Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Czw Gru 03, 2009 12:46 pm Temat postu: |
|
|
agatko cieszę się, że napisałaś...na razie nic nie będę zmieniać, bo przypomniałam sobie, że powinnam się jeszcze w grudniu spotkać z moją reumatolog...wtedy zapytam...
mam nadzieję, że zrobią Ci tylko badania i Nowy Rok powitasz w domu...  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
dorotka2807 Junior

|
Wysłany: Sob Gru 19, 2009 6:36 pm Temat postu: |
|
|
przeczytałam wszystko co piszecie o arechinie.. może coś przeoczyłam, ale mam pytanko.. czy ktoś z Was ma problemy z jedzeniem po arechinie? Biorę ją od lipca tego roku i tak około dwóch m-cy po przestałam odczuwać głód.. tzn od zawsze mało jadłam ale teraz czasami jestem w szoku.. mogę rano zjeść dwie parówki i kromkę chleba i cały dzień nie czuję, żeby mój brzuszek prosił o dokładkę.. następnego dnia zjem śniadanie i obiad.., i to wsumie wszystko, bo jak zjem coś po 20 to następnego dnia brzuch mnie bardzo boli.. Jem, bo wiem że trzeba, gdyby nie to, to pewnie bym już znikła .. Przed arechiną ważyłam 59kg, a teraz 55kg i waga się nie zmienia... jeżeli ktoś z Was był lub jest w podobnej sytuacji to proszę o odp. |
|
Powrót do góry |
|
 |
zebra Junior

|
Wysłany: Sob Gru 19, 2009 8:36 pm Temat postu: |
|
|
ja miałam podobne przeboje ale nie wiem czy można to wiązać z arechiną, jak zaczęłam ją brać to zero apetytu osłabienie i takie tam, też schudłam kilka kg ale podobno arechina nie powinna tego wywoływać więc trzeba chyba zwalić na coś innego, może stres?
pozdrawiam:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Gru 20, 2009 12:15 pm Temat postu: |
|
|
Biore Arechine od 7 miesięcy i czuje się rewelacyjnie - apetyt mam znakomity, przytylam ok 3 kg - i jak dla mnie to swietny wynik-z 46kg wskoczylo na prawie 50!
Arechine zazywam wieczorem, pod koniec kolacji, czyli w trakcie jedzenia.
Poza tym skończyły mi sie wieczne bóle zoładka i jelit-jednym slowem - lekarka trafiła w dzisiatkę _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia1 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 27, 2010 7:39 pm Temat postu: |
|
|
Czy wiecie ,że przed zaczęciem stosowania arechiny (qensylu ) ,lekarz okulista powinien dać skierowanie na badanie mfERG (Pracownia Elektrodiagnostyki Siatkówki Dróg Wzrokowych i Perymetrii Statycznej). Badanie to powinniśmy mieć wykonane też w trakcie brania arechiny. Powiedziała mi to techniczka, z tej pracowni. Trafiłam tam ponieważ, długotrwałe stosowanie qensylu, a wcześniej arechiny spowodowały toksyczne działanie leku na moje oczy, w prawym oku pojawiła się czarna plama.
Odstawiłam qensyl, a leki które dostałam od okulistki wypukały z toksyn oko.
Pomimo, takiego działania reumatolog dalej kazała mi brać qensyl. Wzięłam raz i nie mogę bo znowu mam te same objawy . Reumatolog twardo się upiera abym brała nadal . Okulistka twierdzi ,że może mi ten lek uszkodzić na stałe oczy. Zmieniłam reumatologa i zobaczymy co będzie dalej.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Czw Cze 10, 2010 6:40 pm Temat postu: |
|
|
Moja reumatolog obawia się,ze wycofują arechin
Apteka nie mogła już go faktycznie zdobyć i ...nie mam.I co ,pozostaje import docelowy? [/b] _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Cze 15, 2010 8:29 pm Temat postu: |
|
|
Margaret74 ja dziś byłam w aptece w centrum Szczecina i tam jest arechina mają 4 opakowania. Pani mówiła ,że mają w ciągłej sprzedaży.
Jak chcesz mogę kupić. Prawdopodobnie tak teraz jest z wieloma lekami. Moje na padaczkę też nieraz trudno trafić i biegam po całym Szczecinie. Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sro Cze 16, 2010 11:43 am Temat postu: |
|
|
Małgosiu,wysłałam ci wiadomość na PM  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
karolinusienka Junior

|
Wysłany: Sro Wrz 15, 2010 8:53 am Temat postu: |
|
|
cześć
Ja równiez od swojego reumatologa dostałam arechinę. Mam ją brać po jednej tabletce od pn do pt, na sb i ndz zrobić przerwę i tak do nastepnej wizyty-29.11.
Zaskoczona byłam jak lekarka dała mi tabletki (jestem w reemisji od 5 lat). Nie ukrywam, że podczas reemisji byłam tylko pod nadzorem nefrologa(ponieważ nikt mi nie powiedział, że powinnam chodzić do reumatologa i zapisać się do poradni kolagenozy). Jeszcze do poradni się nie zapisałam-musze wziać skierowanie, ale się zapisze.
Czy po arechinie sie tyje?? bo przeraziła mnie wypowiedź agatki03 ( ja jeszcze nie zrzuciłam tego co nazierało mi się przez kurację sterydową ( |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sro Wrz 15, 2010 10:42 am Temat postu: |
|
|
Ja nie przytyłam  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
karolinusienka Junior

|
Wysłany: Sro Wrz 15, 2010 10:52 am Temat postu: |
|
|
Margaret74 napisał: |
Ja nie przytyłam  |
oby u mnie było tak jak u Ciebie ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sro Wrz 29, 2010 11:02 pm Temat postu: |
|
|
pytanko małe?
czy zawsze konieczna jest przerwa po półrocznym stosowaniu arechiny? _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 30, 2010 8:13 am Temat postu: |
|
|
Karolinusienka- nie przerazaj się... , pewnie na tyle dobrze się poczułam,ze dostałam lepszego apetytu, ale mam niecałe 50 kg przy 164 wzrostu, więc sama rozumiesz,ze był powód do radości:)
Margaret - różne są sposoby dawkowania - ja biorę codziennie wieczorem, przez 7 miesiecy, potem 3 miesiace przerwy i tak w kólko...
Pozdrawiam  _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw Wrz 30, 2010 9:12 pm Temat postu: |
|
|
Margo, ja kiedyś brałam arechinę później quensyl przez 5 dni w tygodniu przez około 6,7 lat, w tamtym roku jak zaczęły się problemy z oczami dr. Ostanek kazała mi brać 2 miesiące ciągłe i miesiąc przerwy. Pobrałam tak dwa miesiące i od roku nie biorę bo i tak mi szkodzi na oczy.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asona Stary wyjadacz

|
Wysłany: Nie Paź 03, 2010 4:48 pm Temat postu: |
|
|
Ja biorę Plaquenil od 1,5 roku...bez żadnej przerwy..oczywiście w skojarzeniu ze sterydami. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|