Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Lilla1979 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 4:58 pm Temat postu: Witam |
|
|
Mam na imię Lilka mam 31 l.Zapisałam się do ws,bo moja mama ma Toczeń od 6 lat.I teraz podejrzewają go u mnie.Od Marca mam silne zawroty głowy.Obecnie jestem na lekach Vinpoton,Betaserc.Te leki żle na mnie działają,mam lęki,a zawroty jak były tak są.Chodzę do Neurologa,ale on przepisuje tylko leki.Moje pytanie to w jaki sposób lekarza zmusiliście żeby dał mi na badania skierowanie?I drugie pytanie to czy to możliwe,że toczeń się dziedziczy?Mama ma chore nerki,wode w osierdziu,i zmiany w mózgu.Poradzcie gdzie się udac,bo mam już dosyc chodzenia od lekarza do lekarza. |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 5:15 pm Temat postu: |
|
|
Witaj, Lilla1979
miło, że do nas się zapisałaś, na nasze forum. Jest tu mnóstwo wartościowych i bardzo przydatnych wiadomości i informacji, trzeba się wczytać
Na Twoje pytania niestety nie potrafię odpowiedzieć, bo ja byłam diagnozowana jak trafiłam do szpitala w dość złym stanie - od tego to się wszystko u mnie zaczęło - a posiadam tak jak Twoja mama chore nerki, do tego niedoczynność tarczycy, przebyta wysypka, płyn miałam w płucach i osierdziu też... to tak po krótce
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 5:31 pm Temat postu: |
|
|
Cześć Lilka
w twoim przypadku koniecznie wybierz się do reumatologa.Skąd jesteś?W razie czego pomożemy znaleźć specjalistę lub dobra poradnię.
reumatolog może /powinien skierowac cię na badania specjalistyczne.Podstawowym jest ANA-to rodzaj przeciwciał przeciwjądrowych,w wielu przypadkach chorób układowych są one pozytywne.Aczkolwiek niektórzy przez długi czas mają je i inne p.ciała ujemne.Wtedy doświadczony lekarz,a o tego wcale nie jest łatwo-bierze pod uwage,tzw.stan kliniczny-czyli twoje samopoczucie i objawy.
Czy masz jeszcze jakieś inne objawy?Coś co dokucza bardziej niż zwykle?
Co do dziedziczności-nie ma 100% potwierdzeń,ale faktem jest ,ze odkryto już trochę genów,odpowiedzialnych za dziedziczenie chorób tkanki łącznej.Na forum mamy całkiem sporo przykładów na więcej niż jedno zachorowanie w rodzinie.
poczytaj tutaj Przewodnik po naszych chorobach _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 5:41 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 7:03 pm Temat postu: |
|
|
witaj
musisz walczyc o swoje i pamietaj jesli leki zle na ciebie działają to o tym sie mowi u neurologa jest sporo lekow i zawsze mozna zmienic na cos co organizm bedzie lepiej tolerował
moze idz tam gdzie mam sie leczy bo chyba jest pod dobra opieka chociaz to tez bywa roznie oni juz będą wiedzieli ( tak mysle ) co z tobą zrobic,
faktycznie nasze choroby mogą sie powtarzac w rodzinie ale nie ma pewnosci czy sa one dziedziczne zreszta kolezanka juz cie odprowadizła tam gdzie znajdziesz wiecej wiadomosci na swoje pytania _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Łukasz F. Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 9:39 pm Temat postu: |
|
|
Witaj,
niebawem powinien pojawić się ktoś z Łódzkiego - takie osoby najlepiej Cię pokierują gdzie trzeba.
Co do Twoich pytań:
1) Niestety, u mnie choroba pojawiła się nagle, więc kiedy wylądowałem w szpitalu nie było podstaw do przedłużania diagnostyki - objawy widać było jak na dłoni. Tym niemniej w żadnym razie nie polecam czekać na moment "krytyczny" (by nie robić sobie ani innym "pod górkę"), lecz poszukać dobrego reumatologa (możesz zaczepić osoby z Łodzi i okolic prywatną wiadomością - sądzę, że z chęcią udzielą informacji)
2) Dziedziczenie chorób tkanki łącznej - do tej pory nie potwierdzono oficjalnie tej tezy. Owszem, ryzyko w takich wypadkach jest większe, aledaleki byłbym od łączenia jednego z drugim.
Pozdrawiam i zachęcam do lektury i uczestniczenia w życiu naszej specyficznej społeczności. _________________ Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem.
Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Pon Sie 23, 2010 4:07 pm Temat postu: |
|
|
Witaj! |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sie 24, 2010 6:09 am Temat postu: |
|
|
witam Cie serdecznie Liliana mam nadzieje ze wszystko się wyjaśni bo to najważniesze... pozdrawiam _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sie 24, 2010 12:53 pm Temat postu: |
|
|
Hej Liliano  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sie 24, 2010 1:59 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie:) _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Honorata Junior

|
Wysłany: Wto Sie 24, 2010 6:36 pm Temat postu: witaj |
|
|
Witaj serdecznie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sie 25, 2010 9:21 am Temat postu: |
|
|
Witam bardzo serdecznie i pozdrowienia dla mamy.
Poprzednicy napisali tak wiele że tylko dopiszę przymaj się.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lilla1979 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sie 27, 2010 3:12 pm Temat postu: |
|
|
Wczoraj byłam u Reumatologa.Miła pani doktor stwierdziła,że to na 100% nie toczeń.Ciekawe,tak bez badań.Ale powiedziała,ze przy następnej wizycie da mi na przeciwciała.Teraz kazała zrobic morfologie.Czasami myślę,że prawdziwych lekarzy już nie ma takich z powołania.Teraz to tylko kasa i kasa.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pią Sie 27, 2010 9:57 pm Temat postu: |
|
|
moja rada-nie rezygnuj tylko szukaj do skutku dobrego specjalisty  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
AnnaC1980 Junior

|
Wysłany: Wto Sie 31, 2010 1:42 pm Temat postu: |
|
|
Cześć, życzę cierpliwości, mnie tez odsylano od lekarza do lekarza, dostalam nawet skierowanie do psychiatry bo lekarz stwierdzil ze udaje. Dopiero po jakimś czasie trafilam na lekarza który troskliwie się mną zająl i mam z nim kontakt nawet mailowo, jeśli jestem w pobliżu i mimo że nie mam skierowania zawsze mogę się go poradzić. Szkoda że takich lekarzy jest wciąż za malo. Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|