Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

witam
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MagdaT
Kadet
Kadet

PostWysłany: Nie Wrz 13, 2009 10:42 pm    Temat postu: witam Odpowiedz z cytatem

Jestem tu nowa. Od pewnego czasu czytam to forum i dużo się z niego dowiaduję. Mam podejrzenie o toczeń ale na razie nie jest on do końca zdiagnozowany. Zaczęło sie od rumienia guzowatego jakieś 5 lat temu. Zaleczono to starydami ale atak miałam tak silny ze nie mogłam chodzić. Przy tym okropne bóle mięśni i stawów. Na kilka lat miałam spokój - niestety pod koniec zeszłego roku powtórka z rozrywki - znowu rumień guzowaty i zaostrzenie bólów stawowych. Niestety do reumatologa u nas się nie dostałam i w sumie przez przypadek trafiłam do zakładu reumatologii w Sopocie. Tam pani doktor stwierdziła że najprawdopodobniej mam toczeń i to nie leczony od wielu lat. Objawy: bóle stawów, rumień guzowaty, problem z zimnymi zasinionymi stopami i dłońmi (stwierdziła że to zespół Raynauda), motyl na twarzy - głównie nos i trochę na policzkach, uczulenie na słońce... można byłoby wymieniać... Tyle że po wykonaniu szeregu badań wszystkie wyniki były ok. Nie mam przeciwciał przeciwjadrowych, morfologia i inne badania w normie. Po tym wszystkim kolejna terapia, kolejne sterydy... Guzy zniknęły, reszta pozostała. Niestety przez kompletny brak czasu, sporą odległość do Sopotu no i bagatelizowanie wszystkiego zaniedbałam lecznie. Teraz postanowiłam ponownie pojechać do zakładu reumatologii i je wznowić a przynajmiej spróbować się zdiagnozować. Jestem alergiczką - nie chcę minie odczulać bo mam podejrzenie o toczęń, nikt nie chce mnie na nic zaszczepić a ginekolog ma problem z wyrównaniem moich hormonów bo przeicz tabletek mi nie da... Do tego wszystkiego ostatnio mam nawrotowe zapalenie uszu i jakieś problemy z wątrobą mi się zaczęły... Czasami szkoda gadać i już sama nie wiem co o tym wszystkim sądzić. Na razie czytam co piszecie, próbuję się wgryźć w temat i mimo wszystko zmoblizliować do podjęcia leczenia.
Witam was wszystkich
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Wrz 13, 2009 11:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Magda!
Coś najwyraźniej się dzieje i lekarze muszą gruntownie to sprawdzić.
Piszesz ,że jesteś nie zdiagnozowana , więc życzymy dobrej diagnozy a przede wszystki mobilizacji i wytrwałości w pokonywaniu progów gabinetów lekarskich. Żmudne to i trudne zadanie , ale nikt za ciebie go nie wykona.
To co się dzieje jest sygnałem, że coś komplikuje się w twoim organizmie i nie trzeba tego bagatelizować, ale też spokojnie dążyć do zdiagnozowania i dowiedzenia się co naprawdę Ci dolega. Grunt to dobry specjalista.
Na forum poczytaj- interesujące cię wątki wpisz do wyszukiwarki i w razie wątpliwości pytaj.
Forum jest prawdziwą skarbnicą wiedzy nie tylko dla nas chorych - zapoznaj się i korzystaj .
No i oczywiście na bieżąco pisz co u ciebie ze zdrówkiem , którego ci życzę i pamiętaj naprawdę nie tylko warto -ale trzeba zmobilizować się do leczenia Exclamation
a i napisz coś więcej o sobie niż dane chorobowe - oczywiście jeżeli zechcesz - pozdrawiam cieplutko

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
kasiakuc
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Wrz 14, 2009 6:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj Magdo cieszę się że dołączyłaś do naszej forumowej rodzinki zapraszam na inne strony po zapoznaniu się z netykietą..
senga
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pon Wrz 14, 2009 7:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen
agatka03
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Wrz 14, 2009 7:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej Magdo!
Dluga droga przed Tobą, ale nie zniechecaj się i idź do przodu, zaniedbana choroba to nic dobrego...Czasem warto wydac pare zlotych i iść prywatnie do dobrego reumatologa, niż czekac miesiącami w kolejce...
Pozdrawiam cieplutko-powodzenia!Smile
basiula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Wrz 14, 2009 7:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam cieplutko na forum...zmobilizuj się jednak, bo bez tego będzie tylko trudniej...pozdrawiam... Very Happy
MagdaT
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pon Wrz 14, 2009 8:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję wszystkim za powitanie. Na pewno rozgoszczę się na forum choć podejrzewam że raczej będę tu pytającym niż doradzajacym uczestnikiem.
I na prośbę to jeszcze coś o sobie Smile Mieszkam w Koszalinie i z zawodu jestem geologiem. Sporo czasu spędzam na pracy w terenie. Lubię to choć zdaję sobie sprawę, że na moje dolegliwości to najlepsza praca nie jest. Pani doktor kazała mi ja nawet zmienić Very Happy Nie zamierzam.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Powrót do góry
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Wrz 14, 2009 8:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Madziu Very Happy
Nie taki diabeł straszny jak go malują choć z pewności a b.uciążliwy Rolling Eyes Ale oswoić bestię można .Musisz koniecznie znależć ośrodek ,który będzie monitorował Twój stan-dobry/doświadczony specjalista mile widziany przy tym Smile Poza tym rozgośc się,na lużne pogadanki zapraszamy do kawiarenki Wink
Widzę,ze nasza Neney'a ma koloeżankę po fachu Very Happy

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Wrz 14, 2009 8:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj na forum Exclamation Very Happy

Powrót do góry
paproshka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Wrz 14, 2009 8:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej Madziu- dobrze, że tu trafiłaś Smile
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Wrz 14, 2009 11:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam i ja ciepło i serdezcnie:)
Iwonkahaha
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Wrz 14, 2009 12:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Magdo Very Happy
Rozgość się i pytaj,pytaj i pytaj Very Happy
Na każde pytanie zawsze ktoś ci odpowie.A w kawiarence możesz dzielić się z nami radościami i smuteczkami. Very Happy

Ogólnopolskie Forum Twardziny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Wrz 14, 2009 4:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj,
Przede wszystkim cieszę się, że dołączyłaś do naszej społeczności - korzystaj z lektury i ogólnie z forum ile wlezie Smile
Z drugiej strony piszesz, że zaniedbujesz sprawy zdrowotne - nie jesteśmy od tego, by cokolwiek komuś nakazywać, natomiast lekceważnie zdrowia nie jest najlepszy pomysłem - można za to drogo przypłacić. Rozumiem - osobiście też niespecjalnie przepadam za wizytami itd., ale z drugiej strony - kto z nas to lubi.
Co do choroby tkanki łącznej i wykonywanego zawodu raczej nie ma reguły - wszystko zależy od stopnia opanowania choroby (którego życzę jak najwyższego).
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Lidia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Wrz 14, 2009 5:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Madziu w wirtualnej rodzince. Życzę szybkiej diagnozy bo wtedy będzie można wdrożyć leczenie i życie stanie się łatwiejsze. Ciekawy masz zawód ale koniecznie musisz zadbać o zdrowie bo będzie ci ciężko robić to co lubisz. Poszukaj ośrodka parającego się leczeniem kolagenoz z podkreśleniem tocznia oni powinni cię zdiagnozować. A jeśli to lupusik to nie koniec świata z nim żyje się długo tylko trzeba się coraz popętać po przychodniach i nawiedzać lekarzy.Życzę ci zdrówka i cierpliwości w docieraniu do diagnozy.
Lidka

"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
MagdaT
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pon Wrz 14, 2009 6:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poszukaj ośrodka parającego się leczeniem kolagenoz z podkreśleniem tocznia oni powinni cię zdiagnozować.

A może ktoś wie gdzie taki ośrodek w północnej Polsce jest?
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: