Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Paź 04, 2005 2:07 pm Temat postu: Październik - Miesiąc Lupusa |
|
|
OCTOBER - LUPUS AWARENESS MONTH
Październik '05 jest Miesiącem Świadomości o Toczniu na całym świecie, pomyślałam że chcielibyście o tym wiedzieć, w wielu krajach organizowane są specjalne marsze, bale, kwesty i kampanie medialne propagujące wśród społeczeństwa wiedzę o chorobie.
To sposób na pomaganie innym w rozpoznaniu u siebie tocznia (sami wiecie że to nie łatwa sprawa nawet dla lekarzy ), ale też okazja do zbiórki pieniędzy na badania, miło wiedzieć że coś się dzieje, mam nadzieję że odbierzecie to jako wieści bardzo pozytywne
Można znaleźć w sieci wiele ciekawych materiałów promocyjnych - nie tylko broszury i plakaty, ale i inne gadżety - naklejki na szyby samochodów, znaczki, balony, itp.
Mnie się szczególnie podoba plakat z górą lodową i hałsem:
Toczeń to nie tylko to co widać (zmęczenie i ból - na powierzchni morza), a pod spodem, większa częśc góry opisana jest całą listą innych dolegliwości pomocnych w rozpoznaniu chroby - fajne, prosty przekaz.
obejrzyjcie tutaj:
Materiały
inne plakaty gotowe do druku oraz 30 sekundowy filmik video, który ma być puszczany w amerykańskiej tv:
Materiały2 |
|
Powrót do góry |
|
 |
gusia_92 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Paź 04, 2005 4:15 pm Temat postu: |
|
|
ja nie wioem jak ty to nenya robisz ale jestes wielka. ile ty czasu spedzasz pred komputerem by cos znalesc?
brawo dla nenyi _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 05, 2005 9:28 am Temat postu: |
|
|
hmm a u mnie nieotwiera tych materiałów .... daje otwórz i wogóle nieotwiera pierwszego _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
paulina_87 Gość
|
Wysłany: Sro Paź 05, 2005 11:15 am Temat postu: |
|
|
no i u mnie tak samo ..... ehh te komputery  |
|
Powrót do góry |
|
 |
veg8 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 05, 2005 1:42 pm Temat postu: |
|
|
Potrzebny jest Adobe Reader
otwiera on pliki w formacie pdf  |
|
Powrót do góry |
|
 |
małgorzatka Master butterfly

|
Wysłany: Sob Paź 08, 2005 1:39 pm Temat postu: |
|
|
Witam i pozdrawiam wszystkich. Dawno mnie tu nie bylo, az mialam problem z logowaniem-wstyd, wstyd... _________________ małgorzatka |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Paź 09, 2005 7:11 pm Temat postu: |
|
|
No właśnie,Małgorzatko,wstyd,wstyd,wstyd!!!!!!!!!I żeby mi to było ostatni raz...  _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
małgorzatka Master butterfly

|
Wysłany: Pią Paź 14, 2005 1:23 pm Temat postu: |
|
|
Ostani raz mialam sie wpisac? czy ostatni raz zapomniec hasla? jak widac juz je pamietam  _________________ małgorzatka |
|
Powrót do góry |
|
 |
agulka Master butterfly

Dołączył: 02 Paź 2005 Posty: 222 Skąd: Chelm- Wawa Wawa - Chełm
|
Wysłany: Pią Paź 14, 2005 3:24 pm Temat postu: pierwszo slysze o takiej inicjatywie |
|
|
stad widac ile sie wie w Polsce o lupus ech
Jak ja mowie ze mam reumatyzm to mi nikt nie wierzy
jak dodam ze mctd to oczka stawiaja bo reumatyzm tylko ze starszymi sobami sie kojarzy
z reszta podobnie jest u lekarza
Dziecko co Ty tu robisz??? Przed wizyta slysze prawie zawsze od czekajacych pacjentow
A ja na to lecze sie od jakis 3 lat i ludzie oooooooooo
no ale egal
lupus nie lupus, mctd nie mctd
a ja z humorkiem mykam
na popoludniowa kawke
pozdrawiam all _________________ Kwiatki, bratki i stokrotki
dla Malwinki dla Dorotki
kolorowe i pachnące
malowane słońce      |
|
Powrót do góry |
|
 |
slodka_istota Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 19, 2005 9:10 am Temat postu: |
|
|
oj nenus fajnie jest wiedziec, ze jak sie jakies info dostac to do ciebei smialo skarbico wszelakiej wiedzy mozna zglosic eheh
a ty vegus sie robisz chlopiec - zlata raczka od techniki eheheh
jednym slowem - co za nalogowcy z was eheheh
ale dobrze ze robia takei impreski bo faktycznie to jest potrzebne - szkoda tylko ze w polsce to jeszcze niektorzy lekarze pojecia o tocnziu nie maja - zenada
Pozdrawiam
slodka  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pon Paź 31, 2005 9:45 am Temat postu: |
|
|
ok, teraz kolejna ciekawostka związana z nagłaśnianiem w mediach problemów toczniowych.
Otóż w PBS (Publiczna Telewizja w USA) pokazywany jest cykliczny program o zdrowiu Keeping Kids Healthy, cały odcinek tego cyklu poświęcono toczniowi, EPISODE 401 - Lupus: A Medical Mystery (Toczeń - Medyczna Zagadka).
O swoich problemach opowiadać będą pacjenci - np. dziewczyna chora od 14 roku życia, ale zdiagnozowana dopiero mając 22 lata, matka latami chodząca z córką od lekarza do lekarza i długo nie mogąca uzuskać rozpoznania choroby, itp.
Brzmi znajomo, prawda? Pomyślałam, że warto o tym wspomnieć, żebyśmy nie miały wrażenia że tylko u nas takie rzeczy się zdarzają i że to tylko wina naszej sużby zdrowia. To specyfka tej choroby, problemy z diagnozą są wszędzie.
I jeszcze jedno - współautorką tego programu jest kabietka, która chora na toczeń, zauważyła że wszyscy jej znajomi mają problem z uwierzeniem w jej chorobę. Założyła więc stronę internetową
ButYouDontLookSick.com
czyli ANieWyglądaszNaChorą
Dobre, prawda? I też jakby znajome...
Czyli jak widać toczniowcy wszystkich krajów mają te same problemy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Paź 31, 2005 12:17 pm Temat postu: |
|
|
Brzmi znajomo .....?.prawda ..to zdanie potafilo mnie wyprowadzic z rownowagi .......Przez dlugi czas mialam zal .....nie wiem .do ludzi .? ktorzy to mowili .......do choroby .ze taka niewidoczna...?...Teraz zobojetnialam .czasami w duchu sobie pokrzycze na ludzi ktorzy to mowia...ale raczej zobojetnialam .przyzwyczailam sie.?.......widze ze czasmi nawet najblizsi .czasami wyrywaja sie z hasekiem...........a czemu nie bylas w kosciele.?lub znowu ci sie nie chce.?........rusz sie ....tylko bys w domu siedziala...no coz .przeciez nie bedziemy sie tlumaczyc....z kazdej decyzji .nie chce mi sie.? a moze sie zle czuje .? tylko o tym nie mowie .aby nie stalo sie to nudne........Wiec nie dziwmy sie ........wygladamy w miare normalnie....wiekszosc z nas ma nadwage..
Jesli sie tak wyglada.....to gdzie tu choroba...???
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 31, 2005 1:54 pm Temat postu: |
|
|
No właśnie okaz zdrowia.To zawsze słysze .Nauczyłam się odpowiadać"a co trzeba jakoś wyglądać a pogadać można"Przeważnie kończy to wszelkie dyskusje
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ziarenko Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 31, 2005 3:50 pm Temat postu: |
|
|
Ja także słyszałam i słyszę te słowa... _________________
rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
|
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 31, 2005 5:20 pm Temat postu: |
|
|
ja slyszalam ale odbieram to raczej jako komplement ze dobrze sie trzymam bo wiem ze osoby ktore mi to mowia nie zycza mi zle... no tylko teraz wygladam troche jak 'pobita'  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|