Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

witam i pytam
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ziarenko
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lis 02, 2009 12:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Very Happy

rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
paproshka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lis 02, 2009 8:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej Aniu- trzymam kciuki, by nie był to jednak toczeń Wink
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lis 02, 2009 2:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Very Happy

Tak jak napisala Kinga na diagnoze trzeba sobie zasluzyc Wink
Moje wyniki badan rozniez wskazuja na tocznia, jednak nadal nie spelniam wymaganych kryteriow...
Ostanio lekarz prowadzacy powiedzial mi, ze jest przekonany, ze to jakas choroba ukladowa, ale na chwile obecna nie moze postawic diagnozy i raz na pol roku mam zjawiac sie w Klinice Wink
Na forum znajdziesz wiele osob ktore sa przykladem, ze tocznien to nie koniec swiata Wink Mam jednak nadzieje, ze kolejne badania wyklucza to podejrzenie Smile
Zycze Ci duzo cierpliwosci i wiary w to ze bedzie dobrze, bo zamartwianie sie nie wplywa pozytywnie...
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pon Lis 02, 2009 3:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z cierpliwością ciężko u mnie. Przez szpital nauczyłam się, że niewiedza dobija. W szpitalu myślałam (eee... byłam przekonana, nie wiem czemu!), że wyjdę w 7 dniu a wyszłam w 10tym. (Nie żebym narzekała - pod koniec było nawet bardzo zabawnie.)

Czytam i czytam lekturę, którą mi tutaj poleciliście, ale to jeszcze bardziej sprawia, że się martwię, dlatego postanowiłam już nic nie czytać. Sad Znalazłam dobry sposób na niemyślenie o wynikach itd. - skupianie się na byle czym.

W tym tygodniu czeka mnie badanie krwi (morf.+rozmaz+żelazo) i prawdę mówiąc mam nadzieję, że hemoglobina będzie w normie, tak samo jak i reszta, bo zmieniłam swoją dietę (w tym dodałam warzywka i owoce i zaczęłam jeść mięso po dwóch latach bycia wegetarianką!). Lekarz mi też dzisiaj powiedział, żebym niedokrwistość traktowała jako objaw a nie przyczynę. Może ma rację.

Podziwiam was wszystkich, bo potraficie sobie radzić z chorobą i traktować ją jako część swojego życia, a mi na początku (i jako że nigdy wcześniej nic poważnego mnie nie spotkało w związku ze zdrowiem) to ciężko ta cała akceptacja przychodzi. Embarassed
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Iwonkahaha
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lis 02, 2009 3:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może opiszesz nam swoją zabawną przygodę w
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=3294&highlight=do%B6wiadczenia+szpitalne

Chętnie poczytamy

Ogólnopolskie Forum Twardziny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Anna85
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pon Lis 02, 2009 4:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A co jeśli "ten" lekarz to przeczyta? Embarassed Laughing
Powrót do góry
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Lis 02, 2009 4:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to niech czyta Cool

każdy wyraża swoja opinię Smile
nawet jeśli byłaby to krytyka: każdy ma prawo Laughing

Powrót do góry
Anna85
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pon Lis 02, 2009 4:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No tak, to prawda. Zaraz się za to wezmę, a będzie tego duuużo Sad
Powrót do góry
agatka03
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lis 02, 2009 5:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Aniu:)

Ciesze się,że masz takie a zdrowe podejscie do choroby, mam nadzieję,że to jednak nie będzie TO, a jeśli-to szybko oswoicie paskudęSmile
Pozdrawiam:)
Anna85
Kadet
Kadet

PostWysłany: Wto Lis 03, 2009 6:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ah, nie wiem, czy się martwić czy nie. Wczoraj byłam u lekarza i przepisał mi leki, w tym bez recepty Modafen, który należy stosować z ostrożnością u osób z toczniem. Póki co obserwuję się i efektów ubocznych nie ma. Oczywiście najpierw zapoznałam go z historią szpitalną, wypisem i wynikami badań, żeby mi nie dał nieodpowiednich leków. Poza tym, od wyjścia ze szpitala brałam Zyrtec, który mi przepisali w szpitalu, skończył się w czwartek i obserwowałam ciało. W niedzielę już jakieś drobiutkie swędzenia były, w okolicach śródręcza tylko. Wczoraj wykupiłam przepisany Amertil (tak wiem, ten sam skład co Zyrtec), wzięłam dziś dopiero rano. Narazie jest ok, dermografizm niedokucza. Ale stało się coś dziwnego. Oparłam się dziś prawą ręką o twarz i dość długo tak siedziałam.... na zajęciach... Poszłam chora, bo nie chcę opuszczać zajęć, w razie by coś się stało... odpukać... potem na tym miejscu blisku kciuka zauważyłam, że zrobiło mi się sine... ale znikło po 15 minutach. Nie wiem, co to było.

Najlepsze jest to, że oglądałam dziś powtórkę Dr House'a i tam było, że komuś z grupą A przetoczyli jakąś krew i zrobiły mu się przeciwciała... House powiedział, że to toczeń i podali sterydy. Czy mi też te przeciwciała mogły powstać przez przetoczenie? Też mam grupę krwi A.
EDIT: w sumie nie chcę brać sterydów, boję się skutków ubocznych!

Wariuję już, prawda? Sad
Powrót do góry
kasiakuc
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lis 03, 2009 7:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Anna spokojnie nie wariujesz tylko zastanawiasz się za dużo choć czasem jest to potzrebne byle nie nadmiernie bo faktycznie nic dobrego z tego nie wychodzi co do sterydó na toczni i tpo aktywnego na razie nic innego mądrego nie wymślili ja po pierwszym pobycie 7 miesięcznym w szpitalu i barniu encortonu co wiązało się z dość dużym przyrostem wagi zaniechałam zażywania owych sterydów i o mało nie przepłaciłam życiem choroba uaktywniła się dość szybko i to w bardzo złym obkliczu prawie mnie wykańczając..wszyscy na forum mieliśmy do czynienia lub nadal mamy ze sterydami i wiemy jak to jest ja też mam wiele skutków ubocznych z którymi da się żyć i wcale znowu tak wielkich problemów nie sparwiaja ..nie matw sie na wyrost najwazniejsze dopowadzić do remisji a potem jak najdłużej ją utzrymać..pozdrawiam.
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Lis 03, 2009 7:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

heheh bliska wariactwa jesteś Wink Mr. Green

weź sobie głęboki oddech i wyluzuj Cool serio, przestań myśleć i wymyślać "teorie spiskowe"

Modafen lek p/objawom przeziębienia, zawiera IBUPROFEN (składnik przeciwzapalny-grupa leków NLPZ)
u osób chorych często stosuje się NLPZ (niesteroidowe leki przeciwzapalne), jedynie i aż nie wolno ich stosować o osób z chorymi nerkami

Arrow kciuk-przycisnęłaś go sobie przy nieodpowiednim siedzeniu....jeśli się powtórzy takie coś (bez żadnego uciskania), to zgłoś to lekarzowi

Arrow dr House..też to oglądałam i niczym się nie przejmuj....wyłapałaś jakieś strzępki informacji i je sobie przypisujesz, po co? Wink

Arrow sterydy-nikt nie powiedział, że będziesz je brać, a nawet jeśli....skutki uboczne to sprawa indywidualna i zależna od dawkowania.
No i w końcu w jakimś stopniu trzymają nas przy życiu, więc nie jest tak źle Smile

Aniu włącz sobie jakąś durnowatą komedię, czy kreskówkę i daj sobie odetchnąć Smile

Powrót do góry
Anna85
Kadet
Kadet

PostWysłany: Wto Lis 03, 2009 7:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiem, wiem... ja to zawsze wariuje, panikuje, odbija mi... Też głupio zrobiłam, że ulotki zaczęłam czytać linijka po linijce po tym, jak wzięłam leki. Matoł ze mnie!

Teraz jestem na fazie tego, co mogą mi dać lub co wykazać. Do reumatologa zapiszę się w czwartek, bo z tym przeziębieniem ledwo oddycham a dzisiaj taki mróz przyszedł Confused A ja nie mam kurtki zimowej! Musiałam jakąś starą, zmechaconą założyć, ale co tam. Nie wyglądałam najgorzej i od razu była załamka, bo kurtka z przed 5 lat rozmiar S a ostatnio tylko w M/L wchodziłam. Rolling Eyes

kinga, zrobiłam tak wczoraj Smile obejrzałam Potwory kontra obcy w dubingu i oryginale Smile Ale wczoraj przed snem oglądałam Listę Schindlera i planuje dzisiaj też w oryginale obejrzeć (mam na kasecie). Jeszcze do jutra trzyma mnie myśl, że mam jutro zajęcia i wykład z wykładowcą, którego głos mnie podnieca Twisted Evil (ma 62 lata, ale trzyma się Smile i po prostu jak coś omawia to się chce go słuchać i słuchać Smile) Raz o coś spytał po angielsku (bo ja studiuję filologię angielską a on wykłada literaturę amerykańską) i ja zrozumiałam, że on pyta, czy w tej grupie są same dziewczyny. Spojrzałam na niego, była cisza, więc się uśmiechnęłam do niego!!! OD tego czasu dziwnie na mnie patrzy. Och te moje urojenia Twisted Evil
Powrót do góry
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Lis 03, 2009 7:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Twisted Evil a Ty nie masz teraz przypadkiem jajeczkowania? Twisted Evil Wink
ihihi

ja jestem na filologii germańskiej Cool
ale na szczęście nie ma podniecających facetów/wykładowców Laughing

5 lat to bardzo dużo, zmieniamy się jako kobiety proporcjonalnie Smile bardziej kobiece i sexi się stajemy Very Happy
rozmiar nie gra roli Very Happy
a zmechacone kurtki są modne hehehe

choć do kawiarenki pogadać ze wszystkimi Smile

Powrót do góry
Anna85
Kadet
Kadet

PostWysłany: Wto Lis 03, 2009 7:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Już już Smile zaraz będę. Jajeczkowania to chyba nie mam. I tak sprawdzam, często czy przypadkiem okres nie wraca... Skończył się w piątek.

EDIT:

Mam już wyniki krwi - sprawa ma się tak.

WBC 4.4
RBC 5.02
HGB 10.6
HTC 35.3
MCV 70.3
MCH 21.1
MCHC 30.0
PLT 323
Lymph 36.6
MXD 18.5
Neut 44.7
Lymph 1.6
MXD 0.8
Neut 2.0
RDW-CV 20.4
PDW 14.2
MPV 11.2
P-LCR 37.4

Rozmaz mikro.
Pałeczkowate 1
Podzielone 44
Kwasochłonne 9
Limfocyty 40
Limfocyty atypowe 2
Monocyty 4

Na odwrocie jest napisane: dość znaczna mikrocytoza i hypochromia, nieznaczna poikilocytoza

A teraz najgorsze... żelazo - 21 uq/dl a minimum to 50-max 160.

Panikować już mogę?

Ostatnio zmieniony przez Anna85 dnia Pią Lis 06, 2009 1:08 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

Skocz do: