|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Czw Gru 31, 2009 9:00 pm Temat postu: |
|
|
ssowa-głownym twoim lekarzem powinien byc reumatolog-to on zbiera reszte info od specjalistów cie oglądających i ewentaulnie cos zmienia bądż sugeruje...Ja jestem pod opieą nefrologa,kardiologa,pullmonologa-alergologa,z wszystkim jeżdże reumatolog-ona wnioski tak jakby wyciąga
Co do zmian skórnych.
Mnie męczą rumienie obrączkowe i totalne obrzeki -swędzi t niemiłosiernie,ale antyhistaminowe pomagają...Gdybym ich nie brała,po 3-4 dniach,siedząc na przeciwko was,mogłybyście widzieć jak pięknie puchnie mi ,np.warga górna Tez czekam na głębsze zainteresowanie tematem  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
hatifnat Master butterfly

|
Wysłany: Czw Gru 31, 2009 9:20 pm Temat postu: |
|
|
taka 2-3 dniowa pokrzywka jest objawem choroby autoimmunologicznej i z tym należy iść do dermatologa, w klinice we Wrocławiu rozpoznali mi to od razu, gdy pokazałam i opisałam i uznali na klasyczny przykład, reszta pasowała im do tocznia... Taka pokrzywka często towarzyszy toczniowi, ale może każdej innej chorobie tkanki łącznej, trzeba diagnozować. |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
|
Powrót do góry |
|
 |
ssowa Super senior

|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 10:17 pm Temat postu: |
|
|
Znów pojawiły sie u mnie owe swedzace kropki ktore po rozdrapaniu robia sie plamami, sa głownie na brzuchu ramionach i plecach czasem mam je na nogach,,reumatolog ani dermatolg nie wiedza z czym sa one zwiazane.
Najgorsze jest to swedzenie, nie moge sie w nocy polozyc na plecach, a potem same nagle znikaja..czy jest smarowac? _________________ "Nie widziałem, byłem odwrócony" M.H. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 10:33 pm Temat postu: |
|
|
Ssowa-specjaliści nie wiedzą, a my mamy wiedzieć-nie przeceniasz aby nas Zażyj ewentualnie wapno lub lek antyhistaminowy -flonidan,zyrtec,alertek i obserwuj.Czytałaś linki podane przez Hatifnat? _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ssowa Super senior

|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 10:39 pm Temat postu: |
|
|
Linki czytałam, leki biore-nie pomagaja, stad tez pytam bo mnie natłok nowych niezidentyfikownaych objawów przerasta.. _________________ "Nie widziałem, byłem odwrócony" M.H. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Iwonkahaha Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lut 17, 2010 5:18 pm Temat postu: |
|
|
Sowa nas niestety też  _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
Ogólnopolskie Forum Twardziny |
|
Powrót do góry |
|
 |
justyna_s Junior

|
Wysłany: Nie Lut 28, 2010 9:21 pm Temat postu: Pokrzywka |
|
|
hatifnat napisał: |
taka 2-3 dniowa pokrzywka jest objawem choroby autoimmunologicznej i z tym należy iść do dermatologa, w klinice we Wrocławiu rozpoznali mi to od razu, gdy pokazałam i opisałam i uznali na klasyczny przykład, reszta pasowała im do tocznia... Taka pokrzywka często towarzyszy toczniowi, ale może każdej innej chorobie tkanki łącznej, trzeba diagnozować. |
Witam,
Jestem tu nowa ale temat jest mi znajomy od lat. Hatifnat czy możesz podać adres kliniki we Wrocławiu?
Pozdrawiam wszystkie pokrzywki
Justyna |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
|
Powrót do góry |
|
 |
natala-figlara Senior

|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 1:25 pm Temat postu: |
|
|
Choruję na Toczeń rumieniowaty układowy i tydzień temu stwierdzili u mnie rowniez Toczeń skórny zakaźny.
od miesiaca mam na całym ciele jakby pokrzywkę, swędzi i boli, ale jej nie drapię ;]
Lekarze wstawili na to Plaquenil i Hydroxyzinum. |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 5:36 pm Temat postu: |
|
|
Od przeszło 12 lat choruję na toczeń skórny, ale pierwszy raz słyszę, że jest zakaźny kto Ci go stwierdził
Plaquenil to bardzo dobry lek przynajmniej dla mnie...tą pokrzywkę czym smarujesz  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
domi19 Junior

|
Wysłany: Sro Maj 19, 2010 1:55 pm Temat postu: |
|
|
Witam ponownie, ja mam identyczne objawy jak droga hatifnat, wszystko piecze, boli i swędzi. Właśnie ostatnio sama zaczęłam się zastanawiać nad pokrzywką naczyniową i myślę, że to jest to, chociaż lekarze są mało zainteresowani postawieniem diagnozy- mogłabym nawet stwierdzić, że w ogóle ich to nie interesuje. Skoro dsDNA wychodzi ujemne to tocznia nie mam i nic mi nie jest, ewentualnie może się coś rozwinąć, ale kiedy niestety nie wiadomo- takie jest zdanie lekarzy. Również dostałam wlew solu-medrolu, pokrzywka zniknęła na 1 dzień i powróciła z jeszcze większą siłą. Muszę zdiagnozować to paskudztwo, bo ani metypred, ani leki przeciwhistaminowe nie pomagają a ja mam juz tego dosyć. Nie wiem tylko czy wycinek histopatologiczny jest w stanie w 100% potwierdzić pokrzywkę naczyniową? Pozdrawiam i zyczę duuużo zdrówka i siły w dalszym zmaganiu się z pokrzywką. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pią Maj 21, 2010 7:33 am Temat postu: |
|
|
tak,przy seronegatywności wszystko się komplikuje i wiele zależy od dobrej woli lekarza-przykładem jest nasza Basiula-ma postać skórną tocznia przy ujemnym ANA,ale ona akurat jest leczona i zdiagnozowana  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
liliana Senior

|
Wysłany: Pią Maj 21, 2010 9:00 am Temat postu: |
|
|
Hej wszystkim ja na łydkach też mam takie kropki,są czerwone i są też brązowe,byłam u dermatologa i przepisała mi maść robiona z hydrokortizonem,ale to nie pomaga.Cztery lata już biorę metypred na toczeń układowy,czy te kropki to jest pokrzywka i co brać na to żeby to wyleczyć?Co wy bierzecie lub czym smarujecie? _________________ liliana |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pią Maj 21, 2010 9:54 am Temat postu: |
|
|
pamietaj,że nie jesteśmy lekarzami-nie możemy wirtualnie "rozpoznac" co to jest,zresztą jest mnóstwo chorób skórnych-ocena należy zawsze do specjalisty...
poczytaj ten watek,w wyszukiwarce sa też "choroby skóry"-tam znajdziesz multum porad
pozdrawiam _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|