Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Witam :)
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sila29
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Paź 10, 2010 10:04 am    Temat postu: Witam :) Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich bardzo serdecznie Smile
Mam na imię Ania i mam 26lat. Toczeń wykryto u mnie w lipcu 2008. Przez pół roku leczyłam się sterydami, Arechin natomiast brałam parę miesięcy dłużej. Podawano mi także Heparegen ze względu na uszkodzenie wątroby. Na szczęście dosyć szybko doszłam do siebie Smile
Od tamtego czasu nic się nie działo (i mam nadzieje ,że jeszcze długo długo choroba będzie uśpiona). Teraz jednak jestem nieco wystraszona ponieważ jestem w 7tygodniu ciąży i obawiam się o moją dzidzię.
Chciałabym prosić Was o pomoc. W moim mieście lekarze nie wiedzą wiele o toczniu, a ginekolog, u którego byłam 2razy traktuje mnie jak zdrowa kobietę. Chciałam zapytać czy ktoś z Was zna i może mi polecić dobrego reumatologa oraz ginekologa z Poznania lub okolic?? I jakie badania koniecznie muszę wykonać??
Będę wdzięczna za udzielenie mi kilku rad Smile
Pozdrawiam Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
paproshka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Paź 10, 2010 10:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Sila Very Happy

Przede wszystkim gratuluję dzidziusia Jupi

Widzę, że pochodzisz z Leszna, ja z Głogowa, to dość blisko Wink

Nie doradzę Ci gina w Poznaniu, bo ja jeździłam do Głogowa do lekarza, natomiast właśnie on skierował mnie do Poznania na patologię ciąży na ulicę Polną- tam są ponoć świetni specjaliści, więc może warto spróbować tam uderzyć do poradni Question

Ja z pobytu w tym szpitalu byłam bardzo zadowolona, miałam przez nich zorganizowane konsultacje z reumatologiem, ogólnie szpital ginekologiczny na 6 z plusem Exclamation
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Paź 10, 2010 10:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Sila Very Happy
Z tego co widzę jesteś teraz w okresie remisji a to najlepszy czas na urodzenie dzidzi. Very Happy Powodzenia zatem życzę i szczęśliwego rozwiązania.
Będzie dobrze Very Happy

Ogólnopolskie Forum Twardziny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
paproshka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Paź 10, 2010 10:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Proszę, tu masz ich stronę internetową, na pewno znajdziesz coś o możliwości zapisania się do lekarza na wizytę Smile
http://www.gpsk.am.poznan.pl/

oooo a tu masz dokładne dane poszczególnych poradni i telefony Smile
http://www.gpsk.am.poznan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=93&Itemid=192
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Paź 10, 2010 11:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj, Sila Smile
gratuluję dzidzi Smile
Nie martw się, wszystko będzie dobrze na pewno Smile

Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Paź 10, 2010 12:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj Smile

gratuluję ciąży i remisji Smile
nie martw się na zapas-dobra opieka i pozytywne nastawienie zdziałać cuda potrafią Smile

powodzenia

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
krufka
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Paź 10, 2010 2:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podobno na Polnej w szpitalu jest jakiś dobry ginekolog, ale nie pamiętam jego nazwiska. Nie znam go osobiście, ale na innym forum dziewczyny go polecają. jak tylko sobie przypomnę to napisze. Gratuluję maluszka Smile
basiula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Paź 10, 2010 2:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam cieplutko na forum Very Happy
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Paź 10, 2010 4:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj
na temat ciązy przy naszych chorobach jest specjalny temat polecam ci w Poradach i doswiadczeniach poczytaj i pisz

http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=3660

pozdrawiam
sila29
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Paź 11, 2010 11:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam ponownie i bardzo dziękuję wszystkim za miłe powitanie i szybką odpowiedź Smile
Faktycznie na Polnej mogą mi pomóc Smile dzwoniłam tam juz w piątek i w tym tygodniu pojadę właśnie tam. Jestem dobrej myśli Smile jeszcze raz serdecznie dziękuję. Chciałam tym razem zapytać co sądzicie o witaminach w tabletkach? ja jakoś nie jestem przekonana :/
Pozdrawiam serdecznie Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Karii
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Paź 11, 2010 12:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Smile
Gratuluje maluszka Very Happy
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Wto Paź 12, 2010 11:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj Smile
gratuluję Maleństwa Smile dużo dużo zdrówka Wam życzę Smile

Powrót do góry
didulka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Paź 13, 2010 9:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sila29 napisał:
Chciałam tym razem zapytać co sądzicie o witaminach w tabletkach? ja jakoś nie jestem przekonana :/

dlaczego nie jestes przekonana?

wedlug mnie w ciazy to podstawa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
awania
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Paź 13, 2010 4:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

didulka napisał:

dlaczego nie jestes przekonana?

wedlug mnie w ciazy to podstawa

Didulka - nie do końca. Jeżeli nie stwierdza się u matki nieprawidłowości typu anemia, osłabienie, jeżeli wyniki badań wychodzą prawidłowo a matka czuje się dobrze - nie powinno się ciężarnej nadmiernie suplementować. Przyjmuje się, że kwas foliowy powinna każda przyszła mama przyjmować, ale tak naprawdę działanie profilaktyczne dla wad cewy nerwowej mają przez pierwsze trzy miesiące ciąży. Po tym czasie cewa jest ukształtowana i przyjmowanie kwasu foliowego nie ma znaczenia pozytywnego. wstępne badania nad długofalowym stosowaniem kwasu foliowego w populacji są niepokojące. Istnieje duże prawdopodobieństwo, potwierdzone już badaniami, że witamina ta powoduje zmiany w DNA. Jeden z genów ulega sukcesywnej mutacji międzypokoleniowej. Ma to dwie konsekwencje - z jednej strony sprzyja utrzymaniu ciąży, z drugiej powoduje, że dziecko z tą mutacją jest istotnie bardziej narażone na choroby serca i nowotwory. To są jak mówiłam - badania wstępne, jednak nie można ich pomijać całkowitym milczeniem. Niestety, dla dobra ogólnej populacji lepiej jest jednak nie mówić o takich doniesieniach, ponieważ istnieje ryzyko, że matki przerażone wizją ew. nowotworu zaczną wogóle rezygnować z przyjmowania kwasu a to znów może doprowadzić do zwiększenia ilości wad cewy nerwowej w populacji. W pewnym sensie wybór dotyczy "mniejszego zła"...
Kolejna rzecz - nadmiar witamin A i D - prowadzą do ciężkich wad płodu. Podobnie nadmiar witaminy C - związane jest to z nieprawidłowym wchłanianiem przy nadmiarze wit. C witaminy B12. A to może prowadzić do hiperhomocysteinemi i w konsekwencji - poważnego zagrożenia rozwoju dziecka (wady cewy nerwowej oraz rozszczepy podniebienia).
Lekarze praktycy położnictwa zwracają także uwagę na znaczny wzrost ilości urodzeń dzieci z dużą wagą urodzeniową w ostatnim dziesięcioleciu i wiążą to z masową suplementacją ciężarnych, na fali przekonania, że kobieta w ciąży nie może funkcjonować bez "specjalnych mieszanek witaminowych dla ciężarnych". Tymczasem wysoka masa urodzeniowa wiąże się z większym ryzykiem uszkodzeń okołoporodowych.
Mogłabym jeszcze szereg przykładów podawać.
Jedno tylko podkreślam - są to sprawy dotyczące matek w ciąży, które nie mają żadnych ogólnych problemów ze zdrowiem. Ciąża kobiety z chorobą przewlekłą zawsze musi być bardzo indywidualnie prowadzona i dotyczy to też planowania suplementacji.
Niemniej, nie jest dobrze przyjmować, że suplementacja w ciąży to podstawa. Zdecydowanie podstawą musi być zdrowa, zbilansowana dieta pozwalająca na zaspokojenie potrzeb organizmu matki i rozwijającego się dziecka.
Jest bardzo trudno określić, kiedy mamy nadmiar jakiejś witaminy. A jednocześnie stosunkowo łatwo zauważyć symptomy niedoborów i wówczas suplementować w rozsądny sposób...

pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy;)
Powrót do góry
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Paź 13, 2010 9:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bardzo to wszystko ciekawe Awania,najbardziej intryguje mnie ta wysoka masa urodzniow-duża uwagę się na to zwraca ostatnio,ale...nie mówi się wprost,że to wina nadgorliwej suplementacji,m.in. Confused
moja koleżanka-bardzo zdrowa jednak -nie przyjmowała suplementów w żądnej ciąży(prócz kwasu f.przed każdą planowana ciążą)-regularnie jednak badała krew..

kiedy czytam o tym ,przypomina mi się nadmiar rtęci w szczepionkach ...bez których nasze dzieci "z pewnością umra lub ciężko zachorują"...

powiem tak-zbyt dużo nam się wmawia-zobaczcie bez ilu "rzeczy" teraz nie jesteśmy w stanie żyć?!

awania to link o którym pisałyśmy http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=2628&start=75

Ostatnio zmieniony przez Margaret74 dnia Czw Paź 14, 2010 9:00 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: