|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
luthien79 Junior

|
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 6:59 pm Temat postu: Witam i pozdrawiam z Krakowa, |
|
|
Mam na imię Agnieszka i od mniej więcej 3 lat jestem diagnozowana w kierunku chorób autoimmunologicznych. Immunolog podejrzewa, że jest to lupus-like disease, reumatolog Rzs, dermatolg obserwuje pod kątem kolegenoz. Historia choroby dosyć typowa (typowa na tym forum ):
- dodatnie ANA, 1:320 typ świecenia ziarnisty i jąderkowy;
- dodatnie pANCA i cANCA;
- łagodnie obniżone dopełniacze C3 i C4;
- antykoagulant ujemny;
- morfologia obecnie w normie, zazwyczj na pograniczu anemii;
- choroba Raynaud'a;
- bardzo silne bóle stawów, głównie kolano i palce rąk, częste puchnięcie;
- do tego jeszcze na dokładkę astma
Cieszę się niezmiernie, że znalazłam Wasze forum, gdyż czuję się całkowicie bezsilna . Jeszcze do niedawna byłam całkowicie zdrowa, nigdy nie chodziłam do lekarza, nawet na grypę i przeziębienia nie chorowałam, a tu nagle takie cuś! Żaden specjalista nie stawia konkretniej diagnozy, każdy gdyba, nie leczą, bo morfologia jest w normie, a miano ANA nie wysokie. A z tego co czytam na forum, ani jedno ani drugie nie zaprzecza wytępowaniu choroby.
Na koniec dodam jeszcze, że jestem w 5tym msc. upragnionej pierwszej ciązy i tak bardzo się boję, że coś pójdzie nie tak... Pozdrawiam ciplutko i mam nadzieję, że mnie do siebie przygarniecie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
hatifnat Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 7:08 pm Temat postu: |
|
|
witaj:) psychiatrzy mawiają, że nie ma ludzi zdrowych, tylko niezdaignozowani;) znam to, u mnie reumatolog wystrzega sie diagnozy, ale dermatolog wali prosto z mostu SLE... Powodzenia:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
ssowa Super senior

|
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 7:26 pm Temat postu: |
|
|
Witaj,
ja rowniez caly czas jestem w trakcie diagnozy, doskonale Cie rozumiem, u mnie tez wszyscy lekarze gdybaja,a nic konkretnego nie mowią... badź dobrej mysli:) _________________ "Nie widziałem, byłem odwrócony" M.H. |
|
Powrót do góry |
|
 |
luthien79 Junior

|
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 7:27 pm Temat postu: |
|
|
Chyba pójdę do dermatologa Hatifnat  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 7:30 pm Temat postu: |
|
|
witaj Agnieszko z Dzieciątkiem 2w1
życzę Tobie dużo zdrówka i optymizmu  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Iwonkahaha Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 7:50 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Ja tam czekam już 4 rok też
Poczekajmy razem bo tylko to nam pozostało.
Przeciwciała też mam dodatnie,świecenie też się świeci ale brakuje mi jeszcze jednego objawu,jednej literki w zespole CREST. Do pełnej diagnozy musi być spełnione odpowiednio kryterium.
Jedno jest pewne,chorujesz na kolagenozę i powinnaś teraz w ciąży szczególnie o siebie zadbać.
Jesteś z Krakowa a lekarze ze Skawińskiej mają dobre opinie wśród forumowiczów Jesteś więc pod dobrą opieką.  _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
Ogólnopolskie Forum Twardziny |
|
Powrót do góry |
|
 |
luthien79 Junior

|
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 8:39 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję za ciepłe słowa Dobrzy Ludzie Przyznam bez bicia, że jeszcze wszystkiego na tym forum nie przeczytałam, musiałabym chyba wziąć ulop zdrowotny Ale zaraz tu nadrabiam braki i czytam Wasze historie, cobym miała o czym konwersować. Bo nawet nie wiem, której literki brakuje Iwonce??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 8:51 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Agnieszko...spokojnie rozglądaj się po forum...
czyzbyś była nauczycielem, ze o urlopie zdrowotnym napomknęłaś - ja właśnie z niego korzystam...
bądź dobrej myśli, trzymam kciuki, żeby wszystko było ok...dużo zdrówka dla Ciebie i małego człowieczka  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 9:08 pm Temat postu: |
|
|
Witaj
Wielkie gratulacje-trzymam mocno kciuki za Ciebie i Dziecinę
Ja na diagnoze czekam ponad 20l.-też trochlę puzzli brakuje
Powodzenia  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
luthien79 Junior

|
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 9:45 pm Temat postu: |
|
|
Czytam, czytam, coraz więcej wiem, ale nie wszystko rozumiem. Np. dlaczego większość z Was przyjmuje lekarstwa, bez konkretnej diagnozy? Czy to tak trochę na wyrost lekarze przepisują sterydy i inne specyfiki? Czy aby załagodzić dolegliwości bólowe? Mój immunolog stwierdził, że dopóki choroba nie zaatakuje, to najleprszym leczeniem jest brak leczenia. Ciekawe, co miał na myśli mówiąc "zaatakuje"? Aż strach się bać...
Proszę nie piszcie, że o tym już było , obiecuję, że to tylko na początku taka niezdarość poruszania się po forum i co za tym idzie, głupie pytania  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 10:02 pm Temat postu: |
|
|
Witaj, luthien
"Niezdarnością" nie przejmuj się w pierwszej fazie - każdy popełnia błędy. A w Pierwszych krokach nikt Cię za to na pewno nie będzie linczował Przestrzegaj tylko lub staraj się przestrzegać zasad, a będzie ok.
Atak choroby - u każdego z nas przebiega inaczej, więc nie musisz się denerwować (stres tylko przeszkadza, na pewno nie pomaga).
Również sam przebieg nie posiada jednolitego standardu.
Podsumowując - głowa do góry... _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 10:06 pm Temat postu: |
|
|
Przeciwciała wykrywa się czasem ludziom,którzy nie odczuwają żadnych dolegliwości...Bywa jednak(i to wcale nie tak sporadycznie),ze seronegatywność występuje u osób mających już objawy choroby autoagresywnej-bywa(jak u mnie,np.),że dochodzi do cięzkich uszkodzeń narządowych(u mnie wypadło na płuca) pomimo ujemnych testów na p.ciała...Wtedy bierze się,tzw.obraz kliniczny pod uwagę,a lecznie ukierunkowuje się pod kątem podejrzewanej jednostki i uszkodzeń-na" tropy"czeka sie czasem długie miesiące lub lata
Te choroby sa b.trudne do diagnozowania -często zdarza się,ze kazdy chory dysponuje innym zespołem objawó,inaczej reaguje na leczenie... _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Iwonkahaha Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 1:18 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli nie masz większych zmian w organizmie nikt nie poda Ci leków na wyrost.Pamiętaj ,że leki nie tylko leczą ale też szkodzą,wybiera się zatem mniejsze zło  _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
Ogólnopolskie Forum Twardziny |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 1:51 pm Temat postu: |
|
|
witam serdecznie Agnieszko na naszym forum ciesze sie wraz z Tobą Twoim błogosławionym stanem i mam nadzieję że wszystko co dotyczy ciązy jest w porządku pozdrawiam i życze powodzenia we wszystkim..a zwłaszcza szczęsliwego donoszenia ciązy i zdrówka.. _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 8:18 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Agnieszko! |
|
Powrót do góry |