Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kate Junior

|
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 10:23 am Temat postu: Witam - Kate :D |
|
|
Choruje na toczeń już 10 lat, zawsze brałam Arechinę, miałam przerwę w leczeniu w ciąży, nie brałam żadnych leków. I od porodu biorę sterydy: Metypred już 8 miesięcy. Miesiąc temu zaczął mi się pogarszać wzrok i to nagle z dnia na dzień, najpierw w jednym oku zauważyłam, że na dworzu gorzej widzę, a w domu niby dobrze. Poszłam do okulisty stwierdził zmętnienie soczewki i zapisał Catalin. Ale to nic nie pomogło, teraz pogarsza mi się wzrok też w drugim oku. Nie wiem co robić. Może możecie polecić jakiegoś dobrego okulistę z Łodzi ? bądź leki, jeśli miałyście podobny problem.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
robak Junior

|
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 12:45 pm Temat postu: |
|
|
Cześć,
Czy oprócz Metypred'u w dalszym ciągu bierzesz Arachin'ę?
Arachinę biorę od 10 m-cy.
Z tego co ja wiem to przy kuracji Arachin'ą wymagane są wizyty okulistyczne co 3 miesiące i okresowe badanie pola widzenia.
Arachina rzadko, ale może wywołać zaburzenia funkcjonowania nerwu wzrokowego.
Natomiast nie wiem jaki jaki inny wpływ na oczy mają wspomniane przez Ciebie leki. _________________ Pozdrawiam,
Robak
---
gg: 10289391 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 1:22 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie
Miło mi,ze do nas dołączyłaś.
Jeśli chodzi o problemy ze wzrokiem-przy terapii Arechiną,Quensylem tudzież Plaquenilem zalecane są kontrole okulistyczne min.co 6 mies.Same sterydy(metypred,encorton,calcort,encortolon,solupred,itp.) również mogą nieść ze sobą negatywne skutki uboczne odnośnie wzroku-jak,np.zaćma.
Poczytaj proszę TUTAJ _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 1:59 pm Temat postu: |
|
|
witam ciepło i serdecznie. życzac dużo zdrówka.. Pozdrawiam..  _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 2:49 pm Temat postu: |
|
|
witam cie serdecznie _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kate Junior

|
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 6:22 pm Temat postu: |
|
|
Nie, nie biorę już arechiny, tylko metypred, i dlatego się zdziwiłam, że mam zaćmę, bo to typowe dla arechiny. Pojechałam dziś na ostry dyżur do szpitala do okulisty i stwierdzili zaćmę posteroidową w obu oczach. Powiedzieli, że może mieć gwałtowny przebieg, zależy od osoby. Jeszcze miesiąć temu widziałam dobrze, potem jedno oko się pogorszyło, i wczoraj mi się pogorszyło nagle 2 oko. Podobno krople na zatrzymanie zaćmy słabo działają, mają działanie psychologiczne tak pani okulistka ze szpitala stwierdziła. I że dopóki będę brać sterydy będzie się pogarszać. Mam nadzieje, że się jednak to zatrzyma i nie będzie trzeba operacyjnie usuwać zaćmy.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 6:51 pm Temat postu: |
|
|
ale arechin nie jest sterydem...sterydem jest metypred
w przypadku arechiny, itp.leków jest inaczej trochę-lek się kumuluje i nawet po odstawieniu może po jakimś czasie dojść nawet do ślepoty-ale oczywiście sa to skrajne reakcje,bo jak zapewne wiesz-każdy na leczenie reaguje indywidualnie bardzo  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 8:11 pm Temat postu: |
|
|
Witaj,
mam nadzieję, że Łodzianie (których zresztą nie brakuje na forum) wskażą namiary na dobrego specjalistę, który zapobiegnie pogarszaniu wzroku.
Tymczasem rozgość się na forum i korzystaj do woli. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
cyryliaa Master butterfly

|
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 8:56 pm Temat postu: |
|
|
witam cie serdecznie
kurcze nie znam zadnego okulisty, choc sama po arechinie (choc juz jej dlugo nie biore) mam -3 to nic innego sie nie dzieje i raczej zadko bywam u tego lekarza... moze twoj reumatolog kogos dobrego zna?
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 9:59 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Kate !  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Maj 04, 2010 6:56 am Temat postu: |
|
|
Hej Kate  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Wto Maj 04, 2010 9:58 am Temat postu: |
|
|
Witaj Kate! Oby problem z oczami szybko ustąpił. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Karii Master butterfly

|
Wysłany: Wto Maj 04, 2010 1:13 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Kate  _________________ ..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Wto Maj 04, 2010 3:56 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Kate . Mam nadzieję że to tylko czasowe i z oczkami się poprawi.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
teresa środa Master butterfly

|
Wysłany: Czw Maj 06, 2010 10:07 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Kate
Ja osobiscie tez mam problem z oczami,troche bralam arechine i caly czas polkltoron-mam zlecone co 3 miesiace pole widzenia,i dno oka,chodze do poradni przy szpitalu jonchera,na milionowej.I moge Ci polecic okolistke na cieszkowskiego wizyta 40 zl-i kompleksowe badania-i bardzo dobra pani dr.
pozdrawiam. _________________ roza
Razem-lecz osobno.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|