|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
picus23 Junior

|
Wysłany: Nie Sie 16, 2009 8:23 pm Temat postu: czy to mogą byc objawy tocznia? |
|
|
Cześć. Wy juz sie znacie na toczniu, wiec zapytam, czy moje objawy mogłby wskazywac na tę chorobę:
- potworne bóle głowy
- bóle mięsni, stawów. niedawno lekki uraz kolana spowodował zbieranie sie wody, obrzek, 3 razy miałam robioną punkcje, i mimo ze lekarz nic nie stwierdził kolano dalej boli jak cholera, a od niego cała noga
- boli mnie gardło, węzły chłonne - za uszami
- mam anemie
- zdarza mi sie budzic w nocy spocona i z uczuciem gorąca
- mam okropne bóle brzucha po prawej i po lewej stronie, jedno to wątroba a drugie nie mam pojecia
- podwyższona temperatura, zwykle powzyej 37, napady gorąca
- wstaje rano i czuje sie jak po cięzkiej pracy, jestem ospała i osłabiona
- ostatnio pojawił sie suchy kaszel
- co do motylka to zawsze miałam na twarzy wypieki koło nosa, ale chyba to nie jest to, przynajmniej tak mi sie wydaje
Ponadto wypadają mi włosy, ale nie wiem czy to ma związek
Co o tym myslicie?
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sie 17, 2009 1:08 am Temat postu: |
|
|
Witaj!
Coś najwyraźniej się dzieje i należałoby to sprawdzić.
myślę, że skoro jesteś nie zdiagnozowana.- trudno mówić o toczniu .
my też diagnozy Ci nie postawimy , ale jak zdążyłaś zauważyć wspieramy się dobrą radą i to musi nam wystarczyć
Złe samopoczucie jest już sygnałem, że coś się dzieje w twoim organizmie i nie trzeba tego bagatelizować, ale też spokojnie dążyć do zdiagnozowania i dowiedzenia się co naprawdę Ci dolega. Grunt to dobry specjalista. Weż skierowanie do reumatologa i postaraj się naświetlić wszystkie swoje wątpliwości i domysły.
Myślę, że trudno określić co naprawdę Ci dolega, bo jest tyle chorób na tle autoimmunologicznym, które są bardzo zlbliżone objawami do siebie lub sprzężone ze sobą .
Na forum poczytaj- interesujące cię wątki wpisz do wyszukiwarki i w razie wątpliwości pytaj.
Forum jest prawdziwą skarbnicą wiedzy nie tylko dla nas chorych - zapoznaj się i korzystaj .
No i oczywiście na bieżąco pisz co u ciebie ze zdrówkiem , którego ci życzę _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
picus23 Junior

|
Wysłany: Pon Sie 17, 2009 8:49 am Temat postu: |
|
|
dzieki za odpowiedz mam nadzieje, że mimo wszystko to tylko przemęczenie. to trwa od początku lipca, dzisiaj poszłam po skierowanie, ale okazało sie, że pani doktor na urlopie,a nikt inny mi go nie da. trzeba poczekac. jak sie juz czegos dowiem to bede pisac
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sie 17, 2009 9:11 am Temat postu: |
|
|
Picus23 nie masz zbytnio na co czekac tylko jak najszybciej wziąść skierowanie do reumatologa albo dostać skierowanie na badania chocby na pocztek podstawowe jeskli coś jest nie tak to powinno cos byc w wynikach powodzenia daj znac jak coś będziesz wiedzieć..pamietaj tez że toczeń daje objawy wielu chorób i tak na pawde diagnoza jest trudna nie tylko objawy ale tez wyniki musza być nie takie jak trzeba życze oby wszystko było jak najlepeij .. _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Sie 17, 2009 9:50 am Temat postu: |
|
|
hej
pierw powinnaś pójść do lekarza i dostać skierowanie choćby na podstawowe badania krwi i moczu; skierowanie do reumatologa też, a ten powinien zająć się Tobą dokładniej
serio nie masz innego lekarza w przychodni?
pozdrawiam  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
picus23 Junior

|
Wysłany: Pon Sie 17, 2009 12:16 pm Temat postu: |
|
|
nie, mamy jedną pani doktor, bo to jest bardzo mała przychodnia..
musze czekac do czwartku
dzis sie czuje potwornie, słaba, jeszcze ten kaszel. Spałam 12h a czuje sie jakbym całą noc zasuwała. wyszłam rano na zakupy i wróciłam do domu bo cięzko było chodzic, gdzie moja świetna kondycja.. a mam 19 lat. |
|
Powrót do góry |
|
 |
picus23 Junior

|
Wysłany: Czw Sie 20, 2009 1:34 pm Temat postu: |
|
|
No i byłam dzis u lekarza. Dostałam skierowanie na badania - krew (strasznie duuuzo tych badan wyszczególnionych) mocz, na miejscu mi zrobiła ekg - wyszło w miare, cisnienie, tez, no ale sie jej płuca nie spodobały i dostałam na rentgena. I całe szczescie powiedziała, ze trzeba sie do reumatologa przejsc, ale da mi skierowanie dopiero jak wyniki badan dostanie. W ogole miała nieciekawą mine, ale moze po prostu sie tak wszystkimi pacjentami przejmuje Pozdrawiam:* |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Czw Sie 20, 2009 3:57 pm Temat postu: |
|
|
no to teraz rób badania, czekaj na wyniki i leć do dr a potem daj znać  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
lena_89 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 20, 2009 4:04 pm Temat postu: |
|
|
Hej
Dobrze, ze przynajmniej masz normalnego lekarza rodzinnego, ktory opowiednio podchodzi do tego tematu a mina sie nie przejmuj, bo wielu taka robi dlatego ja zeby nie stresowac swojej lekarki, wizty ograniczam do minimum ( swoja droga, pomimo tego ze w tym roku bylam tam tylko raz, ona nadal mnie pamietala wiec nie wiem jak to mam rozumiec ).
Mam nadzieje, ze uda Ci sie znalezc przyczyne zlego samopoczucia, bo przekonalam sie na wlasnej skorze ze taka "niemoc" w tym wieku potrafi niezle zdolowac ja rowniez spie po 12 godzin, a rano nie mam sily na nic...ale trzeba wierzyc w to ze bedzie dobrze  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
picus23 Junior

|
Wysłany: Czw Sie 20, 2009 4:26 pm Temat postu: |
|
|
lena_89 moja lekarka pamiętała ze w 2006 miałam robione Ekg i wyszło nie najlepiej, i ze w 2008 r robiłam badania moczu i powtarzałam bo wyszły źle ma baba łeb . ale moze przez to, ze osrodek nie jest duzy
Bede pisac o efektach, dzieki za zainteresowanie i wsparcie :* |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 20, 2009 7:40 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Picuś23!
Oby jak najszybciej Cię zdiagnozowali. Z prześwietlenia niekoniecznie mogą coś zobaczyć.U mnie dopiero głęboka tomografia wykazała zmiany, a osłuchowo tez nie było się czego czepiać.Powodzenia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sie 21, 2009 2:35 pm Temat postu: |
|
|
picus- trafiłaś na kompetentną panią doktor. Trzymam kciuki za wyniki badań, powodzenia:) _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
picus23 Junior

|
Wysłany: Pią Sie 21, 2009 4:21 pm Temat postu: |
|
|
Hej. Odebrałam dzis wyniki badan. Nie wiem co myslec. W krwi tylko cos o skrócie MON- pewnie monocyty ,jest poza normą - zanizone.
Niestety wyniki moczu troche gorsze. Kwas moczowy wyszedł 53 przy normie 210 - 450. Jeszcze lekarz dał wykrzyknik i napisał "wynik sprawdzany kilkakrotnie - zalecana kontrola u lekarza", poza tym odczyn wyszedł zasadowy, a powinien byc kwaśny. W poniedziałek do odbioru reszta badan i wtedy ide do lekarza. Trzymajcie sie.. :* |
|
Powrót do góry |
|
 |
picus23 Junior

|
Wysłany: Wto Sie 25, 2009 3:02 pm Temat postu: |
|
|
Witam. Byłam dzis u lekarza, jednak moja pani doktor to wcale nie taki anioł... zobaczyła moje wyniki i mimo ze były złe to stwierdziła, ze nie ma sie co martwic PÓKI CO, bo nie są baaardzo złe, i ze za miesiac mam powtórzyc badania, i ewentualnie mi moze dac skierowanie na rehabilitacje apropos bolących stawów. Odmówiłam. o reumatologu w ogole już zapomniała. Wiec kupiłam sobie sama w aptece witaminy i nie mam zamiaru sie juz wiecej zamartwiac, widocznie już tak mam, ze czuje sie do kitu.
Pozdrawiam, dzieki za pomoc, pa:* |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Sie 27, 2009 11:10 am Temat postu: |
|
|
picus 23 twoje wyniki nie sa wclae takie złe uwierz lekarce, byłoby by sie czym martwic gdyby kwas moczowy był podwyzszony, a w rozmazie krwi jedna pozycja trochę zanizona to naprade nic takiego , zawsze birze się pod uwagę odchylenia od normy trochę w jedna czy drugą stronę, gdyby naprawde cos złego było we krwi to lekarz by zareagował , powtorz badania za jakis czas i sama zobaczysz, morfologia mocz to się płaci prywatnie bardzo mało mozna sobie na to pozwolic
ja sama nigdy nie przejmuje się lekkimi odchyleniami w wynikach, musza to juz byc potezne roznice aby mnie zaniepokoić, _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|