Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Patras Junior

|
Wysłany: Sro Sie 11, 2010 9:42 pm Temat postu: czesc |
|
|
Witam
Mam na imie Patryk, jestem studentem II roku ratownictwa - medycznego. Do dermatolaga trafilem przypadkiem. Chcialem poprawic swoj defekt kosmetyczny, a mianowicie wypadanie wlosow. Pani doktor zlecila badania itd. ( Powiedzialem, tez ze mam kilka bilachych plamek tj. Bielactwo )... mowi to jeszcze zrobimy przeciwciala. Po tygodniu kiedy odebralem wyniki, wiadome bylo ze mam cos z tarczyca... zapisalem sie do niego rozpoznanie choroba kobiet... Hashimoto... Mowie trudno... Niestety studia medyczne itd. zaczalem drazyc temat chorob autoimunologicznych... Szczegolnie jak dermatolog po badaniu ANA-Hep2 1:640 powiedziala, to przez tarczyce, poniewaz mam duzo przeciwcial skierowanych w tarczyce. Mam dopiero 21 lat, a nie ma dnia od kilku miesiecy zebym nie myslam o tym... kazdy lekkii zaklucie , stawu, czy czegos kolwiek nogi, zaraz prowdzi mnie w stan przygnebienia. Nie wiem co jest lepiej ostateczna diagnoza, czy tez nadzieja a moze to jednak nie toczen... |
|
Powrót do góry |
|
 |
awania Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sie 11, 2010 9:54 pm Temat postu: |
|
|
Hej:)
Mnie też powiedziano początkowo, że ANA mam przez tarczycę (też mam Hashimoto). Jaki masz typ świecenia? O ile jednak u mnie to jeszcze zrozumiałe, bo ANA mam graniczne to u Ciebie jest ono dość wysokie...
Nie przygnębiaj się, tylko zrób sobie ANA3, żeby wiedzieć jakie masz typy przeciwciał - to może sporo wnieść do diagnozy. A jak na razie nie masz żadnych wyraźnych objawów - to się ich nie doszukuj. I zdecydowanie LEPSZA diagnoza niż nadzieja oparta na niewiedzy, która będzie Cię dręczyć i jak mówisz - w każdym najmniejszym dyskomforcie będziesz drżał ze strachu, czy to nie toczeń. Bez sensu. Nawet jeżeli, to CO? Tu są tłumy chorych na toczeń z nasto lub dziesięcioletnim "stażem" Zawsze lepiej wiedzieć i leczyć się we wczesnym stadium, niż czekać na "zmasowany atak wrednych przeciwciał' )
pozdro. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sro Sie 11, 2010 10:11 pm Temat postu: |
|
|
witam
nie panikuj choć to niełatwe,ale załóż sobie najpierw zdobycie diagnozy,a do tego jednak trzeba spełnić sporo kryteriów
najważniejsze,że w miarę dobrze się czujesz
poza tym układówka to nie wyrok-pamiętaj o tym-tutaj masz tego dobitne przykłady  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Sie 12, 2010 8:40 am Temat postu: |
|
|
witam
i jak pisały dziewczyny nawet jesli bedzie to ktoras z naszych chorob to jeszcze swiat się nie zawali,
co jest lepsze mysle ze diagnoza do wtedy wiadomo co to jest i co z tym robic,
to tez nie jest wyrok, nasze choroby do terminalnych nie naleza wiec spokojnie , da się zyc i to normalnie _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 12, 2010 9:08 am Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 12, 2010 9:46 am Temat postu: |
|
|
Ja również witam na forum
Dziewczyny dobrze Ci radzą
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 12, 2010 10:38 am Temat postu: |
|
|
Patryk witam serdecznie i ja jako przyszły ratownik musisz mieć wiecej optymizmu w sobie wiem ze jest to niezmiernie trudno przyjąc do wiadomosći że jest się przxewlekle chorym i do tego tak młodym ale nic sie przez to nie kończy życie przed Tobą choć oże trochę podporządkowane chorobie ale w miarę normalnie zatem zaglądaj do nas jak najczęściej i staraj sie znajdowac także dobre strony w tym co Cię spotkało jeśli czegoś nie można ominąć lub się pozbyć to najlepeij to zaakceptować a nawet polubic choć brzmi to dziwnie ale tak bywa pozdrawiam i życze wytrwałościi dużo optymizmu _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
Brydziunia Junior

|
Wysłany: Czw Sie 12, 2010 12:56 pm Temat postu: Re: czesc |
|
|
Witaj Patryk wiem że psychika robi sowje i wszysktie objawy ci psaują do tocznia ale pamiętaj to ty masz kierować chobą a nie ona tobą więc głowa do góry i powiedz sobie nic mnie nie boli nie dam się Pozdrawiam] _________________ Brydziunia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Patras Junior

|
Wysłany: Czw Sie 12, 2010 5:36 pm Temat postu: |
|
|
ja caly czas mam nadzieje, ze to nie toczen, ze lekarz sie nie pomylil... prawdopodobnie sie oszokuje, a moze jednak |
|
Powrót do góry |
|
 |
kacha Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 12, 2010 6:10 pm Temat postu: |
|
|
Witaj.
Głowa do góry, będzie dobrze  _________________ ...moim największym bogactwem jest głęboki spokój, z jakim podejmuję wysiłek i zdobywam to... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 12, 2010 7:17 pm Temat postu: |
|
|
Patras napisał: |
ja caly czas mam nadzieje, ze to nie toczen, ze lekarz sie nie pomylil... prawdopodobnie sie oszokuje, a moze jednak |
Prawdę powiedziawszy też czasem myślę, że moje zapalenie skórno-mięśniowe to pomyłka (zwłaszcza kiedy nieraz udowadniam sobie na ile mnie stać dopada mnie to pozytywne wrażenie).
Mam nadzieję, że po opanowaniu Twoich objawów będzie na tyle dobrze, że również będziesz miewał to samo (w żadnym wypadku nie jest przykre ani samo w sobie, ani po przypomnieniu sobie faktów).
A co do "chorób kobiecych" - jak widzisz, nie tylko kobiety mają choroby tkanki łącznej - facetom (choć rzadziej) też się coś takiego trafia. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.
Ostatnio zmieniony przez Łukasz F. dnia Czw Sie 12, 2010 7:40 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
senga Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Sie 12, 2010 7:36 pm Temat postu: |
|
|
Witaj wśród nas !! =]
Ja podobnie radzę byś póki co niepotrzebnie nie zadręczał się złymi myślami.
Jak mnie powiedziano że mam podejrzenie sklerodermi to niepotrzebnie zaczelam przeglądać strony internetowe. W końcu okazało się że mam tylko tocznia, póki co przebiega bardzo łagodnie, Hashimoto i bielactwo też mam i da się żyć !!!! więc głowa do góry !!  _________________ "W życiu piękne są tylko chwile, dlatego czasem warto żyć..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Karii Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sie 13, 2010 10:53 am Temat postu: |
|
|
Cześć Patras
Poczekaj na diagnoze i nie zadreczaj się. To nic nie da. Wiem, że łatwo mówić.. ale uwierz, że wiem co mówię.
Jestem niewiele starsza od Ciebie. Choroba to nie wyrok. To po prostu zmiana sposobu życia. Co nie oznacza, ze odrazu zmiana na gorsze;)
Trzymam kciuki żeby to jednak nie był toczeń :buziak _________________ ..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sie 14, 2010 1:20 pm Temat postu: |
|
|
Witam kolegę i podpisuję się pod słowami poprzedników- głowa do góry, nie załamywać się i do przodu  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
justyna1974 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sie 15, 2010 4:29 pm Temat postu: |
|
|
Patras witam Cię serdecznie na forum! trzymaj się mocno i nie daj sie smutkom _________________ Jeśli się cofasz to tylko po to by wziąć rozbieg! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|