Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Witam cieplutko :)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Lip 02, 2010 5:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja również zaznaczam od razu-ale nie arogancko,że jestem świadomym pacjentem. Wink
Przy zespole popounkcyjnym powinnaś właśnie płasko leżeć.
Nie zrażaj się -ja ponad 20 lat nie miałam żadnej konkretnej diagnozy prócz "włóknienia płuc o niejasnej etiologii" Cool
myopan,rozluźnia mięśnie,refastin to ketoprofenum-dziąła p.bólowo

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
MISIA_O
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Lip 09, 2010 11:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam do Was pytanko leczy sie może ktoś u doktora Hrycka z katowic? Jakie jest Wasze zdanie na jego temat?.
Moze ktos z was ma namiary na niego do gabinetu prywatnego bede bardzo wdzieczna:)
Pozdrawiam i miłego dnia:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
justyna1974
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Lip 09, 2010 11:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja osobiście sie u niego nie leczę ale na forum jest o nim dużo dobrych słów
adres do kliniki znam tylko:
Oddział Chorób Wewnętrznych, Autoimmunologicznych i Metabolicznych - tel. 7894301
Ordynator Oddziału- prof. dr hab. n. med. Antoni Hrycek
Pozdrawiam
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Lip 09, 2010 1:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kontaktuj się z Moniką B.-ona jest jego pacjentką od wielu lat,zadowolona pacjentką Wink

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Lip 09, 2010 2:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

misia masz do niego namiary zamieszcze je takze w odpowiednim temacie
prof. Hrycek do jego gabinetu prywatnego ,
przyjmuje w Katowicach
os Tysiaclecia 86/A II pietro
tel. 322544807
MISIA_O
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Lip 10, 2010 7:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo Ci Moniko dziekuje za namiary po niedzieli zadzwonie. W poniedzialek ide po wypis ze szpitala w koncu, dziwne bo lekarz powiedzial ze mam do niego przyjsc po ten wypis bo chce ze mna jeszcze porozmawiac, chcialam go sobie odebrac wczoraj a tu lipa.
Powrót do góry
MISIA_O
Junior
Junior

PostWysłany: Wto Lip 13, 2010 5:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odebrałam wreszcie wypis z neurologi wykluczyli neuroborelioze za to napisali podejrzenie kalogenozy w epikryzie napisali ze obraz kliniczny oraz odchylenia w badaniach laboratoryjnychtj. podwyzszone OB, CRP, leukopenia wskazuja na choroby tkanki lacznej napisze tylko te wyniki bo innych mam cala strone :
OB: 46/72 40/64 25/42
CRP: 6.77 6,8 15,7 3,1 mg/l
WBC: 4.77 K/u - jak na mnie to piekny wynik podnioslo mi sie przez goraczke chyba.
ANA: 198,2 IU/ml, stezenie IgG- 1811 mg/dl
chyba nie sa takie złe ale niestety znow gorzej sie czuje leki przestaja dzialac wczoraj wieczorem znow goraczke mialam i wszystko mnie bolalo dzis dowiem sie kiedy uda mi sie do reumatologa dostac mam nadzieje ze szybko bo dlugo tak nie pociagne.
Moze wiecie jak zaradzic bola zanim dostane sie do lekarza.?
Powrót do góry
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Lip 13, 2010 10:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wiesz,możesz wziąć ibuprom-działa p.bólowo i p.zapalnie
a jesli nie jest strasznie-apap lub apap extra lub cokolwiek,co paracetamol zawiera Smile

Powrót do góry
MISIA_O
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Paź 02, 2010 7:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam ponownie:)
Dawno mnie tutaj nie było , coś odwagi nie miałam znów napisać.
Mam w końcu diagnozę to "Toczeń", w sierpniu leżałam ponad 2 tyg na Ochojcu szczescie w nieszczesciu miałam tam i gorsze dni kiedy wstac z łóżka nie mogłam, goraczkowałam cały czas antybiotyki nie działały, jeszcze to że cały czas miałam jakieś zaburzenia krwi w jeden dzien CRP 7 a na nastepny 159 . ANA wychodziły mi ujemne , dsDNA 800 az sprawdzali 2 razy. Dopiero jak udało im sie jakoś to uspokoić to zaczeli podawać sterydy ktore rewelacyjnie zadziałaly i to pomogło w diagnozie. Kazali zrobić ANA metodą immunofluorescencyjną no i wyszedł wynik dodatni miano 1: 5000 typ świecenia homogeny, test ANA profile 3 wykazał obecnosc p/c przeciw dsDNA ++ i nukleosomom++ co to znaczy? , bo mam dopiero wizte za miesiac. 3 tyg mialam straszne bole glowy wymioty problemy ze wstawaniam masakra bylo pogotowie ale nie zgodzilam sie aby zabrali mnie do szpitala powiedzialam ze tylko zastrzyk maja mi dac, od tej pory mialam problemy z zoladkiem , zaczelo mnie bolec tez po lewej stronie pod zebrami nawet kichniecie ziewniecie albo zasmianie sprawia mi bol chodzilam do lekarza a on zaczol faszerowac mnie lekami typu( metoclopramidum, meteospasmyl, duspatalin) ktore nie przyniosly w sumie zadnego efektu teraz nospe mi wciska Coxtral. i jesli to nie zadziala to wysle mnie do gastrologa albo chirurga , ale nie bede czekac umowilam sie na usg.Od kilku dni znow dokuczaja mi stawy bola i puchna zwiekszylam dawke sterydu z 25 na 30 może to za mało jeszcze nie mam w tym doswiadczenia biorę tez zaldiar bo powiedzieli w szpitalu ze to dla mnie najbezpieczniejsze ,do tego wszystkiego doszła temp ponad 38. prosze podpowiedzcie co mam robic czekac az przejdzie wspomagac sie czyms ,czy szukac za wczasu jakiejs pomocy. '
Pozdrawiam gorąco:)
Powrót do góry
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Paź 02, 2010 8:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to się działo sporo u ciebie-niestety wcale nie dobrego Confused jednak najwazniejsze,że masz diagnozę i leczenie..
przciwciała p.dsDNA są markerem ciężkiej postaci tocznia trzewnego,ze szczególnym ukierunkowaniem choroby na nerki; również p.przeciw nuklesomom stanowią wczesny marker tocznia rumieniowatego układowego- obecność przeciwciał wykazuje korelację z aktywnością procesu zapalnego.

czy masz podnieść sterydy-nie wiem,bierzesz już sporo,ja bym pewnie jeszcze do tych 30 podniosła...niestety różne dolegliwości mogą się odezwać-miałaś problemy ze śledzioną? czy możesz się skontaktować wcześniej ze swoim lekarzem prowadzącym? to byłoby najlepszym rozwiązaniem...

dlaczego nie miałaś odwagi napisać Question po to jest to forum...
pozdrawiam serdecznie Smile

Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Paź 03, 2010 5:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bol trzustki promienuje do lewej strony pod zebrami

ja bym jeszcze oznaczyla sobie sama GGTP koszt niewielki wynik w ten sam dzien .To enzym ktory znajduje się w wątrobie i trzustcie .jesli Alat i Aspat( wskazniki pracy watroby ) masz w normie to znaczy ze to moze byc podraznienie trzustki .Jesli wskazniki wtrobowe sa podwyzszone to wątroba
Nie masz kamieni w woreczku zołciowym ? bo bol tez czesto lokalizuje sie po tej stronie i promienuje az w plecach pod łopatkę
Alat Aspat i GGTP bardzo duzo wyjasniają
MISIA_O
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Paź 03, 2010 5:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziekuje za odpowiedzi Very Happy
Ostanio mialam w szpitalu robione" ASPAT 52" a" ALAT 35 "to chyba nieznaczne podwyzszone , a moze faktyczne to trzustka moze sie powiekszyla jak mialam USG to mialam gorna granice normy.Dowiem sie we wtorek na USG. Jeszcze mam pytanko robilam badanie moczu bo cos dziwnie wygladal wyszlo ze odczyn jest zasadowy i ze sa liczne fosforany bezpostaciowe . Czy mam sie martwic tym , czy to moze cos zwiatowac? przepraszam ze tak o wszystko pytam ale boje sie cos przeoczyc. Wink
Powrót do góry
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Paź 03, 2010 5:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odczyn moczu będzie bardziej zasadowy (wyższa wartość pH) u osób na diecie jarzynowej lub mlecznej. Ponadto wzrost pH moczu może być stwierdzany w następstwie uporczywych wymiotów, płukania żołądka, nadmiernego stosowania leków moczopędnych, w schorzeniach nerek związanych z utratą ich zdolności do zakwaszania moczu. Odczyn moczu będzie zasadowy w przypadku, gdy zawiera on dużą ilość bakterii, a także, gdy będzie zbyt długo przechowywany w temperaturze pokojowej.

Badanie mikroskopowe osadu moczu - oceny mikroskopowej osadu dokonuje się po 20-krotnym zagęszczeniu moczu poprzez wirowanie. W obrazach prawidłowych moczu mogą występować pojedyncze krwinki białe, pojedyncze krwinki czerwone i nabłonki płaskie oraz niewielka ilość związków mineralnych, tworzących kryształy lub tzw. osad bezpostaciowy. W warunkach patologicznych stwierdza się zwiększoną ilość elementów komórkowych moczu. Mogą także występować elementy charakterystyczne dla różnych schorzeń, np. liczne bakterie, wałeczki szkliste, ziarniste, komórkowe, tłuszczowe.
http://www.zdrowie.med.pl/bad_labor/badania/b_moczu.html

Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Paź 03, 2010 6:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

fosforany bezpostaciowe liczne wpływaja na mętność moczu ( stąd lekko mętny) a ich obecność zależy od diety ( bogatej w owoce i warzywa) oraz pH moczu (występują przy odczynie zasadowym i obojętnym) i właściwie ma znaczenie diagnostyczne przy kamicy nerkowej.
jesli nie ma tam zwiekszonej liczby leukocytow lub erytrocytow to
na poczatek doradzam brac albo zurawine albo zwykła vit C zeby troche zakwasic mocz
kasiakuc
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Paź 04, 2010 5:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam Misia w rodzince toczniowców to nie jest tragedia ale zycie trodszkę trzeba podporządkować leczeniu ale ogólnie nie jest źle jesloii się pilnujesz i jesteś pod opieką dobrego specjalisty
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

Skocz do: