Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Witam na forum. Poszukuję na własną rękę ... niestety.
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ania_Em
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Lis 26, 2009 3:30 pm    Temat postu: Witam na forum. Poszukuję na własną rękę ... niestety. Odpowiedz z cytatem

Witam, poruszyłam swój problem na innym poście, ponieważ nie wiedziałam jak zacząć swój temat, ale dzięki pomocy innych znalazłam się tutaj Smile
Więc od początku....mam na imię Ania i mam 30 lat.
Mój problem rozpoczął się w sierpniu, tzn. pojawiły się dziwne zawroty głowy, trwające 3 dni, a ponieważ miałam kilka lat temu problemy z błędnikiem wszyscy sugerowali, że to nawrót choroby. Jednak te zawroty różniły się od "błędnikowych" ponieważ nie miały wpływu na widzenie obrazów (przy błędniku uciekał mi obraz i miałam oczopląs), zawroty te były w głowie, jakby ktoś z tyłu głowy mieszał we mnie łyżką. Od tego czasu zaobserwowałam również stany podgorączkowe (37-37,5), które trwają niezmiennie do dnia dzisiejszego. Udałam się oczywiście do laryngologa, który odrzucił przyczyny laryngologiczne/błędnikowe tych zawrotów. Byłam również u neurologa, który nie stwierdził przyczyn neurologicznych (miałam również wykonaną tomografię głowy). Dodatkowo zaczęłam w nocy odczuwać bardzo uciążliwe, budzące ze snu drętwienie rąk, do tego chroniczne zmęczenie, spałam po 12 godzin dziennie, gdzie do tej pory w zupełności wystarczało mi 7-8godzin. Odwiedziłam trzech lekarzy prowadzących, zrobiłam wszystkie możliwe ogólne wyniki krwi, moczu i kału (w normie), zrobiłam prześwietlenie płuc (bez zmian). Lekarze stwierdzili, że tak ma być, a ja wiem, że gdzieś musi być przyczyna tego stanu. Zaczęłam szukać na własną rękę, szukając w sieci przyczyn stanów podgorączkowych. Zrobiłam badania na boreliozę, obie chlamydie, mononukleozę - wszystkie wyniki w normie, ktoś zasugerował mi badanie ANA1 i ANA2, dzisiaj odebrałam wynik ANA2:
ANA2 wynik graniczny. I dodatkowy opis: "Metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF) na komórkach HEp-2 NIE STWIERDZONO obecności przeciwciał przeciwjądrowych oraz antycytoplazmatycznych, natomiast metoda DID STWIERDZONO obecność linii niezidentyfikowanej".
Teraz nie wiem co dalej robić? Do jakiego lekarza/specjalisty się udać? Bardzo prosiłabym o jakiekolwiek sugestie....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Lis 26, 2009 5:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hej Aniu Very Happy
jesteś z Dolnego Śląska, to może jakiś dobry reumatolog we Wrocławiu?
sama nie wiem...wynik masz w normie, tylko te stany podgorączkowe ...

muszę jeszcze pomyśleć

Razz

Powrót do góry
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Lis 26, 2009 5:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Very Happy

Gratuluje determinacji,dobrze,ze sie nie poddajesz Smile
Powinnaś moim zdaniem poszukać dobrego reumatologa-
masz tu namiar:
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=853 -
może się przyda

Niestety wielu chorych układowo-ze względu na dobre wyniki podstawowe-jest odsyłanych z kwitkiem Confused

Poczytaj,popytaj i do dzieła-czyli ,zawalcz o Swoje dobre samopoczucie lub diagnozę pełną Wink
Powodzenia Smile

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
paproshka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lis 26, 2009 6:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Aniu, a skąd dokładnie jesteś Question
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Lis 26, 2009 6:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich raz jeszcze. Jestem z Wołowa, czyli do Wrocławia mam ok. 50km. Dzisiaj udało mi się dostać na wizytę do reumatologa (prywatnie oczywiście) w swoim mieście, jak tylko wrócę to dam znać co powiedział. Póki co muszę lecieć.
Powrót do góry
Lidia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lis 26, 2009 6:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Aniu w naszym gronie.
Życzę ci szybkiej diagnozy. Niech się wyjaśni z czego to a potem już łatwiej nad tym czymś zapanować.
Powodzenia
Lidka

"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Iwonkahaha
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lis 26, 2009 7:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Aniu ponownie Very Happy

Skoro masz stany podgorączkowe to z tym powinien być związany też stan zapalny w Twoim organizmie.Miałaś już zrobione CRP?

Ogólnopolskie Forum Twardziny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
paproshka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lis 26, 2009 7:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No tak, czyli w połowie do Głogowa Very Happy
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lis 26, 2009 7:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Aniu Smile
Pełnej rzetelnej diagnozy , choć prawie wszyscy wiemy jakie to trudne...
Już teraz wiem ,że jednak wiesz co dalej ,bo szukasz i znalazłaś to forumno i już pobiegłaś do reumatologa .
Cierpliwości , wytrwałości w szukaniu rozwiązania autoimmunologicznej zagadki, którą każdy z nas na swój sposób jest i zdrowia.
Pozdrawiam Smile

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
teresa środa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lis 26, 2009 8:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Aniu Wink i powodzenia w poszukiwaniach i nie daj sie pozbywac-jesli sie zle czujesz to jest cos nie tak-tez uwazam ze dobry reumatolog by sie przydal Wink
alawa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lis 26, 2009 9:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Aniu!
Życzę skutecznej diagnozy. Masz podobne objawy do moich -też zaczęło się
strasznymi drętwieniami i bólami rąk i stanem podgorączkowym. U mnie na nieszczęście nikt nie zaproponował reumatologa i na to konto "zaliczyłam " operację w kierunku cieśni nadgarstka. Tymczasem po leczeniu objawy drugiej reki cofnęły się. Powodzenia.
Powrót do góry
Ziarenko
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lis 26, 2009 9:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aniu,

Witam w naszym magicznym miejscu Very Happy
Powodzenia.

rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
Powrót do góry
basiula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Lis 26, 2009 10:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam cieplutko na forum... Very Happy
Ania_Em
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Lis 27, 2009 9:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam i serdecznie dziękuję za tak miłe przyjęcie mnie w swoim gronie. Nie ukrywam, że jest to bardzo miłe zaskoczenie dla mnie i jakoś tak mi się cieplej robi na sercu, kiedy wiem, że jest ktoś na tej ziemi, kto traktuje mnie i moje dolegliwości poważnie.
Wczoraj okazało się również, że i jest w mym mieście lekarz, który moje samopoczucie również traktuje w ten sposób. Mianowiecie, po wysłuchaniu mnie i przejrzeniu moich dotychczaowych wyników Pani reumatolog jest przekonana, że to toczeń. Pomimo, że nie ma jasnej odpowiedzi na ten fakt w wynikach, ona po prostu wie, że to to. Jak powiedziała: dla nas lekarzy wystarczą 4 objawy świadczące o chorobie, my mamy tylko trzy, a na czwarty musimy poczekać, bo wyjdzie...czyli stan podgorączkowy, objawy neurologiczne (zawroty, drętwienia i osłabienie ogóle), oraz dwie poronione ciąże, o których nie wspomniałam tutaj na forum. Przyznam szczerze, że odkąd zaczęłam szperać w necie o przyczynach stanów podgorączkowych prawie zawsze trafiałam na choroby, które przyczyniają się do poronienień oraz na strony o poronieniach i gdzieś w głębi byłam pewna, że mój stan obecny i moje poronienia są ściśle ze sobą powiązane...pewnie bardzo bym tego chciała, ponieważ z wyników, które mi zlecono po stracie drugiej ciąży niestety nic nie wyniknęło. Wracając do tematu wizytu u reumatolog: postanowiła przepisać mi Arachin, który mam zacząć brać od poniedziałku (po zaakceptowaniu przez okulistę) po jednej tabletce wieczorem, przez 5 dni, stosując sobotnio-niedzielną przerwę. Mam mieszane uczucia, ponieważ nie lubię faszerować się lekami, a w tym przypadku nie mam 100% pewności czy jestem chora na tocznia. Wg niej w ciągu dwóch tygodni powinny mi ustąpić stany podgorączkowe, a za m-c mam przyjść do niej na kolejną wizytę i wtedy zleci mi wykonanie kolejnych badań: antykoagulant toczniowy (o ile dobrze zapamiętałam) i jakieś jeszcze, ale niestety wyleciało mi z głowy. Z tego, co mówiła ma doświadczenie w leczeniu i diagnozowaniu tocznia, pracuje w szpitalu w Lubinie na reumatologii.
Z jednej strony jestem przerażona diagnozą, z drugiej zaś cieszę się, że coś zaczyna się konkretniejszego ustalać...sama już nie wiem.
Aha, CRP nie miałam robionego...
Powrót do góry
Iwonkahaha
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Lis 27, 2009 9:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aniu ,myślę że trafiłaś na super fachowca.Jeśli kazała brać Ci ten lek to go łykaj a już po 2 tygodniach może być Ci lżej.

Ogólnopolskie Forum Twardziny
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: