|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Cassiopea Junior

|
Wysłany: Sro Cze 09, 2010 4:52 pm Temat postu: Palce zatrzaskujące - prosba o rade |
|
|
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.
W internecie znalazłam informacje ze to właśnie forum stanowi prawdziwą skarbnicę informacji na temat chorób tkanki łacznej.
Starałam się znaleźć interesujace mnie informacje w archiwach forum - niestety bezskutecznie.
Jestem mamą 5 letniego chłopca z róznego typu dolegliwościami. Wiekszość z nich ma podłoże neurlogiczne i związana jest z hipomelanozą ito.
Kilka miesiecy temu - przyplatała nam sie dolegliwość która najprawdopodobniej może być kolagenozą. Mojemu dziecku pojawił się palec trzaskajacy (strzelajacy, zatrzaskujący - rózne nazwy sa stosowane do tego objawu) - jest to podobno często spotykana dolegliwość, wywołana przez proces zapalny toczący się w obrębie pochewek włóknistych i troczków, w których przesuwają się ścięgna zginaczy palców ręki. Typowe objawy przedstawiają się następująco: palec zgina się, ale z trudem możemy go wyprostować, czemu towarzyszy charakterystyczne, bolesne przeskakiwanie.
Zaczęło się od jednego palca - aktualnie problem obejmuje już 4 palce (palce trzecie i czwarte obu rąk). Dolegliwość zdarza sie najczęsciej u osób w podeszłym wieku lub u sportowców zwłaszcza uprawiajacych wspinaczke wysokogórską i jest skutkiem przeciązenia stawów.
Nikt nie spotkał się z tym aby problem taki dotyczył małego dziecka. Diagnozy mieliśmy różne. Oczywiście zaczęlismy od reumatologa. Po pobycie na oddziale reumatologicznym gdzie nie stwierdzono podwyzszonych wykładników stanu zapalnego a w badaniu RTG palców obu rak nie stwierdzono również zmian kostnych - wiec skierowano nas do ortopedy.
Ten bardzo rozsadnie stwierdził że oczywiście może wykonać zabieg ale poniewaz liczba palców z problemami się zwiększa nalezy szukac przyczyny a dopiero później operować i skierował nas do genetyka z podejrzeniem wady tkanki łacznej.
Genetyk stwierdził że nie znane mu jest schorzenie z takimi objawami i skierował nas do neurologa.
Ten z kolei wykluczył aby dolegliwośc była w jakikolwiek sposób związana z problememi neurologicznymi synka i pokazał na reumatologa.
Reumatolog się nadal do problemu nie przyznaje i twierdzi ze to nie jego specjalność bo przecież podczas pobytu w szpitalu wykluczył stan zapalny i kółko sie zamkneło.
Dlatego zwracam się do was z prośbą - jesli spotkaliście się kiedykolwiek z podobnym przypadkiem napiszcie mi o tym.
Może ktoś z Was moze mi poradzić jakiegoś innego specjalistę z zakresu kolagenoz. Jestesmy z Katowic więc najchetniej jesli bedzie to specjalista ze ślaska. Bedze wdzięczna za każda rade.
Asia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sro Cze 09, 2010 6:23 pm Temat postu: |
|
|
Witaj,
szczerze mówiąc-nie umiem ci pomóc-może podsunę krótkie info "wygooglowane"
Zakleszczające zapalenie ścięgna, palec trzaskający, palec zakleszczony.
Przewężające zapalenie ścięgna i pochewek ścięgnistych objawia się bólem podczas zginania palca. W raz z rozwojem choroby ruch staje się coraz bardziej ograniczony, aż do momentu unieruchomienia palca. Czasami wyraźnie występuje objaw przeskakiwania- blokowania się palca podczas ruchu.
Leczenie to przede wszystkim działanie przeciwzapalne - leki przeciwzapalne , fizykoterapia. Wobec braku poprawy wykonuje się pojedyncze iniekcje sterydowe. Leczenie operacyjne jest bardzo skuteczne, w sytuacji, gdy zawiedzie leczenie zachowawcze. Zabieg operacyjny jest mało inwazyjny. Może być wykonany w znieczuleniu miejscowym. Polega na przecięciu troczka blokującego swobodny przesuw ścięgna. Po operacji możliwe jest wykonywanie ruchów palcami w pełnym zakresie.
http://rehasport.pl/palce_trzaskajace.php
A tutaj masz problem szerzej omówiony: http://www.medicus-bonus.pl/pl/baza-wiedzy/chirurgia-reki-7ee9ff/palec-trzaskajacy-lub-strzelajacy.html
Poza tym,zapraszam do Pierwszych kroków-tam załóż może swój watek?
Polecam również:Przewodnik po naszych chorobach
Tutaj znajdziesz Specjalistów godnych polecenia[/ur]
oraz koniecznie:
[url=
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1428]Instrukcję obsługi forum
i Wyszukiwarkę
Pozdrawiam serdecznie,mając nadzieję,że synek nie dołączy do grona chorych autoagresywnie
 _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mordor Junior

|
Wysłany: Sro Mar 23, 2016 8:44 am Temat postu: |
|
|
Polecam Tobie odwiedzenie kliniki Dea Salus w Tychach. Tam wśród zabiegów z zakresu ortopedii jest własnie leczenie operacyjne palca zatrzaskującego. Mnie wykonano odbarczanie nerwu w zespole kanału, czyli potocznie poddałam się leczeniu cieśni nadgarstka. Jest lepiej, palce nie drętwieją, nie ma mrowienia. Znowu jest w miarę dobrze. Polecam.
odpowiadasz na post sprzed 6 lat./m |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|