Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

no i przyszła moja kolej -witam
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Melinda
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Lis 04, 2010 11:49 pm    Temat postu: no i przyszła moja kolej -witam Odpowiedz z cytatem

Tak sobie zaglądam i zaglądam do Was ale chyba przyszła moja kolej na przywitanie się choć wciąż jestem diagnozowana.
Mam 35 lat, a od jakiś 11 pobolewają mnie stawy. Zaczęło się po wakacjach we Francji- słońce itp wróciłam z dziwnym bólem kolan, a właściwie tkliwością. Chodziłam do lekarzy, zabiegi na kręgosłup, badania i stwierdzono, że może to na tle nerwowym . Po drodze stawy przestały boleć więc odpuściłam.
I tak sobie pobolewały . Reumatolodzy stwierdzili, że to taka wiotkość stawów ( jestem osobą dość drobną) mam się wspomagać glukozaminą. I tak przeszło 10 kolejnych lat.
Ostatnie dwa lata miałam bardzo trudne w życiu osobistym więc stresy itp no i w czercu się zaczęło -bóle stawów. Muszę zaznaczyć , że nigdy to nie jest taki ból który mnie zwala z nóg , raczej taka tkliwość wewnątrz, nigdy nie miałam opuchlizn, zaczerwienień ani innych objawów. Koleżanka lekarka poradziła mi zrobienie anty-CCP wyszło dodoatnie przy ujemnym RF i Waalerym Rosem i latexie.
Badania powtórzyłam w innym laboratorium poleconym z solidności i anty-CCP wyszło ujemne, RF i reszta też, wyniki krwi idealne, ob crp też
ale już ANA homogenne i ziarniste 1:1280 i few nuclear dots 1:320 ( to zresztą nie wiem co znaczy). Zadne inne przeciwciała nie pojawiły się .
Zdjęcia RTG czyste, USG dłoni z dopplerem też.
Na razie dostaję MOvalis i Structum. Stawy bolą najbardziej na zmianę pogody. Przeglądam kryteria do tocznia i wychodzą mi 3 na 11 ( na upartego bo w sumie 2). Do spondyloartropatii też 2 .Z jednej strony niby nic się nie dzieje, ale z drugiej ból stawów jest. No i jak sie domyślacie jednego dnia mam "nie poddam się", a drugiego dól w stylu co to dalej będzie. A i dodam, ze mój brat ma łuszczyce skórną.
Czy ktoś miał coś podobnego ? Co myślicie i czy może jest coś co z własnego doświadczenia moglibyście mi polecić do zbadania ? a i co ze sportem ?

No ale żeby nie było tylko chorobowo to jestem mamą dwóch fajnych chłopaków 5 i 2 latka, posiadaczką super męża i od 3 miesięcy mieszkam pod Krakowem ( przeprowadzka z nad morza). Lubię fotografię, dobre winko i U2 Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
paproshka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Lis 05, 2010 8:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Melindo bardzo fajnie, że w końcu zdecydowałaś się napisać nam coś o sobie Very Happy

A czy byłaś u jakiegoś dobrego reumatologa, który by pokierował ewentualną dalszą diagnostyką Question

Gratuluję chłopaków Fuck you
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Lis 05, 2010 9:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam z rana Smile
dziękuję za gratulacje Laughing

paproshka mam lekarza i nawet jestem zadowolona, ale korci mnie , żeby się z kimś skonsultować Laughing region Polski nie gra roli potzrebuje kogoś dociekliwego Very Happy w sumie to ja się kręcę koło reumatologów od początku, ale teraz jak pomyślę jakie mieli teorie to ręce opadają

nie napisałam, że czasami drętwieje mi prawa noga- idę do neurologa i muszę zrobić zdjęcie biodrowo-krzyżowe, ale widzę , że niektórym zmiany wyszły dopiero w scyntygrafii
boli mnie też krzyż, ale to wiecie jak to jest siedząco-jeżdzący tryb życia i dwójka małych dzieci więc nie wiem i nie chcę wymyślać

niby zadnych tzw typowych zmian, ale coś jednak
Powrót do góry
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Lis 05, 2010 10:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj Melindo Smile

typ swiecenia ANA faktycznie wskazuje na toczeń-niestety,choroba b.często długo inkubuje,Ja pomimo zniszczonych płuc -byłam seronegatywna kilkanaście lat Wink
Moim zdaniem powinnas jeszcze skonsultowac się z innym lekarzem,prócz reumatologów ,polecani sa immunolodzy-a jak jeszcze reumatolog ma tę specjalizację,no to super Wink
czy zaobserwowałaś może ,ze twoje pogorszenia stanu zdrowia mają związek,np. z ciążą i porodem?9nota bene -gratuluje dzieciaczków ) Smile

jedyne co moge ci poradzic ja,to kontrolowac regularnie p.ciała i cieszyć się sprawnością-w związku z tym,pełnia zycia Smile

powodzenia!

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Melinda
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Lis 05, 2010 10:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Margaret74 no właśnie zadnego pogorszenia po ciąży nie było chyba wręcz odwrotnie
zawsze się łudzę, że jestem w tych 5 % co to sobie świecą i tyle Laughing
kontrolować przeciwciała co ile ? co roku ?
długo się inkubuje ? ile ? po chyba po 11 latach to już by wylazło , co ?

muszę w takim razie poszukać jakiegoś immunologa w Krakowie, bo ten mój to nie jest

wiecie najgorsze jest to, że dochodzi się do takiego momentu, że już nawet rozdwajający się paznokieć wywołuje myślenie - choruje czy nie , czy to objaw czy jeszcze po prostu zadarty paznokieć
Powrót do góry
awania
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Lis 05, 2010 10:41 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wygląda na to, że potrafi długo się ukrywać.
Ja miałam pierwszy epizod 16 lat temu. Po leczeniu (wtedy mnie leczyli na SM;) wiele objawów minęło. Przez lata nie działo się nic specjalnego, wiele ignorowałam - zawsze się jakieś wytlumaczenie znalazłoWink
W marcu, po kolejnej ciąży ruszyło znowu pełną parą. Po wcześniejszych ciążach nie miałam żadnych oszałamiających pogorszeń stanu zdrowia. Owszem, zawsze depresja (no ale to normalne - depresja poporodowa), zawsze garściami wypadały mi po ciąży włosy (raczej też normalne) i byłam przez kilka miesięcy osłabiona (nic specjalnego) i po każdej ciąży przybywało zmian skórnych (które na czas ciąży znikały całkowicie). A tym razem poszło konkretnie i w końcu wiem, że nie mam SM, tylko Hashimoto i "jakąś" chorobę tkanki łącznej (nie wiadomo jaką).
Tyle, ze ja mam ANA graniczne 1:100, ziarniste i żadnych przeciwciał specyficznych, więc jeszcze poczekam na jakąś pełniejszą wiedzęSmile
Powrót do góry
Melinda
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Lis 05, 2010 11:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo lubię określenia "jakąś" Laughing
awania nic po ciążach takiego mi się nie przytrafiło. jedyna rzecz, którą widzę regularnie to to , że w wakacje zawsze jest gorzej, bo zawsze sobie obiecuje, że od jesieni wezmę sie za siebie, bolą stawy i świecące wyniki.
reszta to na dwoje babka wróżyła.
a dzisiaj mam dzień dołowy Sad
Powrót do góry
monia85
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Lis 05, 2010 11:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj, Melindo Smile
miło, że do nas napisałaś Smile
Pogoda dzisiaj taka paskudna, więc sprzyja dołom. Ale nie dawaj im się Smile

Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
basiula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Lis 05, 2010 4:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam cieplutko na forum Very Happy
kasiakuc
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lis 07, 2010 8:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witaj Melindo gratulacje za osdwage że wreszcie do nas zawitałaś psemnie zawsze pisz co Cie gnębi i nie tylko jesteśmy tu po to by się wspierac i pomagac pozdrawiam
alawa
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lis 07, 2010 5:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Melindo!
Powrót do góry
Melinda
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Lis 07, 2010 11:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziękuję Wam wszystkim za przywitanie Smile

tak sobie czytam i czytam to forum i stwierdzam, że chyba jednak skonsultuję się z 2 lekarzami- immunologiem i reumatologiem. Po Waszych postach "mam chęć" Laughing na dr Hrycaja w Poznaniu, a do immunologa umówiłam się na 1 grudnia ( dr Dyczek). Jestem teraz na etapie wielkiej niecierpliwości, bo chciałabym wiedzieć już zaraz i wiedzieć co robić dalej. Wiem, wiem, że wielu z Was czeka latami na diagnozę..
ech pewnie każdy z Was miał takie etapy...

tymczasem idę dalej czytać
Powrót do góry
Margaret74
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Lis 07, 2010 11:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

prf.Hrycaj jest reumatologiem i immunologiem Wink

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Melinda
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Lis 08, 2010 1:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to już lepiej być nie może Very Happy
Powrót do góry
Melinda
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Lip 09, 2012 9:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

e jakiś czas do Was zapukałam po poradę więc teraz napiszę co u mnie i jak się potoczyło- może to komuś pomoże w naprowadzeniu Smile

ja wylądowałam z przewlekłą boreliozą. wyszło głupio, bo ktoś tam gdzieś poradził żebym zrobiła. no i zrobiłam . pierwsze badanie dodatnie, drugie też więc prywatnie panel chorób odkleszczowych. no i mam Smile od trzech miesięcy na antybiotykach , metodą ilads. kontrowersyjna ale już nie miałam wyboru. u mnie wlazło w stawy i płuca , na szczęście bez objawów neurologicznych. po trzech miesiacach nie mam kłucia w klatce piersiowej ( w grudniu miałam takie bóle, że dostawałam ataków paniki), stawy wciąż bolą, ale zmiany przez wiele lat swoje też zrobiły. na razie wciąż leczę jak dojdę do pół roku to wtedy zastanowię się co dalej i jakiw będzie samopoczucie.
gdyby ktoś miał jakieś pytania to niech pisze ms107@wp.pl

ja mam tylko poczucie 12-letniego odbijania się i żałuje, że nie spotkałam kogoś dociekliwego wcześniej Sad

wszystkich lupusów pozdrawiam Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: