|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
AniaS Junior

|
Wysłany: Sro Wrz 16, 2009 3:24 pm Temat postu: |
|
|
Mam autoimunologiczne zapalenie wątroby w zeszłym roku jak chorowałam na nerki lekarz powiedział, że to toczeń. Wydaje mi się że nie mam tocznia . Teraz i tak muszę uważać na nerki i na wątrobę, ale nic to  |
|
Powrót do góry |
|
 |
szakul Junior

|
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Lis 23, 2009 12:41 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Przewciwciała ANCA - przeciw cytoplazmie granulocytów obojętnochłonnych.
Reagują z laktoferryną i mieloperoksydazą.
Obecność ich wskazuje na możliwość wystąpienia zmian zapalnych w obrębie naczyń krwionośnych, chorobach zapalnych naczyń (vasculitis np. leukocytoklastyczne zapalenie naczyń skóry, plamicę Henocha-Schönleina, krioglobulinowe zapalenie naczyń, zapalenie małych naczyń, ziarniniakowatość Wegenera, zespół Churg-Straussa, chorobę Kawasaki, guzkowe zapalenie tętnic oraz wielkokomórkowe zapalenie tętnic i chorobę Takayasu)
Wyróżniamy:
cANCA
pANCA
aANCA |
hej tak ciężko przeczytać początek tematu (pierwsza strona, gdzie jest wszystko pisane) i zobaczyć, co z czym się "je"?
polecam lekturę
 _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
szakul Junior

|
Wysłany: Sro Lis 25, 2009 11:42 am Temat postu: |
|
|
Kinga przeczytałem nie tylko początek a cały watek i z tego wynika ze przeciwciała p-Anca występują jak sama napisałaś prz takich schorzeniach jak :
Obecność ich wskazuje na możliwość wystąpienia zmian zapalnych w obrębie naczyń krwionośnych, chorobach zapalnych naczyń (vasculitis np. leukocytoklastyczne zapalenie naczyń skóry, plamicę Henocha-Schönleina, krioglobulinowe zapalenie naczyń, zapalenie małych naczyń, ziarniniakowatość Wegenera, zespół Churg-Straussa, chorobę Kawasaki, guzkowe zapalenie tętnic oraz wielkokomórkowe zapalenie tętnic i chorobę Takayasu)
Nie ma tutaj ani słowa o autoimunologicznym zapaleniu wątrob, a ja właśnie na podstawie wyżej załączonych badań gdzie wykryto przeciwciała p-Anca mam rozpoznanie autoiminologicznego zapalkenia wątroby a na tym wątku nic nie piszą o tym schorzeniu prz p-Anca
Więc sie już nie wiem co myślec ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Iwonkahaha Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lis 25, 2009 2:28 pm Temat postu: |
|
|
Zajrzyj jeszcze tu,może coś się Ci wyjaśni
http://www.uck.gda.pl/files/badania_pdf/InformatorLIK.pdf
p-ANCA występuje też w Stwardniającym zapaleniu dróg żółciowych i Wrzodziejącym Zapaleniu jelita grubego.
Być może w morfologi wyszło u ciebie coś sugerującego chorobę wątroby
Jak już napisałeś masz tylko podejrzenie tej choroby a więc nie pełną diagnozę która jeszcze może się zmienić.
Spokojnie, zajrzyj na stronę poleconą przez Kingę  _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
Ogólnopolskie Forum Twardziny
Ostatnio zmieniony przez Iwonkahaha dnia Sro Lis 25, 2009 2:53 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
|
Powrót do góry |
|
 |

|
|
Powrót do góry |
|
 |
olia Junior

|
Wysłany: Czw Wrz 02, 2010 3:28 pm Temat postu: |
|
|
Witam! Pisałam już w `pierwszych krokach`, gdzie po krótce opisałam swoją historię i `pochwaliłam się` dobrymi wynikami badań. Za to dzisiaj, jak zaglądnęłam na stronę w moje wyniki, to troszkę entuzjazm opadł: ANA1 jednak dodatnie, czynnik V Leiden i antykoagulant toczniowy na szczęście ujemny. Jadę jutro do labo, żeby mi z tej zbankowanej krwi zrobili ANA2 - zobaczymy jakie miano wyjdzie.
Więc wygląda na to, że dłużej z wami zostanę.
Czekam jeszcze na wyniki: P/c. p. antygenom łożyska, P/c. p. beta-2-glikoproteinie I, P/c. p. fosfatydyloinozytolowi, P/c. p. fosfatydyloserynie, P/c. p. protrombinie, P/c. przeciw kardiolipinie. Do zrobienia pozostały dwa badania: nasienia (oczywiście to największy problem ) i Allo MLR+test cytotoksyczny.
Aha, tak teraz zaczynam wiązać pewne fakty - odkąd zaszłam w ciążę mam biegunkę - najpierw myślałam, że to od Duphastonu, ale przecież teraz go już nie biorę. Np. dzisiaj to prawie z kibla nie wychodzę. O tyle jest to dziwne, że zawsze miałam skłonność do zaparć. Jakieś 2 tyg. temu tak mnie zmiotło, że 2 dni leżałam - gorączka, bóle mięśniowe, biegunka, bóle brzucha utrzymujące się jeszcze przez tydzień. Do tego od zajścia w ciążę cały czas boli mnie głowa - przedtem nigdy mnie nie bolała - mogłam się nawet nie wiem jak ochlać i wypalić na jednej imprezie 2 paczki papierosów i nie wiedziałam co to ból głowy. A teraz to przekichane.
Macie jakiś pomysł? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Czw Wrz 02, 2010 7:16 pm Temat postu: |
|
|
piszmy tu o przeciwciałach-resztę zamieść w swojej historii w Pierwszych Krokach,np.Poza tym,proszę o nieużywanie kolokwializmów,typu...kibel ,ok ?
wracając do twoich ANA-masz wyszczególniony typ świecenia? _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asona Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Wrz 25, 2010 7:15 pm Temat postu: |
|
|
Kto mi powie coś o przeciwciałach Ro-52? |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sob Wrz 25, 2010 9:23 pm Temat postu: |
|
|
Przeciwciała anty-SSA (Ro52 i Ro60) u chorych z zespołem suchości i ze zmianami skórnymi.
Jak wysokie masz miano?
Ja też od dawna mam dodatnie miano Ro52 ale jak wytłumaczyła mi docent nie należy tym się przejmować bo żeby postawić diagnozę zespołu Sjogrena trzeba spełniać jeszcze parę warunków.
Ja tylko dużo i często piję.Wszędzie noszę ze sobą butelkę.To mi aż tak bardzo nie przeszkadza i nie drążę tego dalej.
Co ma być to będzie.
Tylko spokój nas uratuje.
Spróbuj używać wyszukiwarki.Jest bardzo pomocna i wiele można znaleźć.
Nie musimy wyszukiwać tematów.Możemy zaznaczyć szukanie samych postów.To bardzo ułatwia poruszanie się po forum  _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
Ogólnopolskie Forum Twardziny |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asona Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 6:41 pm Temat postu: |
|
|
Czy ktoś z Was ma dodatnie przeciwciała przeciwko gliadynie (AGA)?A jeśli tak, to czy można interpretować to w odniesieniu do tocznia czy to raczej odrębna sprawa?Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
biedronka999 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Cze 04, 2011 3:38 pm Temat postu: |
|
|
Mam pytanie bo jednak jestem trochę zielona... Jeśli mojemu tacie wyszły przeciwciała o typie świecenia ziarnisto-włóknistym przeciwko cytoplazmie czy jest to jakieś wskazanie do wykonania ANCA?
I jeszcze jedno... świecenie ziarnisto-włókniste - co to oznacza? Nigdzie nie mogłam znaleźć nic na temat tego właśnie świecenia... _________________ Dum spiro, spero - Dopóki oddycham, mam nadzieję.
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Pią Lis 25, 2011 10:42 am Temat postu: |
|
|
Trzeba umiejętnie wpisać hasło i opcje wyszukiwania zaznaczyć
powtórzę i ja raz jeszcze w takim razie-to raczej nie reakcja alergiczna i musisz skonsultować się z prowadzącym -na pewno zleci przewidziane leki;stan zapalny stawów kolanowych jest b.bolesny;
u ciebie diagnoza nadal niepewna?tzn.twardzina-toczeń?
zapalenie choćby 1 większego stawu jest jednym z kryteriów toczniowych ,ale istnieje jeszcze MCTD i overlap syndrom-ciekawe jak to się potoczy u ciebie ...? _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
malwinaa Kadet

|
Wysłany: Pią Kwi 27, 2012 4:24 pm Temat postu: |
|
|
Jak można interpretować wyniki ,że wykrytyo przeciwciała ale wynik jest wątpliwy? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|