Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zombie Junior

|
Wysłany: Pon Lis 23, 2009 8:22 pm Temat postu: Bu! przyszłam :) |
|
|
Hej, jestem tu nowa chociaż już dawno czytałam wasze forum.
choruje sobie na tocznia, biore leki itp itd,
Mam pytanie do forumowiczów którzy biorą prednizon, napisałam temat ale został zamknięty, no bo o skutkach ubocznych jest pewnie pełno. jednak nie znalazłam o tym co mnie interesuje, może źle szukałam, ale napisze tu jeszcze raz co od was chcę
Chciałam zadać wam takie pytanie odnośnie skutków ubocznych brania prednizonu (encorton czy jak tam sie to jeszcze nazywa). Czy odczuwacie jakies psychiczne skutki? depresja? psychoza? z tego co wiem takie tez moga wystąpić.
W jednym miejscu gdzies przeczytałam, że prednizon wpływa na działanie hipokampu, odpowiedzialnego za zapamiętywanie.
Czy od prednizonu może sie pogorszyć zdolność zapamiętywania?
jeszcze znalazłam informację na temat kortyzolu, że długo utrzymujące się jego stężenie upośledza funkcje komórek nerwowych w części mózgu odpowiedzialnych za zapamiętywanie. a prednizon to analog kortyzolu.
wiecie coś o tym?
może niepotrzebnie panikuje ale nie ma zbyt dużo informacji na ten temat w sieci, a w ulotce to już wcale. Dlatego pisze tu do was, może ktos z was się też z tym spotkał. |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 23, 2009 8:27 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Zombie, napisz nam coś więcej o sobie, ile masz lat, gdzie mieszkasz, będziemy mogły lepiej się poznać  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 23, 2009 8:50 pm Temat postu: |
|
|
Witaj,
może będzie to raczej wątek okołotematyczny, ale o obniżeniu nastroju (spowodowanym nie tylko prednizonem/innego rodzaju sterydem) masz informacje choćby tu:
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=2995
Jeśli to nie do końca to, czego szukasz spróbujemy podesłać coś innego. Chyba, że sama znajdziesz
Tak czy inaczej odnalezienia się w naszej społeczności.
Edit: No właśnie Kinga mnie ubiegła (jednocześnie pisaliśmy posta ) _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
zombie Junior

|
Wysłany: Pon Lis 23, 2009 8:52 pm Temat postu: |
|
|
Lat mam 18, mieszkam niedaleko Krakowa.
Od trzech chyba lat biorę encorton i imuran.
encorton brałam jeszcze wcześniej kilka razy takie duże dawki, na małopłytkowośc bo to mój główny objaw.
od 2002 r. byłam leczona tylko na to, czyli dużo sterydów, tyłam, chudłam, tyłam chudłam itd. potem mi wynaleźli że to jednak toczeń no i dostałam mniej sterydów i imuran.
i niedawno znalazłam informacje że prednizon może wpływać na zapamiętywanie. stresznie mi sie nie spodobało. nie znalazłam dużo na ten temat, więc pisze do Was.
Dzięki za odpowiedzi  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 23, 2009 8:56 pm Temat postu: |
|
|
W takim razie najlepiej skorzystać z zestawu linków podesłanych przez Kingę
Osobiście mogę powiedzieć, że sterydy nie wpłynęły jakoś wyjątkowo niekorzystnie na moją pamięć (no, przynajmniej żeby wchodzić na forum nie zapominam ). Owszem, raz dostałem amnezji, ale to po pulsach (czyli całkiem inna historia).
Generalnie dobrze, że wiesz, co się może wydarzyć, tym niemniej nie radzę sobie tego wmawiać  _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lis 23, 2009 9:21 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum...  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pon Lis 23, 2009 9:26 pm Temat postu: |
|
|
Ja również witam Cie serdecznie wśród nas  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Iwonkahaha Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 24, 2009 8:40 am Temat postu: |
|
|
Witaj  _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
Ogólnopolskie Forum Twardziny |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 24, 2009 9:09 am Temat postu: |
|
|
Witaj:)
Zbieraj dobre informacje i doświadczenia na forum.
Masz już diagnozę, ustalone leczenia, lekarza -powinno być tylko lepiej.
Skutki uboczne -to życie - każdy reaguje inaczej.
Ja u siebie nie zauważyłam oznak w postaci osłabionej funkcji pamięci.Mam się świetnie, czasem wolałbym pewnych rzeczy nie pamiętać - szczególnie za tym optowałaby moja rodzina
pozdrawiam , trzymam kciuki _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 24, 2009 11:25 am Temat postu: |
|
|
witaj Zombie i szukaj co Cie interesuje i pytaj a dostaniesz odpowiedź pozdrawiam.. _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 24, 2009 1:33 pm Temat postu: |
|
|
Witam i ja ciepło i serdecznie na forum miłego buszowania.. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
teresa środa Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 24, 2009 4:05 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie  _________________ roza
Razem-lecz osobno.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lis 24, 2009 10:52 pm Temat postu: |
|
|
witaj Zombie! |
|
Powrót do góry |
|
 |
zebra Junior

|
Wysłany: Sro Lis 25, 2009 12:38 am Temat postu: |
|
|
hej zombie
a interesuje Cię sprawa tej pamięci tak po prostu czy masz jakieś kłopoty z zapamiętywaniem itp...?
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|