|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
becia8311 Kadet

|
Wysłany: Sob Cze 09, 2007 12:49 pm Temat postu: chłodnik z cielęcinką 365 kcla/porcja |
|
|
botwinka (chłodnik z cielęciną) ok. 365 kcal/1 porcja
składniki na 2 porcje:
botwina 150g
buraczek110g
cielęcina150g
ogórek surowy 100g
jogurt natur. lub kefir 100g
białko kurze 100g
koperek 10g
szczypiorek 10g
sok z cytryny
pieprz
sól
cielęcinę zagotować i odcedzić, następnie wlać 1.1/2 szk. wody do garnka wrzucić odcedzoną cielęcinę i gotować do miękkości. otrzymamy esencjonalny odtłuszczony wywar z cielęciny (może być kurczak). buraczek zacieramy na tarce do jarzyn, zalewamy szklanką wody i gotujemy krotko. wywar z buraka odcedzamy do czystego garnka, mieszamy ze szklanką bulionu z cielęciny. botwinka umyć usuwając zepsute liście. korzenie (malutkie buraczki) oskrobać, drobno pokroić, wrzucić do lekko wrzącego bulionu. po ok. 8 min. dodać posiekane drobno łodygi, a po następnych kilku minutach pokrojone liście. gdy korzenie i łodygi będą miękkie, zdjąć zupę z ognia i przestudzić. zakwasić sokiem z cytryny i odstawić, by wystygła. następnie wymieszać ją z kefirem lub jogurtem (może być pół jogurtu, pół kefiru), wrzucić starty lub drobno pokrojony w kostkę ogórek, pokrojone drobno mięso z wywaru oraz połowę posiekanej zieleniny. przyprawić chłodnik solą i pieprzem do smaku. przykryć i mocno schłodzić w lodówce. przed podaniem do każdej porcji włożyć połówkę ugotowanego jajka (samo białko kurze), posypać pozostałym szczypiorkiem i koperkiem.
sycący, mało kaloryczny, bardzo smaczny, kolorowy, obiadek w upalne dni,
smacznego.
może wy macie, fajne przepisy na mało kaloryczne a smaczne i kolorowe, do tego łatwe w przygotowaniu (mała zawartość tłuszczów i węglowodanów) potrawy. takich przepisów naprawdę jest mało w książkach i internecie. no kilka tu znalazłam, tylko niektóre składniki muszę zastąpić mniej kalorycznymi. _________________ Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - trwać w błędzie.
Nigdy nie wątpi ten tylko, kto nic nie wie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Cze 09, 2007 4:08 pm Temat postu: |
|
|
ja większośc zup nie zagęszczam niczym a jak trzba dodoac smietne to dodaje ta najmniej procentową lub dodaje 2 - 3 lyżeszki smietanki do kawy w proszku, nie ma roznicy w samku a ma mniej kalorii,
do sałetk zmiast majonezu dodaje jorur naturlny albo soso winegret z 3 łyzek oliwy to juz od razu ma mniej kalorii
staram się tez bazowac na filetach z kurczaka lub indyka , nawet rolady robię z filetów smacznie i mniej kalorycznie i szybko
podawałam tez tutaj kotelty z kalofira malo kaloryczna potrawa a sycąca i bardzo smaczna _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Sob Cze 09, 2007 6:51 pm Temat postu: |
|
|
Szybko i łatwo:
Zaczynamy od gotowania ryżu(gotuję brązowy, ok.40 min.),następnie przygotowujemy zestaw do gotowania na parze(garnek z sitem i przykrywką lub sprzęt specjalistyczny)potem filecik z ryby(preferuję pange, posypuję ją szczyptą gałki muszkatołowej, bazylią, białym pieprzem i odrobinką mielonego kminku, można lekko skropić cytryną)gotujemy na parze, dodajemy warzywa chwilę po rybce do gotowania żeby były kruche(ja wrzucam mrożonkę- bukiet warzyw albo coś podobnego- brokuły, kalafior,fasolka szparagowa), trwa to ok 15-20 minut.Całość podlewamy lekkim sosem- kilka łyżek oliwy, sok z cytryny, ząbek czosnku,siekana natka pietruszki...Smacznego ...
Podałam bez proporcji-wszystko zależy ile osób będzie jadło z nami- można liczyć średni filet na głowę... |
|
Powrót do góry |
|
 |
becia8311 Kadet

|
Wysłany: Sob Cze 09, 2007 8:09 pm Temat postu: fajne przepisy |
|
|
dzieki dziewczyny. Dzisiaj posiedziałam w przepisach które umiesciłyście wczesniej. I faktycznie wybrałam na poniedziałek kotlety z kalafiora, taki obiad moge spokojnie zrobic dla całej rodzinki. Zobacze jak bedzie im smakowało, bo córka jest wybredna, a mąż pracuje jako szef kuchni. Teraz przeważnie gotuje osobno dla nich i osobno dla siebie. Mam też w pobliżu sklep ALbert, tam jest z ryby tylko panga (nie ma zadnej innej) tylko duza ilość mrozonej pangi. Bardzo mi sie przydadza przepisy z ta rybką. A ryby na parze uwielbiam. _________________ Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - trwać w błędzie.
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Sob Cze 09, 2007 8:50 pm Temat postu: |
|
|
Becia...nie masz łatwego zadania jeśli Twój mąż jest szefem kuchni chyba trudno zaimponować kulinarnie u Ciebie w domu...obiecuję coś co jakiś czas podrzucać,hmmm....teraz to muszę się postarać o coś wykwintnego
Warzywa strączkowe jadacie ze smakiem?W Albertach jest (był przynajmniej)duży wybór fasolek...więc jeśli...to coś polecę |
|
Powrót do góry |
|
 |
becia8311 Kadet

|
Wysłany: Pią Cze 15, 2007 8:35 am Temat postu: pychotka |
|
|
Kotleciki były pycha Dzisiaj będę robiła już po raz drugi na życzenie rodzinki. Panga również jest bardzo dobra, chociaż na razie bez ryżu. Mam prośbę może znacie jakieś ciekawe przepisy z ryb, bo nie wiem, dlaczego ale bardzo mi smakują teraz ryby, kraby. Czy to z powodu diety czy porostu organizm potrzebuję, do niedawna ryba w moim domu była rzadkością, jeżeli już to były panierowane paluszki rybne (gotowe). Na razie jem ryby i kraby gotowane na parze, nie solone z dużą ilością przypraw. Również przydałyby mi się przepisy na indyka (pierś) i cielęcinę.Jak można przyrządzać inaczej chudy twaróg, różne sałatki, warzywa gotowane. Proszę na pewno znacie wiele ciekawych i prostych przepisów, ja mogę tylko pozmieniać składniki dodatków na mniej kaloryczne (na przykład majonez na jogurt naturalny itp.). _________________ Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - trwać w błędzie.
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Pią Cze 15, 2007 12:39 pm Temat postu: |
|
|
Chudy twaróg możesz mieszać chyba ze wszystkim ....jeśli chodzi o rybę to mi się skojarzyła pasta twarogowa z rybką...osobiście lubię z wędzoną makrelą(twaróg i tak jest chudy) ale jeśli wolisz z czymś chudszym to polecam wersję mojej teściowej z tuńczykiem(w sosie własnym)
Do twarożku dodajemy:szczypiorek, startego ogórka kiszonego(lub konserwowego),jeśli pasta jest za sucha to można dodać łyżeczkę jogurtu lub kefiru- pieprzymy do smaku- kiedy skończysz okres odchudzania można podbijać smak odrobiną majonezu
Twarożek z pomidorami:
do twarogu dodajemy sparzone i pokrojone pomidory, szczypiorek lub cebulkę, czarny lub zielony pieprz, szczyptę bazylii i oregano
Pasta twarogowa z jajkiem:
do twarogu dodajemy ugotowane 2 jajka, starte rzodkiewki (ok 5), szczypiorek, , mieloną paprykę malutką łyżeczkę musztardy i jeśli pasta jest za sucha to można dodać jogurt lub kefir
Smacznego
Następna część będzie wkrótce- dziś goni mnie czas  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Cze 15, 2007 4:31 pm Temat postu: |
|
|
ja do twarogu dodaje wszytko co mam w danej chwili w domu, szczegolnie zielenine , koperek, pietruszke starta rzodkiewke, twarog jest suchy wiec dodaje troche jogurtu naturalnego ,
mozna twarog łaczyc z chudą drobno pokrojona szynką , tez jest smaczny i bardziej pożywny
do tych kotletow z kalafiora dodają tez duzo zielonego koperku , troche zmienia smak , _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Kwi 13, 2008 10:12 am Temat postu: |
|
|
mam dziś na obiad botwinkę ale bez cielęcinki
z ziemniakami i jajkiem i mnóstwem kopru i pietruszki _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Wto Kwi 15, 2008 5:28 pm Temat postu: |
|
|
Ja robię inny chłodnik:
-3 łyżki śmietany 18% lub jugurtu (jeżeli ktoś bardzo dba o linię )
-woda (tyle, aby uzyskać konsystencję rosołu)
-pokrojone warzywa: ogórek, rzodkiewka, szczypiorek
-szczypta kwasku cytrynowego lub sok z cytryny (do smaku)
-sól (do smaku)
-cukier (do smaku)
Najlepiej smakuje z ziemniaczkami  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Kwi 19, 2008 12:51 am Temat postu: |
|
|
chłodnik ze siadłego mleka
roztrzepać mleko rózgą
dodać wcześniej wystudzona botwinkę, ogórki,
posypać koprem i pietruszką
zalać chlodnikiem ćwiartki jajek _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Sob Kwi 19, 2008 10:11 am Temat postu: |
|
|
Ja mam jakąs awersję do botwinki, ale może czas spróbować... |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Kwi 19, 2008 11:48 am Temat postu: |
|
|
popróbuj koniecznie
jeszcz ma jeden i ta jest dobrze orzeżwiająca
1,5 l zsiadłego mleka
pęczek młodych buraczków
sok wyciśnięty z cytryny
pęczek szczypiorku
pęczek natki pietruszki
pęczek rzodkiewek
2 pomidory
ogórek
szklanka śmietany
6 jajek
sól
cukier
inny rodzaj jak nie lubisz buraczków to :
mocno schłodzony sok pomidorowy
cytryna
czosnek
koperek
pietruszka
ew. dodać trochę soku jabłkowego
dobry napój na dopotaszenie  _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pią Sty 15, 2010 9:22 am Temat postu: |
|
|
Męska zupa meksykańsko-gulaszowa
Przygotowanie: 10 min.
Pieczenie: 5 min.
Gotowanie: 30 min.
Trudność: niezykle łatwy
Składniki na 4 porcje
•0,5 kg mięsa mielonego najlepiej z indyka( jest mniej kaloryczne)
•1 puszka kukurydzy
•1 puszka czerwonej fasloli
•1 puszka kiełków soi
•2 małe opakowania przecieru pomidorowego
•woda
•ostre przyprawy: chili, papryka, pieprz.....
•maka (do zasmażki)
Etapy przygotowania
1.Należy zagotować ok. pół garnka wody Podsmazyć mięso.
2.Do wody , dodać mięso oraz kukurydze, soie oraz fasole wraz z zalewami, oraz przecier pomidorowy.
3.Zagotować. Następnie niech się gotuje ok. 30 min.
4.Dodać przyprawy, zasmazkę. Najlepiej smakuje na drugi dzien. Smacznego.
http://gotowanie.onet.pl/2205,0,1,meska_zupa_meksykansko_gulaszowa,przepis.html
Tylko dlaczego "męska" Bo oni mogą bąki po fasoli puszczać,a my nie?  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
teresa środa Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 19, 2010 8:33 pm Temat postu: |
|
|
Moze dlatego ze bardzo prosty przepis i szybki
ale zapowiada sie smakowicie -a ja lubie zupy,ale nie bede robic zasmazki  _________________ roza
Razem-lecz osobno.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|