,co czuję.Od kiedy po raz pierwszy w 2007r.usłyszałam podejrzenie kolagenozy(moje przeciwciala ANA wynosiły wtedy 1:320) i znalazłam to forum,bardzo często szukałam tutaj odpowiedzi na swoje pytania,a czytając Wasze historie,upewniłam się,że często postawienie diagnozy nie jest takie oczywiste i trwa dość długo,ale nie warto poddawać się w poznaniu prawdy.Może coś się wreszcie ruszy,bo udało mi się znależć miejsce na odziale reumatologicznym w trybie przyspieszonym na początku sierpnia,gdzie może wreszcie powtórzą mi badania na przeciwciała i coś się wyjaśni.Dzisiaj,po prawie dwóch tygodniach odebrałam wypis z ostatniego pobytu w szpitalu,gdzie robiono mi badania i okazuje się,że moje wyniki nie są chyba tak do końca w porządku,jak mnie zapewniano,chociaż moge się mylić,ale o tym napiszę w wątku "czy to toczeń".
Powrót do góry
kasiakuc
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lip 20, 2009 7:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Asiu cieszę sie że termin do szpitala masz przyśpieszony i oby wszystko sie wyjasniło a diagnoza była tafna i leczenie wdrożone pozdrawiam i mam nadzieję że wszystko sie ułozy
jagula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lip 23, 2009 7:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj Asiu!
pozdrawiam serdecznie
Lidia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lip 28, 2009 12:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Asiu i życzę szybkiego pobytu w szpitalu i diagnozy . Diagnoza pozwoli wdrożyć leczenia i poczujesz się lepiej. To trwa juz bardzo długo i faktycznie mogło zmęczyć. Buziak
Lidka

"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
alawa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lip 28, 2009 9:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Asiu!
Trzymam kciuki,aby Cię dobrze zdiagnozowano i wdrożono leczenie.
Ja dopiero teraz łączę różne moje dolegliwości z wielu lat i odnajduję je jako podstawowe przy naszej chorobie.Cały czas miałam dobre wyniki i szukano we mnie alergii in...Dopiero jak doszło do ostrej fazy choroby to okazało się,że trwa już kilka lat(sądząc po wynikach).Napisz , gdzie trafisz do szpitala
Powrót do góry
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Sie 01, 2009 8:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj Asiu Smile
wielu z nas było po kilka lat bez diagnzoy, sporo diagnozowano błędnie lub czasem leczono przypadkowo na każdą z ,,chorób " oddzielnie
dlatego wiemy i trzymamy kciuki za te podstawową w leczeniu sprawę
potem już będzie z górki i z pewnością nie będzie za późno
życzę trafnej diagnozy i rozsądnego lekarza , leczenia, oczywiscie cierpliwości i by zdrowie z pomocą tych wszystkich podmiotów wracało.
a ty zgłaszaj się na forum i bądź z nami Smile

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: