|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
teresa środa Master butterfly


Dołączył: 11 Lis 2008 Posty: 1273 Skąd: lodz
|
Wysłany: Wto Sty 19, 2010 8:46 pm Temat postu: |
|
|
nigdy nie probowalam takiego cukru-ale do kawy sie nada?bo ja nic innego nie slodze,a z miodem kawy nie probowalam-a moze by byla dobra  _________________ roza
Razem-lecz osobno.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
|
Wysłany: Wto Sty 19, 2010 9:04 pm Temat postu: |
|
|
A próbuj i z miodem ,byle by to nie był słodzik
Brązowy jest extra-szczególnie ten ciemny,z melasy....Uwielbiam słodzic nim kawę ,bo zmienia jej smak.Jesli nie chcesz takich zmian-kup ten zwyklejszy  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
teresa środa Master butterfly


Dołączył: 11 Lis 2008 Posty: 1273 Skąd: lodz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 2:11 pm Temat postu: |
|
|
Jak przyspieszyć metabolizm? _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 7:42 pm Temat postu: |
|
|
Dla naszego brzuszka (i wszystkiemu, co w nim się kryje-pominę nazwy anatomiczne) wspaniałe są otręby. Jedzenia ich na sucho raczej nie polecam. Można je natomiast dodawać do jogurtu, czy sałatek=surówek.
Świetnym pomysłem są też placki otrębowe.
Przepis wzięty z diety Dunkana
2 łyżki otrąb owsianych
1 łyżkę otrąb pszennych
1 jajko lub białko z jajka
1 łyżkę stołową jogurtu naturalnego/ serka homogenizowanego
wszystko zmieszać, doprawić jak, kto chce i piec na patelni beztłuszczowej lub na kropli oliwy roztartej ręcznikiem papierowym
ja mieszam różne otręby, również żytnie i granulowane
można dodać troszkę mięska do tego, sera żółtego, pietruszki, korniszonka co kto woli
PS. oczywiście można zwiększyć proporcje, bo z tego wychodzi mało
Wasze brzuszki będą Wam dziękować  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 8:06 pm Temat postu: |
|
|
sek w tym ze ja nie mogę nic z tych rzeczy a szkoda bo sa pyszne i polecam tym ktorzy moga je jesc
takie rzeczy jak i wiele innych dla chorych jelit sa zabojcze
ale mi smaka narobiłas, najbardziej pożadane jest to co zabronione  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
teresa środa Master butterfly


Dołączył: 11 Lis 2008 Posty: 1273 Skąd: lodz
|
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 10:55 pm Temat postu: |
|
|
Wlasnie ja tez chyba nie moge (przy wrzodach dwunastnicy) _________________ roza
Razem-lecz osobno.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
|
Wysłany: Pią Maj 28, 2010 10:38 pm Temat postu: |
|
|
przetestowano diety
DIETA ALBO CUD _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
|
Wysłany: Nie Cze 06, 2010 9:15 am Temat postu: |
|
|
PRAWIDŁOWE ŁĄCZENIE PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH
Generalnie w poniższym przykładzie chodzi o to ,by uniknąć przez złe zestawianie produktów-zakwaszenia organizmu,które,m.in.może być przyczyną otyłości,bólów mięśni i kręgosłupa,wypadania włosów,a nawet migreny i depresji.
Śniadanie
Bułka pszenna+kawa z mlekiem+ser biały+dżem
Chleb pszenny+polędwica+pomidor+kakao z mlekiem
Obiad
Ziemniaki+wołowina+buraczki+sok pomarańczowy
Makaron+wieprzowina+oliwa+sos pomidorowy+kapusta
Podwieczorek
Ryż+jabłko+gruszka+cynamon+jogurt
Sałatka owocowa:agrest+wiśnie+czereśnie+maliny+porzeczki
Kolacja
Bułka pszenna+jajo+ser feta+sałata+pomidor
Naleśnik+dowolne owoce+kompot
Jak przyspieszyć przeminę materii
Drakońska dieta bardzo często jest przyczyną niskiego tempa metabolizmu i niedoborów składników odżywczych.
W takiej sytuacji nie wolno rezygnować z węglowodanów,muszą one być tylko pełnoziarniste,gdyż ułatwiają spalanie tłuszczu.
Powinno się również jeść kolację na 2 godz.przed snem-najlepszą opcją sa produkty bogate w białko(ryby,mięso,drób) z warzywami!W ten sposób przyspieszymy metabolizm i spalimy więcej tłuszczu przez noc. Do tego koniecznością wręcz jest dużej ilości wody...
tutaj macie "wodny kalkulator",który wyliczy wam ile wody potrzebuje wasz organizm:
www.wodnykalkulator.pl
Źródło:Moda na Zdrowie _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
justyna1974 Master butterfly


Dołączył: 23 Lis 2009 Posty: 227 Skąd: KATOWICE
|
Wysłany: Pią Sie 06, 2010 7:22 am Temat postu: |
|
|
Dla zainteresowanych wklejam materiały które dostałam od dietetyka:
ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE
Założenia:
Pani podstawowa przemiana materii wynosi 1617 kcal/ dobę
Uwzględniając Pani wzrost, masę ciała, współczynnik aktywności fizycznej (współczynnik 1,2)
Pani indywidualne całkowite zapotrzebowanie energetyczne wynosi 1900 kcal/ dobę (dokładnie 1940,4 kcal/ dobę).
OCENA STANU ODŻYWIENIA
BMI - (Body Mass Index). Określa stosunek wagi do wzrostu oraz oznacza jego zakresy
BMI = masa ciała (kg) / wzrost (m) 2
ZAKRESY BMI
WARTOŚĆ BMI ZNACZENIE
↓ 18,5 NIEDOWAGA
18,5 – 24,9 PRAWIDŁOWA MASA CIAŁA
25 – 29,9 NADWAGA
30 – 34,9 OTYŁOŚĆ I STOPNIA
35 – 39,9 OTYŁOŚĆ II STOPNIA
↑ 40 OTYŁOŚĆ III STOPNIA – OTYŁOŚĆ OLBRZYMIA
OBWÓD TALII – WARTOŚCI PRAWIDŁOWE
♂ mężczyźni ↓ 102 cm
♀ kobiety ↓ 88 cm
WHR – (waist to hip ratio). Stosunek obwodu talii do obwodu bioder. Miarę obwodu talii odczytuje się z obwodu przechodzącego przez pępek.
WARTOŚĆ WHR – WARTOŚCI PRAWIDŁOWE
♂ mężczyźni ↓ 1
♀ kobiety ↓ 0,8
Podaż błonnika w diecie jest zależna od Pani tolerancji, przy czym powinno się dostarczać minimum 25 gram błonnika / dobę – przy diecie normokalorycznej. Frakcje błonnika ograniczają wchłanianie cholesterolu z pożywienia oraz wiążą kwasy żółciowe w jelicie cienkim, zwiększając ich wydalanie (frakcje rozpuszczalne, tj. pektyny i żywice). Poza spożywaniem produktów zbożowych z pełnego przemiału oraz brązowego ryżu, grubych kasz lub makaronów typu graham podaż błonnika w diecie można zwiększyć (o ile zachodzi taka potrzeba) stosując preparat nasion babki płesznik lub preparaty błonnikowe. Należy pamiętać, że poza uwzględnionymi w niżej podanej diecie płynami, należy dodatkowo, w przypadku zwiększonej podaży błonnika, pomiędzy posiłkami wypijać dodatkowe płyny- tak, aby ich całkowita pula wynosiła minimum 2,5 litra.
Dieta, którą Pani otrzymała jest dietą bardzo restrykcyją, ale dającą szybszy efekt. Jeśli byłaby dla Pani zbyt restrykcyjna- byłoby Pani słabo, czułaby się Pani źle, lub gdyby zaczęła Pani regularnie ćwiczyć - zwiększę wartość kaloryczną diety.
Zaleca się spożywanie o stałych porach 4 posiłków, niewielkich objętościowo. Ostatni posiłek powinien być spożyty 3 – 4 godziny przed snem.
W Pani diecie prawie całkowicie zostały wykluczone lub mocno ograniczone tłuszcze zwierzęce nasycone. Zwiększona została podaż tłuszczy jedno- i wielo- nienasyconych (ryby, oliwki). Przy w miarę niskiej kaloryczności diety starałam zwiększyć pulę witaminy C i B6 (ryby, mięso drobiowe, orzechy (z wykluczeniem laskowych), fasola, produkty zbożowe – pieczywo, muesli, szpinak, banany) oraz żelaza (głównie produkty pochodzenia zwierzęcego) i potasu (owoce i warzywa, szczególnie brokuły, pietruszka, szpinak, pomidory, banany, melon, pomarańcze oraz mleko i produkty mleczne). Posiłki, w których znajdują się produkty będące źródłem żelaza (mięso i jego przetwory, ryby, jajka), zawierają również produkty bogate w witaminę C, aby zwiększyć absorpcję żelaza z diety (pomarańcze, cytryna, brokuły, kalafior, kapusta kiszona, ogórki kiszone).
Proszę pamiętać o wypijaniu minimum 2 litrów płynów na dobę (woda mineralna, herbaty, produkty mleczne i mleko, ewentualnie soki owocowe rozcieńczone z wodą).
Wartość odżywcza diety została zsumowana z wartości odżywczej posiłków wchodzących w skład jednego dnia. Może Pani – w razie potrzeby – zmieniać kolejność posiłków w ciągu dnia, nie należy ich tylko „wymieniać” pomiędzy różnymi dniami.
W diecie znajdują się niewielkie ilości tłuszczu – jest to głównie tłuszcz „ukryty”, naturalnie występujący w produktach (mięso, wędliny, produkty mleczne, jajka). Sód wyliczony został tylko z produktów, bez uwzględnienia dodatku soli w procesie przygotowywania potraw. Aby urozmaicić lub zmienić smak posiłków, może Pani stosować wszystkie – poza cukrem i cukrem waniliowym oraz solą – przyprawy.
Ugotowany ryż w woreczku można podgrzać przelewając go wrząca wodą.
Mleko i produkty mleczne zostały wybrane „chude”, aby maksymalnie obniżyć zawartość tłuszczu w diecie, jednocześnie nie rezygnując z mięsa, wędlin oraz serów. Do pieczywa nie stosuje się żadnego tłuszczu do smarowania (masła, miękkiej margaryny, „mixów”).
W diecie istnieje całkowita „wolność” w wyborze przypraw – poza tymi, w których skład wchodzi sól kuchenna (np.Vegeta, Kucharek).
ZALECENIA DO DIETY NISKOENERGETYCZNEJ
Pamiętaj o 4-5 posiłkach w ciągu dnia, staraj się nie opuszczać żadnego z nich;
Ustal sobie własny (godzinowy) plan posiłków, najwygodniejszy dla twojego trybu życia (pracy) i przestrzegaj go;
Przerwy pomiędzy posiłkami nie powinny być dłuższe niż 3 godziny;
Pamiętaj, że 2 lub 3 posiłki powinny być spożywane w pierwszej połowie dnia;
Wystrzegaj się pojadania pomiędzy posiłkami; Między nimi możesz jedynie pić bezkaloryczne napoje np. woda mineralna, herbata, napary ziołowe;
Ogranicz spożycie jaj do trzech na tydzień (najlepiej w postaci gotowanej);
Przynajmniej dwa razy w ciągu tygodnia powinna pojawić się twoim jadłospisie ryba, najlepiej gotowana, duszona lub pieczona w folii;
Do każdego posiłku staraj się wprowadzić warzywa w postaci surowej lub gotowanej;
Unikaj alkoholu (okazyjnie sięgaj po czerwone, wytrawne wino w umiarkowanych ilościach - kieliszek);
Unikaj smażenia (jeżeli smażysz, to zrezygnuj z dodatku tłuszczu), stosuj gotowanie, duszenie oraz pieczenie w folii i grillowanie;
Wybieraj produkty wymagające intensywnego żucia;
Wszystko krój na cienkie plasterki - stwarza to pozory obfitości;
Jedz na małych talerzykach, oszukasz wzrok. Po każdym kęsie odkładaj kanapkę na talerz. Sięgnij po nią gdy będziesz mieć puste usta;
Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj, gdy poczujesz się najedzona/y – zakończ posiłek;
Wypij szklankę wody przed posiłkiem;
Jadaj tylko przy stole; Nigdy nie jedz przy komputerze, podczas czytania czy oglądania telewizji;
Nakładaj od razu całą porcję posiłku na talerz, nie dokładaj;
Nigdy nie wychodź głodna/y na zakupy, sprawdzaj na etykiecie wartość energetyczną produktu oraz zawartość tłuszczu;
Nie kupuj produktów, które są niedozwolone w diecie;
Na przyjęcia chodź zawsze najedzona/y;
Nie przejadaj się, jedz tylko do odczucia sytości;
Ostatni posiłek spożywaj co najmniej na cztery godziny przed snem;
Postaraj się regularnie uprawiać ulubiony sport, najlepiej taki jak: pływanie, jazda na rowerze, aerobik, lub marsz czy szybki spacer.
DZIEŃ 1
Śniadanie
Płatki - 4 płaskie łyżki płatków owsianych (40 g)
szklanka mleka 0,5% (pełna szklanka, 250 ml, 300 g)
kawa zbożowa z mlekiem (0,5%, 60 ml)
II śniadanie:
Średnia pomarańcza (ok.230 g)
Przekąska:
jogurt truskawkowy (małe opakowanie, 150 g)
4 łyżki muesli z suszonymi owocami (40 g)
Obiad:
Filet z kurczaka z kaszą i brokułami
2 łyżki kaszy gryczanej (25 g), filet z piersi kurczaka (120 g), (dozwolone zioła), olej rzepakowy (5 g, łyżeczka), brokuły (200 g), natka pietruszki (3 g, łyżka)
Pierś z kurczaka rozbij cienko, natrzyj ulubionymi przyprawami (np. papryką słodką, pieprzem ziołowym) i krótko obsmaż z obu stron na rozgrzanej łyżeczce oleju. Natkę z pietruszki proszę wymieszać z kaszą lub posypać brokuły. Brokuły powinny być wrzucone do gotującej się, lekko osolonej wody i ugotowane al dente (pół twardo)
Herbata z cytryną(5 g)
Kolacja:
Chleb mieszany (25 g, cienka kromka), średni pomidor (120 g), sałata lodowa (10 g, duży liść), plasterek szynki wołowej (20 g)
Herbata z cytryną (5 g)
DZIEŃ 2
Śniadanie:
Jajko na miękko (rozmiar M, 60 g), chleb graham (35 g), szczypta soli,
kawa zbożowa z mlekiem (60 ml, 0,5%)
II śniadanie:
Mała grahamka (50 g), sałata (10 g, duży liść), szynka wołowa (20 g, plasterek), 4 rzodkiewki (60 g)
Przekąska:
Średni banan (170 g)
Obiad:
Filet z dorsza z kaszą i sałatą (dorsz pieczony w folii)
2 łyżki kaszy gryczanej (25 g), filet z dorsza (130 g), zioła
sałatka: 5-6 dużych liści sałaty zielonej (60 g), sok z cytryny (do skropienia - 3 g), natka pietruszki (3 g)
Kolacja:
Twarożek z pomidorem i otrębami
opakowanie serka naturalnego granulowanego (180 g), mały pomidor (80 g), 2 łyżki otrębów pszennych (10 g), szczypiorek (łyżeczka, 5 g)
woda mineralna z cytryną (5 g)
DZIEŃ 3
Śniadanie:
Włoska kanapka
2 cienkie kromki pieczywa graham (50 g), 2 plasterki chudej szynki wołowej (40 g), papryka czerwona (45 g, ćwiartka średniej), 2 duże liście sałaty lodowej (20 g)
Herbata z cytryną (5 g)
II śniadanie:
Serek granulowany (180 g, opakowanie)
Przekąska:
Mała grahamka (50 g), plasterek sera żółtego (20 g), średni pomidor (130 g)
Obiad:
Makaron z tuńczykiem
przed ugotowaniem 25 g makaronu wstążki, ½ puszki tuńczyka w wodzie (60 g), pomidor (ok. 130 g), 15 zielonych lub czarnych oliwek (45 g), wybrane przyprawy.
Gorący makaron ugotowany al dente wymieszaj z tuńczykiem. Danie przypraw oliwkami, oregano, bazylią lub innymi przyprawami. Dodaj pomidora.
Woda mineralna z cytryną (5 g)
Kolacja:
Sałatka:
ćwiartka małej sałaty lodowej (75 g), papryka czerwona (ćwiartka średniej, pokrojona w paski, 45 g), pomidor (mały, 80 g), pierś z kurczaka (50g, bez skóry, pokrojona w drobną kostkę, podsmażona na patelni bez dodatku tłuszczu),
Sos: jogurt naturalny (75 g, pół małego opakowania), czosnek (6 g, 2 ząbki, zmiażdzony), szczypta soli, pieprz, chilli (w wersji pikantnej)
Woda mineralna z cytryną (5 g)
DZIEŃ 4
Śniadanie:
Kromka chleba graham (25 g), plasterek chudej szynki wołowej (20 g), 2 duże liście sałaty lodowej (20 g)
Kawa zbożowa z mlekiem (0,5% tł., 60 ml)
II śniadanie:
Jogurt naturalny bez cukru (150 g) z 2 łyżkami pestek z dyni (20 g)
Woda mineralna z cytryną lub herbata z cytryną (5 g)
Przekąska:
Kromka chleba graham (25 g), plasterek chudej szynki wołowej (20 g), papryka czerwona (45 g)
Obiad:
3 łyżki brązowego ryżu (35 g), plaster chudej wołowiny (150 g), czosnek (2 ząbki, 6 g), brokuł (150 g).
Plaster wołowiny pokrój w drobne paski, podduś na niewielkiej ilości wody na patelni, dodaj pokrojony drobno czosnek, odrobinę soli oraz wybrane przyprawy (np. gałka muszkatołowa, imbir) duś, aż będzie gotowy do spożycia. Brokuł ugotuj w niewielkiej ilości wody (wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody na 10-15 minut).
Woda mineralna z cytryną (5 g)
Kolacja:
Maślanka truskawkowa (kubek, 250 ml, 300 g), średnie jabłko (200 g)
Herbata
DZIEŃ 5
Śniadanie:
Kanapki z serem i pomidorem
2 cienkie kromki chleba graham (50 g), biały ser do smarowani pieczywa (np.”bieluch”, 2 czubate łyżki, 40 g), średni pomidor (100 g), wybrane przyprawy
II śniadanie:
Plaster białego sera półtłustego (50 g), mały ogórek zielony (50 g), pieprz, szczypta soli, chleb mieszany (25 g, kromka)
Herbata
Przekąska:
Jabłko (150 g, średnie)
Obiad:
Wołowina z kaszą gryczaną i kalafiorem
Plaster wołowiny (chuda, np.polędwica, 150 g), łyżeczka oleju (5 g), przyprawy
kalafior (150 g), kasza gryczana (25 g).
Plaster wołowiny rozbij cienko i podduś na oleju z dodatkiem wody (pół szklanki) i z wybranymi przyprawami. Kalafior ugotuj w niewielkiej ilości wody. Podawaj z kaszą ugotowaną na półtwardo.
Sok z czarnej porzeczki (100 ml soku + 100 ml wody mineralnej)
Kolacja:
Mała grahamka (50 g), makrela wędzona (100 g), ogórek kiszony (50 g, mały)
Herbata z cytryną (5 g)
DZIEŃ 6
Śniadanie:
pieczywo graham (2 cienkie kromki lub mała grahamka, 50 g), puszka tuńczyka w wodzie (120 g), herbata z cytryną (5 g)
II śniadanie:
Maślanka (owocowa, smak do wyboru, 300 ml)
Przekąska:
Mała grahamka (50 g), pomidor (100 g, średni), plasterek sera żółtego (20 g)
Herbata z cytryną (5 g)
Obiad:
2 średnie ziemniaki (140 g, ugotowane w mundurkach), koperek (3 g), fasolka szparagowa (200 g), filet z piersi kurczaka (120 g), olej (5 g), przyprawy, szpinak (150 g)
Filet z piersi kurczaka przekroić na pół (grubości), rozbić, natrzeć przyprawami i krótko obsmażyć.
Kolacja:
Warzywa „na patelnię”
Porcja 150 g – opakowanie ma zwykle 450 g, więc 1/3 opakowania
Plasterek sera żółtego (20 g, wkroić do warzyw), natka pietruszki (6 g, 2 łyżeczki)
Woda mineralna z cytryną (250 ml, plasterek, 5g)
DZIEŃ 7
Śniadanie:
Kanapka z polędwicą
Chleb graham (35 g), plasterek szynki wołowej gotowanej (20 g), sałata lodowa lub zwykła (20 g – 2 duże liście)
Woda mineralna z cytryną (5 g)
II śniadanie:
Średni banan (170 g)
Kawa zbożowa z mlekiem (60 ml, 0,5%)
Przekąska:
Chleb graham (35 g), plasterek szynki wołowej gotowanej (20 g), papryka zielona (45 g)
Obiad:
Penne
25 sztuk makaronu penne (ok. 30 g suchej masy), pieczarki (100 g), chuda wołowina (50 g), olej (5 g), średni pomidor (100 g), cebula (100 g), 2 ząbki czosnku (6 g), natka pietruszki (6 g, 2 łyżeczki)
Makaron ugotuj na półtwardo. Pokrojoną w drobną kostkę wołowinę podsmaż krótko na łyżeczce oleju, dodaj szklankę wody i wybrane przyprawy, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki oraz cebulę, dopraw. Duś parę minut. Dodaj pokrojony czosnek. Pomidora pokrój na cząstki. Wymieszaj wszystkie składniki, posyp natką pietruszki.
Woda mineralna z cytryną (5 g)
Kolacja:
Warzywa na patelnię (150 g), natka pietruszki (6 g), jajko (rozmiar M, 60 g)
Herbata z cytryną (5 g)
DZIEŃ 8:
Śniadanie:
Mleko (300 ml, 0,5%), muesli z suszonymi owocami (40 g)
kawa zbożowa z mlekiem (60 ml, 0,5%)
II śniadanie:
Mała grahamka (50 g), ser żółty (20 g, plaster), sałata (10 g, duży liść), 4 rzodkiewki (60 g)
Herbata z cytryną (5 g)
Przekąska:
Duże jabłko (200 g)
Obiad:
2 średnie ziemniaki (140g, w mundurkach), filet z dorsza (120 g), przyprawy, tarte buraczki (100 g, „słoik”)
Filet posyp wybranymi przyprawami, upiecz w folii.
Woda mineralna z cytryną (plasterek, 5 g).
Kolacja:
Sałatka warzywna
średni pomidor (130 g), 5 dużych liści sałaty lodowej (50 g), oliwki marynowane (zielone lub czarne, 15 sztuk, ok. 45 gram), łyżeczka szczypiorku (5 g), 2 łyżki jogurtu naturalnego (20 g), przyprawy
kromka chleba graham (30 g).
herbata
DZIEŃ 9
Śniadanie:
Chleb graham (35 g, kromka), serek biały do smarowania pieczywa (20 g, łyżka), mały ogórek zielony (50 g), herbata z cytryną (5 g)
II śniadanie:
Kanapka z polędwicą
Pół grahamki (25 g), plasterek sera żółtego (20 g), liść sałaty (10 g)
Woda mineralna z cytryną (5 g)
Przekąska:
Duże jabłko (200 g)
Obiad:
Filet z kurczaka z kaszą i warzywami
Filet z piersi kurczaka (130 g), przyprawy, 2 łyżki kaszy gryczanej (25 g)
Warzywa: buraczki tarte (100 g, ze słoika)
Pierś z kurczaka rozbij, posyp wybranymi przyprawami, zawiń w folię i piecz 15-20 minut.
Woda mineralna z cytryną (cytryna 5 g, 250 ml)
Kolacja:
Serek wiejski ziarnisty (opakowanie, 180 g), łyżeczka kakao odtłuszczonego (5 g), płatki owsiane (2 łyżki, 20 g) – kakao i płatki wymieszaj z serkiem
DZIEŃ 10:
Śniadanie:
Muesli z mlekiem
4 łyżki płatków owsianych (35 g), mleko (300 ml, 0,5%)
Kawa zbożowa z mlekiem (60 ml, 0,5%)
II śniadanie:
Mała grahamka (50 g), plasterek chudej szynki wołowej (20 g), papryka zielona (45)
Przekąska:
Jabłko (200 g)
Obiad:
Schab pieczony z surówką i brązowym ryżem
plaster schabu (130 g) upiecz w ulubionych przyprawach,
ryż brązowy (30 g, 3 łyżki)
surówka: mały seler (ok. 100g) utrzyj na tarce o drobnych oczkach, wymieszaj z połową opakowania jogurtu naturalnego bez cukru (75 g), dodaj 2 posiekane orzechy włoskie (10 g)
sok z czarnej porzeczki (100 ml) + woda mineralna (100 ml)
Kolacja:
Mały jogurtu naturalny (150 g, 2%), pół banana (80 g, wkrój do jogurtu), szczypta chilli i cynamonu, cienka kromka pieczywa mieszanego (25 g), herbata z cytryną (5 g)
DZIEŃ 11:
Śniadanie:
Mała grahamka (50 g), pół opakowania tuńczyka (60 g, mała puszka, tuńczyk z wody),
Herbata z cytryną (5 g)
II śniadanie:
Duże jabłko (250 g), kawa zbożowa z mlekiem (mleko 0,5%, 60 ml)
Przekąska:
Serek ziarnisty (granulowany, 180 g), pół grahamki (25 g)
Obiad:
Wołowina z warzywami
Chuda wołowina (120 g), warzywa „na patelnię” (150 g), fasolka szparagowa (150 g)
Herbata z cytryną (5 g)
Kolacja:
Kromka pieczywa graham (25 g), pół opakowania tuńczyka (60 g, tuńczyk z wody)
Herbata z cytryną (5 g)
DZIEŃ 12:
Śniadanie:
Płatki owsiane (40 g) z mlekiem (300 ml, 0,5%)
II śniadanie:
Chleb graham (35 g), 2 duże liście sałaty (20 g), ser żółty (20 g, plaster)
herbata
Przekąska:
Jogurt pitny (300 ml)
Obiad:
Zapiekane warzywa z mięsem
1 średni ziemniak (80 g), 4 średnie pieczarki (30 g), cukinia (200 g), natka pietruszki (łyżka, 5 g), przecier pomidorowy ( 1 czubata łyżka – 10 g), mielone mięso wołowe (80 g), 2 ząbki czosnku (6 g).
kapusta kiszona (50 g)
Woda mineralna z cytryną (5 g)
W naczyniu żaroodpornym poukładaj naprzemiennie warzywa pokrojone w plastry z mięsem mielonym. Przecier pomidorowy wymieszaj z połową szklanki wody, dodaj pokrojona natkę pietruszki i zalej warzywa. Piecz pod przykryciem przez 30 minut.
Kolacja:
Melon (330 g)
DZIEŃ 13
Śniadanie:
Mała grahamka (50 g), tuńczyk z wody (120 g, mała puszka)
Herbata z cytryną (5 g)
II Śniadanie:
Jogurt naturalny (150 g), 2 łyżki płatków owsianych (20 g, dodaj do jogurtu), kiwi (70 g, wkrój do jogurtu)
Przekąska:
Mała grahamka (50 g), szynka wołowa (20 g, plasterek), sałata (10 g, duży liść), 4 rzodkiewki (60 g)
Obiad:
Ryż z jabłkami i cynamonem
Ryż brązowy (25 g), 2 łyżki jogurtu naturalnego (30 g), szczypta cynamonu, łyżeczka cukru waniliowego (5 g), średnie jabłko (150 g)
Jabłko pokroić w drobną kostkę i poddusić z cukrem i cynamonem na patelni (z 2 łyżkami wody).
Woda mineralna
Kolacja:
Sałatka owocowa
cząstki mandarynki (1 mała mandarynka, 60 g), małe jabłko (100 g), pół opakowania jogurtu naturalnego bez cukru (75g), pestki z dyni ( 2 łyżki, 10 g)
DZIEŃ 14
Śniadanie:
Kanapki z serem, sałatą i pomidorem
Chleb graham (35 g), ser żółty (plasterek, 20 g), pomidor (80 g)
Herbata z cytryną (5 g)
II śniadanie:
Maślanka truskawkowa z otrębami
2 łyżki otrębów pszennych (20 g)
maślanka (szklanka, 250 ml, 300 g)
Przekąska:
Średnie jabłko (150 g)
Obiad:
Zupa pomidorowa z kurczakiem i ryżem
Małą pierś z kurczaka (100 g) pokrój w kostkę, w drobną kostkę pokrój pół średniej marchewki (80 g), pół małej pietruszki (30 g), kawałek pora (50 g) i plasterek selera (20 g). Mięso zagotuj w 1 litrze wody, gdy będzie podgotowane dodaj warzywa i wsyp 2 łyżki ryżu (20 g). Pod koniec gotowania dodaj 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (20 g), pokrojonego w kostkę pomidora (średni, 130 g), przyprawy. Zupę podawaj z dodatkiem mleka (0,5%, 60 ml) i natką pietruszki (5 g).
Herbata bez cukru
Kolacja:
Jogurt naturalny (150 g), 2 łyżki pestek z dyni (20 g), kiwi (70 g, wkrój do jogurtu)
woda mineralna z cytryną (5 g)
PRZEPISY
Sałatka warzywna z serem
plasterek chudego białego sera (40 g), średni pomidor (120 g), papryka czerwona (45 g, ćwiartka), sałata lodowa (50g), przyprawy – 69 kcal
Twarożek z pomidorem i otrębami
opakowanie serka naturalnego granulowanego (180 g), mały pomidor (80 g), 2 łyżki otrębów pszennych (10 g), szczypiorek (łyżeczka, 5 g) – 192 kcal
Maślanka truskawkowa (300 g, duży kubek), kromka chleba graham (25 g) – 151 kcal
Sałatka:
ćwiartka małej sałaty lodowej (75 g), papryka czerwona (ćwiartka średniej, pokrojona w paski, 45 g), pomidor (mały, 50 g), pierś z kurczaka (50g, bez skóry, pokrojona w drobną kostkę, podsmażona na patelni bez dodatku tłuszczu),
Sos: jogurt naturalny (75 g, pół małego opakowania), czosnek (6 g, 2 ząbki, zmiażdżony), sól, pieprz, chilli (w wersji pikantnej) – 120 kcal
Plaster białego sera chudego (50 g), mały ogórek kiszony (100 g), pieprz, sól, chleb graham (25 g) – 105 kcal
Mała grahamka (50 g), plasterek żółtego sera (20 g), 2 duże liście sałaty (20 g) – 176 kcal
Serek z owocami
opakowanie serka granulowanego (180 g), połówka grejpfruta (60 g) – 183 kcal
Serek wiejski ziarnisty (opakowanie, 180 g), łyżeczka kakao odtłuszczonego (5 g), 2 łyżki płatków owsianych (15 g) – 233 kcal
Propozycje mniej kalorycznych przekąsek (kaloryczność po odjęciu 10% strat):
Produkt – waga 1 porcji – kaloryczność (kcal)
Gruszka – średnia, 150 g – 81 kcal
Jabłko – średnie, 150 g – 69 kcal
5 śliwek – 100 g – 45 kcal
banan – mały, 120 g – 114 kcal
banan - średni, 170 g – 145 kcal
3 średnie marchewki – 350 g – 95 kcal
serek wiejski – 180 g, opakowanie – 182 kcal
jogurt owocowy – 150 g, kubeczek – ok. 93 kcal
mała grahamka – 50 g – 129 kcal
mała kajzerka (bułka pszenna) – 50 g – 148 kcal
mandarynka – 100 g, średnia – 42 kcal
kiwi – średnie, 100 g – 50 kcal
arbuz – plaster, 400 g – 144 kcal
melon – plaster, 170 g – 61 kcal
kalafior – 150 g – 33 kcal
brokuł – 150 g – 41 kcal
brokuł – 200 g – 49 kcal
pomarańcza – 230 g, mała – 101 kcal
grejpfrut – 350 g, średni – 126 kcal _________________ Jeśli się cofasz to tylko po to by wziąć rozbieg! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ania M Master butterfly

Dołączył: 02 Lut 2010 Posty: 682 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Pią Sie 06, 2010 4:14 pm Temat postu: -- |
|
|
--
Ostatnio zmieniony przez Ania M dnia Sob Sie 18, 2018 6:14 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
justyna1974 Master butterfly


Dołączył: 23 Lis 2009 Posty: 227 Skąd: KATOWICE
|
Wysłany: Sob Sie 14, 2010 2:52 pm Temat postu: |
|
|
Aniu kochana dziękuję bardzo za pocieszenie naprawdę na początku byłam przerażona, ale powiem że po tygodniu czuję się dużo lepiej tak lekka na "duszy" bo na wadze tylko 2 kg, ale to podobnie zdrowo tak 1-2 na tydzień. No i nie jestem już taka głodna - może mój żołądeczek sie obraził i zaczął się kurczyć z rozpaczy  _________________ Jeśli się cofasz to tylko po to by wziąć rozbieg! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Izabela T Super senior


Dołączył: 25 Kwi 2012 Posty: 98 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: Sro Maj 02, 2012 4:24 pm Temat postu: |
|
|
A ja włączyłam do mojej diety Herbalife i jestem bardzo zadowolona.
1. Nie muszę się martwić o kaloryczność jedzenia
2. Nie muszę tracić czasu na przygotowywanie zbilansowanego posiłku
3. Prostota i wygoda zwyciężyła.
Jem 2 koktajle dziennie na śniadanie i na kolacje, obiad normalnie z ograniczeniem ziemniaków oczywiście, do tego dwie małe przekąski i jest ok.
Samopoczucie się polepszyło, energii dostałam, i wreszcie nie muszę pić tyyyyle kawy co kiedyś.
Pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wilkam Junior

Dołączył: 13 Wrz 2012 Posty: 3
|
Wysłany: Pią Wrz 14, 2012 2:03 pm Temat postu: |
|
|
Trzymam kciuki za wszystkie osoby, które się odchudzają i sama robię dzielnie to samo od jakiegoś czasu.
Ja może nie tyle nie wierzę w żadne diety, co raczej w różne proszki, tabletki itp, które miały mi pomóc nie czuć głodu lub szybciej spalać kalorie. Kupowałam swego czasu to wszystko w drogerii w necie (jakoś wstydziłam się w realu), ale nic więcej oprócz rozczarowania z tego nie było.
Za to w dietę wierzę Sama stosuję dietę wegańską od jakiegoś czasu i nie tylko kilogramy schodzą, ale też o wiele lepiej się czuję |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|