Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

witam;)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
awania
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Kwi 14, 2010 8:00 pm    Temat postu: witam;) Odpowiedz z cytatem

Cześć wszystkim:)
Czytam to forum od dłuższego czasu.
Około miesiąc temu przytrafiło mi się dość poważne załamanie zdrowia. Podejrzewano SM, ponieważ 15 lat temu miałam dziwny epizod neurologiczny, który nieco odpowiadał procesom demielinizacyjnym. Podali mi wówczas sterydy i się poprawiło. Z racji ubogiej w tamtych czasach diagnostyki, postawili wstępne rozpoznanie SM i teraz poszło "za ciosem".
Diagnostyka się jednak poprawiła i od 2 dni wiem na 100%, że to nie SM.
Okazało się jednak, że prawdopodobnie mam Hashimoto (tsh prawie 20, anty-tpo 600, t4 obniżone) a mam podstawy, żeby obawiać się tocznia - będę właśnie zaczynać działania w kierunku jego ew. wykluczenia, lub potwierdzenia:( "Przy okazji" okazało się także, że mam bardzo poważne zwyrodnienie kręgosłupa szyjnego, kompelnie nieadekwatne ani do mojego wieku (31l.) ani trybu życia. Nie miałam też żadnych wypadków....

Z przyjemnością skorzystam z doświadczenia ForumowiczówSmile, ale nie chcę być już tylko "biernym podglądaczem"Wink
Niestety, w szpitalu chyba zgubili moje ANA, bo od 3 tyg. nie ma wyniku, tak już bym coś może wiedziała, ale wygląda, że muszę dreptać od początku.

pozdrawiam serdecznie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Kwi 14, 2010 8:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj na forum Very Happy
miło, że nie chcesz być "biernym podglądaczem" Smile każde doświadczenie jest ważne i super, że piszesz Very Happy

co do ANA dzwoń i pytaj; choć ja czasem i dłużej czekałam na wynik przeciwciał...

pozdrawiam serdecznie Smile

Powrót do góry
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Kwi 14, 2010 8:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam i ja Smile

Skoro nas "podglądasz" parę miesięcy ,to myślę,że znasz zasady korzystania z forum wiec zwyczajnie nie będę truła Wink

Walcz o diagnozę,bo jest ona kluczem do wczesnego leczenia.
I zapraszam do czynnego życia forum Very Happy

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
awania
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Kwi 14, 2010 8:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:

co do ANA dzwoń i pytaj; choć ja czasem i dłużej czekałam na wynik przeciwciał...

hej:)
o, to ważna informacja. Mi znajomy lekarz powiedział, że to nieprawdopobne, żeby tyle to trwało...

Margaret74 napisał:

Skoro nas "podglądasz" parę miesięcy ,to myślę,że znasz zasady korzystania z forum wiec zwyczajnie nie będę truła Wink

parę miesięcy, to gruuuba przesada:) Około 1,5 tygodnia. Mniej więcej taki czas temu zaczęłam mieć poważne podejrzenia, że moje domniemane SM to bzdura i zaczęłam myśleć o innych chorobach z autoagresji.

Cytat:

Walcz o diagnozę,bo jest ona kluczem do wczesnego leczenia.
I zapraszam do czynnego życia forum Very Happy

dziękuję i postaram sięSmile
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Kwi 14, 2010 8:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam i ja, jak widze zaczynasz od konkretow a wiec szukaj endokrynologa dla swojej tarczycy
a jesli nie masz daleko to podjedz do szpitala i zapytaj na oddziale na ktorym bylas,lub w dyzurce lekarskiej czasami to lezy i lezy a ty czekasz
pozdrawiam
Łukasz F.
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Kwi 14, 2010 11:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj,
cieszę się, że dołączasz do nas jako pełnoprawny uczestnik tej "niekończącej się opowieści".

Zmiany mielizacyjne - skąd ja to znam. Takie objawy występują również w np. zapaleniu skórno-mięśniowym, chociaż tam w takich przypadkach najczęściej dochodzi do zwykłego przekłamania wyników (w zaostrzeniu przewodnictwo nerwowe nie wykazało... dosłownie nic, jakbym był kompletnie sparaliżowany, co oczywiście było totalną bzdurą).

Myślę, że przez czas podglądania nas ogarnęłaś juz mniej więcej co i jak. Tym niemniej warto zaglądać zwłaszcza w starsze wątki - można odkryć wiele ciekawych tematów.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
basiula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Kwi 15, 2010 7:52 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam cieplutko na forum Very Happy
paproshka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Kwi 15, 2010 7:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam cieplutko nową koleżankę Very Happy
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Kwi 15, 2010 8:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie. Życzę konkretnej diagnozy i dobrych lekarzy żeby wiedzieli co leczą a nie objawy.
Lidka

"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
awania
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Kwi 15, 2010 10:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za miłe słowa...

Może napiszę kilka słów o sobie, a raczej więcej niż kilka. Przyznam, że jestem już strasznie skołowana i jakkolwiek mam bardzo pragmatyczne podejście do życia i swoich dolegliwości - mam już nieco dośćWink

Jak wspominałam, zaczęło się jakiś miesiąc temu od dolegliwości, wydawało się - neurologicznych.

Miałam 16 lat, kiedy zdiagnozowali u mnie "demielinizację". TO była diagnoza postawiona objawowo - MR było "czyste". Głowy, kręgosłupa nie robili. Miałam silne bóle głowy, utraty czucia w nogach (nagłe uczucie podcięcia nóg i upadałam), mrowienie dłoni, w badaniach wyszło zawężenie pola widzenia, zanik odruchu brzusznego. Zrobili mi punkcję, była ok, ale po punkcji straciłam przytomność na kilka dni, a potem miałam niedowład i podwójne widzenie (oprócz wcześniejszych objawów). Po 2 miesiącach leczenia synacthenem (jakoś tak..) objawy ustąpiły, oprócz niedowładu, ten się cofnął po roku rehebilitacji.

Minęło 15 lat. Neurologicznie przez ten czas nie działo się nic, oprócz baaardzo sporadycznych problemów z czuciem dłoni. Można wytłumaczyć na milion sposobów.
Jakoś w marcu zaczęłam mieć silne bóle głowy, utraty czucia w nogach (szczególnie gdy coś nosiłam, np. niemowlę - więc śmiesznie nie było), dłoniach - były chwile, że nie mogłam pisać. Oprócz tego zawroty głowy, ból oczu przy poruszaniu gałkami ocznymi, mrowienie dłoni i "prąd" wzdłuż kręgosłupa.

Udałam się grzecznie do neurologa, któren zasugerowł... nerwicęSmile ale ponieważ miałam wcześniej ten epizod przed 15 laty i jako, że w podstawowym badaniu wyszły mu drobne nieprawidłowości - skierował mnie na oddział. Oszczędzę czytania o tym, jak praktycznie przez większość czasu w szpitalu uznawano mnie to za symulantkę, to za wariatkęWink
Niestety dla koncepcji lekarzy w moim płynie mózgowo-rdzeniowym "znaleźli" wysoki poziom białka. Zlecili MR mózgownicy i bach - nic nie ma. Pomysły się skończyły. Pan lekarz stwierdził, że w takim razie poczekamy na szczegółowe wyniki z płynu mr, a na razie do domku.
lekko zirytowana zapytałam, czy nie sądzi, że można jeszcze przy okazji zrobić badania w kierunku innych chorób, które mogłyby dawać to nieszczęsne białko i czy nie móglby mi zlecić MR rdzenia, skoro nie ma zmian w mózgu. Prawie się zagotował, ale zlecił - TSH, MR rdzenia i ANA.

Skracając - SM już wykluczone.
Ale dzięki mojemu marudzeniu wyszły zaburzenia funkcji tarczycy. Jak tylko dostałam wynik TSH ze szpitala zrobiłam sobie na własną rękę pozostałe tarczycowe i wyszło, to co wyszło.
Zleceniem tego ANA nakierowali moje myślenie w kierunku tocznia. No i wstępna analiza własnego stanu, jakoś mnie zdeterminowała do dalszych poszukiwań. Niestety, wyniku ANA nadal nie ma. Dzwonię już codziennie do szpitala i pytam....

Krótko, co mnie skłania do myślenia o toczniu lub innej kolagenozie:
- nadruchliwość stawów i silne przeprosty;
- wiotkość i "pergaminowatość" skóry;
- częste zasinienia w miejscach przebiegu naczyń krwionośnych (tworzą mi się "siatki" na skórze, szczególnie kończyn dolnych);
- zasinienia palców u stóp przy najmniejszym chłodzie;
- strzelanie (przeskakiwanie)wielu stawów przy ruchu;
- dziwne zmiany skórne (dermatolodzy rozłożyli ręce) na nadgarstkach, po wewnętrznej stronie ramion, na stopach, brzuchu pod postacią grudek w skupiskach. Grudki są na ogół w kolorze skóry, czasem czerwienieją. Sądni, że są bardziej widoczne, lub mniej. Zmiany nie są bolesne ani
swędzące za to niezmiennie znikały w każdej ciąży i pojawiały się
ponownie, stopniowo kilka miesięcy po tym, jak zakończyłam karmienie. Zmiany te mam od dziecka. Jako dzieciak, w okresie od 4-10 roku życia miałam także nawracające paskudne liszaje na policzkach, żaden dermatolog nie miał pomysłu co mi jest, trenowali na mnie dziesiątki mazideł, które nic nie dawały, albo niewiele;
- bardzo duża nadwrażliwość na światło, mniej więcej od 14 roku życia (liczne zmiany skórne, szczególnie na nogach i tułowiu, na nogach czasem wręcz tworzą mi się pęcherze z surowicą, więc unikam ekspozycji na słońce);
- tendencja do częstych (nawet do kilkunastu w roku) zapaleń dróg
moczowych, czasem przebiegających z krwiomoczem i niemal zawsze z
biegunką - od około 16 r.ż.;
- bóle oczu;
- częste nadżerki w jamie ustnej - obecnie mam 4 zmiany na śluzówkach policzków;
- problemy z dziąsłami i zębami. poważne pojawiły się te 15 lat temu, wkrótce po objawach neurologicznych. Na skutek tego straciłam do 22 roku życia prawie 1/3 zębów. Przypisywano to reakcji na sterydy, które podali mi przy leczeniu domniemanej demielinizacji; Problemy z dziąsłami i zębami bardzo nasiliły mi się w ostatnich miesiacach, straciłam kolejnego zęba, niestety obawiam się, że to nie koniec:(((( Teraz przypisywano to temu, że niedawno byłam w ciąży (5 miesięcy temu urodziłam). Tyle, że we wcześniejszych ciążach nie miałam żadnych nietypowych problemów z jamą ustną.
- arytmia przy prawidłowym zapisie EKG;
- niskie ciśnienie - mój "rekord" to 75/49;
- wypadanie włosów (intensywne). Pierwszy raz pojawiło się te 15 lat temu. Straciłam tak dużo włosów, że musiałam się obciąć na króciutko a i tak nosiłam chustki, bo wyglądało to tragicznie. Też przypisano to reakcji na sterydy. Teraz nie dostaje żadnych leków a włosy lecą garściami. Jest jednak wytłumaczenie - stan po ciąży.
- ostatnio wyszło mi białko w moczu (bez objawów infekcji), ale w badaniu kontrolnym po 2 dniach już go nie było, więc lekarz uznał, że to "przypadek".
- od dziecka miałam ciągłe i poważne infekcje dróg oddechowych. Ostatnie lata nie chorowałam wcale (ostatnia choroba, za to ciężka w 2003, z ciężką anemią i też objawami neurologicznmi, ale nic nie stwierdzono poza wirusówką). Teraz od 2 tyg. mam paskudny ból klatki piersiowej, kaszlę jakąś ochydną wydzieliną, świszczę podczas oddychania aż miło. Lekarz nie widzi problemu. Podobno osłuchowo wszystko ok.
- ob mam albo normalne, albo lekko podwyższone (to coś, co mnie pociesza;)
- na twarzy od marca mam utrzymujący się rumień - policzki, nos. wygląda jak po prostu poszerzone naczynka. Mam straszne sińce pod oczami.

więcej grzechów nie pamiętam;)

ps. Zapomniałam dodać o tym, co najważniejsze a raczej co mi najbardziej dokucza;) Mianowicie otępiający ból nóg. Od marca - kolana, biodra, łydki. aż utrudnia poruszanie się.
Powrót do góry
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Kwi 15, 2010 11:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sporo tych objawów i faktycznie musisz zawalczyć o diagnostykę w kierunku choroby tkanki łącznej.Znasz odpowiednie tematy,typu-przeciwciała?Jeśli czegoś nie znajdziesz-pytaj,nakierujemy cię.
Wygląda na to,że masz na twarzy motyla,nadwrażliwość na światło,uczelnie,białko w moczu.utrata włosów i objawy neurologiczne i stawowe-sporo tego.Siność palców masz tylko u nóg czy palce u rąk też tak reagują?Wgląda to na objaw R.
Nie odpuszczaj-będziemy cie dopingować,bo coś złego się dzieje...
Nie przejmuj się,tzw."komentarzami"-niejednokrotnie je słyszymy-jak nie wiadomo o co chodzi,to pewnie musi to być psychika-norma Rolling Eyes

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Karii
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Kwi 15, 2010 11:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj na forum Very Happy
No faktycznie pokaźna dawka objawów..
Mocno trzymam kciuki za diagnoze Buziak i zapraszam do kawiarenki Very Happy
Iwonkahaha
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Kwi 15, 2010 11:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Very Happy
Jestem pod wrażeniem twojej spowiedzi Wink
Toczeń zy nie toczeń a właściwie to dużo objawów wskazuje na jakąś kolagenozę a jaką to mam nadzieję,że nakierują twoje ANA i dowiesz się wkrótce.Popękane naczynka to mogą być zwykłe zmiany które ma każdy z wrażliwą skórą lub teleangiektazje w przebiegu którejś z chorób.
Szybkiej diagnozy życzę Very Happy

Ogólnopolskie Forum Twardziny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Lidia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Kwi 15, 2010 1:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wyłapałam skąd jesteś ale może uderzyć prywatnie do kogoś w przychodni przyszpitalnej zajmującej się kolagenozami. Zajrzyj do działu o lekarzach i może coś znajdziesz
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=853

Życzę cierpliwości i sił do biegania po lekarzach i niech ci się dzieciaczki zdrowo chowają.
Lidka

"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
mirka
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Kwi 15, 2010 1:52 pm    Temat postu: witam Odpowiedz z cytatem

I ja witam serdecznie,choć jeszcze niesmiało.Dużo sił i powodzenia.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5

Skocz do: