Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ada72 Junior

|
Wysłany: Wto Cze 22, 2010 8:08 am Temat postu: Dodatni wynik testu ANA |
|
|
Witam . Jestem tu nowa na Forum. Po wizycie u Pani reumatolog zlecono mi zrobić test Ana wynik DODATNI miano 69.41U/ml. Czy ktoś może mi pomóc i odpowiedzieć co on oznacza.Podejrzewają u mnie zespół suchości. Mam problemy ze stawami , a palce u rąk zaczynają się przekrzywiać w jedną stronę. Jeśli chodzi o to miano to wszędzie przeważnie oznaczają 1:100 a u mnie 69,41U/ml . Czy to wysoki wskaźnik , czy można go jakoś inaczej przeliczyć. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Wto Cze 22, 2010 12:11 pm Temat postu: |
|
|
witaj raz jeszcze
sprawdź jeszcze jaki typ świecenia masz zaznaczony w ANA.
Co do miana-nie wszędzie jest to 1:100,nasza koleżanka ma je w mianie 1:5000,a więc spokojnie Ważny jest właśnie typ świecenia-może on sugerować diagnostom z jakim typem choroby autoagresywnej ma do czynienia.Poczytaj o Przeciwciałach ,a tutaj masz Przewodnik po naszych chorobach,gdzie,m.in.znajdziesz zespół Sjogrena.
Napisz jeszcze gdzie się leczysz(?)
Pozdrawiam  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ada72 Junior

|
Wysłany: Wto Cze 22, 2010 1:24 pm Temat postu: |
|
|
Niestety nic tu nie piszą o typie świecenia.Mam skierowanie do kliniki specjalistycznej w Warszawie na Spartańską 1, ale do przyjęcia na oddział trzeba trochę poczekać. Tak więc jeszcze mi się zejdzie zanim postawią prawidłowa diagnozę. Planuję sama powtórzyć badanie ana w innym laboratorium. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Iwonkahaha Master butterfly

|
Wysłany: Wto Cze 22, 2010 1:33 pm Temat postu: |
|
|
Witaj
Każde laboratorium ma swoje normy.
Norma dla przeciwciał przeciwjądrowych to miano <1:40. Znaczenie kliniczne ma miano >1:160.
U ciebie badanie jest zrobione inną metodą.
Nie masz podanej normy?
W innym przypadku normą jest 20.
Jeśli planujesz powtórzyć ANA to warto byłoby zrobić od razu ANA2 skoro ANA masz już oznaczone.Wtedy wyjdzie i typ świecenia i inne przeciwciała które mogą zasugerować w jakim kierunku szukać diagnozy.Samo ANA to trochę za mało.
Zadzwoń do laboratorium w którym miałaś robione ANA i spytaj o normę jaką ono stosuje. _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
Ogólnopolskie Forum Twardziny |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Wto Cze 22, 2010 5:54 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum...  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
edyta060878 Kadet

|
Wysłany: Wto Cze 22, 2010 6:47 pm Temat postu: |
|
|
Również witam na forum. _________________ Mama 7 letniej Dagmarki |
|
Powrót do góry |
|
 |
justyna1974 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Cze 22, 2010 8:32 pm Temat postu: |
|
|
witam na forum  _________________ Jeśli się cofasz to tylko po to by wziąć rozbieg! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Wto Cze 22, 2010 9:03 pm Temat postu: |
|
|
Witaj,
same dodatnie przeciwciała o niczym nie świadczą, ale w połączeniu z bólem stawów - już mogą coś sugerować.
Mimo to wierzę, że diagnostyka zakończy się sukcesem i dalej będzie juz "z górki".
Wpadaj na forum i korzystaj do woli. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Cze 22, 2010 9:11 pm Temat postu: |
|
|
Witam Cię serdecznie  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Sro Cze 23, 2010 6:05 am Temat postu: |
|
|
witam Cię i ja serdecznie jak pisala kinga kazde labolatorium mozemieć inne normy ze wzgledu na jednostki w jakich wynik jest podawany nie panikuj co do tych wyników co masz tylko kompleksowe badania mogą oddać lepszy obraz tego co sie w Tobei dzieje.. _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
ada72 Junior

|
Wysłany: Sro Cze 23, 2010 11:19 am Temat postu: |
|
|
Tak wiem że to tylko wstępne badanie. Teraz czekam na przyjęcie do szpitala , żeby postawić diagnozę. Tych badań jest sporo do zrobienia i gdybym chciała prywatnie to niezła sumka wychodzi.
Mam pytanie . Jeśli tocz. rumieniowaty występuje na twarzy to jest cały czas , czy pojawia się i znika. Czy są jakieś krostki,plamki? Czy zmiany temperatury mają wpływ np. zimno ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sro Cze 23, 2010 9:55 pm Temat postu: |
|
|
ada cos trzeba sprostować...to nie toczeń rumieniowaty występuje na twarzy,ale tzw."motyl"zaczerwienienie które kształtem przypomina motyla mniej więcej.Nie u każdego występuje,charakterystyczny jest gł.w okresie zaostrzeń,przy przedawkowaniu słońca,itp.Wpisz w wyszukiwarkę "motyl" a ukażą ci się tematy z tym objawem związane.Każdy bowiem inaczej przechodzi chorobę -bardzo różnie z tym więc jest  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Iwonkahaha Master butterfly

|
Wysłany: Czw Cze 24, 2010 11:21 am Temat postu: |
|
|
Miałaś już zrobione ANA którego nie warto powtarzać.Jeśli masz dodatnie ANA to do dalszej diagnostyki zawsze robi się dodatkowo ANA2 aby wiedzieć w jakim kierunku dalej poruszać się z diagnozą w kolagenozach.Może warto zrobić ANA2 oraz określić typ świecenia.A może masz już dodatnie dsDNA i na tej podstawie zostałaś skierowana do szpitala?Koszt ANA2 to ok 80zł.
TEST KOMPLEKSOWY (ANA2)
Przeciwciała przeciwjądrowe , przeciwjąderkowe i cytoplazmatyczne
Zestaw oznaczanych przeciwciał przeciwko: dsDNA, Sm, nRNP, SS-A(Ro), SS-B (La), Scl-
70, Jo-1, Pm-Scl, fibrylarynowe, RNA-Polimeraza I, cyklinowe, ACA, mitochondrialne,
cytoszkieletowe, rybosomalne, „nuclear dots”, aparatowi Golgiego, lizosomom oraz wrzecionu
podziałowemu.
METODA: immunofluorescencja
pośrednia (IIF)
Test ANA2 to kompleksowa ocena przeciwciał przeciwjądrowych oraz cytoplazmatycznych
metodami immunofluorescencji pośredniej i immunodyfuzji. Określany jest
typ świecenia przeciwciał, ich miano oraz swoistość metodą DID. Dodatkowo w przypadku
homogennego typu świecenia wykonywany jest także test na obecność przeciwciał przeciw dsDNA. _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
Ogólnopolskie Forum Twardziny |
|
Powrót do góry |
|
 |
ada72 Junior

|
Wysłany: Pią Cze 25, 2010 12:03 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję za odpowiedzi. Wszystkie dodatkowe badania będzie robił szpital do którego mam skierowanie. Odnośnie tego motyla to właśnie coś takiego podobnego mi się pokazuje i znika , czasami w tym miejscu wyskakują takie małe krostki , gdy zaczynam smarować maścią to giną . |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Nie Cze 27, 2010 10:00 am Temat postu: |
|
|
Witam na forum i ja.
Motylek czasem jest taki ziarnisty jak ja określam czyli z malutkich krosteczek a czasem i to dużo częściej po prosty zaczerwienienie i zgrubienie skóry. Czasem dostaję uczulenia na słońce na odsłoniętych fragmentach ciała czyli ręce i dekolt jakbym miała ryż pod skórą i zaróżowienie. Jeżeli szybko nie podziałam wapnem i tabletkami to swędzi niczym ugryzienie komara. Na szczęście dostaję tego tylko na terenach podwyższonych więc unikam moich pięknych gór.
Pozdrawiam cieplutko i szybkiej diagnozy.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
|