Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paula1315 Junior

|
Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 7:00 pm Temat postu: |
|
|
Dzieki dziewczyny za pocieszenie. Lekarz dał mi mała dawke sterydów jeszcze,podejrzewam ze dwa miesiace z redukca do zera.Powiedzial ze pacjenci powinni brac 6mies z Cell Cept,a mi przerwał po 4-ech bo niby miało być dobrze. Codziennie jednak coś puchnie i boli,czasami sama biore juz po 5mg wiecej niż mi zalecił-nie wiem czy powinnam.Wizyta dopiero za 3 tygodnie. Biopsja nie wyszła tak zle bo tylko 0,01% zajecia nerek  |
|
Powrót do góry |
|
 |
stratus Junior

|
Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 8:18 pm Temat postu: |
|
|
Hej posiadacze ZW,
Czy po zapaleniu blony naczyniowej oka pojawily Wam sie mety w ciele szklistym ? A jesli tak to czy po terapii sterydami staly sie mniej dokuczliwe ?
Mam jeszcze pytanko co do cANCA, jak czesto kontrolujecie sobie miano ? Czy NFZ zwraca za to badanie czy trzeba to robic prywatnie ?
Pozdrawiam
K. _________________ Czas stawic czola zyciu |
|
Powrót do góry |
|
 |
bachud Super senior

|
Wysłany: Sro Paź 14, 2009 7:37 am Temat postu: |
|
|
Bardzo mało sie udzielam na forum - glownie jak coś nowego sie dzieje.
Mam wrażenie, że to mój nowy wątek. Choruję od prawie 10 lat i ciągle wszędzie pisano po prostu martwicze zapalenie naczyń. Teraz jestem pod opieką doc Życińskiej ze szpitala Czerniakowskiego w W-wie. Wczoraj ktoś do mnie od nich dzwonił żeby dopytać o jakieś dodatkowe rzeczy i zrozumiałam że jednak obstawiają ziarniniaka
Tyle, że u mnie smiesznie bo choruję długo a objawy mam na szczęście tylko na skórze (owrzodzenia na nogach).
czy wiecie na jakiej podstawie u was stwierdzono że to konkretnie ziarniniak? Macie "typowe" objawy (górne drogi oddechowwe, płuca czy nerki) czy bardziej opierali się na wynikach? Bo ja w swojej karierze tylko raz miałam pANCA dodatnie, reszta wyników zawsze idealna. No chyba że się oparli na obrazie z biopsji ze zmiany.
kubamr - bywasz w Czerniakowskim? Jakie masz wrażenia co do opieki? Bo ja chyba na razie nie mogę się czepiać  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sro Paź 14, 2009 7:51 am Temat postu: |
|
|
Ja nie choruję,ale poznałam dziewczynę w IGChiP w W-wie-trafiła tam z Niemiec po ARDSie z podejrzeniem ZW.W płucach gł.objawem było organizujace się zap.płuc,co dało w efekcie włóknienie,p.ciała równiez miała dodatnie. Zmian na skórze nie miała,ale...po intensywnej została jej ogromna odlezyna-na szczęście zasklepiona już. Jest nadal obserwowana pod kątem ch.układowej ze szczeglnym naciskiem na ZW. _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Sro Paź 14, 2009 8:15 am Temat postu: |
|
|
ja w szpitalu znałam panią, która właśnie miała zmiany skórne (jak piszesz-owrzodzenia na nogach; do tego zapalenie żył) i problemy z płucami, a główną przyczyną tego był właśnie ZW.... _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kubamr Junior

|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 3:11 pm Temat postu: |
|
|
bachud napisał: |
Bardzo mało sie udzielam na forum - glownie jak coś nowego sie dzieje.
Mam wrażenie, że to mój nowy wątek. Choruję od prawie 10 lat i ciągle wszędzie pisano po prostu martwicze zapalenie naczyń. Teraz jestem pod opieką doc Życińskiej ze szpitala Czerniakowskiego w W-wie. Wczoraj ktoś do mnie od nich dzwonił żeby dopytać o jakieś dodatkowe rzeczy i zrozumiałam że jednak obstawiają ziarniniaka
Tyle, że u mnie smiesznie bo choruję długo a objawy mam na szczęście tylko na skórze (owrzodzenia na nogach).
czy wiecie na jakiej podstawie u was stwierdzono że to konkretnie ziarniniak? Macie "typowe" objawy (górne drogi oddechowwe, płuca czy nerki) czy bardziej opierali się na wynikach? Bo ja w swojej karierze tylko raz miałam pANCA dodatnie, reszta wyników zawsze idealna. No chyba że się oparli na obrazie z biopsji ze zmiany.
kubamr - bywasz w Czerniakowskim? Jakie masz wrażenia co do opieki? Bo ja chyba na razie nie mogę się czepiać  |
CZY MA SIE SIE ZW TO U MNIE ZROBIONO BADANIE C-ANCA(POTWIERDZA W PRAWIE 99% )CHOROBE, POBRANO WYCINEK Z NOSA I Z LYDKI.OCZYWISCIE W PIERWSZEJ OSTREJ FAZIE CHOROBY WYSOKIE OB I WYSOKIE LEUKOCYTY. NIE LECZE SIE W SZPITALU CZERNIAKOWSKIM ALE MOGE DAC NAMIARY NA TYCH CO TAM SIE LECZA.
Proszę nie pisać wielkimi literami  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kubamr Junior

|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 1:59 pm Temat postu: |
|
|
Przepraszam za te duze litery. Bachud - jezeli mozesz zajrzec do ksiazki dr Zycinskiej to na str.55 sa pokazane rozne owrzodzenia zwiazane z ZW. Tam tez jest napisane jakie badania trzeba zrobic i w jakim momencie. Leczac sie w Szpitalu Czerniakowskim mozesz dowiedziec sie szczegolow od autorki tej ksiazki |
|
Powrót do góry |
|
 |
kruk5 Junior

|
Wysłany: Pon Lip 19, 2010 10:05 pm Temat postu: |
|
|
Obecnie ANCA-C mam ujemne ale ból głowy i krwawienie z nosa nie ustępuje oraz w zatokach jest stan zapalny. Lekarze na podkarpaciu nie radzą sobie z tym, może ktoś polecić jakiegoś lekarza lub pomóc w zdiagnozowaniu przyczyny? Może ktoś z ZW miał taki przypadek?
Ma ktoś doświadczenie z akademią medyczną otolaryngologiczną na Banacha w Warszawie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kubamr Junior

|
Wysłany: Czw Wrz 23, 2010 1:58 pm Temat postu: ziarniniak Wegenera |
|
|
kruk5 napisał: |
Obecnie ANCA-C mam ujemne ale ból głowy i krwawienie z nosa nie ustępuje oraz w zatokach jest stan zapalny. Lekarze na podkarpaciu nie radzą sobie z tym, może ktoś polecić jakiegoś lekarza lub pomóc w zdiagnozowaniu przyczyny? Może ktoś z ZW miał taki przypadek?
Ma ktoś doświadczenie z akademią medyczną otolaryngologiczną na Banacha w Warszawie? |
Nie wiem jak dlugo chorujesz na ZW - ale C-Anca bardzo szybko spada po chemii ale to nie znaczy ,ze jest sie w remisji. Sprawdz ,czy nie bierzesz czasem lekow ,ktore indukuja ZW- wtedy pojawiaja sie krwotoki. Bole glowy to ja mialam przez jeden rok ale tez przeszlam operacje zatok zanim postawiona wlasciwa diagnoze.
Wejdz na http://commed.pl/ziarniniak-wegenera-jak-dlugo-jeszcze-vt15570.html tam sa osoby ,ktore lecza sie w Warszawie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Moksia Master butterfly

|
Wysłany: Pią Wrz 24, 2010 6:25 pm Temat postu: |
|
|
kruk5 - od lipca już trochę czasu poleciało - jak się czujesz. Jeżeli potrzebujesz jakieś porady na temat ZW, daj znać najlepiej na prv. Jestem z Wa-wy moim obecnym lekarzem od ZW jest doc. K. Życińska.
Moksia |
|
Powrót do góry |
|
 |
nulka Kadet

|
Wysłany: Nie Wrz 26, 2010 8:44 am Temat postu: |
|
|
cześć chciałam się zapytać czy Propranolol należy do grupy leków które mogą nasilać ZW? przepraszam, że piszę to w tym dziale, ale jak pisałam we właściwym to mój post gdzieś znikał... |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Nie Wrz 26, 2010 10:01 am Temat postu: |
|
|
nulka... z tego co widziałam: dopiero dziś napisałaś w odpowiednim miejscu
czy Ty bierzesz ten lek? został wprowadzony przez Twojego lekarza?  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
nulka Kadet

|
Wysłany: Nie Wrz 26, 2010 10:30 am Temat postu: |
|
|
tak, ja biorę ten lek. w sumie to najpierw miałam wprowadzony Lokren ale w ulotce pisze że on może powodować pojawienie się przeciwciał przeciwjądrowych, i objawy tocznia, a że toczeń to też choroba tkanki łącznej jak ZW. więc ten Lokren odstawiłam i biorę Propranolol- który już kiedyś miałam przepisany na tachykardie zatokową. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kubamr Junior

|
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 10:20 am Temat postu: |
|
|
A jakie leki bierzesz na te bole glowy ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
bachud Super senior

|
Wysłany: Sro Paź 27, 2010 12:41 pm Temat postu: |
|
|
Jak ostatnio miałam badane (2008 r. przed włączeniem imuranu) to miałam c-ANCA 2,7 a p-ANCA 2,8. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|