Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Witam Ola- czy to toczeń?
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
OlaB
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Wrz 13, 2010 6:19 pm    Temat postu: Witam Ola- czy to toczeń? Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich! Od kwietnia zmagam się z niewyjaśnionym, złym samopoczuciem. Wszystko zaczęło się od bólu i powiększenie węzła chłonnego na szyi. Następnie w ciągu kolejnych dni zaczęłam odczuwać ciągłe zmęczenie, osłabienie, bóle mięśni(tak jakbym miała nogi i ręce bardzo ciężkie- ledwo wchodziłam po schodach). Bolała mnie cała szyja i głowa. 1 kwietnia zmierzyłam temperaturę i od tego czasu aż do dzisiaj codziennie mam stan podgorączkowy(max. 37.3). Wychodzą mi włosy, na ciele pojawia mi się bardzo dużo siniaków, które nie chcą znikać. Śpię długo, a jak wstanę to jestem strasznie zmęczona. Bolą mnie stawy- szczególnie nadgarstki. Porobiłam mnóstwo badań- morfologia ok, CRP najwyższe 9.2 przy normie do 5. W koncu stwierdzono, że wszystkiemu jest winna tarczyca. TSH wyszło 0.111 a norma jest 0.27-4.2. , a anty TPO ponad 1000 przy normie do 12. Podjęłam leczenie- zażywam encorton. Po encortonie czułam sie dobrze, ale stan podgorączkowy był nadal. Teraz stwierdzono, że to nie od tarczycy. Moja endokrynolog kazała mi wykonać badanie czynnika reumatoidalnego oraz przeciwciała Ana. powiedziała, że choroby autoimmunologiczne lubią pojawiać się grupowo. Czynnik RF wynosi 44 przy normie do 15, a przeciwciała Ana są dodatnie, typ świecenia ziarnisto- jąderkowy. Zostałam skierowana na konsultację do reumatologa. Mam już wszystkiego dosyć, mam 31 lat a czuję się jak stary zmęczony zyciem człowiek. Codziennie wieczorem kładę sie spać z nadzieją ze wstanę zdrowa i rano powtórka z rozrywki! Czy moja endokrynolog może mieć rację że to toczeń? Miał ktoś podobne objawy? Czekam na wizytę u ordynatora reumatologii w Katowicach Ochojcu. Z góry dziękuję za odpowiedź. PS. Wykonałam tylko przeciwciała ANA, bo moja endokrynolog powiedziała, że reumatologia jest tak tajemniczą dziedziną medycyny, że najlepiej poczekać na instrukcje dobrego reumatologa, więc... czekam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Iwonkahaha
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Wrz 13, 2010 7:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Typ świecenia ziarniste, plamiste – może świadczyć o 1) przeciwciałach anty SSA lub anty SSB – występujących przy SLE i Sjogrenie, 2) przeciwciałach anty Sm (anty –Smith) typowych dla SLE, 3) przeciwciałach anty RNP obecnych przy SLE, MCTD, RZS, twardzinie.
Świecenie jąderkowe – spotykane najczęściej przy twardzinie i syndromie Reynauda.
Czy masz dodatnie jeszcze jakieś przeciwciała np:Scl-70?
Miałaś robione ANA2 ?

Ogólnopolskie Forum Twardziny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
OlaB
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Wrz 13, 2010 7:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wykonałam tylko przeciwciała ANA, bo moja endokrynolog powiedziała, że reumatologia jest tak tajemniczą dziedziną medycyny, że najlepiej poczekać na instrukcje dobrego reumatologa, więc... czekam. Wizytę mam w czwartek.
Powrót do góry
basiula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Wrz 13, 2010 7:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam cieplutko na forum Very Happy
Iwonkahaha
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Wrz 13, 2010 7:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czwartek już bliziutko.Lekarz zapewne zleci inne badania w tymANA2,potem powinny wyjść inne dodatnie przeciwciała na ukierunkowujące lekarza na daną chorobę autoimmunologiczną.W tej chwili nie wiadomo czy to toczeń,twardzina,RZS czy też MCTD

Powrót do góry
awania
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Wrz 13, 2010 7:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cześć Ola. Ja miałam podobne objawy (plus szereg innych). Jesteśmy w tym samym wieku i wiem, co to czuć się tak fatalnie a otoczenie uważa, że skoro człek młody i na chorego nie wygląda, to o cóż mu chodzi. Też mam autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, też początkowo miało być, że wszystkie objawy to jej wina. Obecnie - obserwacja w kierunku chorób tkanki łącznej. Na szczęście już leczona czuję się nieco lepiej. Endokrynolog ma rację - szukaj dobrego reumatologa. I trzymaj sięSmile
Powrót do góry
OlaB
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Wrz 13, 2010 7:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiem, ze czwartek już blisko. Tylko, że ja już od kwietnia chodzę po lekarzach i wszyscy rozkładają ręce. Jedynie endokrynolog która mnie leczyła okazała się pomocna. Boję się, że znowu kolejny lekarz mi nie pomoże. Z zawodu jestem nauczycielem. Teraz jest jeden z gorętszych okresów w mojej pracy, a ja nawet nie mam siły wypisywać dzienników. Dziękuję za ciepłe słowa. Czytam Wasze forum od pewnego czasu i wiem że nie którzy z was czekają na diagnozę przez wiele lat, co musi być strasznie dołujące. W pracy mam koleżankę z toczniem układowym zdiagnozowanym kiedy miała 18 lat. Żyje z nim ponad 20 lat- urodziła dwoje zdrowych dzieci. To mnie trochę pociesza. Boję się czwartku, ale z drugiej strony mam nadzieję, że ktoś już mi w końcu pomoże. Dzięki serdeczne
Powrót do góry
Iwonkahaha
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Wrz 13, 2010 7:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Napisz nam jak przebiegła wizyta.
Szybkiej diagnozy życzę Very Happy

Powrót do góry
monia85
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Wrz 13, 2010 9:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj, Olu na forum i trzymam kciuki za czwartkową wizytę Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Wrz 13, 2010 9:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to i ja oficjalne już witam Smile

i pamiętaj-z nami dasz radę-w kupie raźniej!
powodzenia w czwartek,daj znać jak poszło Wink

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
paproshka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Wrz 14, 2010 7:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam moją imienniczkę Very Happy
Powodzenia w dalszym leczeniu życzę Smile
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Wrz 14, 2010 9:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam ja też jestem tu nowa Smile

Tak jak ty miałam podobne objawy zanim postawiono ostateczna diagnozę to minęło sporo czasu ale nie martw się będzie wszystko dobrze Smile

Pozdrawiam cieplutko
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
darekuu9
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Wrz 14, 2010 11:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Śpię długo, a jak wstanę to jestem strasznie zmęczona.
Mam już wszystkiego dosyć, mam 31 lat a czuję się jak stary zmęczony zyciem człowiek.

Skąd ja to znam ???
Cytat:

Codziennie wieczorem kładę sie spać z nadzieją ze wstanę zdrowa i rano powtórka z rozrywki!

Kiedyś też liczyłem że wrócą te stare dobre czasy, kiedy się miało ochotę do życia, i nie było dolegliwości,ale już się nie łudzę że to kiedyś nastąpi
paproshka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Wrz 14, 2010 11:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kazur ty fatalisto Rolling Eyes
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Wrz 14, 2010 12:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale życzę powodzenia.
Kurdę, znowu smęcę, przepraszam już nie będę Smile Smile Smile
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: