Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lut 13, 2010 2:50 pm Temat postu: |
|
|
Grażynko- teraz to juz bedzie tylko lepiej...
Powodzenia. Pozdrawiam cieplutko:)  _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
teresa środa Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 14, 2010 4:59 pm Temat postu: |
|
|
Grazynko- najwazniejsze ze masz diagnoze-naprawde to jest bardzo duzo-i masz wlaczone leki  _________________ roza
Razem-lecz osobno.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
grazyna484 Kadet

|
Wysłany: Nie Lut 28, 2010 10:31 pm Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich
Mam prośbę - jeśli jest ktoś na tym forum kto choruję na RZS.
bardzo proszę o napisanie kilku słów na temat tej choroby, ponieważ nie wiem czego mogę się spodziewać.
Pozdrawiam serdecznie _________________ Nie zapominaj o tym, że każdy nowy dzień jest ci dany po to, abyś był szczęśliwy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Nie Lut 28, 2010 10:54 pm Temat postu: |
|
|
witaj
czy RZS jest już w pełni potwierdzona diagnozą?
Poczytaj sobie tutaj:
LECZENIE RZS
Z tego co się orientuję na www.rzs.pl można korespondować z lekarzem(mnie odpowiedział)
NO i jest jeszcze www.poruszycswiat.pl
pozdrawiam serdecznie _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
grazyna484 Kadet

|
Wysłany: Pon Mar 01, 2010 6:05 am Temat postu: |
|
|
Witaj Margaret
Dziękuję za odpowiedź - jeśli chodzi o rzs to jest już potwierdzone, byłam w szpitalu reumatologicznym w którym zrobiono mi wszystkie badania w tym kierunku.
Pozdrawiam cieplutko _________________ Nie zapominaj o tym, że każdy nowy dzień jest ci dany po to, abyś był szczęśliwy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pon Mar 01, 2010 1:02 pm Temat postu: |
|
|
Grażynko,a w którym szpitalu byłaś? Pytam ,bo Jesteś z Wielkopolski,a j aw Kościanie aktualnie okupuję reumatologię  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
grazyna484 Kadet

|
Wysłany: Pon Mar 01, 2010 10:20 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Margaret
Ja też myślałam o Kościanie , bo mam znacznie bliżej, ale trafiłam na lekarza ze Śremu i po wstępnym badaniu zaraz dostałam skierowanie na oddział reumatologiczny w Śremie, znalazłam się tam zaraz na drugi dzień po wizycie, cała diagnostyka trwała 4 dni ponieważ wszystkie wyniki miałam dodatnie za wyjątkiem jednego markera CRP który był w normie.
Pozdrawiam cieplutko _________________ Nie zapominaj o tym, że każdy nowy dzień jest ci dany po to, abyś był szczęśliwy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
grazyna484 Kadet

|
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 11:01 pm Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich
Mimo leczenia bóle są odczuwalne, ale to jest zrozumiałe przy takiej chorobie, niestety jest coś co mnie niepokoi a mianowicie stopy są bardzo bolesne i jest na nich obrzęk do takiego stopnia że nie mogę ubrać żadnych butów, nie wiem czy to jest normalne przy RZS. Jeśli Ktoś może mi pomóc będę wdzięczna.
Pozdrawiam serdecznie _________________ Nie zapominaj o tym, że każdy nowy dzień jest ci dany po to, abyś był szczęśliwy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sro Mar 24, 2010 12:35 pm Temat postu: |
|
|
Grażynko,lekarz powinien Cię zobaczyć-skoro te obrzękli to świeża sprawa.A co z Twoją rehabilitacją,bo ona tu jest b.ważna?
Jakie leki masz zalecone? _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
grazyna484 Kadet

|
Wysłany: Sro Mar 24, 2010 9:09 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Margaret
Mam wizytę dopiero 10 kwietnia a stopy nie ciekawie wyglądają.
Jeśli chodzi o rehabilitację to po szpitalu nic mi nie zalecono za wyjątkiem ćwiczeń dłoni. Leki jakie obecnie biorę to METHOTREXAT 15mg raz w tygodniu oraz FEBROFEN 200mg 1 kapsułka na dobę i to wszystko.
Pozdrawiam Grażyna _________________ Nie zapominaj o tym, że każdy nowy dzień jest ci dany po to, abyś był szczęśliwy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sro Mar 24, 2010 11:00 pm Temat postu: |
|
|
Grażynko-stopy sa w kostkach obrzmiałe,tak? Czy zauważyłaś może,że rzadziej mocz oddajesz,itp? Methotrexat bywa nefrotoksyczny-powinnaś wyjaśnić te kwestię.Być może to zaostrzenie objawów ch.podstawowej ,ale lepiej "chuchać na zimne" _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
grazyna484 Kadet

|
Wysłany: Czw Mar 25, 2010 7:53 am Temat postu: |
|
|
Margaret - na całych stopach mam obrzęk nie tylko w kostkach, jeśli chodzi o oddawanie moczu to nie ma znacznych zmian za wyjątkiem zapachu a zwłaszcza po całej nocy jest nieprzyjemny
Pozdrawiam _________________ Nie zapominaj o tym, że każdy nowy dzień jest ci dany po to, abyś był szczęśliwy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
teresa środa Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 25, 2010 8:53 am Temat postu: |
|
|
Witaj Grazynko
Ja nieraz tez mam takie spuchniete stopy-tak jak juz Margaret pisala moze za malo siusiasz-gdzies sie plyny zatrzymuja...ewentualnie sprawy krazeniowe,lub nasilenie rzs-idz szybciutko do lekarza-mnie osobiscie pomagaja podkolanowki przeciwzylakowe i w nasileniach tabletki na wydalenie zalegajacej wody w organizmie. _________________ roza
Razem-lecz osobno.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Czw Mar 25, 2010 9:24 am Temat postu: |
|
|
Grażynko,zrób tez dla pewności badanie ogólne moczu-będziesz spokojniejsza.
A tu masz do poczytania : ZAPALENIE UKŁADU MOCZOWEGO
Profilaktycznie ale nie przed badaniem -możesz sobie zażywać 2 razy dziennie tabletkę Uroseptu na zmianę z tabletkami żurawinowymi (2tyg. jedna,2 tyg.kolejne)-uwierz mi-to wspaniała profilaktyka-sama ją stosuję,bo mam z tym problem  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
grazyna484 Kadet

|
Wysłany: Czw Mar 25, 2010 10:38 am Temat postu: |
|
|
Bardzo dziękuję Margaret
Pozdrawiam serdecznie Grażyna _________________ Nie zapominaj o tym, że każdy nowy dzień jest ci dany po to, abyś był szczęśliwy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|