Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Angelod Junior

|
Wysłany: Sro Wrz 16, 2009 8:17 am Temat postu: Witam |
|
|
Witam wszystkich, jestem Piotr i najprawdopodobniej zaczynam "przygodę" z toczniem. Od 2 może 3 lat co jakiś czas pojawia mi się motylek na twarzy, i zpierzchnięcie skóry za uszami, po jakimś czasie (2-3 tygodnie) znika i znów po paru miesiącach wraca. Mojej mamie reumatyzm dokucza od lat więc pewnie po niej odziedziczyłem te problemy z immunologią. Ten rumień na twarzy sam w sobie mi za bardzo nie przeszkadzał ale przypadkiem dowiedziałe się że może oznaczać ciężką chorobę. Dodatkowo od dłuższego czasu zaczęło mi strzelać w kościach niemiłosiernie, trzeszczę cały jak nienaoliwiony i pojawiają sie lekkie bóle stawów przy jakimś ich obciążeniu. Byłem u lekarza ogólnego, dał mi skierowanie na badania - krew mocz, takie podstawowe. Wynika z nich że w tej chwili nie mam żadnego stanu zapalnego w organiźmie - CRP w normie, OB-2, cała reszta, krwinki białe i czerwone w normie, białka w moczu nie ma, kwas moczowy w normie. Wiem jednak że te wyniki to nie dowód że nie mam tocznia, aby to zdiagnozować potrzebuję jeszcze innych badań. Będę teraz uderzał do reumatologa z prośbą aby mnie na nie skierował. Okropnie się boję szczególnie dlatego że kupiłem nowe piękne mieszkanie sprzedając stare i umoczyłem się w kredycie na 30 lat. Kredyt jest na mnie i w razie czego moja kobieta z dziećmi idą na bruk. Pozdrawiam wszystkich i podziwiam za to jacy jesteście dzielni w walce z tą chorobą. |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 16, 2009 8:34 am Temat postu: |
|
|
Witaj Piotrku:)
Zaczynasz, jak my wszyscy...Długa droga przed Tobą, ale jeśli trafisz na dobrego reumatologa-to sukces murowany!
Widzę,że poczytałes nasze Forum-wiesz więc zapewne,że większość z nas od lat boryka się z chorobą - ja na przykład od ponad 20 lat i nie jest źle, mam w zapasie jeszcze długie lata
Zyczę powodzenia, pozdrawiam serdecznie i...rozgość się u nas na dobre. Zapraszam tez do kawiarenki:) _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Iwonkahaha Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 16, 2009 10:21 am Temat postu: |
|
|
Witaj Piotrku
Nasze forum to skarbnica wiedzy,korzystaj z niej dowoli _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
Ogólnopolskie Forum Twardziny |
|
Powrót do góry |
|
 |
kicia73 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 16, 2009 10:36 am Temat postu: |
|
|
hejka Piotrze
witaj,rozgość się ,czytaj i pisz w razie wątpliwości ,dobrze ,że trafiłeś na nasze forum ,bo to nieocenione źródło wiedzy
powodzonka  _________________ Trzeba umieć walczyć o swoje marzenia, ale trzeba też wiedzieć, które drogi są nie do przebycia i zachować siły na przejście innymi ścieżkami.
Paulo Coelho
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 16, 2009 10:43 am Temat postu: |
|
|
witaj Piotrze ..miłego buszowania po forum..a jest co czytac..
A jeśli chodzi o lata .. to sadze ze po 100 bedą nas łopatami dobijać.. tak jestesmy zakonserwowani..
Ja choruję 20 lat ii mam sie całkiem dobrze i ani mysle by mogło by być inaczej.. Pozdrawiam;) _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Krysia Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Wrz 16, 2009 11:41 am Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie. Staraj się nie martwić o mieszkanie, kredyty tylko ciesz się życiem w nowym mieszkaniu z żoną i dziećmi. Wiem, że brzmi to głupio, ale stres, delikatnie mówiąc, nie jest wskazany w chorobach autoimmunologicznych. Przede wszystkim znajdź dobrego reumatologa przy dobrym szpitalu. Czasem warto pojeździć, ale niezbyt daleko bo na dłuższą metę staje się to kłopotliwe. Życzę powodzenia! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ziarenko Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 16, 2009 11:46 am Temat postu: |
|
|
Piotrze,
Witam serdecznie na forum.
Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.
Z toczniem można pięknie żyć. Naprawdę.
Pozdrawiam  _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MagdaT Kadet

|
Wysłany: Sro Wrz 16, 2009 5:47 pm Temat postu: |
|
|
cześć
Nie Ty jeden zaczynasz swoję batalie z chorobą. Ja tez tu nowa
Witam Cię serdecznie |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Wrz 16, 2009 5:58 pm Temat postu: |
|
|
witaj na forum  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 16, 2009 6:01 pm Temat postu: |
|
|
Hej Piotrze
Nie bój się- będzie dobrze  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
teresa środa Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 16, 2009 6:12 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Piotrek zycze szybkiej diagnozy  _________________ roza
Razem-lecz osobno.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 16, 2009 7:06 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum...  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 16, 2009 7:09 pm Temat postu: |
|
|
witam !
Czyli motywacja do życia i zdrowienia potrójna
1) żona
2) dzieci
3) kredyt
mam nadzieję że twój kredyt będzie miał wersję poszerzoną na życie
a teraz żarty na bok, widać że wiesz jak się poruszać w tej całej autoimmunologii , mniej stresu , dobre leczenie , forum i wszystko ogarniesz - pozdrawiam _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Sro Wrz 16, 2009 9:06 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Piotrze,
dobrze napisałeś - motyl może oznaczać ciężką chorobę. Ja dodałbym tylko, że nie musi - każdy przypadek jest inny, nie ma jednolitego standardu. Tak czy inaczej nie jest to jednak dobry omen, więc w samą porę wziąłeś się za diagnostykę, której szybkiego i owocnego przebiegu, a także normalnego życia, nawet pomimo choroby życzymy wszyscy.
A co do dziedziczności to chodzą naprawdę różne opinie... _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Angelod Junior

|
Wysłany: Czw Wrz 17, 2009 8:08 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję Wam wszystkim za miłe przyjęcie i pocieszjące słowa. Wczoraj byłem u tej internistki z wynikami. Powiedziała że są dobre i nie chciała dać skierowania do reumatologa. Wyprosiłem to skierowanie ale terminy są nieralne więc idę prywatnie. Swoją drogą ignoranctwo lekarzy mnie przeraża, mówię kobiecie że mam nawracającego motyla, problemy ze stawami a ona że nie ma podstaw i że jest przekonana że reumatolog też mi nie da skierowania na badania bo "wymyślam". Może gdybym do niej przyszedł z czerwoną gębą to by uwierzyła. Nigdy praktycznie nie chorowałem, do lekarza tylko na badania okresowe, płacę grubą kasę na ubezpieczenie zdrowotne a jak zachoruję to nawet do lekarza się dostać nie można. Nasza służba zdrowia to widzę dno. Nie uśmiecha mi się w tej sytuacji wywalanie kasy na prywatne leczenie ale widzę że chyba nie ma wyjścia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|