|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
anik Junior

|
|
Powrót do góry |
|
 |
klasyka Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sie 28, 2009 3:23 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie.
"Arechiny nie ma i na razie nie będzie" dowiedziałam się podczas wizyty. Od doktor Ostanek otrzymałam receptę na lek o intrygującej nazwie Quensyl i... miałam się udać za miedzę w kwestii jej realizacji. Lek o nazwie Quensyl ma nam zastąpic brak Arechiny. Sytuacja finansowa obu leków jest diametralnie rózna, Arechin 250 (30 tabl) - 3.20 na refundację, Quensyl 200 (100 tabl.) w aptekach niemieckich kosztuje 27 euro. Oczywiście nie liczę kosztów dojazdu do Niemiec.
Qensyl zazywam: poniedziałek 2 tabl, wtorek 1 tabl., sroda znowu 2, czwartek 1, piatek 2, sobota, niedziela - bez leku. Te dawki są chyba tak ustawiane by nam maksymalnie utrudnić egzystencję
I najwazniejsze: przy Quensylu, tak jak przy Arechinie, konieczna regularna kontrola okulistyczna.
Łączę pozdrowienia |
|
Powrót do góry |
|
 |
domia817 Junior

|
Wysłany: Czw Paź 08, 2009 10:17 am Temat postu: Arechin |
|
|
Witam, czy może wiadomo już coś o ARECHINIE? Podobno miała się już pojawić w aptekach, ja niestety nic nie mogę znaleźć? Pozdrawiam _________________ Arechin |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Czw Paź 08, 2009 12:10 pm Temat postu: |
|
|
Z forumowych info wieści płyną pozytywne-recepty sa już realizowane -arechina sie pokazała  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kole Junior

|
Wysłany: Czw Paź 08, 2009 1:09 pm Temat postu: |
|
|
mam dwa nienaruszone opakowania arechiny więc mogę komuś podesłać |
|
Powrót do góry |
|
 |
domia817 Junior

|
Wysłany: Czw Paź 08, 2009 3:10 pm Temat postu: |
|
|
witam, proszę o podanie apteki gdzie można ten lek dostać? _________________ Arechin |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Czw Paź 08, 2009 6:13 pm Temat postu: |
|
|
Dzisiaj kupowałam arechinę...powinna już być w każdej aptece, jeśli nie -sprowadzą...  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pią Paź 09, 2009 10:50 pm Temat postu: |
|
|
Ja odnośnie zaburzonego snu teraz:
Zaburzenia snu związane z chorobami tkanki łącznej.
Szacuje sie ,ze około 75% pacjentow z tymi schorzeniami skarzy sie na problemy ze snem.Podkresla sie rolę ukladu immunologicznego i neuroendokrynnego.W wielu badaniach opisano zmiany w wydzielaniu hormonow:prolaktyny,hormonu wzrostu,melatoniny oraz cytokin prozapalnych.Dlatego uważa się,że zaburzenia te mogą miec charakter zaburzeń pierwotnych,a nie tylko wtornych,związanych z objawami choroby tkanki łącznej.Ponadto np.w reumatoidalnym zapaleniu stawow zaobserwowano wzmożoną senność i uczucie zmęczenia w ciągu dnia,zespół niespokojnych nog oraz zespól bezdechow sennych.Nie wykazano zaburzeń snu w grupie pacjentow przyjmujących steroidowe leki przeciwzapalne w porownaniu do 2 grupy nie leczonej steroidami.Zaobserwowano w wielu badaniach występowanie endogennych zaburzeń snu w grupie pacjentow z chorobami tkanki łącznej,wynika prawdopodobnie ze wspólnych mechanizmow patogenetycznych obu tych grup schorzeń.Zaburzenia senne w tych chorobach często spowodowane są objawami takimi jak:dolegliwości bólowe,zmęczenie czy osłabienie.Ważna rolę w patomechanizmie zaburzeń snu u pacjentow z RZS odgrywa melatonina.Stwierdzono,że całkowite stężenie melatoniny w nocy u osob chorych ,było niższe niz w grupie kontrolnej.Podkreśla sie rowniez role cytokin prozapalnych w zaburzeniach snu.Zwrocono tez uwagę/u kobiet/,na związek między stężeniem hormonów a odczuwaniem bólu.W fazie folikularnej , w ktorej stężenia hormonow są wysokie,obserwuje sie silną korelację bólu i zaburzeń snu/wzrasta poziom bolu,maleje wydajnośc snu,wzrasta latencja snu i liczba wybudzeń/.
W FIBROMIALGII-chorobie mięśniowo-szkieletowej o nieznanej etiologii,charakterystyczne jest występowanie silnego bólu mięśniowego oraz stawowego szczegolnie w następstwie ucisku,ktoremu towarzysza objawy wegetatywne i zaburzenia czynnościowe:oslabienie,zaburzenia snu,parestezje i bóle głowy.W trakcie badania pacjenci zglaszali całonocne nasilone dolegliwości bólowe oraz sztywnośc mięśni,Ból i zaburzenia snu w fibromialgii,moga miec związek z niskim stężeniem serotoniny w OUN,ktore to może prowadzic do zaburzonej percepcji bólu.Fale alfa ,nakladające sie na stadium NRM,odzwierciedlają stan czuwania podczas snu nocnego i sa związane ze snem niedającym wypoczynku oraz ze zmęczeniem.Silny ból wiązal się z gorszą jakoscią snu.Wstawki fal alfa podczas snu NREM,nie wydaja sie byc zaburzeniem specyficznym dla fibromialgii,ale prawdopodobnie sa wskaznikiem snu, niedającego wypoczynku jak rowniez w innych chorobach :RZS,chorobie zwyrodnieniowej stawow.zespole Sjogrena,a takze u pacjentow po infekcjach lub po urazach.
W TWARDZINIE UKLADOWEJ- KTORA JEST ROWNIEZ CHOROBA TKANKI ŁĄCZNEJ,charakteryzującej sie zmianami zapalnymi,naczyniowymi oraz włóknieniem skory i narządow wewnętrznych /przełyk,jelito grube,mięsien sercowy,osierdzie,opłucna,płuca,nerki /,opisuje sie występowanie stanow depresyjnych oraz przewlekłe zmęczenia w przebiegu tej choroby.Zwłóknienia gardla,przełyku,refluks żołądkowo-przełykowy-moga powodować zaburzenia oddychania podczas snu.Zwłoknienia płuc i nadciśnienie tętnicze,przyczyniające się do powstania zaburzeń sercowo-oddechowych,także prowadzą do zaburzeń snu.
|
Powrót do góry |
|
 |
Ziarenko Master butterfly

|
Wysłany: Pią Paź 09, 2009 10:54 pm Temat postu: |
|
|
Basiulo,
Jeśli dobrze pamietam brałaś Plaquenil. Dlaczego przestałaś go brać?
Pytam, bo w lipcu przeszłam z Arechinu na Plaquenil. _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
Ostatnio zmieniony przez Ziarenko dnia Sro Gru 02, 2009 10:22 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Sob Paź 10, 2009 6:46 am Temat postu: |
|
|
Ziarenko brałam Plaquenil przez 3 miesiące...na kolejnej wizycie lekarka przepisała arechiną 2 razy dziennie po 1/2 tabletki (okreslła to dawką podtrzymującą)...28 października mam wizytę w klinice...zobaczymy co będzie dalej...skóra jest ładna- może odstawi w ogóle, bo tak było kiedyś.... _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Sro Gru 02, 2009 9:46 pm Temat postu: |
|
|
Od października biorę arechinę 2xdziennie po1/2 tabletki...dzisiaj czytałam w ulotkę i ....wyczytałam, że nie należy jej dzielić dodam, że w klinice tez mi podawali po połówce...brać tak dalej, czy zażywać w całości rano lub wieczorem...co wy na to  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ziarenko Master butterfly

|
Wysłany: Sro Gru 02, 2009 10:25 pm Temat postu: |
|
|
Jestem uważnym czytelnikiem ulotek i nie pamiętam, by w ulotce jeszcze w czerwcu coś pisało na temat dzielenia tabletek.
Ja brałam Arechin zawsze rano. _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 10:42 am Temat postu: |
|
|
Ziarenko dzisiaj wykupiłam kolejne dwa opakowania arechiny i na stronce 18 pisze znowu Tabletek nie należy dzielić. Wobec tego sama podejmę decyzję i będę brala 1 tabletkę w całości rano...wizytę kontrolną mam dopiero w marcu... _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 11:21 am Temat postu: |
|
|
Basiula - mnie moja reumatolog poleciła brac 1 tabletkę wieczorem w czasie kolacji...
Juz dobiega końca 7 miesieczny okres przyjmowania-zobaczymy, jak wyniki, 29 grudnia - szpital:) _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 12:25 pm Temat postu: |
|
|
czyzbys na Sylwestra oddziałowego się szykowała?(to taka lużmna uwaga tylko  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|