Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
keya Junior

|
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 11:27 am Temat postu: Dzień dobry, proszę o opinię |
|
|
Witam, to moje pierwsze uczestnictwo w forum, proszę o wybaczenie ewentualnych niedociągnięć.
Chciałabym spytać doświadczone osoby czy objawy, które dokuczają mi od kilku lat mogą świadczyć o którejś z kolagenoz. Są dokuczliwe, ale nie układają się w klarowny obraz. Podam je mniej więcej chronologicznie.
Biegunki silne i słabsze - chudnięcie(kolonoskopia bz) okresowo
Nudności i wymioty - okresowo
Bóle i sztywność stawów, głównie nadgarski, stopy i kręgosłup uciążliwe, ale niezbyt silne, bez zniekształceń i opuchnięć, okresowo głównie zimą i latem( OB RF ASO )
Bóle mięśni- okresowo
Zapalenie twardówki 2 lata temu, leczone 6 miesięcy, później częste zapalenie spojówek i bóle oczu spowodowane suchością.
Wysychanie pozostałych śluzówek: jama ustna okresowo silny ból dziąseł, otwarte rany, silny ból gardła z jednodniową gorączka i lekki długotrwały
Suchość i świąd odbytu-okresowo rany. problemy kobiece, suchość nosa i owrzodzenia.
Zmiany skórne, latem swędzące pokryte małymi pęcherzykami opuchnięte dłonie, czasem wysypka na ciele, raz zdarzył się klasyczny liszaj na pół twarzy
Neuralgie lub neuropatie przeczulica skóry.
I kilka innych. Z opisu nie wygląda to żle, ale razem daje popalić. Nie wiem co dalej robić. Lekarze to ignorują (z wyjątkiem okulisty) wyniki nielicznych badań dobre. lekko obniżone płytki krwi 136. leukocyty dolna granica normy. Leczę się sama objawowo maści krople i aspiryna. Będe wdzięczna za pomysły co dalej |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 11:50 am Temat postu: |
|
|
witam serdecznie
czyli oprócz morfologii nie miałaś robionego panelu ANA?
twoje objawy faktycznie należy wyjaśnić,tym bardziej,że zaburzają normalne funkcjonowanie,nie jest to łatwe.Diagnostyka chorób tkanki łącznej nalezy doi jednych z najtrudniejszych i najdłużej trwających b.często. Poczytaj tutaj:
Przewodnik po naszych chorobach
Przeciwciała
oraz,by nie było problemów technicznych
Instrukcja obsługi forum
Nietykieta
pozdrawiam _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
justyna1974 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 12:08 pm Temat postu: |
|
|
Witaj serdecznie!
Margaret dobrze radzi - niech Ci zrobią badania na przeciwciała! Mnie diagnozowali przez dwa lata, zaliczyłam prawie wszystkich specjalistów - a wystarczyło zrobić ANA. Robili mi tysiące badań tylko nie te co trzeba. U mnie zaczęło się tak jak u Ciebie biegunkami - trwały miesiącami - schudłam prawie 15 kg, zrobili mi gastroskopie i kolonoskowie - norma. Potem przyszły bóle wędrujące rąk, nóg i kręgosłupa. Lekarze to już na mnie patrzyli jak na jakąś symulantkę, bo dosłownie rano potrafił mnie koszmarnie boleć górny odcinek kręgosłupa, a wieczorem wszystko znikało i ból wchodził do lędźwi, albo przechodził na ręce.
Lekarzom trzeba niestety patrzeć na ręce i czasami samemu coś zasugerować, bo mogą Cię tak ciągać po przychodniach i badać b a r d z o długo.
Masz powyżej podane wszystkie obowiązkowe strony i nie martw się na zapas czasami podobne objawy do chorującej osoby wcale nie musza oznaczać od razu choroby. Ważne żeby się zdiagnozować - to naprawdę jest połowa sukcesu!
Życze powodzenia i kniecznie daj znać co tam u Ciebie! _________________ Jeśli się cofasz to tylko po to by wziąć rozbieg! |
|
Powrót do góry |
|
 |
keya Junior

|
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 12:13 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za odpowiedź. rf ob aso są w normie. Mam dobrego lekarza pierwszego kontaktu, trochę mi wstyd szukac dalej przy tak dobrych wynikach. Nikt nie potraktuje mnie poważnie. Pójdę do dematologa ze zmianą skórną wielkości złotówki albo do reumatologa z bolącym nadgarstkiem na którym nic nie widać to mnie wyśmieją. Bardzo podoba mi się to forum. Informacje są znakomicie zebrane i podane. no i tyle osobistych doświadczeń to jest bezcenne:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
keya Junior

|
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 12:24 pm Temat postu: |
|
|
justyna1974, ja mam właśnie identyczne bóle kręgosłupa rano wstaję z bólem odcinka piersiowego, a potem mam sztywny krzyż i stopy I jest jeszcze coś , silne czasem "śmiertelne zmęczenie "nasilające się wieczorem. A prawie nic nie robię i pracę mam lekką. |
|
Powrót do góry |
|
 |
justyna1974 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 12:38 pm Temat postu: |
|
|
Zrób sobie panel ANA - to rozwieje wiele wątpliwości. Trzymam kciuki _________________ Jeśli się cofasz to tylko po to by wziąć rozbieg! |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 3:40 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum...
keya nie poddawaj się tak łatwo, co za wstyd poprosić lekarza rodzinnego o skierowanie do reumatologa, który powinien rozsiać Twoje wątpliwości...dobre wyniki podstawowe jeszcze o niczym nie świadczą, trzeba drążyć dalej, bo jak piszesz dolegliwości nadal wystepują...
pozdrawiam... _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
keya Junior

|
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 7:31 pm Temat postu: |
|
|
Czy testy ANA wykonuje się w okresach zaostrzeń objawów, czy nie ma to znaczenia, bo raz wytworzone pozostają do końca jak przy zakażeniu hcv? Czy badanie jest wykonywane wyłącznie odpłatnie czy w ramach nfz i jaki specjalista może je zlecić? Jeśli wyjdą negatywne, to wyklucza to praktyce tocznia, a inne kolagenozy? Czy moje objawy bardziej przypominają tocznia, czy inną chorobę np. zespół Sjogrena. to co miałam na twarzy kilka lat temu to był liszajec zakaźny, wyleczony antybiotykami, byłam wtedy przerażona bo tak się szybko rozprzestrzeniał, a żaden lekarz tego nie rozpoznał, bo ponoć na to chorują głównie dzieci. Prawdopodobnie moje objawy nie wymagają na tę chwilę leczenia ogólnego, ale bardzo bym chciała wiedzieć czy mi coś jest, bo czuję się jak symulant albo hipochondryk. Tyle bym chciała jeszcze zrobić, a nie mam na nic siły, nawet na przyjemności. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 9:34 pm Temat postu: |
|
|
Muszę ci przypomnieć,iż nie jesteśmy lekarzami
Tak naprawdę nic nie możemy powiedzieć w tej kwestii,bo dywagować to raczej nie wskazane...
Zespół suchości b.często jest dodatkiem do tocznia czy też twardziny
Poczytaj te tematy które podsunęłam  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika141178 Senior

|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 11:43 am Temat postu: |
|
|
witam serdecznie
test ANA możesz zrobić w każdej chwili prywatnie kosztuje od 30 zł [sama obecność przeciwciał] do 120 pełen panel zależy od przychodni, skierowanie na to badanie może dać tylko specjalista reumatolog niestety musisz uzbroić się w cierpliwość większość z nas miała ,albo ma dośc długą i wyboistą drogę do diagnozy |
|
Powrót do góry |
|
 |
keya Junior

|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 12:28 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo dziękuje wszystkim, za podpowiedzi. W tym tygodniu zrobię testy ana i na boreliozę, bo to mi też chodzi po głowie. To już będzie jakiś konkret. A podywagować sobie, niestety, lubię, nie tylko w kwestii zdrowia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 2:27 pm Temat postu: |
|
|
Witam na forum. Diagnoza to bardzo długotrwała sprawa ale nie zawsze. Uzbroi się w cierpliwość i nachodź lekarzy nie daj się zbyć bo coś jest nie tak i trzeba ustalić co.
Zdrówka
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lip 28, 2010 7:12 pm Temat postu: |
|
|
Witaj,
objawy, o których piszesz, hm... może to być równie dobrze choroba tkanki łącznej, jak też co innego. Trudno cokolwiek wyrokować po samym opisie.
Poprzedniczki zaaplikowały już dawkę wskazówek, poza tym wiesz co robić. Nie zamęczając Cię już życzę szybkiej aklimatyzacji. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
keya Junior

|
Wysłany: Pon Sie 02, 2010 10:56 am Temat postu: |
|
|
W piątek ,zgodnie z planem , zrobiłam sobie ten przesiewowy test ana i boreliozę. Gdyby nie Wy, woziłabym się z tym pewnie jeszcze długo. Wyniki mają być do trzech tygodni. Pozdrawiam serdecznie.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Sie 02, 2010 11:59 am Temat postu: |
|
|
napisz potem co wyszło w wynikach _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|