|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
muchomor-zły Junior

|
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 10:37 am Temat postu: proszę pomóżcie |
|
|
Witam wszystkich, mam na imię Anita. Z góry przepraszam, jeśli nie piszę w odpowiednim dziale. Potrzebuję Waszej pomocy, bo już sama nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Moje wyniki to przeciwciała przeciwjądrowe w mianie
1:1280 o homogenno-obwodowym typie świecenia, w morfologii jedyne zmiany to podwyższone OB - 37, gdzie norma do 15. Od paru lat mam wędrujące bóle stawów i mięśni i ruchy mimowolne, skurcze i tiki twarzy i palców. Gdzieś od miesiące te bóle stały się wręcz nie do wytrzymania, do tego bóle kręgosłupa, ale to takie, że tylko ketonal w tabletkach już mi tylko pomaga. Była u prof. Chwalińskiej-Sadowskiej w Alfie, stwierdziła, że skoro morfologia i wyniki moczu w normie to nie ma się czym przejmować i kazała brać na bóle Apap!!!!!!!!
Już naprawdę nie wiem co robić i gdzie się zwrócić, jestem zupełnie wyczerpana
Ja wiem, że Wy tu nie jesteście od stawiania diagnozy, ale bardzo proszę odpowiedzcie na pytanie: czy u któregoś Was też długo nie było zmian w morfologii, a mieliście bóle i inne objawy?
pozdrawiam wszystkich
Anita |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 11:33 am Temat postu: |
|
|
Witaj
Współczuję sytuacji-często ona ma miejsce-diagnostyka tego typu chorób jest skomplikowana,czasem czeka sie na diagnoze długie lata.
Typ świecenia Twojego ANA jest charakterystyczna dla tocznia-ale być moze masz jeszcze za mało objawów...Koniecznie zasięgnij jeszcze porady u innego reumatologa.Czy oprócz bólowych objawów masz jeszcze inne,np.skórne?Jaki masz poziom leukocytów,płytek? Morfologia z reguły nie budzi zastrzeżeń.
Poczytaj:
TOCZEŃ CHOROBA PODSTĘPNA
I troche biurokracji:
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1740
Pozdrawiam-nie daj się ,zawalcz o zdrowie
 _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
muchomor-zły Junior

|
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 11:53 am Temat postu: |
|
|
Witaj, dziękuję za tak szybką odpowiedź. Co do biurokracji - to sugerujesz, że piszę jednak w złym dziale?
Przyznaję, nie mam na razie pojęcia jak się tu u Was poruszać.
Oprócz tych okropnych bóli i ruchów mimowolnych, mam opuchnięte palce u dłoni, takie kiełbaski i stan podgorączkowy-37,2 -5 nie przerwanie od trzech miesięcy. Morfologię mam wręcz idealną, tak powiedziała Pani Profesor.
A więc rozumiem, że to możliwe, to znaczy, że ktoś z Was też tak miał, żeby mieć takie mocne bóle przy dobrej morfologii?
Ale to marna pociecha, bo Profesor powiedziała, że dopóki będą takie wyniki to o leczeniu nie mam co marzyć...a ja już naprawdę czasami nie wiem jak mam uśmierzać te bóle... A i powiedziała jeszcze, że przy toczniu kręgosłup nie boli...A mnie o od tego bólu czasami chce się wyć...więc już nic nie rozumiem
A i jeszcze jedno, pytałaś o zmiany skórne, to na razie ich nie mam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 11:55 am Temat postu: |
|
|
witaj
wiem co to znaczy bol i bezradnośc wiesz ze cos sie dzieje ale kazdy cie olewa, przykre to bardzo i trudne do zaakceptowania ale muszisz przetrawc, a teraz do rzeczy ja przez lata nie miałam zadnych zmian w morfologii a juz byłam chora
poczytaj to co ci podesłałam Margaret znajdziesz tam wiele wskazowek
pozdrawiam serdecznie i wytrwałosci zycze _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 11:58 am Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum
Ja osobiście skonsultowałabym sie z innym reumatologiem... _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 12:03 pm Temat postu: |
|
|
Ból i wzorowa mofologia-to norma niestety.
Rodzaj opuchlizny tez sugeruje na inny rodzaj choroby niż RZS-w rzs opuchlizna palców sprowadza je do kształtu wrzeciona,a sama jest raczej "ciastowata".Poza tym tego typu opuchlizna utrzymuje sie długo.Twoja zapewne znika lub łagodnieje po kilku godzinach?
Konsultuj koniecznie z innym specjalistą.
P.S. Zawsze polecamy nowicjuszom "lekturę obowiązkową " Napisałaś bez zarzutu  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Ostatnio zmieniony przez Margaret74 dnia Sob Lut 20, 2010 12:05 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 12:05 pm Temat postu: |
|
|
witaj Anito
diagnoza to trudna sprawa , ale nie niemożliwa
ja też wyszłam od lekarza z wielką niewiadomą- a właściwie ze stwierdzeniem boli i będzie bolało
natomiast nie wiedziałam co boli, kiedy i ile czasu będzie bolało
warto szukać , warto zmienić kierunek lub diagnostę ,
czasem trzeba poczekać na szersze spektrum wyników i objawów choroby.
wszystko to trudne i trwające w czasie, dlatego życzę cierpliwości, pozytywnego nastawienia do siebie , zaakceptowaniu trudności z jakimi przychodzi się zmierzyć , dużo samozaparcia .
po lekturze forum ,jak już rozpracujesz kilka najważniejszych wątków , dasz radę , najlepiej uaktywnij się , pytaj i zdrowiej przede wszystkim ... _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
muchomor-zły Junior

|
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 12:49 pm Temat postu: |
|
|
Tak, Margaret, moja opuchlizna najgorsza jest z rana, potem łagodnieje.
Wiecie Dziewczyny, byłam również i u drugiego lekarza, lekarki pracującej w szpitalu MSWiA. I ona również kazała mi brać Apap A na moje stwierdzenie, że przecież ta opuchlizna musi mieć jakiś powód odpowiedziała: pewnie pani utyła to i ręce są pulchniejsze.
Ale bardzo Wam dziękuję, bo odpowiedziałyście na pytanie, które mocno mnie nurtowało: czy można mieć dobrą morfologię, a mieć bóle i inne rzeczy. Naprawdę jestem Wam wdzięczna, bo po wyjściu od Chwalińskiej-Sadowskiej czułam się jak jakaś hipochondryczka i symulantka.
Czy którąś z Was na jakimś etapie też tak bolał kręgosłup?
Uciekam już, bo piszę w pracy, a domu nie mam internetu, napiszę w poniedziałek,
pozdrawiam Was serdecznie i jeszcze raz dziękuję,
miłego weekendu, Anita |
|
Powrót do góry |
|
 |
hatifnat Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 1:30 pm Temat postu: |
|
|
mnie bardzo bolały stawy nadgarstkowe ( sztywniały rano, czasem na cały dzień ), czasem bolało mnie wszystko wraz z mięśniami i w zasadzie był to jedyny objaw, który mi dokuczał(potem dołączyła pokrzywka ). Reumatolodzy we Wrocławiu dają Arechinę przy bólach stawów/ zmianach skórnych przy podejrzeniu układowej choroby tkanki łącznej ( ja też jestem "pojedrzana", gdyż nie prezentuję pełnego wachlarzu objawów tocznia ) ewentualnie Plaquenil. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 1:52 pm Temat postu: |
|
|
Kręgosłup może boleć z różnych powodów-najczęstszymi są jego wady,zwyrodnienia,itp. Powinnaś wziąć od lekarza rodzinnego skierowanie na RTG,by ewenetualnie potwierdzić bądż wykluczyć owe podejrzenia.
Co do ch.układowych i bólu kręgosłupa-skutkiem sterydoterapii jest osteoporoza,a wiadomo,że kiedy się "sypie"konstrukcja-boli Inną sprawą sa zwapnienia w przebiegu niektórych chorób.
Jednakże powinnaś zacząć od RTG.
I niestety-wiedza,nt.chorób autoagresywnych jest nikła,ba,sama świadomośc występowania tego typu chorób jest nikła,więc mnie nie dziwią takie komentarze-  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 1:55 pm Temat postu: |
|
|
Witaj na forum Anito
a biurokracja jest po to, by wiedzieć jak się poruszać tutaj
nie martw się-napisałaś w dobrym dziale
życzę odnalezienia super lekarza, szybkiej diagnozy i właściwego leczenia  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 2:01 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Anitko  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Iwonkahaha Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 2:11 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Anito
Kręgosłup nie musi mieć związku z chorobą tanki łącznej.Może masz skoliozę lub lordozę i dlatego cię boli  _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
Ogólnopolskie Forum Twardziny |
|
Powrót do góry |
|
 |
hatifnat Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 2:12 pm Temat postu: |
|
|
typ świecenia obwodowy - to przecież dsDNA, a nim mogliby się przejąć, - homogenny - to czynnik LE (?)
sprawdzałąm w moich podręcznikach i nigdzie nie jest napisane, że stawy kręgosłupa w toczniu nigdy nie bolą, natomiast bolą różne stawy i nie ma zmian w RTG ( w innych schorzeniach raczej są ). Więc, jak napisała Margaret, warto zainwestować w RTG tego odcinka kręgosłupa, który najbardziej boli.
Najczęstsze przyczyny to dyskopatia, osteoporoza, potem zapalenia stawów różnego rodzaju. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 8:13 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Anito,
Może rzeczywiście problem leży gdzie indziej, jednak żadnej ostrożności nie można zaniechać.
Morfologia to często fałszywy drogowskaz na naszej mapie. Dobry reumatolog (m.in. z tej listy ) powinien się tym zająć
Powodzenia w poszukiwaniach lekarza i szybkiego powrotu do dobrej kondycji. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|