|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pokrzywa Junior

|
Wysłany: Nie Maj 23, 2010 8:26 pm Temat postu: Pierwszy strach |
|
|
odebrałam właśnie wyniki badań ANA: mam poziom 320, świecące homogenicznie, mam też szalenie wysoki poziom antyciał przecietarczycowych APPO ( chyba, bo z pamięci piszę) więcej niż 1300 ( norma - ok 60 )
na twarzy zrobiło się zapadlisko i motyl na policzkach.
Wizytę u dermatologa mam dopiero w czerwcu, więc nic nie wiem, tylko boję się , co nie przeczytam to jest gorsze.
I najważniejsze pytanie, jaki specjalista powinien leczyć takie choroby? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Nie Maj 23, 2010 9:34 pm Temat postu: |
|
|
Dość duże miano ANA oraz innych przeciwciał, motyl... sam dermatolog może tutaj nie wystarczyć. Powinnaś jeszcze poszukać reumatologa - jeśli napiszesz skąd jesteś to przy odrobinie szczęścia (Górny Śląsk i Mazowsze posiadają szczególnie "mocną" reprezentację na forum) osoby z Twojego regionu pokierują Cię do właściwego specjalisty.
Cóż jeszcze? Przede wszystkim nie popadaj w panikę - choroba tkanki łącznej to nie wyrok, można z nią żyć normalnie - słowo honoru. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Maj 23, 2010 9:36 pm Temat postu: |
|
|
witaj , jestes na forum wsrod ludzi chorych poczytaj jak my zyjemy bo wszyscy tutaj zyjemy z choroba i całkiem dobrze sobie radzimy szczegolnie widac to w tematach towarzyskich np, w kawiarence poogladaj sobie nasze zdjecia w dziale O Nas dla Nas z Nami ,
pamietaj ze to co czytasz nie wszystko bedzie dotyczylo ciebie , bo kazdy z nas choruje inaczej i nie ma takiej osoby ktora by miała wszystko co mozna miec przy tej chorobie
na razie wiesz ze masz wysokie miano przeciwcial przeciwtarczycowych a wiec endokrynolog tutaj ci bedzie potrzebny
moty oraz badanieANA ( niewysokie ) moga swiadczyc o chorobie z autoargesji ale nie piszesz dlaczego mialas robione te badania jakies inne obajwy? ty masz wizytę u dermatologa mysle ze z powodu zmian skornych ( motyl) jesli jeszcze cos się dzieje to reumatolog, ale na poczatek poczytaj sobie nie tylko to co złe czytaj o naszym codziennym zyciu o tym ze mamy rodziny wiekszosc pracuje uczy się rodzi dzieci , i co najwazniejsze sporo osob choruje juz przeszło 20 lat i wcale nie ma zamiaru konczyc juz zycia mam nadzieje że ze troche cie uspokoiłam , teraz czekaj na wizyte zapisz sie do endokrynologa, i spokojnie z tym cokolwiek by to było mozna zyc i to zupełnie normalnie
pozdrawiam serdecznie
pisz i pytaj o to czego nie znajdziesz w tematach na forum uzywaj wyszukiwarki bo to spory materiał zapraszam cie do udziału w kawiarence blizej nas poznasz i troche się uspokoisz _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Nie Maj 23, 2010 9:45 pm Temat postu: |
|
|
witaj
ja na początek proponuję NIETYKIETĘ , gdzie m.in.znajdziesz link do Instrukcji obsługi forum. w innym emacie bowiem powinno pasc pytanie o interpretację wyników jednakże,to twój 1 post-czekam więc na więcej info o tobie,bio utworzyłaś swój watek powitalny
co do wyników-typ świecenia homogenny ANA jest charakterystyczny dla tocznia,widzę,ze masz też inne objawy,a więc dobrze byłoby znaleźć doświadczonego specjalistę-dermatologa,reumatologa lub immunologa.Sa tez poradnie chorób tkanki łącznej-zależy skąd jesteś.
natomiast p.ciała aTPO są charakterystyczne dla ch.Hashimoto-jest to rodzaj autoimmunologicznego zap.tarczycy-często współistnieje,np. z toczniem.tak więc i poradnię endokrynologiczną musisz odwiedzić żeby zrobić odp.badania-rozpoznanie zapalenia tarczycy Hashimoto można ustalić na podstawie badania USG i TSH
powodzenia  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
pokrzywa Junior

|
Wysłany: Nie Maj 23, 2010 10:04 pm Temat postu: Pierwszy strach |
|
|
dzięki za pierwsze słowa
jak pisałam, mam na twarzy zapadlisko skóry i jeszcze motyla, szczególnie rano
poczytam Kawiarenkę  |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Maj 24, 2010 7:23 am Temat postu: |
|
|
Witaj Pokrzywo wśród nas  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
pokrzywa Junior

|
Wysłany: Pon Maj 24, 2010 8:15 am Temat postu: |
|
|
mam jeszcze jednen problem, pojawiła się niezgrabność rąk, szczególnie prawej, przedmioty wypadają mi z ręki - czytam też o SLA i SM, ale lektura nie jest optymistyczna |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Pon Maj 24, 2010 10:56 am Temat postu: |
|
|
witaj pokrzywa nie martw się zbytnio każdy na poczatku jest wystraszony a nawet przerażony wszystko sie unormuje tylko dobry lekarz trafna diagnoza i odpowiednie leczenie daje szansę na całkiem normalne życie teraz cierpliwości i jak najmniej stresu i sońca bo niestety to nasz wróg numer jeden trzymaj sie kochcna i odwiedzaj nasze forum pytaj i pisz co potrzebujesz..pozdrawiam. _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Maj 24, 2010 11:00 am Temat postu: |
|
|
hej Pokrzywka  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Iwonkahaha Master butterfly

|
Wysłany: Pon Maj 24, 2010 1:16 pm Temat postu: |
|
|
Witaj pokrzywa
Przedmioty mogą wypadać z rąk przy osłabionej sile mięśniowej.Spoko z tym można żyć
Nie czytaj już o SM proszę  _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
Ogólnopolskie Forum Twardziny |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Pon Maj 24, 2010 2:18 pm Temat postu: |
|
|
Witaj w klubie. jak już Kinga pisała nie czytaj wszystkiego i nie dopasowuj do siebie wszystkiego co przeczytasz. Poczekaj na lekarza i myślę że on ci powie jakich specjalistów ci potrzeba. Jeśli masz dobrego lekarza pierwszego kontaktu to nie będzie usiłował cię sam leczyć tylko skieruje do specjalistów. Jak już pisały koleżanki.dermatolog,endokrynolog no i reumatolog przydał by się immunolog. Sporo tego więc życzę cierpliwości.
W panikę proszę nie popadaj z tym wszystkim da się żyć.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
awania Master butterfly

|
Wysłany: Pon Maj 24, 2010 7:22 pm Temat postu: Re: Pierwszy strach |
|
|
pokrzywa napisał: |
odebrałam właśnie wyniki badań ANA: mam poziom 320, świecące homogenicznie, mam też szalenie wysoki poziom antyciał przecietarczycowych APPO ( chyba, bo z pamięci piszę) więcej niż 1300 ( norma - ok 60 )
na twarzy zrobiło się zapadlisko i motyl na policzkach.
Wizytę u dermatologa mam dopiero w czerwcu, więc nic nie wiem, tylko boję się , co nie przeczytam to jest gorsze.
I najważniejsze pytanie, jaki specjalista powinien leczyć takie choroby? |
Cześć
Ja też mam A-tpo (tarczycowe) b. wysokie - u mnie maszyna nie mierzyła powyżej 600 i na tym stoi - wynik >600. Dodatkowo mam TSH o wiele za wysokie a t3 za niskie, czyli - autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy.
ANA dodatnie, jeszcze nie wiem jakie miano, świecenie ziarniste.
Reumatolog na razie obstaje, że szystkie moje objawy - ból stawów, mięśni, rozszerzone naczynia, objaw rayanuda, bóle brzucha, biegunki, problemy z naczyniami, przebyta ciężka anemia, motyl na twarzy i inne zmiany skórne, krwiomocz i częste infekcje dróg moczowych, zaburzenia neurologiczne w tym niedowład i.in to wszystko wynik tarczycy:)
Generalnie - jak podejrzewasz chorobę tkanki łącznej - do reumatologa.
pokrzywa napisał: |
mam jeszcze jednen problem, pojawiła się niezgrabność rąk, szczególnie prawej, przedmioty wypadają mi z ręki - czytam też o SLA i SM, ale lektura nie jest optymistyczna |
O, ja też mam niedowład prawej ręki;) Też mi przedmioty leciały, teraz mam tylko tyle, że nie mogę rozprostować palców i siłę mam mniejszą w tej ręce. Podejrzewali u mnie SM, ale wykluczyli:) Teraz nie wiadomo co, oprócz wspomnianej choroby Hashimoto.
A'propos - dobrze mówią dziewczyny - z A-tpo do endokrynologa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
edyta060878 Kadet

|
Wysłany: Wto Maj 25, 2010 2:53 pm Temat postu: Re: Pierwszy strach |
|
|
Również witam serdecznie. Moja 6 letnia córeczka również ma ślad świecenia homogennego w mianie1:320.... SZOK. Brak mi słów i sił... a wizyta u reumatologa dopiero 21 czerwca _________________ Mama 7 letniej Dagmarki |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Sro Maj 26, 2010 8:31 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Pokrzywo! |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Pią Maj 28, 2010 7:50 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|