Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sila29 Junior

|
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 10:04 am Temat postu: Witam :) |
|
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie
Mam na imię Ania i mam 26lat. Toczeń wykryto u mnie w lipcu 2008. Przez pół roku leczyłam się sterydami, Arechin natomiast brałam parę miesięcy dłużej. Podawano mi także Heparegen ze względu na uszkodzenie wątroby. Na szczęście dosyć szybko doszłam do siebie
Od tamtego czasu nic się nie działo (i mam nadzieje ,że jeszcze długo długo choroba będzie uśpiona). Teraz jednak jestem nieco wystraszona ponieważ jestem w 7tygodniu ciąży i obawiam się o moją dzidzię.
Chciałabym prosić Was o pomoc. W moim mieście lekarze nie wiedzą wiele o toczniu, a ginekolog, u którego byłam 2razy traktuje mnie jak zdrowa kobietę. Chciałam zapytać czy ktoś z Was zna i może mi polecić dobrego reumatologa oraz ginekologa z Poznania lub okolic?? I jakie badania koniecznie muszę wykonać??
Będę wdzięczna za udzielenie mi kilku rad
Pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 10:36 am Temat postu: |
|
|
Witaj Sila
Przede wszystkim gratuluję dzidziusia
Widzę, że pochodzisz z Leszna, ja z Głogowa, to dość blisko
Nie doradzę Ci gina w Poznaniu, bo ja jeździłam do Głogowa do lekarza, natomiast właśnie on skierował mnie do Poznania na patologię ciąży na ulicę Polną- tam są ponoć świetni specjaliści, więc może warto spróbować tam uderzyć do poradni
Ja z pobytu w tym szpitalu byłam bardzo zadowolona, miałam przez nich zorganizowane konsultacje z reumatologiem, ogólnie szpital ginekologiczny na 6 z plusem  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Iwonkahaha Master butterfly

|
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 10:40 am Temat postu: |
|
|
Witaj Sila
Z tego co widzę jesteś teraz w okresie remisji a to najlepszy czas na urodzenie dzidzi. Powodzenia zatem życzę i szczęśliwego rozwiązania.
Będzie dobrze  _________________ Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje
Ogólnopolskie Forum Twardziny |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 11:10 am Temat postu: |
|
|
Witaj, Sila
gratuluję dzidzi
Nie martw się, wszystko będzie dobrze na pewno  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 12:43 pm Temat postu: |
|
|
witaj
gratuluję ciąży i remisji
nie martw się na zapas-dobra opieka i pozytywne nastawienie zdziałać cuda potrafią
powodzenia _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
krufka Junior

|
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 2:44 pm Temat postu: |
|
|
Podobno na Polnej w szpitalu jest jakiś dobry ginekolog, ale nie pamiętam jego nazwiska. Nie znam go osobiście, ale na innym forum dziewczyny go polecają. jak tylko sobie przypomnę to napisze. Gratuluję maluszka  _________________ Narzeczona Motyla |
|
Powrót do góry |
|
 |
basiula Master butterfly

|
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 2:49 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplutko na forum  _________________ ,,Nie poświęcaj siebie, ty jesteś wszystkim co posiadasz..." |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Paź 10, 2010 4:28 pm Temat postu: |
|
|
witaj
na temat ciązy przy naszych chorobach jest specjalny temat polecam ci w Poradach i doswiadczeniach poczytaj i pisz
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=3660
pozdrawiam _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
sila29 Junior

|
Wysłany: Pon Paź 11, 2010 11:34 am Temat postu: |
|
|
Witam ponownie i bardzo dziękuję wszystkim za miłe powitanie i szybką odpowiedź
Faktycznie na Polnej mogą mi pomóc dzwoniłam tam juz w piątek i w tym tygodniu pojadę właśnie tam. Jestem dobrej myśli jeszcze raz serdecznie dziękuję. Chciałam tym razem zapytać co sądzicie o witaminach w tabletkach? ja jakoś nie jestem przekonana :/
Pozdrawiam serdecznie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Karii Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 11, 2010 12:04 pm Temat postu: |
|
|
Witaj
Gratuluje maluszka  _________________ ..:: nieustannie biec pod wiatr, każdej myśl poczuć smak
chwytać życie w dłonie, jak promień słońca w letni dzień ::..
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Paź 12, 2010 11:14 pm Temat postu: |
|
|
witaj
gratuluję Maleństwa dużo dużo zdrówka Wam życzę  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 13, 2010 9:01 am Temat postu: |
|
|
sila29 napisał: |
Chciałam tym razem zapytać co sądzicie o witaminach w tabletkach? ja jakoś nie jestem przekonana :/
|
dlaczego nie jestes przekonana?
wedlug mnie w ciazy to podstawa |
|
Powrót do góry |
|
 |
awania Master butterfly

|
Wysłany: Sro Paź 13, 2010 4:04 pm Temat postu: |
|
|
didulka napisał: |
dlaczego nie jestes przekonana?
wedlug mnie w ciazy to podstawa |
Didulka - nie do końca. Jeżeli nie stwierdza się u matki nieprawidłowości typu anemia, osłabienie, jeżeli wyniki badań wychodzą prawidłowo a matka czuje się dobrze - nie powinno się ciężarnej nadmiernie suplementować. Przyjmuje się, że kwas foliowy powinna każda przyszła mama przyjmować, ale tak naprawdę działanie profilaktyczne dla wad cewy nerwowej mają przez pierwsze trzy miesiące ciąży. Po tym czasie cewa jest ukształtowana i przyjmowanie kwasu foliowego nie ma znaczenia pozytywnego. wstępne badania nad długofalowym stosowaniem kwasu foliowego w populacji są niepokojące. Istnieje duże prawdopodobieństwo, potwierdzone już badaniami, że witamina ta powoduje zmiany w DNA. Jeden z genów ulega sukcesywnej mutacji międzypokoleniowej. Ma to dwie konsekwencje - z jednej strony sprzyja utrzymaniu ciąży, z drugiej powoduje, że dziecko z tą mutacją jest istotnie bardziej narażone na choroby serca i nowotwory. To są jak mówiłam - badania wstępne, jednak nie można ich pomijać całkowitym milczeniem. Niestety, dla dobra ogólnej populacji lepiej jest jednak nie mówić o takich doniesieniach, ponieważ istnieje ryzyko, że matki przerażone wizją ew. nowotworu zaczną wogóle rezygnować z przyjmowania kwasu a to znów może doprowadzić do zwiększenia ilości wad cewy nerwowej w populacji. W pewnym sensie wybór dotyczy "mniejszego zła"...
Kolejna rzecz - nadmiar witamin A i D - prowadzą do ciężkich wad płodu. Podobnie nadmiar witaminy C - związane jest to z nieprawidłowym wchłanianiem przy nadmiarze wit. C witaminy B12. A to może prowadzić do hiperhomocysteinemi i w konsekwencji - poważnego zagrożenia rozwoju dziecka (wady cewy nerwowej oraz rozszczepy podniebienia).
Lekarze praktycy położnictwa zwracają także uwagę na znaczny wzrost ilości urodzeń dzieci z dużą wagą urodzeniową w ostatnim dziesięcioleciu i wiążą to z masową suplementacją ciężarnych, na fali przekonania, że kobieta w ciąży nie może funkcjonować bez "specjalnych mieszanek witaminowych dla ciężarnych". Tymczasem wysoka masa urodzeniowa wiąże się z większym ryzykiem uszkodzeń okołoporodowych.
Mogłabym jeszcze szereg przykładów podawać.
Jedno tylko podkreślam - są to sprawy dotyczące matek w ciąży, które nie mają żadnych ogólnych problemów ze zdrowiem. Ciąża kobiety z chorobą przewlekłą zawsze musi być bardzo indywidualnie prowadzona i dotyczy to też planowania suplementacji.
Niemniej, nie jest dobrze przyjmować, że suplementacja w ciąży to podstawa. Zdecydowanie podstawą musi być zdrowa, zbilansowana dieta pozwalająca na zaspokojenie potrzeb organizmu matki i rozwijającego się dziecka.
Jest bardzo trudno określić, kiedy mamy nadmiar jakiejś witaminy. A jednocześnie stosunkowo łatwo zauważyć symptomy niedoborów i wówczas suplementować w rozsądny sposób...
pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy;) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator

|
Wysłany: Sro Paź 13, 2010 9:54 pm Temat postu: |
|
|
bardzo to wszystko ciekawe Awania,najbardziej intryguje mnie ta wysoka masa urodzniow-duża uwagę się na to zwraca ostatnio,ale...nie mówi się wprost,że to wina nadgorliwej suplementacji,m.in.
moja koleżanka-bardzo zdrowa jednak -nie przyjmowała suplementów w żądnej ciąży(prócz kwasu f.przed każdą planowana ciążą)-regularnie jednak badała krew..
kiedy czytam o tym ,przypomina mi się nadmiar rtęci w szczepionkach ...bez których nasze dzieci "z pewnością umra lub ciężko zachorują"...
powiem tak-zbyt dużo nam się wmawia-zobaczcie bez ilu "rzeczy" teraz nie jesteśmy w stanie żyć?!
awania to link o którym pisałyśmy http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=2628&start=75 _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Ostatnio zmieniony przez Margaret74 dnia Czw Paź 14, 2010 9:00 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
|