Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Mama pełna strachu
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 17, 18, 19  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
noemi
Kadet
Kadet

PostWysłany: Wto Mar 16, 2010 11:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Margaret74 - po wizycie u genetyka wiem jakie są konsekwencje nosicielstwa u chłopców Sad . Jeśli nie zaatakuje dróg oddechowych lub przewodu pokarmowego może spowodować bezpłodność . Ja cały czas mam nadzieję ,że u moich chłopaków będzie bezobjawowe , tak też się zdarza Smile
Ale dla świętego spokoju w przyszłości będą robić badania .
alawa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Mar 16, 2010 8:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Ewelino!
Życzę szybkiego wyjaśnienia kłopotów Twojej córci -może wszystko będzie dobrze.A czas z Malutką,który jej poświęcisz na pewno nie będzie stracony.
Może uda Ci się po jakimś czasie znaleźć pracę ,którą będziesz mogła wykonywać w domu i pogodzisz ją z wychowaniem córci.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Anula40
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Mar 17, 2010 1:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Ewelino
Jeżeli chodzi o to stopień niepełnosprawności to jestem w temacie bo mam dwójkę dzieci z orzeczeniem o niepełnosprawności i własnie mam te punkty 7 i 8 a są one po to,że jak rezygnujesz z pracy na rzecz opieki nad dzieckiem chorym(niepełnosprawnym) to przysługuje Tobie świadczenie pielęgnacyjne(od stycznia bez progu dochodowego) i własnie te punkty jakby motywują tą decyzje.Bez tych punktów tylko dziecko otrzyma zasiłek pilęgnacyjny i jezeli nie przekroczysz progu dochodowego to jeszcze taki dodatek rehabilitacyjny do rodzinnego,to tak w skrócie.
Ewelinko życzę dużo siły,determinacji i przede wszystkim wiary SmileSmile
ewelina266
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Mar 17, 2010 9:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo dziękuję.
Ja właśnie zrezygnowałam z pracy, żeby zostać z dzieckiem w domu. Jak na razie jestem na zwolnieniu lekarskim na dziecko i chciałabym wykorzystać pełne 60 dni, które mi przysługuje. A dopiero później wypowiedzenie i staranie się o orzeczenie grupy inwalidzkiej.
Małgosia1
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Mar 17, 2010 10:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Ewelinko! Very Happy
Nie załamuj się, ja zawsze sobie wmawiam ,że nie mam jeszcze tragicznie.
Dla dziecka dostaniesz orzeczenie o niepełnosprawności nie ma grup inwalidzkich.
Ja na mojego Konrada mam orzeczenie o niepełnosprawności od 2 roku życia. Nigdy nie miałam w nim zaznaczonego punktu 7 wymaga. Miałam zaznaczony punkt 8 - konieczny. Punkt 7 brzmi: o konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji. Więc nigdy mi nie przysługiwało świadczenie pielęgnacyjne. Pobierałam i pobieram zasiłek pielęgnacyjny i przy rodzinnym, jak się należy to dodatek rehabilitacyjny(stawka jest dostosowana do wieku dziecka).
A, papiery do orzecznika możesz składać teraz ponieważ czeka się w kolejce nie raz po trzy miesiące za nim przyznają orzeczenie. Dla samego orzeczenia nie musisz udowadniać ,że nie pracujesz. Później z orzeczeniem dopiero składasz o zasiłek ,świadczenie to trwa do miesiąca.
Pozdrawiam Wink
Powrót do góry
ewelina266
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Mar 24, 2010 5:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powiedzcie mi proszę czy jest na tym forum gdzieś post rodziców dzieci chorujących na choroby immunologiczne? Kiedyś ktoś podesłał mi link, ale on nie działa. Nie ma takiego postu.
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Mar 24, 2010 5:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ewelina Very Happy
tu masz Przewodnik po naszych chorobach
popatrz na tytuły wątków i może coś wybierzesz
Pozdrawiam Razz

Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Mar 24, 2010 7:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z tego co pamietam martek ma chora córke od wielu lat mała zaczeła chorowac chyba w wieku 3 lat, poszukaj wsrod uzytkownikow profil martek jest rejestrowana na pierwszej stronie naszych uzytkownikow w 2003 roku wejdz na jej profil i poczytaj jej posty niestety juz nie pisze, ale byc moze jakies informacje o niej i dalszych losach jej rodziny ma Lidia
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Mar 24, 2010 7:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja mam kontakt z Martek na gg; jak chcesz mogę Ci podać Smile

Powrót do góry
ewelina266
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Mar 26, 2010 8:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo proszę. Pisałam prywatną wiadomość do Martek ale nie odpisuje.
ewelina266
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Mar 26, 2010 8:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powiedzcie mi proszę, czy wysokie miano przeciwciał ANA oznacza chorobę?
Chodzi mi o to, że moja córka ma 1:1280 i nasza reumatolog mówi, że choroba jeszcze nie zaatakowała. Spotkałam się z opinia lekarza, który uważa, że tak wysokie miano (zwłaszcza u dziecka 3,5 letniego) oznacza, że choroba jest w toku.
I nie wiem teraz co robić? Próbuję dostać się do CZD w Warszawie. Może tam zrobią jej dodatkowe badania. Bo teraz to czuje się jak na skazaniu. Siedze w domu z córeczką, w głowie myśli sie kłębią, czytam, szukam....
Boję się tego, że może choroba już zaczęła siać spustoszenie a my nie wiedząc o tym nic nie robimy (nie leczymy).
Doradźcie mi proszę.
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Mar 26, 2010 9:52 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ewelino-z pewnością nie można tego tak zostawić-najlepiej byłoby gdybyś zgłosiła się z córcią do Instytutu Reumatologii na Spartańskiej w Warszawie-jest tan ,tzw.oddział jednego dnia.Diagnozowane i leczone sa tam zarówno i dzieci ,i dorośli(podział na piętra).
Pomocne byłoby oznaczenie dalszych p.ciał-np.dsDNa-istotnym przy toczniu. My wiemy jak ciężko cokolwiek "wyprosić"od lekarzy.
Dlatego nie odpuszczaj,bo ważne jest wczesne zdiagnozowanie i ewentualne leczenie Exclamation

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Mar 26, 2010 4:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lekarz wie co mowi gdyby tak przesiac przez badanie ANa wiekszosc ludzi to sporo osob zdrowych miałoby dodatnie miano, a wysokosc jego nie ma wpływu na to czy ktos jest chory czy nie jest, wysoksc swiadczy o ilosci rozcienczenia i sie mnozy sie przez 2 a wiec 320, 640 , 1280 przy czym 1280 to 3 x
tak wiec przy trzykrotnym rozcienczeniu zaobserwowano sladowe ilosci w preparacie
czasami ktos ma przez całe zycie dodatnie ANa a nigdy nie zachoruje , zdarza sie tez ze bez dodatniego ANA ktos jest chory , tak jak ja
wiec na razie nie ingeruj w organizm coreczki, i nie poddawaj jej bolesnym zbiegom bo u takiego malucha nawet zwykłe pobranie krwi jest przezyciem
najwazniejsze zrobiłas teraz zyj i zapewnij swojej coreczce pogodne zycie tak długo jak się da, byc moze na zawsze
a do martek napisz na gg, kinga ma jej numer
ewelina266
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Mar 30, 2010 12:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziś dostałam telefon z CZD w Warszawie (znajomej znajoma tam pracuje i dała wyniki Martynki do konsultacji). Lekarze z immunologii na podstawie wyniku uważają, że te przeciwciała oznaczaja raczej choroby reumatoidalne. Według nich córka powinna być pod opieką reumatologa, wyniki powinny być powtórzone za jakiś czas i najważniejsza jest obserwacja. W sumie to ja już to wszystko wiem. Jedno co mnie teraz zastanawia i męczy to to, że zasugerowali że nie jest konieczne zabieranie córki z przedszkola (przypominam, że 3 wcześniejszych lekarzy mówili, że to jest konieczne), że wystarczy ją izolować w przypadku większych zachorowań w grupie itp.
Hmm, nie wiem. W sumie podjęliśmy już decyzję i zabraliśmy ją z przedszkola. Teraz jestem na zwolnieniu lekarskim. Wydaje mi się, że tak zostanie jak na razie. Kazali nam tak zrobić na min. rok a później zobaczymy. My mamy nadzieję, że uda się od września zeby wróciła do dzieci.

Niezła jestem. Sama sobie wytłumaczyłam i odpowiedziałam na swoje wątpliwości Laughing
ewelina266
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Kwi 07, 2010 6:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pilne pytanie!!!

Czy orientujecie się może bo nigdzie nie mogę nic znaleźć na ten temat, jak to jest z przeciwciałami. Chodzi mi o to czy i w jakim czasie sa szanse na spadek miana przeciwciał bez podjętego leczenia?

Bo wiecie. Martynka czuje się super, nie ma żadnych objawów, nie choruje. Za to bardzo tęskni za przedszkolem. Ja z kolei już nie wyrabiam w domu. I tak sobie myślę, czy jeżeli to możliwe i wystąpi spadek przeciwciał na badaniu w maju to moze mogłybyśmy wrócić do dawnego życia.

Co myślicie? Jak to jest?
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 17, 18, 19  Następny
Strona 2 z 19

Skocz do: