|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sty 02, 2010 11:09 pm Temat postu: |
|
|
Przyznam, że jakieś pół roku temu miałem myśl, by swoje organy przeznaczyć na przeszczep. Chociaż dopiero teraz odkryłem ten wątek, wiem już dawno, że to niestety niemożliwe. Choćby na zdrowy rozsądek:
- po pierwsze - leki;
- po drugie - przeciwciała;
- po trzecie - ewentualne (oby nie, ale wykluczyć tego też się nie da) osłabienie organów.
Wynik wychodzi sam... _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
lena_89 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 03, 2010 7:53 pm Temat postu: |
|
|
No wlasnie, ja tez chetnie dowiedzialabym sie jak to jest z tym oddaniem szpiku bo moja uczelnia (a konkretnie moj wydzial) chce zorganizowac taka akcje, aby jak najwiecej osob zapisalo sie jako potencjalni dawcy szpiku. Wedlug mnie pomysl jest fajny, ale pozostaje kwestia czy ja moge  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Nie Sty 03, 2010 8:17 pm Temat postu: |
|
|
Znalazłam szczegółową ankietę
Instytut Hematologii i Transfuzjologii,
Rejestr Niespokrewnionych Dawców Szpiku i Krwi Pępowinowej (PL2, WACB)
Warszawa
ul. Chocimska 5, 00-957 Warszawa, tel./fax: 0-22 646-85-79, tel.: 0-22 849-36-51 wewn. 207, e-mail: szpik@ihit.waw.pl
ANKIETA STANU ZDROWIA DAWCY SZPIKU
Numer dawcy szpiku: ........................................
Nazwisko i imię: ..................................................................................................
Nr PESEL: ................................................................................
Uwaga: Celem ankiety jest poprawa bezpieczeństwa biorcy szpiku i zapewnienie bezpieczeństwa potencjalnego dawcy szpiku. Brak odpowiedzi na którekolwiek pytanie zgodne z płcią dawcy spowoduje nie włączenie do rejestru niespokrewnionych dawców szpiku. Właściwe zakreślić kółkiem
1. Czy jesteś obecnie zdrowy(a)? TAK, NIE
2. Ile ważysz? ............kg
3. Ile masz wzrostu? ............cm
4. Czy jesteś obecnie aktywnym krwiodawcą? TAK, NIE
5. Czy kiedykolwiek zdyskwalifikowano Cię od oddania krwi?
(podać przyczynę) .................................... TAK, NIE
6. Czy otrzymywałe(a)ś przetoczenia krwi lub jej preparatów? TAK, NIE
7. Dla kobiet:
- Czy jesteś w ciąży? TAK, NIE
- Ile razy byłaś w ciąży? ....................
8. Czy miałe(a)ś kiedykolwiek gorączkę o niejasnej przyczynie? TAK, NIE
9. Czy przyjmujesz leki (w tym aspirynę)? TAK, NIE
10. Czy poddawałe(a)ś się ostatnio szczepieniu ochronnemu? TAK, NIE
11. Czy kiedykolwiek chorowałe(a)ś na poważne choroby, lub miałe(a)ś któryś z poniższych objawów (jeśli tak, zaznaczyć kółkiem):
- żółtaczka, malaria, gruźlica, gorączka reumatyczna? TAK, NIE
- choroby serca, nadciśnienie lub obniżone ciśnienie tętnicze? TAK, NIE
- uczulenia, katar sienny, astma? TAK, NIE
- drgawki lub schorzenia układu nerwowego? TAK, NIE
- cukrzyca? TAK, NIE
- duszność, udar mózgu? TAK, NIE
A. Pytania związane z ryzykiem zakażenia HIV/HBV/HCV
12. Czy zapoznałe(a)ś się z informacją nt. AIDS (zakażenia HIV) i wirusowego zapalenia wątroby? TAK, NIE
13. Czy miałe(a)ś wstrzykiwane jakiekolwiek środki odurzające? TAK, NIE
14. Czy kiedykolwiek otrzymałe(a)ś pieniądze lub środki odurzające w zamian za seks? TAK, NIE
15. Dla mężczyzn: Czy kiedykolwiek uprawiałeś seks z mężczyzną? TAK, NIE
16. Dla kobiet: Czy wiadomo ci, aby którykolwiek z mężczyzn, z którymi uprawiałaś seks w ciągu ostatnich 12 miesięcy uprawiał seks z innym mężczyzną? TAK, NIE
17. Czy w ciągu ostatnich 12 miesięcy uprawiałe(a)ś seks z kimś kto:
- jest HIV dodatni, lub ma wirusowe zapalenie wątroby? TAK, NIE
- wstrzykuje sobie lub wstrzykiwał środki odurzające? TAK, NIE
- przyjmuje lub przyjmował pieniądze lub środki odurzające w zamian za seks? TAK, NIE
18. Czy miałe(a)ś styczność z wirusowym zapaleniem wątroby przez kontakt z członkami rodziny lub w pracy? TAK, NIE
19. Czy w ciągu ostatnich 12 miesięcy miałe(a)ś:
- operację, endoskopię, biopsję lub chirurgiczny zabieg stomatologiczny? TAK, NIE
- kosmetyczne nakłucia ciała lub tatuaże? TAK, NIE
- leczenie akupunkturą przez osoby inne niż zarejestrowany lekarz? TAK, NIE
- przetoczenie krwi lub jej preparatów? TAK, NIE
- przypadkowe zakłucie igłą lub otarcie błon śluzowych przedmiotem zanieczyszczonym krwią? TAK, NIE
B. Kontakt z herpeswirusami (nie dyskwalifikuje dawcy)
20. Czy wiadomo Ci abyś kiedykolwiek w przeszłości chorował(a) na:
- ospę wietrzną TAK, NIE
- półpasiec TAK, NIE
- opryszczkę wargową TAK, NIE
- opryszczkę narządów płciowych TAK, NIE
- mononukleozę zakaźną TAK, NIE
- cytomegalię TAK, NIE
C. Pytania związane z ryzykiem podczas znieczulenia
21. Czy byłe(a)ś poddawany(a) znieczuleniu? TAK, NIE
22. Jeśli tak, czy miałe(a)ś jakiekolwiek powikłania lub nietypowe reakcje? TAK, NIE
D. Pytania związane z ryzykiem CJD i innych chorób
23. Czy w okresie od 1 stycznia 1980 r. do 31 grudnia 1996 r. przebywałe(a)ś łącznie przez okres 6 miesięcy lub dłużej w Wielkiej Brytanii, Francji lub Irlandii? TAK, NIE
24. Czy w twojej rodzinie wystąpiły przypadki choroby Creutzfeldta-Jakoba (CJD)? TAK, NIE
25. Czy miałe(a)ś przeszczepioną rogówkę? TAK, NIE
26. Czy kiedykolwiek miałe(a)ś przeszczepianą oponę twardą? TAK, NIE
27. Czy miałe(a)ś jakiekolwiek inne przeszczepienie? (wymienić) ......................................................... TAK, NIE
28. Czy kiedykolwiek byłe(a)ś leczony(a) wyciągiem z ludzkiej przysadki (hormonem wzrostu)? TAK, NIE
29. Czy w ciągu ostatnich 12 miesięcy przebywałe(a)ś w krajach Afryki Środkowej i Zachodniej lub Tajlandii? TAK, NIE
30. Czy chorowałe(a)ś na malarię lub inne choroby tropikalne? TAK, NIE
E. Pytania związane z ryzykownym stylem życia
31. Czy chorowałe(a)ś na jakąkolwiek chorobę przenoszoną drogą płciową? TAK, NIE
32. Czy okresie ostatnich 12 miesięcy przebywałe(a)ś w areszcie lub więzieniu? TAK, NIE
Data: ....................................... Podpis Dawcy Szpiku: ............................................
http://www.google.com/search?client=opera&rls=pl&q=dawcy+szpiku&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8 _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ssowa Super senior

|
Wysłany: Nie Sty 03, 2010 8:29 pm Temat postu: |
|
|
Warto zajrzeć tutaj:
http://www.ihit.waw.pl/?=home, tak w ogole to jutro tam bede w razie czego:) _________________ "Nie widziałem, byłem odwrócony" M.H. |
|
Powrót do góry |
|
 |
an_no Junior

|
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 11:01 pm Temat postu: |
|
|
bardzo mnie ten wątek zainteresował, gdyż nie wiedziałam że możemy oddac szpik - jeżeli ktoś jeszcze jest zainteresowany to myślę że warto zajrzec na te stronkę
http://www.poltransplant.org.pl/crndsikp.html _________________ Żyj tak aby Twoim znajomym zrobiło się nudno kiedy umrzesz |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|