Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

arechina sen i inne skutki uboczne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9, 10, 11  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
anik
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Sie 23, 2009 3:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kochani!!
Ja też biorę Arechine niestety nie mam na zapasie
ale wyszukałam w internecie w Warszawie w aptece internetowej
jest podaje strone http://superapteka.pl/product_info.php/info/p100084500_Arechin-250mg-x-30-tabl--.html/XTCsid/bb0dbd9aa73db494cc7194d26cbbd231
może się przyda
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
klasyka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sie 28, 2009 3:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie.
"Arechiny nie ma i na razie nie będzie" dowiedziałam się podczas wizyty. Od doktor Ostanek otrzymałam receptę na lek o intrygującej nazwie Quensyl i... miałam się udać za miedzę w kwestii jej realizacji. Lek o nazwie Quensyl ma nam zastąpic brak Arechiny. Sytuacja finansowa obu leków jest diametralnie rózna, Arechin 250 (30 tabl) - 3.20 na refundację, Quensyl 200 (100 tabl.) w aptekach niemieckich kosztuje 27 euro. Oczywiście nie liczę kosztów dojazdu do Niemiec.
Qensyl zazywam: poniedziałek 2 tabl, wtorek 1 tabl., sroda znowu 2, czwartek 1, piatek 2, sobota, niedziela - bez leku. Te dawki są chyba tak ustawiane by nam maksymalnie utrudnić egzystencję Wink
I najwazniejsze: przy Quensylu, tak jak przy Arechinie, konieczna regularna kontrola okulistyczna.
Łączę pozdrowienia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
domia817
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 10:17 am    Temat postu: Arechin Odpowiedz z cytatem

Witam, czy może wiadomo już coś o ARECHINIE? Podobno miała się już pojawić w aptekach, ja niestety nic nie mogę znaleźć? Pozdrawiam
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 12:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z forumowych info wieści płyną pozytywne-recepty sa już realizowane -arechina sie pokazała Smile

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
kole
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 1:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam dwa nienaruszone opakowania arechiny więc mogę komuś podesłaćSmile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
domia817
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 3:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam, proszę o podanie apteki gdzie można ten lek dostać?
basiula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 6:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj kupowałam arechinę...powinna już być w każdej aptece, jeśli nie -sprowadzą... Very Happy
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Paź 09, 2009 10:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja odnośnie zaburzonego snu teraz:

Zaburzenia snu związane z chorobami tkanki łącznej.
Szacuje sie ,ze około 75% pacjentow z tymi schorzeniami skarzy sie na problemy ze snem.Podkresla sie rolę ukladu immunologicznego i neuroendokrynnego.W wielu badaniach opisano zmiany w wydzielaniu hormonow:prolaktyny,hormonu wzrostu,melatoniny oraz cytokin prozapalnych.Dlatego uważa się,że zaburzenia te mogą miec charakter zaburzeń pierwotnych,a nie tylko wtornych,związanych z objawami choroby tkanki łącznej.Ponadto np.w reumatoidalnym zapaleniu stawow zaobserwowano wzmożoną senność i uczucie zmęczenia w ciągu dnia,zespół niespokojnych nog oraz zespól bezdechow sennych.Nie wykazano zaburzeń snu w grupie pacjentow przyjmujących steroidowe leki przeciwzapalne w porownaniu do 2 grupy nie leczonej steroidami.Zaobserwowano w wielu badaniach występowanie endogennych zaburzeń snu w grupie pacjentow z chorobami tkanki łącznej,wynika prawdopodobnie ze wspólnych mechanizmow patogenetycznych obu tych grup schorzeń.Zaburzenia senne w tych chorobach często spowodowane są objawami takimi jak:dolegliwości bólowe,zmęczenie czy osłabienie.Ważna rolę w patomechanizmie zaburzeń snu u pacjentow z RZS odgrywa melatonina.Stwierdzono,że całkowite stężenie melatoniny w nocy u osob chorych ,było niższe niz w grupie kontrolnej.Podkreśla sie rowniez role cytokin prozapalnych w zaburzeniach snu.Zwrocono tez uwagę/u kobiet/,na związek między stężeniem hormonów a odczuwaniem bólu.W fazie folikularnej , w ktorej stężenia hormonow są wysokie,obserwuje sie silną korelację bólu i zaburzeń snu/wzrasta poziom bolu,maleje wydajnośc snu,wzrasta latencja snu i liczba wybudzeń/.
W FIBROMIALGII-chorobie mięśniowo-szkieletowej o nieznanej etiologii,charakterystyczne jest występowanie silnego bólu mięśniowego oraz stawowego szczegolnie w następstwie ucisku,ktoremu towarzysza objawy wegetatywne i zaburzenia czynnościowe:oslabienie,zaburzenia snu,parestezje i bóle głowy.W trakcie badania pacjenci zglaszali całonocne nasilone dolegliwości bólowe oraz sztywnośc mięśni,Ból i zaburzenia snu w fibromialgii,moga miec związek z niskim stężeniem serotoniny w OUN,ktore to może prowadzic do zaburzonej percepcji bólu.Fale alfa ,nakladające sie na stadium NRM,odzwierciedlają stan czuwania podczas snu nocnego i sa związane ze snem niedającym wypoczynku oraz ze zmęczeniem.Silny ból wiązal się z gorszą jakoscią snu.Wstawki fal alfa podczas snu NREM,nie wydaja sie byc zaburzeniem specyficznym dla fibromialgii,ale prawdopodobnie sa wskaznikiem snu, niedającego wypoczynku jak rowniez w innych chorobach :RZS,chorobie zwyrodnieniowej stawow.zespole Sjogrena,a takze u pacjentow po infekcjach lub po urazach.
W TWARDZINIE UKLADOWEJ- KTORA JEST ROWNIEZ CHOROBA TKANKI ŁĄCZNEJ,charakteryzującej sie zmianami zapalnymi,naczyniowymi oraz włóknieniem skory i narządow wewnętrznych /przełyk,jelito grube,mięsien sercowy,osierdzie,opłucna,płuca,nerki /,opisuje sie występowanie stanow depresyjnych oraz przewlekłe zmęczenia w przebiegu tej choroby.Zwłóknienia gardla,przełyku,refluks żołądkowo-przełykowy-moga powodować zaburzenia oddychania podczas snu.Zwłoknienia płuc i nadciśnienie tętnicze,przyczyniające się do powstania zaburzeń sercowo-oddechowych,także prowadzą do zaburzeń snu.

"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Ziarenko
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Paź 09, 2009 10:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Basiulo,
Jeśli dobrze pamietam brałaś Plaquenil. Dlaczego przestałaś go brać?
Pytam, bo w lipcu przeszłam z Arechinu na Plaquenil.

rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej

Ostatnio zmieniony przez Ziarenko dnia Sro Gru 02, 2009 10:22 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
basiula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Paź 10, 2009 6:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ziarenko brałam Plaquenil przez 3 miesiące...na kolejnej wizycie lekarka przepisała arechiną 2 razy dziennie po 1/2 tabletki (okreslła to dawką podtrzymującą)...28 października mam wizytę w klinice...zobaczymy co będzie dalej...skóra jest ładna- może odstawi w ogóle, bo tak było kiedyś....
basiula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Gru 02, 2009 9:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Od października biorę arechinę 2xdziennie po1/2 tabletki...dzisiaj czytałam w ulotkę i ....wyczytałam, że nie należy jej dzielić Confused dodam, że w klinice tez mi podawali po połówce...brać tak dalej, czy zażywać w całości rano lub wieczorem...co wy na to Question
Ziarenko
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Gru 02, 2009 10:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jestem uważnym czytelnikiem ulotek i nie pamiętam, by w ulotce jeszcze w czerwcu coś pisało na temat dzielenia tabletek.

Ja brałam Arechin zawsze rano.

rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
basiula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Gru 03, 2009 10:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ziarenko dzisiaj wykupiłam kolejne dwa opakowania arechiny i na stronce 18 pisze znowu Tabletek nie należy dzielić. Wobec tego sama podejmę decyzję i będę brala 1 tabletkę w całości rano...wizytę kontrolną mam dopiero w marcu...
agatka03
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Gru 03, 2009 11:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Basiula - mnie moja reumatolog poleciła brac 1 tabletkę wieczorem w czasie kolacji...
Juz dobiega końca 7 miesieczny okres przyjmowania-zobaczymy, jak wyniki, 29 grudnia - szpital:)
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Gru 03, 2009 12:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czyzbys na Sylwestra oddziałowego się szykowała?(to taka lużmna uwaga tylko Wink

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9, 10, 11  Następny
Strona 5 z 11

Skocz do: