|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
czarna1412 Junior

|
Wysłany: Nie Gru 06, 2009 2:10 pm Temat postu: Witam na forum! |
|
|
Witam. Kilka dni temu trafiłam na to forum. Mam 32 lata, jestem z Wrocławia.
Być może ktoś z Was jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie, czy wszystkie objawy jakie mam może powodować jakaś jedna choroba np. autoimmunologiczna? Wiem na pewno, że objawy neurologiczne ręki nie są spowodowane przez zmianę w śródpiersiu. Neurolog nie udzielił jednoznacznej odpowiedzi co spowodowało uszkodzenie mięśni lewej ręki. Czy to dyskretne skrzywienie kręgosłupa mogło spowodować uszkodzenie korzeni rdzeniowych?
Objawy:
- nawracające bardzo silne bóle głowy po lewej stronie, z silnym bólem i łzawieniem oka, ból przechodzi za okiem i jakby wychodził z tyłu w okolicy karku; ostatni atak w październiku zaczął się w środę ok 23 a zakończył w piątek ok. 15. W tym czasie kilka przerw i nawrotów bólu.
- problem z III i IV palcem lewej ręki, które z luźnym ułożeniu dłoni zachodzą na siebie,
- przy zgięciu lewej ręki w łokciu silne drżenie, szczególnie przy dotknięciu np. brody,
- drgania mięśni widoczne pod skórą w różnych miejscach,
- na przestrzeni ostatnich 7 lat nawrotowe bóle lewego kolana, lewego barku, lewego kciuka,
- osłabienie, bardzo złe samopoczucie pod wpływem ciepła - po ostatniej wizycie w solarium bardzo silne bóle nóg, latem to samo.
- osłabienie nóg - przy napięciu mięśni zaczynają drżeć.
Wyniki badań:
- EMG - w badaniu neurograficznym nie wykazano cech neuropatii nerwu łokciowego i pośrodkowego po stronie lewej. Zarejestrowano czynność spoczynkową odnerwienną w mięśniu dwugłowym ramienia i mięśniu odwodzicielu kciuka po stronie lewej. Całość badania przemawia za uszkodzeniem korzeni rdzeniowych na poziomie C5-C6 i C8-Th1.
- zmiana w śródpiersiu tylnym górnym ku tyłowi od przełyku na poziomie trzonów Th3 i Th4 o gęstości płynowej 5jH (2,7cmx1,3) - zalecenia lekarza - po 3 miesiącach kontrolna TK, trudny dostęp do zmiany, w razie konieczności operacji konieczne rozcięcie klatki na pół, zmiana wygląda na łagodną,
- RTG kręgosłupa - dyskretne skrzywienie kręgosłupa w stronę lewą na pograniczu szyjno-piersiowym. Dyskretne zmiany zwyrodnieniowe w stawach Luschki. Przestrzenie m-k poza nieci niższą C4-5 odpowiednie do osi,
- wynik ANA1 - metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF) na komórkach HEp-2, stwierdzono obecność przeciwciał przeciwjądrowych.
- badanie ANA2 - metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF) stwierdzono obecność przeciwciał przeciwjądrowych w mianie 1:160 dających na komórkach HEp-2 obraz świecenia jąderkowy. Autoprzeciwciał tych nie zidentyfikowano jako: antycytoplazmatycznych, nRNP, Sm, TOPO-1 (Scl-70), SS-A(Ro), SS-B(La), ACA (antycentromerowych), PCNA (cyklinowych), "nuclear dots", Jo-1, rybosomalnych, mitochondrialnych, cytoszkieletowych, przeciw aparatowi Golgiego, lizosomom oraz przeciw wrzecionu podziałowemu.
Komentarz kliniczny:
Przeciwciała przeciwjąderkowe mogą występować w przebiegu twardziny układowej.
- podejrzenie zespołu Raynauda - nie potwierdzone,
- badanie okulistyczne - nie stwierdzono nieprawidłowości,
- USG tętnic podobojczykowych, pachowych, ramiennych i tętnic przedramion bez patologii z zachowanym prawidłowym przepływem. Bez zwolnienia przepływu w tętnicach podobojczykowych przy zmodyfikowanej próbie Langa.
- w badaniu neurologicznym odruchy prawidłowe, odruchy brzuszne osłabione na granicy zniesienia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
locman Senior

|
Wysłany: Nie Gru 06, 2009 4:03 pm Temat postu: |
|
|
Jeszcze raz witaj.
Jeżeli podejrzewasz u siebie chorobę tkanki łącznej to dla uspokojenia powiem Ci, że ja też jak Ty mam typ świecenia jąderkowy ale w mianie 1:1000 co dla lekarzy wcale nie jest dużo. Mam też sporo dolegliwości ze strony naczyń krwionośnych i limfatycznych. Trwa to już kilka lat i lekarze jeszcze nie chcą mnie zaszufladkować do żadnej konkretnej choroby bo twierdzą, że lepiej tego nie robić niż się pomylić. Niewłaściwa diagnoza może zabić pacjenta.
Dlatego nie denerwuj się. Dobrze robisz, że sama szukasz informacji.
Warto przeglądnąć forum bo jest kopalnią wiedzy o chorobach tkanki łącznej.
Na pewno zostaniesz zauważona na forum i jeżeli jest ktoś kto może Ci pomóc to pomoże i podzieli się doświadczeniem.
Potrzebujemy również Twoich doświadczeń bo my też chcemy się uczyć.
I jak trochę poczytasz to przekonasz się, że są tu sami życzliwi ludzie
Dla mnie to masz trochę nie typowe objawy ale z drugiej strony czy w chorobach autoimmunologicznych są typowe objawy
Dziewczyny odbywają fajne pogaduchy w rozmowach niekontrolowanych (kawiarenka) tam na luzie możesz porozmawiać z nimi o wszystkim.
No i tak jak powiedział Łukasz czytając o chorobach nie przypisuj sobie wszystkich  _________________ locman[a]wp.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
Iwonkahaha Master butterfly

|
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Nie Gru 06, 2009 4:56 pm Temat postu: |
|
|
witam serdecznie Czarna wszystko wymaga czasu zwłaszcza odpoiwednie diagnozowanie by było właściwe i trafne w leczeniu powodzenia ... _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Nie Gru 06, 2009 5:02 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum...  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Gru 06, 2009 5:13 pm Temat postu: |
|
|
Witam i ja nową koleżankę i to z Wrocławia  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Gru 06, 2009 6:06 pm Temat postu: |
|
|
Witaj
z pewnościa razem z pomocą lekarza dotrzesz do diagnozy
w efekcie do reemisji
forum pomoże rozwiązać Ci część problemów
ale nie tylko
dajemy sobie wsparcie, zrozumienie , wymieniamy doświadczeniami z różnych dziedzin życia ,chorobę wyrzucając przed nawias ...
przeczytaj sobie regulamin
przeglądaj intersujące cię tematy
i uaktywnij się na forum
a przede wszystkim zdrowiej _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Nie Gru 06, 2009 9:48 pm Temat postu: |
|
|
Równiez witam Cie serdecznie
NIestety nikt z nas nie jest lekarzem-jesli masz swojego-zaufanego specjalistę,pozostaje się uzbroic w cierpliwość-choroby z autoagresji cięzko sie diagnozuje ...
Pozdrawiam serdecznie  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Gru 06, 2009 10:32 pm Temat postu: |
|
|
Witaj serdecznie i ciepło..
zyczę zdrówka trafnej i szybkiej diagnozy !! _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Nie Gru 06, 2009 11:37 pm Temat postu: |
|
|
witaj Czarna  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 10:05 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Czarna - skutecznej diagnozy |
|
Powrót do góry |
|
 |
teresa środa Master butterfly

|
Wysłany: Wto Gru 08, 2009 6:05 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Czarna  _________________ roza
Razem-lecz osobno.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
czarna1412 Junior

|
Wysłany: Wto Gru 08, 2009 11:32 pm Temat postu: |
|
|
Ostatnio dość mocno bolą mnie mięśnie; czuję się jakbym ostro ćwiczyła w siłowni. Odnoszę wrażenie, że mięśnie są sztywne. Dodatkowo boli mnie kolano - ból promieniuje do uda. Jestem ciągle słaba, podniesienie rąk do góry, albo czesanie powoduje, że mięśnie od razu zaczynają boleć. Śpię po 10 godzin, a mimo to jestem zmęczona. Mam wrażenie, jakbym miała temperaturę, mierzyłam 36.8. Czy takie objawy zdarzają się w chorobach autoimmunologicznych? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Sro Gru 09, 2009 7:10 am Temat postu: |
|
|
Czarna owszem w chorobach autoimmunologicznych zdarza się tyle różnych objawów ze mozna nimi obdzielić kilka a nawet kilkanascie chorób zatem tylko dobry lekarz specjalista i odpowiednie badania moga ukierunkować diagnoze i wdrożyć skuteczne leczenie powodzenia trzymaj sie _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sro Gru 09, 2009 9:16 am Temat postu: |
|
|
A czy miałas oznaczane wartości CK,CPK,CRP ? _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|