Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

proszę pomóżcie
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
muchomor-zły
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Lut 20, 2010 10:37 am    Temat postu: proszę pomóżcie Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich, mam na imię Anita. Z góry przepraszam, jeśli nie piszę w odpowiednim dziale. Potrzebuję Waszej pomocy, bo już sama nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Moje wyniki to przeciwciała przeciwjądrowe w mianie
1:1280 o homogenno-obwodowym typie świecenia, w morfologii jedyne zmiany to podwyższone OB - 37, gdzie norma do 15. Od paru lat mam wędrujące bóle stawów i mięśni i ruchy mimowolne, skurcze i tiki twarzy i palców. Gdzieś od miesiące te bóle stały się wręcz nie do wytrzymania, do tego bóle kręgosłupa, ale to takie, że tylko ketonal w tabletkach już mi tylko pomaga. Była u prof. Chwalińskiej-Sadowskiej w Alfie, stwierdziła, że skoro morfologia i wyniki moczu w normie to nie ma się czym przejmować i kazała brać na bóle Apap!!!!!!!!
Już naprawdę nie wiem co robić i gdzie się zwrócić, jestem zupełnie wyczerpana Crying or Very sad
Ja wiem, że Wy tu nie jesteście od stawiania diagnozy, ale bardzo proszę odpowiedzcie na pytanie: czy u któregoś Was też długo nie było zmian w morfologii, a mieliście bóle i inne objawy?

pozdrawiam wszystkich

Anita
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Lut 20, 2010 11:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Smile

Współczuję sytuacji-często ona ma miejsce-diagnostyka tego typu chorób jest skomplikowana,czasem czeka sie na diagnoze długie lata.
Typ świecenia Twojego ANA jest charakterystyczna dla tocznia-ale być moze masz jeszcze za mało objawów...Koniecznie zasięgnij jeszcze porady u innego reumatologa.Czy oprócz bólowych objawów masz jeszcze inne,np.skórne?Jaki masz poziom leukocytów,płytek? Morfologia z reguły nie budzi zastrzeżeń.
Poczytaj:
TOCZEŃ CHOROBA PODSTĘPNA

I troche biurokracji:
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1740

Pozdrawiam-nie daj się ,zawalcz o zdrowie
Smile

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
muchomor-zły
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Lut 20, 2010 11:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj, dziękuję za tak szybką odpowiedź. Co do biurokracji - to sugerujesz, że piszę jednak w złym dziale? Very Happy
Przyznaję, nie mam na razie pojęcia jak się tu u Was poruszać.

Oprócz tych okropnych bóli i ruchów mimowolnych, mam opuchnięte palce u dłoni, takie kiełbaski i stan podgorączkowy-37,2 -5 nie przerwanie od trzech miesięcy. Morfologię mam wręcz idealną, tak powiedziała Pani Profesor.

A więc rozumiem, że to możliwe, to znaczy, że ktoś z Was też tak miał, żeby mieć takie mocne bóle przy dobrej morfologii?

Ale to marna pociecha, bo Profesor powiedziała, że dopóki będą takie wyniki to o leczeniu nie mam co marzyć...a ja już naprawdę czasami nie wiem jak mam uśmierzać te bóle... A i powiedziała jeszcze, że przy toczniu kręgosłup nie boli...A mnie o od tego bólu czasami chce się wyć...więc już nic nie rozumiem

A i jeszcze jedno, pytałaś o zmiany skórne, to na razie ich nie mam
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Lut 20, 2010 11:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj
wiem co to znaczy bol i bezradnośc wiesz ze cos sie dzieje ale kazdy cie olewa, przykre to bardzo i trudne do zaakceptowania ale muszisz przetrawc, a teraz do rzeczy ja przez lata nie miałam zadnych zmian w morfologii a juz byłam chora
poczytaj to co ci podesłałam Margaret znajdziesz tam wiele wskazowek
pozdrawiam serdecznie i wytrwałosci zycze
basiula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Lut 20, 2010 11:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam cieplutko na forum Very Happy
Ja osobiście skonsultowałabym sie z innym reumatologiem...
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Lut 20, 2010 12:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ból i wzorowa mofologia-to norma niestety.
Rodzaj opuchlizny tez sugeruje na inny rodzaj choroby niż RZS-w rzs opuchlizna palców sprowadza je do kształtu wrzeciona,a sama jest raczej "ciastowata".Poza tym tego typu opuchlizna utrzymuje sie długo.Twoja zapewne znika lub łagodnieje po kilku godzinach?
Konsultuj koniecznie z innym specjalistą.
P.S. Zawsze polecamy nowicjuszom "lekturę obowiązkową " Wink Napisałaś bez zarzutu Wink

Ostatnio zmieniony przez Margaret74 dnia Sob Lut 20, 2010 12:05 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Lut 20, 2010 12:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj Anito Smile
diagnoza to trudna sprawa , ale nie niemożliwa
ja też wyszłam od lekarza z wielką niewiadomą- a właściwie ze stwierdzeniem boli i będzie bolało Crying or Very sad
natomiast nie wiedziałam co boli, kiedy i ile czasu będzie bolało Wink
warto szukać , warto zmienić kierunek lub diagnostę ,
czasem trzeba poczekać na szersze spektrum wyników i objawów choroby.
wszystko to trudne i trwające w czasie, dlatego życzę cierpliwości, pozytywnego nastawienia do siebie , zaakceptowaniu trudności z jakimi przychodzi się zmierzyć , dużo samozaparcia .
po lekturze forum ,jak już rozpracujesz kilka najważniejszych wątków , dasz radę , najlepiej uaktywnij się , pytaj i zdrowiej przede wszystkim ...

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
muchomor-zły
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Lut 20, 2010 12:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, Margaret, moja opuchlizna najgorsza jest z rana, potem łagodnieje.

Wiecie Dziewczyny, byłam również i u drugiego lekarza, lekarki pracującej w szpitalu MSWiA. I ona również kazała mi brać Apap Sad A na moje stwierdzenie, że przecież ta opuchlizna musi mieć jakiś powód odpowiedziała: pewnie pani utyła to i ręce są pulchniejsze.

Ale bardzo Wam dziękuję, bo odpowiedziałyście na pytanie, które mocno mnie nurtowało: czy można mieć dobrą morfologię, a mieć bóle i inne rzeczy. Naprawdę jestem Wam wdzięczna, bo po wyjściu od Chwalińskiej-Sadowskiej czułam się jak jakaś hipochondryczka i symulantka.

Czy którąś z Was na jakimś etapie też tak bolał kręgosłup?

Uciekam już, bo piszę w pracy, a domu nie mam internetu, napiszę w poniedziałek,

pozdrawiam Was serdecznie i jeszcze raz dziękuję,
miłego weekendu, Anita
Powrót do góry
hatifnat
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Lut 20, 2010 1:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mnie bardzo bolały stawy nadgarstkowe ( sztywniały rano, czasem na cały dzień ), czasem bolało mnie wszystko wraz z mięśniami i w zasadzie był to jedyny objaw, który mi dokuczał(potem dołączyła pokrzywka ). Reumatolodzy we Wrocławiu dają Arechinę przy bólach stawów/ zmianach skórnych przy podejrzeniu układowej choroby tkanki łącznej ( ja też jestem "pojedrzana", gdyż nie prezentuję pełnego wachlarzu objawów tocznia ) ewentualnie Plaquenil.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Lut 20, 2010 1:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kręgosłup może boleć z różnych powodów-najczęstszymi są jego wady,zwyrodnienia,itp. Powinnaś wziąć od lekarza rodzinnego skierowanie na RTG,by ewenetualnie potwierdzić bądż wykluczyć owe podejrzenia.
Co do ch.układowych i bólu kręgosłupa-skutkiem sterydoterapii jest osteoporoza,a wiadomo,że kiedy się "sypie"konstrukcja-boli Confused Inną sprawą sa zwapnienia w przebiegu niektórych chorób.
Jednakże powinnaś zacząć od RTG.
I niestety-wiedza,nt.chorób autoagresywnych jest nikła,ba,sama świadomośc występowania tego typu chorób jest nikła,więc mnie nie dziwią takie komentarze- Rolling Eyes

Powrót do góry
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Lut 20, 2010 1:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj na forum Anito Very Happy Razz Very Happy

a biurokracja jest po to, by wiedzieć jak się poruszać tutaj Smile
nie martw się-napisałaś w dobrym dziale Very Happy

życzę odnalezienia super lekarza, szybkiej diagnozy i właściwego leczenia Very Happy

Powrót do góry
paproshka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Lut 20, 2010 2:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Anitko Very Happy
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Lut 20, 2010 2:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Anito Very Happy
Kręgosłup nie musi mieć związku z chorobą tanki łącznej.Może masz skoliozę lub lordozę i dlatego cię boli Wink

Ogólnopolskie Forum Twardziny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
hatifnat
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Lut 20, 2010 2:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

typ świecenia obwodowy - to przecież dsDNA, a nim mogliby się przejąć, - homogenny - to czynnik LE (?)

sprawdzałąm w moich podręcznikach i nigdzie nie jest napisane, że stawy kręgosłupa w toczniu nigdy nie bolą, natomiast bolą różne stawy i nie ma zmian w RTG ( w innych schorzeniach raczej są ). Więc, jak napisała Margaret, warto zainwestować w RTG tego odcinka kręgosłupa, który najbardziej boli.

Najczęstsze przyczyny to dyskopatia, osteoporoza, potem zapalenia stawów różnego rodzaju.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Lut 20, 2010 8:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Anito,
Może rzeczywiście problem leży gdzie indziej, jednak żadnej ostrożności nie można zaniechać.
Morfologia to często fałszywy drogowskaz na naszej mapie. Dobry reumatolog (m.in. z tej listy ) powinien się tym zająć
Powodzenia w poszukiwaniach lekarza i szybkiego powrotu do dobrej kondycji.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: