|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ssowa Super senior

|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 10:25 am Temat postu: |
|
|
Witam,
odebrałam wynik ANA 2, jest ujemny, objawy mam stale te same, bledniecie, dretwienie rak , stop, nosa, a potem ocieplenie, co radzicie powtarzac badanie, termin do reumatologa mam na koniec stycznia? Hematolog sugerował mi tez badanie w kierunku krioglobulinemii, ktore wykonano mi raz ale nie na czczo, i rowniez było ujemne. Powiem szczerze ze juz nie wiem co dalej zrobic, do kogo sie udac, badania sa ujemne, a objawy wrecz przeciwnie.. _________________ "Nie widziałem, byłem odwrócony" M.H. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 11:11 am Temat postu: |
|
|
hmmm nie widzę potrzeby powtarzania ANA tak szybko, no ale to tylko moje zdanie
może poczekaj spokojnie na tę wizytę i wtedy doktor zadecyduje...
czy te wszystkie objawy bardzo Ci dokuczają i przeszkadzają w codziennym życiu? _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ssowa Super senior

|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 2:58 pm Temat postu: |
|
|
Dokuczaja szczegolnie Raynauda i zawroty głowy, skoro ANA 2 jest ujemne tzn ze kapilaroskopii nie ma sensu robic? Co w takim razie powoduje u mnie objaw Ranyauda? _________________ "Nie widziałem, byłem odwrócony" M.H. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 3:08 pm Temat postu: |
|
|
 _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Iwonkahaha Master butterfly

|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 3:34 pm Temat postu: |
|
|
Przyczyna objawu Renyauda nie jest znana do tej pory nawet naukowcom.Pojawia się On przy zimnie i stresie.Czekaj spokojnie na wizytę i łykaj zalecony przez lekarza Polfilin.Reumatolog będzie wiedział jakie ma zlecić badania.
Ja mam Renka 4 rok i też źle się czuję do dziś,łykam leki i czekam na diagnozę pełną.A co Ci dałyby dodatnie wyniki ANA?Ja je mam w mianie 5 120 od 4 lat i tym świecenia centromerowy i co z tego?Żeby rozpoznać do końca chorobę musi być spełnionych szereg kryteriów.Nie tylko parę.Ja mam 3 a brakuje jeszcze 1.Cieszę się że nie postępuje paskuda ale dobija mnie też zle samopoczucie.?Na ten moment może poradzić Ci tylko lekarz.Wizytę masz w styczniu to już blisko.Powodzenia  _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
Ogólnopolskie Forum Twardziny |
|
Powrót do góry |
|
 |
ssowa Super senior

|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 4:58 pm Temat postu: |
|
|
Oczywiscie nie zalezy mi na dodatnim wyniku ANA, wręcz przeciwnie, ale dobija mnie kolejny brak rozpoznania to grosze niz choroba, mecza objawy ktore nie wiadomo od czego są, wiem ze musze czekac na wizyte u reumatologa, chcialam jedynie spytac czy warto jeszcze zrobic jakies badania nim doczekam tej wizyty. _________________ "Nie widziałem, byłem odwrócony" M.H. |
|
Powrót do góry |
|
 |
lena_89 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 7:42 pm Temat postu: |
|
|
Ja jak zwykle spozniona
Niemniej jednak witam Cie serdecznie
Moze ta kapilaroskopia nie jest glupim pomyslem...
W zasadzie nie jest ona badaniem, ktore w 100% pozwoli postawic diagnoze, ale byc moze wskaze lekarzom kierunek w jakim powinni szukac...
Ja jestem przykladem, ze pomimo ujemnych przeciwcial ANA, mozna miec zmiany sugerujace chorobe ukladowa  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ssowa Super senior

|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 9:17 pm Temat postu: |
|
|
Witaj lena89,
dzieki za rade, tylko obawiam sie ze jak sie lekarz dowie ze mam ujemne ANA to nie bedzie chciał robic mi kapilaroskopii, bo stwerdzi ze nie ma sensu, jak to bylo u Ciebie? _________________ "Nie widziałem, byłem odwrócony" M.H. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 11:40 pm Temat postu: |
|
|
Ja pomimo seronegatywności już 20 lat temu miałam w badaniu kapilaroskopowym petle typu R. W czasie ostrych ataków Renka-pentoksyfilina i cordafen pomagały.Na diagnoze zaś cały czas czekam  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
lena_89 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Gru 23, 2009 1:52 pm Temat postu: |
|
|
Pierwsza kapilaroskopie mialam robiona dwa lata temu w poradni chorob naczyn, wlasnie z powodu zimnych rak...wynik nie byl jednoznaczny, ale sugerowal zapalenie naczyn, wyslali mnie na wizyte do ordynatora, ktory stwierdzil, ze to objaw Raynauda i mam sie nie przejmowac bo nie jest zaawansowany
Nie to zebym mu nie wierzyla, ale inny lekarz zasugerowal mi, ze to byc moze objaw jakiejs choroby z autoagresjii, wiec na wszelki wypadek ustalilam termin w poradni reumatologicznej. Poszlam tam w zasadzie wylacznie z wynikiem kapilaroskopii, zlecono mi cala mase badan immunologicznych z ktorych w zasadzie nic nie wyniklo, bo jednynie ANA wyszly slabo dodatnio, przy czym ANA2 ujemnie...
Jednak na podstawie zmian w kapilaroskopii skierowali mnie na oddzial w celu wykonania dokladniejszych badan...
Na oddziale pojawily sie dodatnie przeciwciala przeciwjadrowe, do tego okazalo sie ze nie klamie mowiac zemam problemy z siniejacymi dlonmi, bo zsiniala mi cala dlon lacznie z przedramieniem , wiec zlecili powtorzenie kapilaroskopii.
Za trzy miesiace wykonali kapilaroskopie ktora tym razem dala obraz sugerujacy LE (a oznaczone w tym czasie ANA ujemne ) _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ssowa Super senior

|
Wysłany: Sro Gru 23, 2009 9:11 pm Temat postu: |
|
|
Dziekuje Ci za informacje,w takim razie pozostaje mi czekac na opinie lekarza. _________________ "Nie widziałem, byłem odwrócony" M.H. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 26, 2009 10:34 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko i życzę jednoznacznej diagnozy bo wtedy wszystko łatwiejsze.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
ssowa Super senior

|
Wysłany: Wto Gru 29, 2009 5:44 pm Temat postu: |
|
|
Dziekuje, juz chciałabym wiedziec co mi jest bo dzis znow czuje sie zle boli mnie glowa, i stawy chyba w kazdym razie nogi od stop do kolan:( nie wiem czy to od kregoslupa znowu czy to zawiastun jakies infekcji czy nie wiadomo czego.. rece tez troche bolały najgorsza jest bezsilnosc, dzis nawet nie przyjał mnie hematolog mimo iz byłam umowiona i mam od razu po Nowym Roku wyjazd do Warszawy na konsultacje, , dobija mnie ta słuzba zdrowia..pojade chyba bez badan.. _________________ "Nie widziałem, byłem odwrócony" M.H. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Wto Gru 29, 2009 6:40 pm Temat postu: |
|
|
No to jeszcze nie tak żle cie potraktowała służba zdrowia-dobrze,ze czasem zdarza nam się spotkac na swej wyboistej drodze prawdziwego lekarza.
Poza tym chciałabym ci powiedzieć,ze ja osobiście już nie liczę na dni bez całkowitego bólu-on raczej towarzyszy tym chorobom-pomimo ,ze biorę na stałe leki,teraz też sterydy-dziś mam "tkliwe"stawy
Życzę ci jednak,by konsultacja wniosła coś nowego  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ssowa Super senior

|
Wysłany: Wto Gru 29, 2009 7:26 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Margaret, dziekuje za mile slowa, straszne jest to ze nasza sluzba zdrowia tak traktuje pacjentow ktorzy nie dosc ze musza czekac kilka tyg na wizyte potem czekac kilka godz w kolejce do lekarza, na koncu slysza ze lekarz dzis juz nie zdazy nas przyjac, na dodatek moje badania zaginely i nie wiadomo czy sie znajda...
Czy te bole nog/ stawow od stop do kolan i od rak do lokci to od kregosłupa czy to co innego, mam z tym znowu iśc do lekarza? _________________ "Nie widziałem, byłem odwrócony" M.H. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|