Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
grazyna484 Kadet

|
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 5:50 pm Temat postu: Witam - Grażyna484 :) |
|
|
Witam
Od połowy grudnia 2009 r mam bóle stawów kończyn górnych i dolnych.
Z dnia na dzień jest coraz gorzej, konsultowałam się z lekarzem pierwszego
kontaktu - zlecił badanie CRP, które nic nie wniosło do postawienia diagnozy ponieważ było w normie. Wypisano mi skierowanie do reumatologa ( bez wyjaśnienia na jakiej podstawie). Oczywiście zarejestrowałam się do wymienionego specjalisty, ale termin dostałam dość odległy ponieważ reumatolog może mnie przyjąć na wizytę w Maju 2010 r. w tym układzie wybrałam się na prywatną wizytę, lekarz zbadał popatrzył i zapisał leki przeciwzapalne, przeciwbólowe. Na pytanie co mi dolega? z ironicznym uśmiechem odpowiedział że czas pokaże. Nie wiem co mam robić byłam już u 2 reumatologów i nic konkretnego się nie dowiedziałam. Nadmienię że jestem po operacji guzka lewego płuca (zmiana łagodna). Do tej pory nie dowiedziałam się jaka jest diagnoza odnośnie stawów. Obecnie przebywam na urlopie ponieważ z trudem się poruszam. Mam prośbę jeśli ktoś może mi pomóc jak mam rozwiązać ten problem drogą NFZ ponieważ moja sytuacja materialna nie jest na tyle dobra abym mogła leczyć się prywatnie.
Pozdrawiam serdecznie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Iwonkahaha Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 7:58 pm Temat postu: |
|
|
Witaj
Grażynko my wiemy jak bolą stawy i jesteś wśród swoich.
Napisz nam proszę ile masz lat i gdzie mieszkasz.
W dużych miastach oprócz poradni przy szpitalnych przyjmują też reumatolodzy na NFZ e innych miejscach i kolejki do nich są małe.Nawet około tygodnia.Zaręczam Ci ,że nie są gorszymi specjalistami od tych szpitalnych.Często to są lekarze co pracują lub pracowali w szpitalach.To właśnie jeden z nim rozpoznał u mnie tą rzadką chorobę.
Sam ból stawów o niczym nie świadczy.Większość ludzi w podeszłym wieku cierpi na RZS. _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
Ogólnopolskie Forum Twardziny |
|
Powrót do góry |
|
 |
hatifnat Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 8:01 pm Temat postu: |
|
|
witaj:)
lekarz podał leki na ewentualne zapalenie stawów, choć nie masz innych objawów poza bólem, jeśli pomogą - to fajnie, jeśli nie - trzeba szukać dalej.
CRP w normie ( ja też mam ) a jak OB? |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 8:06 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum...  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
grazyna484 Kadet

|
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 8:33 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję kochani za słowa otuchy.
Mam 52 lata i mieszkam w Lesznie. Reumatologów jest u nas kilku którzy przyjmują na NFZ i prywatnie, ale to nie są lekarze do których można mieć zaufanie. W miejscowości Śrem znajdującej się około 20 km od Leszna jest szpital reumatologiczny, słyszałam że ordynator tego szpitala jest bardzo dobrym lekarzem, ale niestety trudno się z nim skontaktować. Mam 3 siostry które chorują na RZS dlatego się boję co jest ze mną.
Pozdrawiam serdecznie |
|
Powrót do góry |
|
 |
hatifnat Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 8:55 pm Temat postu: |
|
|
To, że 3 siostry chorują na RZS jest dość ważną wskazówką dla lekarzy.
Które stawy Cię bolą? Czy rano ręce ( zwane popularnie dłońmi ) sztywnieją?
Obserwuj, czy stawy nie puchną/brzękną nie wiadomo dlaczego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
grazyna484 Kadet

|
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 9:35 pm Temat postu: |
|
|
Mam takie silne bóle rąk i nóg że całe noce nie przesypiam, rano straszne problemy aby wyjść z łóżka,chodzę jak robot wszystkie stawy są sztywne, jak dłużej siedzę mam te same problemy. Leki owszem pomagają , ale nie do końca. Zastanawiam się tylko nad wynikiem CRP ponieważ moje siostry miały dość wysoki wskaźnik a ja mam w normie. OB miałam robione we wrześniu wynik 20mm po 1h latex 60lU/l norma do 12lU/l |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 9:45 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Grażyno!
Życzę szybkiej diagnozy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
grazyna484 Kadet

|
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 9:48 pm Temat postu: |
|
|
dziękuję mam nadzieję że w końcu znajdzie się lekarz, który odpowiednio mnie pokieruje.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 9:58 pm Temat postu: |
|
|
Jak pisze hatifnat, występowanie RZS u Twoich 3 sióstr stanowi cenne wskazówkę co do reumatyzmu.
Powodzenia w poszukiwaniu specjalisty przez duże S a później szybkich i jak najbardziej pozytywnych efektów leczenia. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
grazyna484 Kadet

|
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 10:07 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję Łukaszu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 10:34 pm Temat postu: |
|
|
Witaj
wspłczuję problemu i bólu-bardzo
Polecono mi ostatnio szpital w Kościanie-czekam w kolejce na diagnostykę,na oddziale u prf.Hrycaja-ponoc b.dobry specjalista(immunolog) i dobry człowiek.Może tez spróbuj?
Poza tym Iwonka ma rację-często na prowincji można znależć b.dobrego specjalistę.
Pozdrawiam serdecznie  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
grazyna484 Kadet

|
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 10:50 pm Temat postu: |
|
|
Witaj
Dziękuję Margaret zaraz jutro zacznę działać. Możesz mi napisać jak skontaktowałaś się z profesorem?
Przepraszam za pytanie, postaram się skontaktować ze szpitalem
Pozdrawiam serdecznie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Lut 02, 2010 12:09 am Temat postu: |
|
|
Witaj Grażnko na forum
trzymam kciuki za szybkie znalezienie dobrego specjalisty  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
grazyna484 Kadet

|
Wysłany: Wto Lut 02, 2010 12:33 am Temat postu: |
|
|
Witaj Kingo
Wiem że znalezienie dobrego specjalisty nie jest takie proste, ale myślę że dam radę.
Pozdrawiam serdecznie |
|
Powrót do góry |
|
 |
|