|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nenya SuperMOD


Dołączył: 04 Lip 2004 Posty: 6875 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob Sie 27, 2005 11:37 am Temat postu: Zakrzepica - ciekawostki |
|
|
W ostatniej Polityce nr 34 (2518) znajduje się kilka ciekawych zdań, które warte są przytoczenia bo dotyczą zakrzepicy - wiele osób ma ten problem, a w dodatku jest tam wzmianka o grupach krwi, które też nas ostatnio interesują:
Regularne picie kakao zmniejsza ryzyko zakrzepicy żył, zawału, a także udaru mózgu, ponieważ zawarte w nim flawonidy zmniejszają krzepliwość krwi. Kakaowa profilaktyka działa nie gorzej niż regularne picie czerwonego wina. Obie metody najlepiej stosować zmiennie – przekonywał w Sydney Denise O’Shaugnessy z Uniwersytetu Medycznego w Southampton (UK) podczas XX Kongresu Międzynarodowego Towarzystwa Zakrzepicy i Hemostazy. Zespół lekarzy z Lejdy (Holandia) przedstawił na nim wyniki świadczące o zależności między grupą krwi a ryzykiem chorób wywołanych nadmierną krzepliwością. Spośród 4 grup – A, B, AB, 0 – trzy pierwsze są bardziej podatne na zakrzepice. Przyczyna zjawiska nie jest znana. |
|
Powrót do góry |
|
 |
klasyka Master butterfly


Dołączył: 01 Gru 2004 Posty: 408
|
Wysłany: Sob Sie 27, 2005 6:11 pm Temat postu: Re: Zakrzepica - ciekawostki |
|
|
te dane dotycza zakrzepicy w zylach, a zakrzepica w tetnicach?
bo przeciez w zespole antyfosfolipidowym zakrzepica obejmuje zarowno zyly, jak i tetnice
jesli chodzi o leczenie, to jest podobnie, niektore specyfiki dzialaja wylacznie na zyly, a inne na tetnice,
i tu sie odwolam do wlasnej pamieci, jesli cos poplatam - wybaczcie
na zyly: acenocumarol, syncumar, clexane
tetnice: acard, acessan, aspiryna, polopiryna |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Sob Sie 27, 2005 6:15 pm Temat postu: |
|
|
Dodam jeszce .....na tetnice........encopiryn........oraz ticlo .....ktore biore.....
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator


Dołączył: 02 Lut 2006 Posty: 6881 Skąd: Toruń / Warszawa
|
Wysłany: Sro Mar 14, 2007 5:23 pm Temat postu: |
|
|
Kakao na naczynia
Codzienne picie kakao o podwyższonej zawartości flawanoli może polepszać funkcjonowanie naczyń krwionośnych podobnie jak terapia statynami - informuje "Journal of Cardiovascular Pharmacology".
Naukowcy zastosowali kakao które nie zostało poddane typowej obróbce i dzięki temu zachowało wysoki poziom flawanoli, obecnych w owocach kakaowca. Zwykłe kakao ani czekolada nie zawierają aż tyle flawanoli.
Napój o zawartości flawanoli od 28 do 918 miligramów podawano grupie palących kobiet, o których wiadomo było, że mają problemy z naczyniami krwionośnymi.
Okazało się, że flawanole polepszają funkcjonowanie ścian naczyń krwionośnych, co zapobiega chorobom takim jak miażdżyca. Optymalny efekt występował w dwie godziny po przyjęciu flawanoli - niezależnie od dawki.
Picie wzbogaconego kakao przez tydzień dawało taki efekt, jak długotrwałe podawanie statyn - 179 miligramów flawanoli polepszał czynność naczyń o 50 procent, a najwyższa dawka 918 miligramów wydawała się przywracać
funkcjonowanie naczyń do stanu typowego dla osób zupełnie zdrowych. Po odstawieniu flawanoli stan naczyń wracał do poziomu sprzed eksperymentu.
Wbrew często spotykanym w popularnej prasie stwierdzeniom, korzystny wpływ flawanoli wydawał się być niezależny od ich przeciwutleniającego działania
Planowane sa dalsze, zakrojone na większą skalę badania w celu potwierdzenia uzyskanych rezultatów. Współpracująca z naukowcami firma produkującą czekoladę i kakao opracowała już specjalny proces przetwarzania kakao, pozwalający zachować więcej flawanoli.
źródło, 14.03.2007 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly


Dołączył: 29 Lis 2004 Posty: 3264 Skąd: z Polski jestem...:)
|
Wysłany: Sro Mar 14, 2007 6:05 pm Temat postu: |
|
|
Tylko jak to sie ma do ostatnich naukowych doniesień co do tego, że mleko nam nie służy? A wręcz szkodzi?
Hm..nie lubię mleka, a kakao ani czekolady tez NIE...A widac, szkoda.  _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Sro Mar 14, 2007 6:11 pm Temat postu: |
|
|
Agatko mlekonam szkodzi owszem, ale mleko pod swoja zwykłą postacia czy jako kakao ? tez nie wiem, bo nie szkodzi mleko przetworzone czyli jogurty kefiry , _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
karolina7 Master butterfly

Dołączył: 13 Lut 2007 Posty: 224 Skąd: zabrze
|
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 6:06 pm Temat postu: |
|
|
wiem ze ten temat byl dawno ale jak rozpoznac ze jest zla krzepliwosc krwi czy to wynika z jakiegos badania krwi teraz sobie poczytalam i sie troche zmartwilam jak mozecie to napiszcie w ktorych badaniach krwi jest to zawarte _________________ zdrowie to nie wszystko ale wszystko bez zdrowia jest niczym |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD


Dołączył: 04 Lip 2004 Posty: 6875 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 6:40 pm Temat postu: |
|
|
oznaczyć mnożna kilka czynników krzepliwości, najczęściej robi się chyba INR, podstawowe to:
czas PT (czas protrombinowy)
wsk PT- (wskaźnik protrombinowy)
INR- (wskaźnik protrombinowy)
czas APTT (czas kaolinowo-kefalinowy) |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 9:17 pm Temat postu: |
|
|
Czas kaolinowo-kefalinowy (APTT)
Czas kaolinowo-kefalinowy pozwala ocenić wewnątrzpochodny układ aktywacji protrombiny. APTT zależy od osoczowych czynników krzepnięcia: II, V, VIII, IX, X, XI, XII oraz fibrynogenu. Wydłużenie APTT występuje w niedoborze w/w czynników krzepnięcia m.in. w hemofiliach oraz w przypadku obecności inhibitorów krzepnięcia np. heparyny. Monitorowania APTT ma głównie znaczenie w terapii heparyną. Skrócenie APTT stwierdza się w nadkrzepliwości.
Badanie przeprowadza się w oparciu o osocze cytrynianowe.
Czas protrombinowy (tromboplastynowy, PT, INR)
Czas protrombinowy ocenia zewnątrzpochodny układ aktywacji protrombiny. PT zależy od poziomu protrombiny, fibrynogenu oraz czynników osoczowych V, VII, X. Jest to miernik tempa krzepnięcia krwi inicjowanego przerwaniem ciągłości ściany naczyń krwionośnych (rana, podskórne uszkodzenie naczyń).
PT jest przedstawiany jako wskaźnik protrombinowy (wskaźnik Qicka) lub międzynarodowy współczynnik znormalizowany (INR).
Wydłużenie PT (wskaźnik protrombinowy obniżony, INR podwyższony) występuje w niedoborze wit. K, chorobach wątroby, leczeniu antykogulantami, zespole DIC.
Skrócenie PT występuje stanach nadkrzepliwości.
Badanie wykonuje się w oparciu o osocze cytrynianowe _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator


Dołączył: 02 Lut 2006 Posty: 6881 Skąd: Toruń / Warszawa
|
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 9:19 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Płytki krwi i krzepliwość
Przy zwiększeniu się liczby płytek powyżej normy fizjologicznej pojawia się skłonność do zakrzepów żylnych. Jednak trzeba pamiętać, że pewna liczba płytek krwi jest nam stale niezbędna, gdyż zapewnia krzepliwość umożliwiającą zatamowanie krwawienia wskutek rany, czy podskórnego uszkodzenia naczynia. Ważna jest w tym również zdolność płytek do przylegania do uszkodzonej ściany żylnej oraz sklejania się ze sobą (agregacji). Zdolność tę nazywa się hemostazą płytkową pierwotną. Ta uzasadniona fizjologicznie ilość płytek krwi mieści się w granicach 150 000 – 400 000 w 1 ml krwi.
Nadmierna krzepliwość krwi
Trzeba wiedzieć, że w reakcji na uszkodzenie naczynia krwionośnego płytki krwi uwalniają ze swoich ziarnistości szereg substancji. Zapoczątkowują i nasilają dzięki nim proces krzepnięcia krwi prowadzący do powstawania skrzepu. Zwłaszcza ten drugi etap - wzrostu (nasilania) krzepliwości krwi - dopóki dobrze służy regeneracji uszkodzonego naczynia - nazywany jest hemostazą wtórną.
Wskaźniki krzepliwości krwi
- Czas krzepnięcia
- Czas krwawienia
- Liczba płytek krwi (trombocytoza)
- Czas kaolinowo-kefalinowy (APTT)
- Czas protrombinowy (tromboplastynowy, PT)
- Czas trombinowy (TT)
- Stężenie fibrynogenu i D-dimerów
Czas kaolinowo-kefalinowy (APTT)
Jest to czas krzepnięcia osocza zapoczątkowanego przez tzw. układ wewnątrzpochodny. Badanie to ma największą przydatność w diagnostyce skaz krwotocznych (głównie hemofilii), jak również w monitorowaniu leczenia heparyną.
Czas protrombinowy (tromboplastynowy, PT)
Jest to miernik tempa krzepnięcia krwi inicjowanego przerwaniem ciągłości ściany naczyń krwionośnych (rana, podskórne uszkodzenie naczyń). Wskaźnik służy monitorowaniu leczenia doustnymi środkami przeciwkrzepliwymi (antykoagulantami); ma również zastosowanie w wykrywaniu nabytych skaz osoczowych. Obecnie czas ten jest wyrażany uniwersalnym wskaźniem INR. W Polsce można kupić specjalny aparat diagnostyczny pozwalający na domowy pomiar tego wskaźnika.
Czas trombinowy (TT)
To wskaźnik oceny czasu krzepnięcia osocza po dodaniu trombiny, enzymu przekształcającego rozpuszczalne białko fibrynogen w nieropuszczalne włókna fibryny. Czas ten zależy głównie od stężenia i własności fibrynogenu, a także od innych czynników, w tym od stosowanych leków.
Fibrynogen - białko rozpuszczalne w osoczu krwi
Fibrynogen w specyficznych warunkach przepływu krwi „krzepnie” i zamienia się w nierozpuszczalne silne włókna umacniające zakrzepy żylne. Bezpieczne stężenie fibrynogenu w osoczu krwi zawiera się w granicach 2-4g/l. Krzepnięcie fibrynogenu upośledzają substancje zwane antykoagulantami. Niektóre są wytwarzane przez organizm, inne trafiają do naczyń z zewnątrz, jako leki stosowane na nadmierną krzepliwość. Antytrombina III (AT III) – to jedna z ważniejszych fizjologicznych substancji hamujących krzepnięcie krwi. Białko to produkowane jest w wątrobie. Wrodzone lub nabyte defekty wytwarza nia antytrombiny III stanowią istotny czynnik ryzyka zakrzepicy żylnej.
D dimery
D dimery to substancje wchodzące w skład grupy produktów trawienia fibrynogenu i fibryny. Dimer D powstaje w wyniku degradacji tzw. fibryny stabilizowanej, czyli zawierającej utworzone przez aktywny czynnik XIII wiązania krzyżowe w trakcie ostatniego etapu powstawania skrzepu. Oznaczenie wysokiego stężenia D dimerów ma szczególne znaczenie w diagnostyce zespołu rozsianego krzepnięcia śródnaczyniowego (DIC), zakrzepicy żył głębokich oraz zatorowości płucnej. Ale należy uważać, gdyż wzrost D dinerów następuje również pod wpływem: leczenia trombolitycznego, niektóryrych nowotworów złośliwych, po zabiegach chirurgicznych. Należy więc pamiętać, że wynik ujemny wyklucza zakrzepicę, z kolei dodatni jej nie potwierdza. |
źródło1
źródło2 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
|
Wysłany: Sro Sty 13, 2010 10:42 am Temat postu: |
|
|
Przy stosowaniu leków przeciwzakrzepowych koniecznie trzeba uważać na leki ,jak i pokarmy:
1.Najpopularniejsze leki,mogące zwiekszyć ryzyko grożnego krwawienia:
*Aspiryna,
*Polopiryna,
*Acard,
*Cardioprin,
*Acesan,
*Majamil,
*Diclo,
*Diclofenak,
*Voltaren,
*Olfen,
*Naklofen,
*Movalis,
*Meloxam,
*Piroxicam,
*Mefacit,
*Metindol,
*Sudaclin,
*profenid,
*Ketonal,
*Ibuprom,
*Nurofen,
*Advil,
*Dexprofen,
*Pyralgina,
*Pyramidon,
*Pabialgina,
*Vegentalgin,
*Tolargin,
*Milurit,
*Gentamycyna,
*Amikin,
*Cordaron,
*Opacorden,
*Ampicylina,
*Erytromycyna,
*Clexan,
*Metronidazol,
*Biseptol,
*Losec,
*Omar,
*Helicid,
*Lertox,
*Euthyrox,
*Ticlo,
*Aclotin,
*Amitryptylina,
*Doxepin,
*Milurit,
*Alupol;
2.Leki osłabiające działanie leków przeciwkrzepliwych:
*hormonalne leki antykoncepcyjne,
*Propycyl,
*Thyrosol,
*Encorton,
*Metypred,
*Digoxin,
*Bemecor,
*Metformax,
*Siofor,
*Glucophage,
*Amizepin,
*Tegretol,
*Haloperidol;
3.Zioła i preparaty roślinne,mogące nasilać działanie leków przeciwkrzepliwych:
*czosnek,
*miłorząb,
*szałwia,
*żeń-szeń,
*dziurawiec;
4.Pokarmy-
,szczególnie te,bogate w witaminę K(osłabia działanie w.w. leków) mogą narobić szkody(oczywiście zdrowy umiar zrównoważy wszystkie "przeciw");
*soki owocowe i warzywne,
*orzechy i suszone owoce(rodzynki,daktyle,figi),
*banany,morele,awokado,
*warzywa strączkowe-groch,fasola,soja,
*warzywa-szpinak,brokuły,koper włoski,brukselka,botwina,zielona
kapusta,pomidory,
*oliwki,pędy bambusa i kiełki,
*suszone grzyby,wyroby z suszonych ziemniaków(chipsy lub purre),
*przecier pomidorowy,ketchup pmidorowy,
*ekstrakt mięsny i drożdżowy(obecne w gotowych,proszkowanych sosach
i zupach),
*napoje rozpuszczalne-kawa w proszku;
5.Ku pamięci:
*jeśli stosujesz takie leki ja Sintrom,Acenocumarol,Warfaryna-bezpieczny
jest PARACETAMOL,
*należy unikać zastrzyków domięśniowych,
*niezbędna jest konsultacja ze swoim specjalistą pzred kazdym zabiegiem
naruszającym ciągłości powłok ciała;
6.Świadoma obserwacja
Jesli używasz leków przeciwkrzepliwych i zauważyłeś/aś nadmierna skłonność do krwawień przy drobnych urazach-golenie,mycie zębów,wzmożone krwawienie menstruacyjne,krwawienie z nosa,krwawienie podczas oddawania moczu,wylewy podskórne-siniaki,nawet nie związane z urazem-ni enalezy czekaż na rutynową kontrole INR i zasięgnąć porady lekarza.tego typu krwawienia mogą świadczyć o fakcie,iż stosowane leki sa zbyt silne i moga doprowadzić do krwawienia wewnętrznego. O samym krwawieniu z przewodu pokarmowego mogą świadczyć-fusowate wymioty,krwisty lub smolisty stolec-sytuacja ta jest grożna i wymaga NATYCHMIASTOWEJ reakcji.
Na podstawie: www.zdrowiedlakazdego.pl _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|