Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Cze 02, 2010 5:02 pm Temat postu: |
|
|
zacma dotyka zarowno okularnikow jak tych bez nich,
ja sama jestem krotkowidzem z astygmatyzmem ale moje kolezanki okularow nie nosiły nigdy i tez mają zacme to nie zalezy od wady wzroku ale na szczescie z tym da sie uporac i przywrocic znowu ostrosc widzenia
i faktycznie wiekszosc osob walce nie ma problemow z oczami mimo długotrwałej sterydoterapii _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Cze 02, 2010 5:30 pm Temat postu: |
|
|
Uff, to dobrze
Mam nadzieję, że mnie się zaćma nie przydarzy, wystarczy, że i tak już mam wadę wzroku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
unhappyy/happyy? Senior

|
Wysłany: Czw Cze 17, 2010 8:49 pm Temat postu: |
|
|
Ja "oślepłam" w ciągu pół roku. sterydy brałam 10 lat, zaćma pojawiła się po zwiększeniu metypredu na 60mg. Spuchły mi wtedy rogówki i się zaczęło...gorsze widzenie z dnia na dzień. Przed samą operacją nie wychodziłam nawet sama z domu żeby nic mnie nie rozjechało. Teraz już jestem dawno po operacjach i poza tym, że dostałam astygmatyzmu i widzę trochę podwójnie, w oczach wszystko w porządku... Ach... no i musiałam się przestawić na okulary i przyzwyczaić się do tego, że już nie jestem krótkowidzem, lecz dalekowidzem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
dorotka2807 Junior

|
Wysłany: Wto Lut 01, 2011 6:02 pm Temat postu: :) |
|
|
Witam cieplutko po bardzo długiej przerwie:)
mógłby ktoś napisać, w którym momencie można się zapisać na operację zaćmy.. jak już przestanę widzieć czy można wcześniej.. po co wogóle trzeba czekać aż ona sie rozwinie.. są jakieś leki (które działają), żeby ją cofnąć albo zachamować?? z góry dziękuję za info:* |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Lut 01, 2011 6:06 pm Temat postu: |
|
|
to raczej okulista decyduje kiedy zapisać na operację; to jest chyba logiczne
przeczytaj wątek od początku, a znajdziesz odpowiedzi na resztę pytań  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
dorotka2807 Junior

|
Wysłany: Wto Lut 01, 2011 6:34 pm Temat postu: |
|
|
chodzi o to że moja okulistka raz ją widzi a raz nie... tzn raz mi mówi że jest duża a na następnej wizycie (ok miesiąc po..) mówi że nic nie widzi w moich oczach... zaćma chyba tak z dnia nadzień nie znika...
sama staram się kontrolować sytuacje.. jest marnie ale nie aż tak żeby jechać do szpitala (na szaserów mam swojego okulistę do którego mam się zgłaszać jak coś się poważnego dzieje..).. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Lut 01, 2011 10:07 pm Temat postu: |
|
|
zacma jak jest to nie znika samoistnie chyba twoja okulistka sama nie wie co robi ale od wykrycia zacmy do jej usunieca to długa droga , czasem rozwiją się latami czasem zatrzymuje sie w miejscu
ja proponuje zmienic okuliste
spokojnie to nie jest pilna sprawa
lekarz decyduje czy trzeba się zapisac na zabieg _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
dorotka2807 Junior

|
Wysłany: Wto Lut 01, 2011 11:04 pm Temat postu: |
|
|
na zabieg mi się nie spieszy... ale trzeba kontrolować sytuację dzięki za odp. kolorowych:* |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 23, 2011 9:20 pm Temat postu: |
|
|
Mam skierowanie na operację na razie lewego oka . Wymiana soczewki. Co z drugim nie wiem. U nas się czeka podobno od 1-2 lat w zależności jak zakwalifikuje komisja w szpitalu. Prywatnie tez można ale nie wiem ile to kosztuje ani gdzie i jak dokonać napadu na bank. Zamożnych krewnych nie przydzielono mi odgórnie a i TOTO tez
Chwilami mam dość lupuska i nie tylko.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Czw Mar 24, 2011 10:26 am Temat postu: |
|
|
Lidziu,wierzę,że masz dość prywatnie taka operacja to koszt rzędu paru tysięcy niestety...Czy we wszystkich rejonach czeka się tak długo? MOże warto się rozeznać w tym temacie-wszak rejonizacji nie mamy ... _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Mar 24, 2011 5:12 pm Temat postu: |
|
|
Lidia u nas czeka sie 3 lata ja tez juz mam skierowanie chociaz nie wiadomo czy wogole bede mogla miec operacje _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Mar 24, 2011 6:55 pm Temat postu: |
|
|
Nic zaczniemy szukać możliwości z mniejszym czekaniem.
Nie wiem tylko czy oba ślepka naraz robią czy nie. Z tego co pani doktor mówiła to nie. Nawet nie mam siły grzebać po postach. Pękające opuszki to nie uczulenie tylko jakieś inne draństwo tak orzekła pani dermatolog.Mam maść którą mam smarować i spać w rękawiczkach natychmiast jak zaczyna się coś dziać. Do lekarza poszłam dopiero jak mi podeszło ropą tak jak zastrzał i nie dało spać w nocy nawet na prochach.
A na działce kwitną krokusy.
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asia Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Mar 25, 2011 10:30 am Temat postu: |
|
|
Właśnie dostałam skierowanie za zabieg zaćmy, niestety znów dała do przodu. Czeka się tak ok 2-3lata ale ja mam mieć wpisane pilne i mam mieć za jakieś 3 miesiące, bo jestem młoda i pracuję jako księgowa czyli oczami. Wydaje mi się że wszytko zależy od tego jakiego ma się lekarza. ja znalazłam młodą okulistkę, która pracuje w szpitalu i tak się mną zajmuje bez żadnego proszenia, przekupywania, wiara w służbę zdrowia może się podnieść tylko trzeba zaufać młodym lekarzom. Zresztą już nieraz się przekonałam, że młodzi bardziej się starają , są ostrożniejsi i bardziej dociekliwi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Sob Maj 14, 2011 11:24 am Temat postu: |
|
|
No już jestem po wymianie soczewki. Robione w klinice w Chorzowie. Prywatnie czekanie 1,5 tygodnia koszt 3350,-. Pobyt w klinice 24 godziny w cenie kontrola po tygodniu. Znieczulenie miejscowe tzn znieczulenie oka. sam zabieg trwa około 15 minut. Opatrunek na oku kilka godzin. 100 nakazów i zakazów przy wypisie. Jeżeli jest sama zaćma bez dodatkowej wady pacjent żegna się z okularami. Ja mam wadę dość skomplikowana tak że w tej chwili bazuję na starych okularach od czytania. Okulary do chodzenia są za mocne . Dobór szkieł już prywatnie w klinice za 2-3 miesiące.koszt około 140,-
Telewizja - umiarkowanie
komputer - 15 minut
czytanie - 15minut
Schlać się nie wolno pod groźbą kary śmierci czyli utraty oka
zero energicznych ruchów wszystko na zasadzie muchy w smole
zero napinania mięśni
podnieść coś do 1 kg później więcej nawet do 5 ale lepiej nie
zero kichania, kaszlania i jakiejkolwiek infekcji
no to na tyle
Czas wykorzystany.
Buziaki
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Maj 16, 2011 9:06 am Temat postu: |
|
|
moj tata czekal pol roku na zabieg zacmy i po jakis 9 miesiacach czyli 2 czerwca bedzie mial robione drugie oko, nawet nie wiedzial ze go zakwalifikowali tylko 4 dni temu zadzwonili, ze bedzie zabieg
takie szybkie terminy sa w Katowicach na ul. Ligockiej 3a w LUKS MED
z NFZ oczywiscie |
|
Powrót do góry |
|
 |
|