Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Palce zatrzaskujące - prosba o rade

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Cassiopea
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Cze 09, 2010 4:52 pm    Temat postu: Palce zatrzaskujące - prosba o rade Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.

W internecie znalazłam informacje ze to właśnie forum stanowi prawdziwą skarbnicę informacji na temat chorób tkanki łacznej.

Starałam się znaleźć interesujace mnie informacje w archiwach forum - niestety bezskutecznie.

Jestem mamą 5 letniego chłopca z róznego typu dolegliwościami. Wiekszość z nich ma podłoże neurlogiczne i związana jest z hipomelanozą ito.

Kilka miesiecy temu - przyplatała nam sie dolegliwość która najprawdopodobniej może być kolagenozą. Mojemu dziecku pojawił się palec trzaskajacy (strzelajacy, zatrzaskujący - rózne nazwy sa stosowane do tego objawu) - jest to podobno często spotykana dolegliwość, wywołana przez proces zapalny toczący się w obrębie pochewek włóknistych i troczków, w których przesuwają się ścięgna zginaczy palców ręki. Typowe objawy przedstawiają się następująco: palec zgina się, ale z trudem możemy go wyprostować, czemu towarzyszy charakterystyczne, bolesne przeskakiwanie.

Zaczęło się od jednego palca - aktualnie problem obejmuje już 4 palce (palce trzecie i czwarte obu rąk). Dolegliwość zdarza sie najczęsciej u osób w podeszłym wieku lub u sportowców zwłaszcza uprawiajacych wspinaczke wysokogórską i jest skutkiem przeciązenia stawów.

Nikt nie spotkał się z tym aby problem taki dotyczył małego dziecka. Diagnozy mieliśmy różne. Oczywiście zaczęlismy od reumatologa. Po pobycie na oddziale reumatologicznym gdzie nie stwierdzono podwyzszonych wykładników stanu zapalnego a w badaniu RTG palców obu rak nie stwierdzono również zmian kostnych - wiec skierowano nas do ortopedy.
Ten bardzo rozsadnie stwierdził że oczywiście może wykonać zabieg ale poniewaz liczba palców z problemami się zwiększa nalezy szukac przyczyny a dopiero później operować i skierował nas do genetyka z podejrzeniem wady tkanki łacznej.
Genetyk stwierdził że nie znane mu jest schorzenie z takimi objawami i skierował nas do neurologa.
Ten z kolei wykluczył aby dolegliwośc była w jakikolwiek sposób związana z problememi neurologicznymi synka i pokazał na reumatologa.

Reumatolog się nadal do problemu nie przyznaje i twierdzi ze to nie jego specjalność bo przecież podczas pobytu w szpitalu wykluczył stan zapalny i kółko sie zamkneło.

Dlatego zwracam się do was z prośbą - jesli spotkaliście się kiedykolwiek z podobnym przypadkiem napiszcie mi o tym.

Może ktoś z Was moze mi poradzić jakiegoś innego specjalistę z zakresu kolagenoz. Jestesmy z Katowic więc najchetniej jesli bedzie to specjalista ze ślaska. Bedze wdzięczna za każda rade.

Asia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Cze 09, 2010 6:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj,

szczerze mówiąc-nie umiem ci pomóc-może podsunę krótkie info "wygooglowane"

Zakleszczające zapalenie ścięgna, palec trzaskający, palec zakleszczony.

Przewężające zapalenie ścięgna i pochewek ścięgnistych objawia się bólem podczas zginania palca. W raz z rozwojem choroby ruch staje się coraz bardziej ograniczony, aż do momentu unieruchomienia palca. Czasami wyraźnie występuje objaw przeskakiwania- blokowania się palca podczas ruchu.

Leczenie to przede wszystkim działanie przeciwzapalne - leki przeciwzapalne , fizykoterapia. Wobec braku poprawy wykonuje się pojedyncze iniekcje sterydowe. Leczenie operacyjne jest bardzo skuteczne, w sytuacji, gdy zawiedzie leczenie zachowawcze. Zabieg operacyjny jest mało inwazyjny. Może być wykonany w znieczuleniu miejscowym. Polega na przecięciu troczka blokującego swobodny przesuw ścięgna. Po operacji możliwe jest wykonywanie ruchów palcami w pełnym zakresie.
http://rehasport.pl/palce_trzaskajace.php

A tutaj masz problem szerzej omówiony: http://www.medicus-bonus.pl/pl/baza-wiedzy/chirurgia-reki-7ee9ff/palec-trzaskajacy-lub-strzelajacy.html

Poza tym,zapraszam do Pierwszych kroków-tam załóż może swój watek?
Polecam również:Przewodnik po naszych chorobach

Tutaj znajdziesz Specjalistów godnych polecenia[/ur]

oraz koniecznie:
[url=
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1428]Instrukcję obsługi forum
i Wyszukiwarkę

Pozdrawiam serdecznie,mając nadzieję,że synek nie dołączy do grona chorych autoagresywnie

Smile

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Mordor
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Mar 23, 2016 8:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Polecam Tobie odwiedzenie kliniki Dea Salus w Tychach. Tam wśród zabiegów z zakresu ortopedii jest własnie leczenie operacyjne palca zatrzaskującego. Mnie wykonano odbarczanie nerwu w zespole kanału, czyli potocznie poddałam się leczeniu cieśni nadgarstka. Jest lepiej, palce nie drętwieją, nie ma mrowienia. Znowu jest w miarę dobrze. Polecam.

odpowiadasz na post sprzed 6 lat./m
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: