Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Belunia Junior

|
Wysłany: Sro Lis 23, 2005 8:15 pm Temat postu: Ból biodra |
|
|
Część ! Jestem nowa. Toczeń zajął się moimi płytkami Leczę się od półtora roku. Brałam na początku dexamethason (po pobycie w szpitalu na hematologii )w dużych ilościach; następnie po pierwszej wizycie u rematologa dostałam encorton, arechinę, calperos 500 i inne witaminy. Obecnie zamiast encortonu połykam calcort. I od dwóch miesięcy mam dziwne objawy. Boli mnie prawe biodro; czasami mam wrażenie jakby mi je ktoś obił. Najgorzej jest rano przy wstawaniu. Czy ktoś może mi powiedzieć coś na ten temat. Czy nie są to początki osteoporozy. I jakie leki ewentualnie na to brać.
Pozdrawiam. Belunia. _________________ Belunia |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 24, 2005 9:52 am Temat postu: |
|
|
Witaj Belunia.....cieplutko i serdecznie.....
no musisz zrobić badania czy to przypadkiem nie ostooperoza...ja biore wapno by zapobiegać ....no i zapewne bez lekarza sie nieobejdzie..pozdrawiam i zycze duzo zdrówka.. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Czw Lis 24, 2005 10:37 am Temat postu: |
|
|
witaj
przyczyny twoich dolegliwości mogą być różne, osteoporoza to jedna z możliwości - żeby potwierdzić jej stopień trzeba zrobic badanie densytometryczne,
może też chodzić o stan zapalny w stawie biodrowym, albo o dość rzadką ale jednak zdarzającą się martwice posterydową (zwykle kości udowej), musisz koniecznie powiedzić o tym swojemu lekarzowi.
teraz najwyżej doraźnie leki przeciwbólowe przyniosą ci ulgę, ale bez odpowiednich badań nie poznasz przyczyny...
Kilka słów o martwicy, jako dowód że nie należy tego biodra bagatelizować i nie ma sensu "naprawiać" go na własną rękę
Ale oczywiście to nie musi być to!
Posterydowa martwica główki kości udowej |
|
Powrót do góry |
|
 |
paulina_87 Gość
|
Wysłany: Czw Lis 24, 2005 2:08 pm Temat postu: |
|
|
witam Cie serdecznie
ja od grudia do kwietnia nie rozstawałam się z kulami bo miałam w tym czasie 4 razy stan zapalny stawu biodrowego (lewego) z wysiękiem ........ ból straszny (od zewnętrznej strony jak i w pachwinie) ..... oczywiście swoje też odleżałam jeśli już nie mogłam nogą ruszyć ..... byłam na 10mg encortonu i powinnam wylądować w szpitalu ze zwiększoną dawką sterydów ale jednak byłam w domu ..... od kwietnia było bardzo dobrze ........ w czerwcu zeszłam na 7,5mg encortonu ........ jakiś czas temu zaczęło mnie boleć lewe biodro ....... tzn sama głowka kości udowej ...... po przeczytaniu powyższego wątku przestraszyłam sie troche że to może być martwica mam 12 grudnia wizyte u reumatologa po półrocznej kolejce ...... no to jeszcze troszke poczekam ...
pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Belunia Junior

|
Wysłany: Czw Lis 24, 2005 9:33 pm Temat postu: |
|
|
Witam i pozdrawiam Wszystkich którzy zareagowali na mój problem Postaram się skorzystać z Waszych rad i doświadczeń
Dzięki. Belunia. _________________ Belunia |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 24, 2005 9:41 pm Temat postu: |
|
|
mnie takze czasem bola biodra ale najczesciej tak na zmiane...
i witam serdecznie nowa kolezanke  |
|
Powrót do góry |
|
 |
gusia_92 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lis 27, 2005 4:00 pm Temat postu: |
|
|
a mnie ostatnio biodro boli od czasu jak mam zmniejszana dawe metypredu do 8mg metypredu. niewiem czy to wlasnie z tego czy co ale chyba badania bedzie trzeba zrobic _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. |
|
Powrót do góry |
|
 |
mag Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Gru 13, 2014 5:05 pm Temat postu: |
|
|
boli mnie biodro i spuchło paskuda jedna _________________ http://www.poomoc.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Gru 13, 2014 5:29 pm Temat postu: |
|
|
skąd wiesz że spuchło
jakoś nie wyobrazam sobie tego ?
jak to sprawdzasz- rozmiem inne stawy widać jak puchną ale biodro ?
nie masz czasem problemow z kręgosłupem- od tego tez często boli biodro _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
mag Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Gru 13, 2014 5:37 pm Temat postu: |
|
|
taka jakby poduszka się utworzyła - oj organizm sobie w kulki leci _________________ http://www.poomoc.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sob Gru 13, 2014 5:39 pm Temat postu: |
|
|
mag napisał: |
taka jakby poduszka się utworzyła - oj organizm sobie w kulki leci |
a może po prostu przytyłaś? _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
mag Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Gru 13, 2014 5:41 pm Temat postu: |
|
|
nieeee , bardzo to nie symetryczne plus "poduszka" boli i jest inna w dotyku niż tłuszcz
jakny ktos miał podobny problem i zachciał pomóc...  _________________ http://www.poomoc.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
mag Stary wyjadacz

|
Wysłany: Nie Sty 11, 2015 10:34 am Temat postu: |
|
|
Opuchlizna zeszła, waga wciąż ta sama. Wkrótce jadę rehabilitować się, może co mi zaradzą na to nieszczęsne biodro  _________________ http://www.poomoc.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 11, 2015 10:36 am Temat postu: |
|
|
Powodzenia w rehabilitacji i oby wszystko szybko wróciło do normy. Pozdrawiam. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
renia79 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 11, 2015 12:05 pm Temat postu: |
|
|
powodzenia i daj znać na ile pomogło  _________________ Płakałam, bo nie miałam butów...
dopóki nie zobaczyłam człowieka bez stóp |
|
Powrót do góry |
|
 |
|