|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mella Master butterfly

|
Wysłany: Nie Mar 01, 2009 1:06 pm Temat postu: |
|
|
Wypróbowałam przepis z mąką orkiszową i brązowym cukrem - cukru dałam tyle co w przepisie, czyli 2 łyżki, dałam całe jajko i dodałam, oprócz moreli i śliwek, 2 "rzędy" gorzkiej czekolady (pokruszone). Mogę z czystym sumieniem polecić  _________________ "Wszyscy jesteśmy zdolni do wielkich rzeczy, jeśli nie pozwolimy, by pokonał nas strach przed własną słabością."
Jan Paweł II |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pią Paź 02, 2009 5:28 pm Temat postu: |
|
|
Bułeczki drożdżowe
Składniki:
- 4 dag drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 15 dag cukru
- 50 dag mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 torebki cukru waniliowego
- 10 dag masła
- 2 jajka
- 25 dag twarogu
- 10 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka kosteczek mlecznej czekolady
- kilka śliwek węgierek
Przygotowanie:
Drożdże pokrusz, rozpuść w połowie mleka, dodaj po 1 łyżce cukru i mąki, wymieszaj. Przykryj, odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Pozostałą mąką przesiej przez sitko, wymieszaj z 6 łyżkami cukru i jednym cukrem waniliowym. Dodaj żółtka, resztę mleka i wyrośnięte drożdże. Wlej stopione i ostudzone masło. Wszystko wyrób na gładkie i niezbyt gęste ciasto. Przykryj, odstaw na 30 minut. Gdy wyrośnie, ponownie krótko wyrób i odstaw na kolejne 30 minutek. Przygotuj blachę do pieczenia: wyłóż ją papierem albo posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Z ciasta formuj kulki średniej wielkości. Układaj na blachę w sporych odstępach, przykryj i odstaw jeszcze na 15 minut. Następnie rozpłaszcz je dłonią. Posmaruj rozmąconym jajkiem.
Przygotuj nadzienie: twaróg zmiksuj na gładką masę z cukrem pudrem, jajkiem i cukrem waniliowym. Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na małe kawałki. Kosteczki czekolady również połam na mniejsze kawałeczki. Na bułeczki nakładaj masę serową, powciskaj śliwki i czekoladę. Posyp cynamonem.
Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
 _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Sob Paź 03, 2009 2:47 pm Temat postu: |
|
|
Kingo jesteście wspaniali -
razem z Krzysiem upieczcie sobie medal - taki ogromy drożdżowy
ode mnie mega ...
__§§§§§_§§
__§§§§§§__§§§
_§§___§__§_§§
§____§__§__§§
____§__§___§
___§§_§§__§
___§§_§§_§
___§§_§§§
___§§_§§_§§§
___§§_§§___§§§
___§__§§_____§§
______§______§§
__§§§§_____§§§
_§__§§§§§§§§
§_____§§§§
§
_§§
_§§
_§§
__§§____§§§
___§§____§§§
___§§_____§§§
___§§______§§
___§§______§§
___§§______§§
___§§______§§
___§§______§
____§§§§§§§
_____§§§§§
__§§§§_________§
_§__§§§§§§§§§§§
§_____§§§§§§§§
§__________§§
_§§_______§§
_________§§
________§§
_______§§
______§§
_____§§
__§§§§_________§
_§__§§§§§§§§§§§
§_____§§§§§§§§
___§
__§§§
___§
_§§§
__§§§
___§§
___§§
___§§
___§§
___§§
___§§
___§§§_§
____§§§
_____§§§§§
____§__§§§
_______§§§
______§__§§
______§__§§
_____§____§§
____§______§§
___§§§§§§§§§§
____§______§§
___§________§§
__§§§§§______§§
_§___§§§§____§§_§
§_____§§______§§
§__§
_§§
___§
_§§
_§§
_§§
_§§__§§§
_§§_§_§§§
_§§§___§
_§§___§
_§§__§
_§§_§§
_§§§§§§
_§§__§§§
_§§___§§§_§
__§§___§§
ja takie bułeczki robię podobnie, w ostatniej fazie wałkuję ciasto na stole
nakładam wzdłuż serek, w serek wciskam owoce, zawijam jak roladę i kroję w kromki
kromeczki układam na blasze, jak podrosną
smaruję jajkiem i wkładam do piekarnika
,,tak czy jednak bułeczek szybko brak "  _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
senga Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Paź 10, 2009 9:51 am Temat postu: |
|
|
Ludmilo Ty tez tam dajesz twaróg czy serki homogenizowane? |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Paź 10, 2009 11:45 am Temat postu: |
|
|
serek mielony z wiaderka często od razu waniliowy lub śmietankowy
czasem biały srek rozgnieciony ale taki posypuję cukrem pudrem _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
senga Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Paź 10, 2009 2:11 pm Temat postu: |
|
|
hmm tam na pewno maja byc 2 jajka do tego twarogu? bo jak z tym twarogiem wymieszalam od razu 2 cale jajka i cukier puder to sie zrobila bardzoooooo rzadka masa :/
ale zrobie jeszcze raz i chyba z 1 jajka =) chyba ze trzeba wlasnie zrobic ze najpierw ubijam zoltka z cukrem a potem bialka? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Iwonkahaha Master butterfly

|
Wysłany: Sob Paź 10, 2009 2:29 pm Temat postu: |
|
|
Tu chodziło chyba o samo żółtko. _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
Ogólnopolskie Forum Twardziny |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Paź 10, 2009 3:23 pm Temat postu: |
|
|
ja do serka mielonego z kueczka nie daję wcale jajek
a do białego takiego w postaci stałej tylko żółtka _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
senga Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Paź 10, 2009 5:33 pm Temat postu: |
|
|
no wlasnie, to by chyba wiele wyjasnialo.
Zrobilam potem znow z 2 jajek , tylko ze wpierw same zółtka wymieszalam z cukrem i potem dodałam bialka. Juz bylo mniej rzadkie niz za 1 razem ale mogłam wcale nie dawać tych białek. No ale trudno =)
ostateczna wersja wygladala tak ze wlasnie zwinelam to jak rolade i kroilam dopiero jak sie upiekło, niestety mama serowa upadla na sam dol a ciasto strasznie wyrosło, ale co by nie było pol blachy juz nie ma =) jak to bylo swiezutkie to wszyscy sie na to rzucili
bardzo smaczne no ale na przyszlosc jednak najlepiej dawać same zóltka =) |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Paź 12, 2009 10:26 am Temat postu: |
|
|
jedno jajko do twarogu; drugie do posmarowania
mi wychodzi masa akurat (że tak powiem)
jeśli ktoś chce, to może dać oczywiście samo żółtko-zarówno do ciasta, sera jaki i do smarowania  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Lis 04, 2009 7:10 pm Temat postu: |
|
|
Ciasteczka bostońskie
Miękkie masło--- 1 kostka
brązowy cukier--- 1 i pół szklanki
jajka--- 3 szt.
mąka--- 3 i pół szklanki
gorąca woda--- 2 łyżki
soda--- 1 łyżeczka
cynamon--- 1 łyżeczka
sól--- pół łyżeczki
posiekane orzechy włoskie--- szklanka
posiekane rodzynki--- szklanka
1. Utrzyj masło, stopniowo dodając cukier, a potem dobrze roztrzepane jajka. Dodaj sodę rozpuszczoną w gorącej wodzie oraz połowę przesianej mąki z solą i cynamonem. Następnie dodaj orzechy i rodzynki zmieszane z resztą mąki i wymieszaj dokładnie łyżką. Wilgotnymi dłońmi formuj kulki wielkości sporego orzecha włoskiego, kładź (w kilkucentymetrowych odstępach) na blachę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczaj (ale nie za mocno, bo w trakcie pieczenia same się jeszcze trochę dodatkowo spłaszczają). Piecz przez 12-15 minut w temp. 180 stopni.
2. Proporcje przeznaczone są na ok. 60 ciasteczek. Ciacha są bardzo kruche i ładnie pachną cynamonem. Znakomite do kawy lub herbaty
Smacznego  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 2:56 pm Temat postu: |
|
|
Pierniki Moniki (o od niej mam przepis)
*1kg mąki trtowej,
*1 op.przyprawy piernikowej,
*2 łyżeczki sody,
*1 kostka margaryny,
*3 jajka,
*1 szklanka cukru,
* 300dkg.miodu SZTUCZNEGO płynnego;
Make,przyprawę korzenna,sodę i margaryne-posiekać.Jajka utzreć z poową cukru.Pozostała częśc stopic na karmel i już do letniego ,dodać 0,5 szkl.wody ciepłej.Do mąki dodac jajka z cukrem,wlac miód i karmel-wyrobić.Wycinac,piec w temp.180stopni,ok.10 min.
Polecam zaganianympierniczki sa mięciutkie,nawet jesli upieczecie je dzień przed świętami _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 9:19 pm Temat postu: |
|
|
DROŻDŻÓWKI
Ciasto:
*70 g. drożdży,
*120 g.cukru,
*1 cukier waniliowy (jeśli nadzieniem będzie ser,pomińcie teraz c.waniliowy),
*300 ml.mleka,
*1 jajo i 1 żółtko,
*5 łyżek oleju lub roztopionego innego tłuszczu,
*1 łyżeczka soli,
*białko do posmarowania drożdżówek;
Masa serowa
*30dkag.sera białego,
*1 żółtko,
*1 cukier waniliowy,
* łyżki cukru;
Składniki na masę serową po prostu połączyć ze sobą i wymieszać do uzyskania gładkiej masy
Drożdże ,cukier i lekko ciepłe mleko wymieszać.
Dodać mąkę,jajka,olej, oraz sól i wyrabiać.
Ciasto rozwałkować,posmarować masą serową,zwinąć jak na struclę i kroić na kilkucentymetrowe drożdżówki,pozostawiając do wyrośnięcia na 20 min.Posmarować roztrzepanym białkiem(lub całym jajkiem) i piec w nagrzanym uprzednio do 180 st.piekarniku-z termoobiegiem odp.krócej.
My bardzo lubimy do nich lukier z odrobiną soku cytrynowego lub pomarańczowego
Zamiast masy serowej można użyć jakiejkolwiek marmolady,powideł-co lubicie.My ostatnio "odkryliśmy",ze genialnie smakuje z musem jabłkowym
BUŁKI MAŚLANE
Składniki:
*40 g.drożdży,
*100 g.cukru,
*cukier waniliowy,
*2 żółtka,
*300 ml.mleka,
*500 g.mąki,
*70 g.miękkiego masła(lub in.tłuszczu),
*1/2 łyżeczki soli;
Drożdże ,cukier,cukier waniliowy,żółtka i ciepłe mleko-najlepiej rozmieszać mikserem-ok.1 min.Dołożyć resztę składników i wyrobić.
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok.1/2 godziny,po czym dość grubo rozwałkować,wykrawać krążki i formować jak pączki.Wierzch posmarować,np.rozmąconym białkiem i wstawić do uprzednio nagrzanego,do 180-200st.piekarnika.Piec ok.20-25(z termoobiegiem krócej).
Bułeczki można posypać kruszonką,nadziewać owocami,marmoladą lub włożyć do środka...kosteczkę czekolady
Smacznego _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Wto Maj 04, 2010 5:44 pm Temat postu: |
|
|
Mufinki
produkty sypkie
2 szklanki maki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 małej łyżeczki soli
wszystkie produkty wymieszać łyżką w misce
produkty mokre
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
wymieszać w drugiej misce
3/4 szklanki niedużych lub krojonych owoców/wiśnie, jagody,borówki,jabłka mogą być owoce z konfitury ale dobrze odsączone/, kawałeczki czekolady
Wlać mokre składniki do suchych wymieszać szybko i byle jak oby produkty się połączyły
wkladać do foremek do wysokości 3/4 /najlepiej do foremek mufinkowych można do foremek babeczkowych z papierowym wkładem.
Piec w 180stopniach 12-15 minut w zależności od piekarnika / 7 minut na dolnym ogrzewaniu i około 5 termoobieg. pierwszy raz popilnować. Delikatnie obkroić nożem żeby ładnie odstały i wyłożyć gorące na deseczkę lub ścierkę /na talerzu robią się wilgotne od spodu/. Można jeść na gorąco posypane cukrem pudrem lub na zimno polane czekoladą ale pyszne są bez niczego.
Można upiec bez cukru zwiększając do 1/2 łyżeczki soli i zamiast owoców dodać krojoną w kostkę szynkę lub pieczone mięso można dodać szczyptę ulubionych ziół.
Smacznego _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Maj 04, 2010 5:55 pm Temat postu: |
|
|
Lidia ta druga wersja na słono mi baaardzo odpowiada  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|