Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Janek87 Junior

|
Wysłany: Sob Maj 29, 2010 11:22 pm Temat postu: Dzien dobry, a raczej dobry wieczor :) |
|
|
Przyszła kolej i na mnie, tak wiec jak inni "nowi" w skrocie opisze swoj przypadek. Biorac pod uwage statystyki, a takze obecnych na forum, moja płec jest w zdecydowanej mniejszosci
Cala historia zaczeła sie niewinnie-
5 lat temu wypadanie włosow - szukanie, latanie nic nie pomaga...
3 lata temu na wakacje pojawiaja sie 2 czerwone plamy na policzkach okolo 2 i 2,5 cm na drugim -->> wizyta u 2 z kolei dermatologa ktory przypisuje arechin wit PP i masc advantan. Plamy znikaja, włosy przstaja wypadac.
Nastepne wakacje powstawały nawroty. Lekarz ktory mi przepisal ta arechine nic mi nie powiedzial co mi dolega. Moze sam nie wiedzial, tylko strzelal no i tak przy kazdej nast. wizycie zapisywal mi jedno opakowanie. Nie wiedzialem ze mam brac to caly czas! Pozniej mialem tego dosc, zaczalem krecic sie po nast. dermatologach i po kolei: nie wiem, niech pan dalej bierze to samo, a nawet łuszczyca;)
Az w koncu dopiero ostatnio dostałem skierowanie na badania i wyszło to:
Ds. DNA 179 U/ml
SmRNP 80 U/ml
- reszta jak narazie w normie. Tak wiec po tym dlugim czasie dołączyłem do klubu :/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
edyta060878 Kadet

|
Wysłany: Sob Maj 29, 2010 11:59 pm Temat postu: Re: Dzien dobry, a raczej dobry wieczor :) |
|
|
Witam w gronie.
Co prawda na forum już jestem od listopada ale ta cała wiedza na temat chorób reumatologicznych i wyników badań jest mi strasznie daleka - obca....
Jak wiadomo co dzień każdemu wychodzą jakieś ilości włosów. A jak bardzo zauważalne to było w Twoim przypadku? _________________ Mama 7 letniej Dagmarki |
|
Powrót do góry |
|
 |
Janek87 Junior

|
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 12:12 am Temat postu: |
|
|
dosc duzo, za kazdym razem gdy przejechalem dlonia po glowie to zostawały na niej wlosy, a przed tymi 5 laty 1 wlosa nie moglem wyrwac tak byly przymocowane |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 8:26 am Temat postu: |
|
|
Witamy kolejnego kolegę
Miło Cię poznać  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 8:38 am Temat postu: |
|
|
Ja również witam cieplutko  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 9:05 am Temat postu: |
|
|
witaj, poczytaj troche jak się tu poruszac jesli czegos nie widzisz uzyj wyszukiwarki znajdzie ci prawie wszystko,
nie zkaładamy nowego tematu skoro juz taki jest dopisujesz sie pod tym co znadziesz i chcesz cos na ten tenam zapytac
poczytaj tez http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=832&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
i zapraszam do aktywnosci _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 10:03 am Temat postu: |
|
|
Witaj,
zgadzam się - i na forum i w całkowitej populacji chorujących na choroby tkanki łącznej stanowimy zdecydowaną mniejszość - ok. 10-90. Ale ktoś musi te 10% stanowić
Same wyniki to jeszcze nie wszystko - najważniejszy jest stan całościowy (czyli spełnianie 4 z 11 kryteriów, jak motyl na twarzy, czy inne tego typu "atrakcje". Dlatego też może diagnostyka wypadnie pomyślniej.
Tak czy inaczej szybkiego wyklarowania sytuacji, a co za tym następuje szybkiego wyjścia na prostą. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
edyta060878 Kadet

|
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 10:36 am Temat postu: |
|
|
No a jak moja córeczka ma tylko ANA dodatnie i nic poza tym. Lekarz reumatolog mówi,że z wyników wynika,że jest chora a z wywiadu nie. Lekarz ogólny uspokaja,że to może być od cukrzycy która też jest chorobą immunologiczną.Dodatnie przeciwciała są również w kolejnej chorobie immunologicznej jaką jest celiakia ale biopsja jelita cienkiego wyszła ujemna. Może moja córcia dlatego ma ANA dodatnie.
Wyczytałam również,że "Obecność przeciwciał przeciwjądrowych (ANA) nie upoważnia absolutnie do rozpoznania tocznia! Około 15% społeczeństwa ma dodatnie przeciwciała " _________________ Mama 7 letniej Dagmarki |
|
Powrót do góry |
|
 |
iness Senior

|
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 11:10 am Temat postu: |
|
|
Ja również serdecznie witam i słonecznie pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 12:03 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Anula40 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 12:04 pm Temat postu: |
|
|
Witam i ja cieplutko na forum  _________________ Żyć to nie znaczy czekać aż burza przejdzie...ale nauczyć się tańczyć na deszczu ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Janek87 Junior

|
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 6:05 pm Temat postu: |
|
|
Jakie miłe przyjecie, dzieki
Łukasz F. tak poza tym lekarz mi juz powiedział, że to SLE
A jesli chodzi o te kryteria to coz w najgorszym momencie mialem 5/11, ale na ogol wystepuja 4/11 mam nadzieje, ze wiecej nie bedzie,chociaz biorac pod uwage ze minelo dopiero 5 lat to co bedzie za 10?
Do tego jeszcze 2 wsrod 6 kryterii pomocniczch poza kryteriami ARA
Jak szaleć to szaleć na całego
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 6:59 pm Temat postu: |
|
|
Janek87 napisał: |
Łukasz F. tak poza tym lekarz mi juz powiedział, że to SLE... |
OK, to zmienia postać rzeczy - widocznie coś musiałem przegapić i źle wywnioskowałem jeśli chodzi o Twoją diagnostykę.
Tak czy owak rozgość się i czuj jak u siebie. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 9:43 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie w forumowej rodzince toczków i nie tylko.
Napisz coś więcej o sobie. Czym się zajmujesz, skąd jesteś.
Na forum znajdziesz sporo wiadomości i medycznych i takich nie publikowanych nigdzie ale bardzo ważnych.
Trzeba też podchodzić do wszystkich naszych przeżyć i odczuć z dystansem
bo każdy choruje odrobinę inaczej i ta odrobina ma różne rozmiary.
Pozdrawiam i życzę zdrówka.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
liliana Senior

|
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 11:36 pm Temat postu: |
|